Het leuke van Theunisbloemen is, dat ze, net als Tabaksplanten, opengaan bij schemer. De prachtige gele kleur bij avondlicht is een lust voor het oog en de zaden van de bloemen een delicatesse voor het vee!
vervolg 'missers uit de voedingswetenschap' van onze Voedingstherapeute:
Een bruin ei is gezonder dan een wit ei
Nog steeds denken veel mensen dat een bruin ei natuurlijker of gezonder is dan een wit ei. Een gedachte die nog eens versterkt wordt doordat de meeste scharreleieren bruin zijn. Scharreleieren zijn waarschijnlijk uit verkooptechnische overwegingen bruin van keur. Bruin wordt nu een maal in verband gebracht met een betere voedingswaarde, zoals dat bij brood het geval is. De kleur van de schaal heeft echter niets met de voedingswaarde van een ei te maken. Er zijn ook witte of beige scharreleieren.
Vervolg 'missers uit de voedingswetenschap' van onze Voedingstherapeute
'Plantaardig vet is altijd beter'! Een voor de hand liggende gedachtengang: plantaardig staat voor Gezond, dus plantaardig vet is altijd beter dan dierlijk vet. De praktijk heeft echter uitgewezen dat deze gedachte lang niet altijd klopt! Het grote voordeel van plantaardig vet boven dierlijk vet is dat plantaardig vet over het algemeen veel onverzadigde vetzuren bevat. Die zijn zoals bekend goed voor hart en bloedvaten omdat ze het cholesterol in het bloed verlagen. Een uitzondering vormt echter kokosolie, die nogal veel (slechte) verzadigde vetzuren bevat. Verder is het oppassen geblazen met met de plantaardige vetten in margarine. Die vetten worden meestal gehard en die geharde plantaardige vetten zijn, omdat ze door dat harden een andere structuur hebben gekregen, eigenlijk nog slechter dan verzadigde vetten. Zeker volgens de Natuurgeneeswijze, die bij voorkeur uitgaat van produkten zoals die 'in de natuur' voorkomen, wordt het bewerken van plantaardige olie als minder goed ervaren. Tenslotte: let er bij plantaardige olie ook op dat die koud geperst is, dat verdient uit gezondsheidsoogpunt de voorkeur.
Pas ook op voor chocolade met cacoa-boter. Dit gezuiverd vet uit cacoa-bonen bevat ook veel verzadigde vetten!
Waterlelies zijn prachtige planten voor in je vijver en zeer foto-geniek!
Van onze voedingstherapeute:
Pure druivensuiker geeft 'paniekreaktie'! Wat blijkt namelijk het geval? De toevoer van extra suiker leidt tot een te hoog suikergehalte in het bloed. Het lichaam reageert daar ogenblikkelijk op met een verhoogde insulineproduktie. Insuline is het 'wapen' waarmee het lichaam de bloedsuikerspiegel constant op een aanvaardbaar peil houdt. Het nadeel van de snelheid waarmee druivensuiker in het bloed wordt opgenomen, is dat het lichaam in een soort 'paniekreaktie extra veel insuline gaat produceren. Het gevolg is dat uiteindelijk een veel te lage bloedsuikerspiegel ontstaat. Dus inplaats van prestatieverhogend werkt druivensuiker zo in de praktijk juis prestatieverlagend!
Hoe kun je als sporter of als je een grote prestatie moet verrichten dan wél op een natuurlijke manier je prestatievermogen vergroten? Daarvoor zou je vruchtensuiker in zijn natuurlijke vorm moeten innemen, dwz: in de vorm van vers fruit. Dan gebruik je suiker samen met de natuurlijke ballaststoffen, die de suikeropname wat vertragen. Dat voorkomt de 'bloedsuikerpieken' die pure druivensuiker veroorzaakt.
Volgens spinazieproducenten heeft Popeye er in de jaren dertig voor gezorgd dat de Amerikaans spinazie-consumptie met 33% toenam!
Digitalis of Vingerhoedskruid, iets mooiers bestaat er toch niet? Dit kruid wordt medisch ingezet tegen verzwakking van de hartspier.
Schorseneer
Werd eens de asperge van de armen genoemd. Schorseneer is een licht verteerbaar voedsel voor zieken en kinderen. Gunstig bij maag en darmziekten. Omdat de schorseneer zetmeelvrij is, kan hij evenals de aardpeer door suikerpatiënten gebruikt worden. Bij de aardpeer (topinamboer) wordt het zetmeel niet opgenomen.
Maartse wind en Aprilse regen beloven voor Mei grote zegen!
Het Fluitenkruid en de Leeuwentand zijn kruiden, waar je niet veel mee kunt doen, behalve van hun mooie verschijning genieten in het voorjaar. Het zijn dan ook zogenaamde onkruiden!
Selder Dit is een kruid. Zowel blad- als knolselder kan rauw gegeten worden. Selder bevat etherische oliën en heeft een bizondere werking op de bloedvaten van de nieren waardoor deze sterk kunnen ontgiften. Zijn geneeskracht werkt gunstig in bij jicht, reuma, zenuwklachten en depressieve toestanden
In bermen, graslanden en op dijken In de lente moet je kijken om deze onkruiden te zien en ze te plukken misschien
Wat op voedingsgebied vele jaren als waar werd aangenomen, blijkt bij nader onderzoek soms helemaal niet zo te zijn. Een voedingstherapeute geeft tekst en uitleg:
"Er is bijna geen tak van de wetenschap aan te wijzen die door de jaren heen zo'n grote invloed heeft gehad op de wijze waarop wij leven, als juist de voedingswetenschap. Niet zo verwonderlijk, want we willen graag eten wat goed voor ons is. Wat in de ogen van deskundigen ongezond is, laten we als het even kan, staan. Maar over wat goed en slecht is, bestaat nogal wat discussie. Een bekend voorbeeld is het gebruik van druivensuiker als vorm voor 'natuurlijke doping'om de sportprestaties te verhogen. De achterliggende gedachte lijkt heel logisch: druivensuiker (glucose) behoort tot de koolhydraten die het snelst via de darmen in het bloed worden opgenomen. Alle cellen, dus ook de spiercellen, worden na gebruik van druivensuiker razendsnel van extra energie voorzien. Zodra de koolhydratenvoorraad van het eigen lichaam is opgebruikt, is dus snel weer extra energie beschikbaar voor sportieve of geestelijke prestaties. Kortom, men nam aan dat het menselijk lichaam vlak voor prestatie gebaat is bij extra aanvoer van druivensuiker. Inmiddels heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat dat geen enkele zin heeft en zelfs schadelijk kan zijn." (wordt vervolgd)
Deze bosviooltjes komen ieder jaar weer terug in ons gazon!
Overzicht voorkomen van de flora
Graslanden: steppen en weiden
zeer arm en droog: zandblauwtje, vogelpootje (klaversoort), muizenvoetje (soort paardenbloem), veldbies, orchideetjes.
arm en droog: st Janskruid, grijskruid, rolklaver, kleine klaver, rupsklaver, hopklaver, beemkroon, wilde resida, koekoeksbloem, silene, schapenzuring, teunisbloem, koningskaars.
arm en vochtiger: witte (steen)klaver, rode klaver, honingklaver (stikstofbolletjes), duizendblad.
arm en kalkrijker: marjolein, tijm, echte Guldenroede, muskuskaasjeskruid, huislook, gaspeldoorn, wondklaver, driedistel, zwarte toorts.
arm en vochtig: paardenbloem, madeliefje, ereprijs, pinksterbloem, scherpe en kruipende boterbloem, bittere veldkers.
De klaproos (papaver) is een prachtig gekleurde veldbloem met de bekende eetbare, maar slaapverwekkende maanzaadjes. Vanwege de laatsgenoemde eigenschap wordt dit kruid ook wel "slaapbol" genoemd!
Deze gele zwam op een boomstam was te zien in de dierentuin te Münster (D)
Snelle vishap voor 4 personen
300g rijst; 200g garnalen; 200g koolvis; 200g diepvriesdoperwten; 1 grote gesnipperde ui; 1 grote rode paprika in reepjes.
Kook de rijst gaar vlgs. de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Bak in wat olijfolie de ui en de paprika licht aan, doe er de aangegaarde doperwten en de vis bij. Even doorverwarmen en het geheel op smaak brengen met zout en peper.
Dit lijkt mij niet al te moeilijk. Eet smakelijk!
De honingbij heeft het goed naar zijn zin op deze prachtige bloeiwijze van de Geitenbaard ( Aruncus dioicus). De roomwitte bloemen bloeien van juni tot aug en de vrouwelijke exemplaren zorgen soms voor spontane uitzaaiingen. De sterke langlevende plant kan tot 1.75m hoog worden en kan ook vermeerderd worden door scheuren van de wortelstok.
De Gelderse roos, een prachtige voorjaarbloeiende struik.
Koude soep met dille en komkommer
5 dl kippenbouillon; 1 komkommer; 1 el peterselie; bosje dille; 5 muntblaadjes; 1 dl room; sap van halve citroen.
Hak de komkommer fijn en pureer in een foodprocessor. Voeg dille, munt en peterselie toe en hak fijn. Voeg bouillon, room en citroensap toe, mix kort en breng de soep op smaak met peper en zout. Plaats in de koelkast gedurende 2 uur en serveer met garnaaltjes en broodcroutons.
De volle karnemelk koken en zoveel boekweitgrutten (geen meel of vlokken) toevoegen, zodat een dikke pap ontstaat. Het wordt meteen dik en hoeft niet door te koken. Deze pap kan zo worden gegeten met stroop. Andere suggestie is: de pap op een diep bord storten, af laten koelen en dan in stukken snijden. Eventueel even door de bloem halen en bakken in ruim spekvet. Dan eten met spekjes en stroop.
Ook voor dit recept moet je een sterk gestel hebben. Mijn vader zaliger kreeg na het eten van stropievet een hartinfarct. Of dit met elkaar te maken had...??
Breng het bier aan de kook (lage stand). Maak van de bloem met de suiker een papje met een gedeelte van de koude melk als volgt: voeg onder roeren beetje bij beetje de melk toe tot en mooi, niet te dik gebonden papje. Als het bier kookt, binden met het papje. Even doorkoken en de rest van de melk erbij doen. Goed doorroeren.
Of dit nu zo aantrekkelijk is voor een bierliefhebber betwijfel ik. Eerder geschikt voor een papliefhebber!
De Kaapse viooltjes verschijnen bij geluk vanzelf in je tuin!
Geïsoleerde inhoudstoffen (farmacologie) hebben nevenwerkingen; het totale kruid heeft deze neveneffecten niet. Wel kan een kruid in mindere of meerdere mate giftig zijn en worden dan in de homeopathie (verdunde vorm) gebruikt. Wanneer de patiënt te veel uit evenwicht is helpen de natuurlijke middelen soms te weinig en zijn onnatuurlijke ingrepen nodig!
De inhoudelijke stof Tyramine wordt bijv. ingezet bij hoofdpijn en migraine vanwege zijn evenwichtherstellende, vaatvernauwende en verwijdende werking.
Synthetische kruiden zijn veel goedkoper dan natuurlijke, maar missen de bio-energetische ofwel magische kracht ofwel geestelijke informatie, waardoor je met hoger geconcentreerde middelen moet werken. Daardoor neemt de kans op ev. bijwerkingen en giftigheid toe.
Ook uit natuurlijke kruiden geïsoleerde bestanddelen verliezen hun geestelijke informatie door de bewerkingen.
Geschiedenis:
1805--> Serturnen : isoleert Morfine uit Opium 1820--> Wetenschap : Kinine wordt uit Kinabast geïsoleerd 1828--> Posselt : isoleert Nicotine uit Tabak 1831--> Liebig : ontdekt de chemische formule van Morfine 1860--> Wetenschap : Salicylzuur wordt uit Wilgenschors geïsoleerd 1880--> Wetenschap : de Synthese doet zijn intrede 1918--> Wetenschap : de Hormonen-synthese wordt ingevoerd 1952--> Wetenschap : de Morfine-synthese wordt ingevoerd 1980--> J.Dries : voert het begrip Bio-energie door in de Gezondheidszorg
Verklarende woorden:
Mythisch =verborgen Mysthisch=gestraft door de natuur
Bij op Geitenbaard en distelvlinders op Vlinderstruik
Planten-geografie
Extreem droge gebieden
Koude streken (toendra's, lage beplanting; bevroren bodem): Coniferen --> kort wortelgestel, geringe verdamping. Warme streken (woestijnen, droog; geen water): cactussen, vetplanten --> watervasthoudend.
Zeegebieden
Zandstranden, overspoeld met zout water: roodwieren, bruinwieren, groenwieren (chlorofiel); zeevenkel en -raket (net boven de zeespiegel), diatomeeënaarde (kiezelwieren).
Slikken (ieder tij overspoeld), schorren (overspoeld bij springtij), duin en polderklei
slikken: zeekraal, obione of zoutmelde schorren: Engels slijkgras, lamsoor en zee-aster duinen: blauwe zeedistel, bies-tarwegras, zandzegge, helm, zeeraket, strandbiet, zeekool, zeeweegbree, duindoorn, meidoorn, vlier en duinroos. polderklei (achter de duinen met tussenin een zoetwaterbel=kalkrijk): zeepkruid, parnassia, muurpeper, echt walstro en Jakobkruiskruid.
De vlinderstruik lijkt voor de distelvlinders ontworpen te zijn. Of zouden ze ook op distels te zien zijn?
Maak 10 inkepingen in het vlees en vul deze met de kruiden en de ansjovisfilets. Wrijf het vlees in met citroensap en olijfolie. Bestrooi met zeezout en versgemalen zwarte peper. Neem de ovenschaal en besmeer met olie. Leg het vlees in de schaal en strooi er de gehakte ui en knoflook over. Plaats in een voorverwarmde oven van 225 graden en braad in 1 uur gaar. Laat het vlees 10min rusten, snij dikke plakken en serveer met de jus en cous cous.
4 grote aardappels, 1 kleine witte kool, 1 fijngesnipperde wortel, 1 gesnipperde ui, 1 bekertje sourcream, sap van een halve citroen, 1el honing, 1el sesamzaad, 50g gewelde rozijnen, 1 friszure appel, 100g grof gehakte walnoten, 1/4 tl paprikapoeder, 1/4tl zout, 1el worcestershire saus
Was de aardappels en pof ze in een uur gaar in een oven van 200 graden. Snij de witte kool in fijne snippers en meng dit met ui en wortel. Vermeng de sourcream met citroensap, paprikapoeder, zout, worcesteshiresaus, honing, sesamzaad en rozijnen. Meng de kool met de saus en voeg de gesnipperde appel en walnoten toe. Meng alles goed dooreen en breng de salade op smaak met zout en peper. Snij de aardappel open en vul deze met de koolsalade.
Laat de gesnipperde ui en knoflook smoren in de boter, voeg de bleekselderie toe en laat 5 min. stoven. Roer er de bloem door, voeg de bouillon toe, breng de soep aan de kook en laat de soep 15 min. doorkoken. Smoor de champignons. Giet de soep in een foodprocessor en draai niet langer dan 15 tellen. Voeg de room toe en maak de soep af met peper en zout. Roer de champignons door de soep en verwarm 5 min.
Verhit de olie, fruit de knoflook, gember en ui in de pan ged. 10 min. tot de ui zacht en goudbruin is. Zet het vuur hoger en bak de kerriepoeder 30 sec. mee. Voeg daarna het zout en de azijn toe en laat deze ingrediënten 1 min. meekoken. Voeg de kipstukjes toe en roer alles goed door elkaar. Voeg de kokosmelk en de melk toe en laat de curry 20 min. op een laag vuur sudderen. Breng op smaak met peper en zout en serveer met gekookte rijst.
Blancheer de spinazieblaadjes kort en koel ze in koud water. Plet de tongfilet, kruid deze met peper en zout en rol de blaadjes in de filet, zet vast met een prikker. Bak ze kort in olijfolie met knoflook. Kook de pasta gaar en vermeng deze met tuinkruiden. Roer er de boter door, kruiden met peper en zout. Leg de pasta op een voorverwarmd bord. Leg er het visrolletje op en bestrooi met de gebruinde amandelen.