Proost!
Spruitjes met uitjes (dat rijmt!)
Het gerecht van vandaag omvat meer dan spruitjes en uitjes. Met ham en aardappelen erbij is het een complete maaltijd. Vegetariërs kunnen de ham weglaten en er een omelet met tuinkruidenbij opdienen.
Hoofdgerecht voor 4 personen:
750g schoongemaakte spruitjes, 750g aardappelen, 3 ragfijn gesnipperde uien, 250g gekookte ham (ca. 5 plakken in blokjes gesneden), zout, witte peper uit de molen, 100g boter, 125 geraspte belegen Goudse kaas.
Kook de spruitjes in ruim water waaraan wat zout is toegevoegd niet veel langer dan 12 minuten (ze moeten nog een zekere knapperigheid behouden). Laat ze uitlekken en houd ze daarna warm. Snijd de aardappelen in blokjes (ca. 1,5 cm). Kook ze gaar in ruim water waaraan wat zout is toegevoegd in ca. 5 min. Laat ze uitlekken en zoveel mogelijk afkoelen. Verhit een koekenpan en laat de helft van de boter er in smelten. Wacht tot het schuim van de boter begint weg te trekken. Bak er de aardappelblokjes onder regelmatig omscheppen in ca. 10 min. goudbruin in. Voeg hierbij na 5 min. de uitjes toe en schep de ham er de laatste minuut door. Doe de helft van de spruitjes over in een reeds dik beboterde (ca. 25g) ovenvaste schaal. Verdeel de aardappelen met ham en uitjes over de boterlaag en schep de resterende spruitjes erop. Strooi er wat peper en de geraspte kaas over. Leg er hier en daar een flintertjes boter op. Plaats de schaal in een tot 200 graden C voorverwarmde oven en wacht tot de kaas gesmolten is en hier en daar een goudbruin tintje krijgt. Dien het gerecht daarna onmiddelijk op.
Een beetje berereisd!
|