Steeds meer wetenschappelijke publikaties wijzen op een positief effect van met melkzuurbacteriën (lactobacillus casei) verrijkte zuivelprodukten bij kinderen met darminfecties. Studies in Finland, Peru en Thailand laten zien dat de duur van diarree bij kinderen met een virus-infectie na toediening van extra melkzuurbacteriën aanmerkelijk wordt bekort: van twee en een halve dag naar anderhalve dag. Melkzuurbacteriën hebben inderdaad ook een gunstig effect op diarree die het gevolg is van antibiotica.
Uit een omvangrijk onderzoek onder maar liefst 800 proefpersonen in Turkeije, bleek dat met melkzuurbacteriën verrijkte zuivel bescherming kan bieden tegen het ontstaan van voedselinfecties. Dertig procent had minder klachten na gebruik van de melkzuur.
Het voorlichtingsburo voor voeding in Den Haag heeft gemeld dat de melkzuurbacteriën in gezondheidsyoghurts mensen kunnen helpen met een overgevoeligheid voor melksuiker (lactose-intolerantie), zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree. Volgens dit voorlichtingsburo hoeven gezonde mensen geen gezondheidsyoghurt met melkzuurbacteriën te eten. Hun eigen afweersysteem is al afdoende. Maar aan de andere kant lijkt het geen kwaad te kunnen.
|