Vis met hoi-sin-saus
Voor de saus bij de vis moet u kunnen beschikken over de hoi-sin-saus, verkrijgbaar in alle Aziatische winkels en ook in de betere supermarkten. De saus is samengesteld met een donkere sojasaus waaraan knoflook en verschillende kruiden en specerijen zijn toegevoegd. Proef de saus vóór het gebruik, want juist daardoor kom je er achter, dat jer er slechts een theelepeltje van nodig hebt.
Hoofdgerecht voor 4 personen
400 à 500g gefileerde zeevis, zoals kabeljauw of schelvis in acht of meer gelijke stukken, 3el (arachide)olie, 4 teentjes knoflook in dunne plakjes, 2el lichte Chinese soyasaus, 1tl fijngeraspte verse gemberwortel, 1tl hoi-sin-saus, 2 bosuitjes met veel groen (gesnipperd).
Maak de vis droog met keukenpapier, verhit de wok en laat de olie er even doorwalsen. Laat de knoflookplakjes, onder voortdurend roeren en omscheppen, er zolang in bakken tot ze een licht goudbruine kleur hebben gekregen. Neem ze met een schuimspaan uit de wok en laat ze op keukenpapier uitlekken. Bak hierna de stukken vis, bij gedeelten, aan weerszijden goudbruin. Schuif de reeds gebakken stukken steeds naar een zijde van de wok. Voeg na het bakken sojasaus aan de resterende olie toe. Laat alles even pruttelen en roer er vervolgens de gemberwortel door. Schakel na 1 min. de warmtebron uit en roer de hoi-sin-saus door de saus op de bodem van de wok. Schuif de stukken vis voorzichtig door de saus en verdeel ze over voorverwarmde borden. Strooi eerst de plakjes knoflook en daarna de bosuitjes over de gerechten. Geef er gekookte en daarna in een heel weinig olie gebakken mie bij. Schep vlak voor het opdienen enkele eetlepels gefruite uitjes door de mie.
Veel keukenplezier!
Een grafberg?
|