Vervolg 'missers uit de voedingswetenschap' van onze Voedingstherapeute
'Plantaardig vet is altijd beter'! Een voor de hand liggende gedachtengang: plantaardig staat voor Gezond, dus plantaardig vet is altijd beter dan dierlijk vet. De praktijk heeft echter uitgewezen dat deze gedachte lang niet altijd klopt! Het grote voordeel van plantaardig vet boven dierlijk vet is dat plantaardig vet over het algemeen veel onverzadigde vetzuren bevat. Die zijn zoals bekend goed voor hart en bloedvaten omdat ze het cholesterol in het bloed verlagen. Een uitzondering vormt echter kokosolie, die nogal veel (slechte) verzadigde vetzuren bevat. Verder is het oppassen geblazen met met de plantaardige vetten in margarine. Die vetten worden meestal gehard en die geharde plantaardige vetten zijn, omdat ze door dat harden een andere structuur hebben gekregen, eigenlijk nog slechter dan verzadigde vetten. Zeker volgens de Natuurgeneeswijze, die bij voorkeur uitgaat van produkten zoals die 'in de natuur' voorkomen, wordt het bewerken van plantaardige olie als minder goed ervaren. Tenslotte: let er bij plantaardige olie ook op dat die koud geperst is, dat verdient uit gezondsheidsoogpunt de voorkeur.
Pas ook op voor chocolade met cacoa-boter. Dit gezuiverd vet uit cacoa-bonen bevat ook veel verzadigde vetten!
|