Hortensia-bloem
De grootste 'missers' uit de voedingswetenschap
Wat op voedingsgebied vele jaren als waar werd aangenomen, blijkt bij nader onderzoek soms helemaal niet zo te zijn. Een voedingstherapeute geeft tekst en uitleg:
"Er is bijna geen tak van de wetenschap aan te wijzen die door de jaren heen zo'n grote invloed heeft gehad op de wijze waarop wij leven, als juist de voedingswetenschap. Niet zo verwonderlijk, want we willen graag eten wat goed voor ons is. Wat in de ogen van deskundigen ongezond is, laten we als het even kan, staan. Maar over wat goed en slecht is, bestaat nogal wat discussie. Een bekend voorbeeld is het gebruik van druivensuiker als vorm voor 'natuurlijke doping'om de sportprestaties te verhogen. De achterliggende gedachte lijkt heel logisch: druivensuiker (glucose) behoort tot de koolhydraten die het snelst via de darmen in het bloed worden opgenomen. Alle cellen, dus ook de spiercellen, worden na gebruik van druivensuiker razendsnel van extra energie voorzien. Zodra de koolhydratenvoorraad van het eigen lichaam is opgebruikt, is dus snel weer extra energie beschikbaar voor sportieve of geestelijke prestaties. Kortom, men nam aan dat het menselijk lichaam vlak voor prestatie gebaat is bij extra aanvoer van druivensuiker. Inmiddels heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat dat geen enkele zin heeft en zelfs schadelijk kan zijn." (wordt vervolgd)
zeer vlijtig Liesje
|