Een uitsnede van de orginele foto, waardoor er een flinke vergroting en een schilderachtig effect is ontstaan!
Kalfsentrecôte met dragonsaus (voor 6 personen)
3 kalfsentrecôtes (ca. 300g elk), zout en witte peper (uit de molen), 150g boter, 2dl droge witte wijn (bv Sauvignon), 1 gesnipperd sjalotje, 4dl (kalfs)vleesfond (uit potje), 2tl allesbinder, 3el crème fraîche, 12 verse dragonblaadjes (in smalle draad-reepjes gesneden), 3 à 4 kerstomaatjes, evt. 1 of meer toefjes peterselie.
Om te voorkomen dat het vlees tijdens het bakken krom kan trekken is het verstandig om de vetranden om de 2 cm met de punt van een mesje diep in te snijden. Maak het vlees daarna droog met keukenpapier en wrijf het in met wat zout en peper. Verhit een grote koekenpan en laat de helft van de boter er heet in worden. Leg de rest van de boter op de koudste plek van de koelkast. Wacht tot het schuim op de boter begint weg te trekken en bak de entrecôtes aan weerszijden lichtbruin. Temper daarna de warmtebron en laat nog 7-8 min. zachtjes bakken. Keer het vlees tijdens het bakken nog enkele malen om en verpak de entrecôtes na het bakken in aluminiumfolie. Laat het vlees tenminste 10 min. rusten en verwijder de bakboter dan, op 2el na, uit de pan. Laat het sjalotje er 2 min. zachtjes in fruiten en blus de pan met de wijn. Roer de aanzetsels van de bodem van de pan los en laat alles nog 2 min. koken. Schenk het resterende mengsel door een fijn zeefje in een pannetje, voeg de fond toe en breng alles opnieuw aan de kook. Laat alles zolang koken tot door het indampen niet meer dan de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid is overgebleven. Roer allesbinder en créme fraîche door het residu en voeg de dragondraadjes er aan toe. Klop daarna de in 4 stukjes verdeelde ijskoude boter door de saus. Neem het pannetje van de warmtebron op het moment dat de boter nog net niet helemaal in de saus is opgenomen. Blijf dan nog 20-30 sec. in de saus kloppen en roeren. Voeg er naar smaak zout en/of peper aan toe. Snijd elke entecôte in de lengte doormidden en leg ze op een voorverwarmde schaal. Schenk de helft van de saus erover en dien de rest van de saus apart in een sauskom op. Schik gehalveerde kerstomaatjes rondom het vlees en leg er, noodzakelijk is het niet, een of meer toefjes krulpeterselie bij.
Tip:geef er geblancheerde en daarna in wat boter warm gemaakte peultjes, jonge sperzieboontjes of haricot verts en kleine gekookte of gebakken aardappeltjes bij.
De orginele foto, waarvan bovenstaande uitsnede is gemaakt.
De linzen wassen en opzetten met een halve liter koud water en de bouillontabletten en in ca. 40 min. gaar koken. Ui snipperen en in de boter fruiten, in de pan met linzen, ui, tomaten met sap en wijn toevoegen. Nog 5 min. koken, geschilde appel in blokjes snijden en besprenkelen met citroensap. In koekenpan de appel ca. 1min. zachtjes bakken en de kerriepoeder erover strooien. Soep door en door heet laten worden, dan appel erdoor roeren. Op smaak brengen met zout, peper, 4dr tabasco en suiker.
200g tagliatelle; 150 gr erwten; 10 muntblaadjes; 50 gr rucola; 100 gr feta-kaas; sap van een halve citroen; 3el olijfolie
Bereidingswijze:
Kook de pasta gaar volgens gebruiksaanwijzing in gezouten water. Giet de pasta af, voeg de gewassen rucola toe en roer tot de rucola slinkt. Kook de erwten in 3 min. beetgaar. Was de muntblaadjes en snij deze in fijne snippers. Voeg citroensap en olijfolie toe, kruimel de feta-kaas door de pasta en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper en een weinig zout. Dien alles op en garneer eventueel met zwarte olijven.
vervolg 'missers in de voedingswetenschap' van onze Voedingstherapeute:
Eieren zijn slecht voor je cholesterol
Lange tijd leek de waarschuwing logisch: cholesterol is slecht voor hart en bloedvaten, eidooiers bevatten cholesterol, dus... Inmiddels is aangetoond dat cholesterol in voedingsmiddelen maar een zeer geringe stijging veroorzaakt voor het cholesterolgehalte van het bloed. Het blijken vooral de verzadigde vetzuren in het voedsel te zijn die de cholesterolspiegel verhogen. Al die cholesterolpaniek rond eieren is jarenlang onnodig geweest. Veel eieren eten is wel op een andere manier ongezond. Het is een geconcentreerd voedingsmiddel dat verzuring van de weefsels veroorzaakt, hetgeen weer degeneratieziekten kan veroorzaken zoals reuma en kanker.
Een mooie combinatie van rode Geranium en crême-groen-witte Hortensia, gedecoreerd door boerenpruimen en dennenappels!
De Gelderse roos is een prachtige struik met schermachtige roomwitte bloemen.
Roken sloopt gebit!
Roken kan ernstig tandbederf veroorzaken. Tabaksrook zorgt ervoor dat vullingen niet goed blijven zitten. Er is ook een sterk verband tussen tabak en mondziekten en -infekties. Dus, als je nog niet gestopt bent...
Spinazie
Daar spinazie vit.A, B1, B2, en C bevat, is hij zeer geschikt als babyvoeding. Door de aanwezigheid van sekretine, aktiveert hij de lever, darm en klieren. Vandaar zijn gunstige invloed bij verstopping, lever- en galkwalen(geelzucht). Spinazie bevat, evenals rabarber en zuring, oxaalzuur, welke het nadeel heeft een binding met kalk aan te gaan. De kalk kan hierdoor niet opgenomen worden, maar in zo'n rijk bladgewas, dat bovendien nog fosfor en zwavel bevat, kunnen we het calcium best missen. Men eet geen spinazie om de kalktoevoer te bevorderen! Het oxaalzuur bedraagt 6% en heeft hoogstwaarschijnlijk ook zijn gunstige invloed, hoewel deze niet gekend is.
Dit is mijn lievelingsroos. Vooral in combinatie met groen.
vervolg 'missers in de voedingswetenschap' van onze Voedingstherapeute:
Een beetje dik is gezonder
Lange tijd is gedacht dat iemand die een beetje dik is, gezonder zou zijn. Hij of zij zou dan beter tegen een stootje kunnen. Uit recent bevolkingsonderzoek blijkt dat mensen, die wat dikker zijn sneller last hebben van een verhoogd cholesterolgehalte, een hoge bloeddruk en van gewrichtsklachten. Overgewicht, ook een klein beetje, brengt juist gezondheidsrisico met zich mee en geeft de mens geen betere gezondheid. Maar ondergewicht is natuurlijk ook niet goed!
Dit is het bloempje van een bamboe-soort, waarvan ik de naam niet weet, dus noem ik haar muurbloempje.