Limburgs goud
Of dat nu nostalgie is of omdat ze echt lekkerder zijn (in ieder geval zoeter!), als we in Limburg zijn eten we graag asperges op de traditionele wijze.
Traditionele Limburgse asperges Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 50 min.
2 kg asperges; 2 tl zout; 100 gr boter; 4 eieren; 600 gr beenham in dunne plakken; 2 eetl fijngehakte peterselie; nootmuskaat.
Zet de asperges een kwartier voor het schillen in koud water. Spoel ze goed af onder de kraan en schil ze zorgvuldig. Snijd ongeveer anderhalve cm van de onderzijde af. Leg de geschilde asperges in een ruime pan. Giet er zoveel koud water bij dat de asperges goed onder water staan, voeg 25 gr boter en het zout toe. Breng het water aan de kook, draai het vuur laag en houd het geheel met gesloten deksel tegen de kook aan. Haal na 8 á 10 min. de pan van het vuur en laat de asperges doorgaren in het kookvocht (ca. 10 min). Kook de eieren hard en laat ze onder de koude kraan schrikken. Pel en prak de eieren, smelt de resterende boter. Verdeel de asperges en de ham over 4 borden. Strooi het ei, de peterselie en een beetje nootmuskaat erover. Giet de gesmolten boter erbij; serveer er gekookte nieuwe aardappeltjes bij.
Asperges zijn ook lekker met lamsham of gerookte zalm.
Spinazie
Geen enkel gewas bezit zoveel verscheidenheid van geneeskracht als de spinazie, op voorwaarde dat men hem rauw gebruikt! Gekookt is hij zo goed als waardeloos; gekookte spinazie opnieuw opwarmen kan zelfs giftig zijn, omdat de aanwezige nitraten zich om kunnen zetten in nitrieten. Spinazie kan men rauw onder de sla mengen of fijnhakken en onder de aardappelpuree mengen (stamppot).
Spinazie bezit alle stoffen die nodig zijn om het bloed op te bouwen: arseen, koper, jodium, ijzer (3mg/100g), vit.C en bladgroen (chlorofiel). Spinazie is goed tegen bloedarmoede, innerlijke bloedingen, hoge bloeddruk, versterking van de aders en huiduitslag. Spinazie werkt ontgiftend, ontslakkend en vochtafdrijvend.
|