De wolk boven de vulkaan in het zuidoosten van het land is naar schatting 19 kilometer hoog en bestaat vooral uit witte rook, zegt geoloog Hjorleifur Sveinbjornsson. De vulkaan is één van de actievere van het Noord-Atlantische eiland en bevindt zich onder de gletsjer Vatnajökull, de grootste van IJsland.

'De rook lijkt stoom van de smeltende gletsjer', zegt de geoloog. De wolk is te zien vanuit grote delen van het land.

Een spottervliegtuig trof as aan op een hoogte van ongeveer zeven kilometer. Met de huidige wind zou de wolk naar het noorden van Scandinavië geblazen worden, en het Europese vasteland niet bereiken.

'Ik denk niet dat het effect hetzelfde zal zijn, want de as is niet zo fijn', verklaarde de IJslandse geofysicus Gunnar Gudmundsson. De wind waait ook de volgende dagen noordwaarts, waardoor de vulkaanas niet richting Europa wordt geblazen.
De expert verwacht dat het vliegverkeer in IJsland wel hinder zal ondervinden, maar niet in Europa of op de internationale vluchten.

De recentste uitbarsting van de vulkaan dateert van 2004, en duurde maar een paar dagen. In een omtrek van 100 kilometer rond de vulkaan leeft niemand. Toen de vulkaan uitbarstte in 1996 veroorzaakte het smeltwater van de gletsjer overstromingen, en raakten wegen en een brug beschadigd.

Een jaar geleden barstte een vulkaan uit onder de gletsjer Eyjafjallajökull. Het luchtverkeer in Europa raakte daardoor danig in de war: honderden vluchten moesten aan de grond blijven uit veiligheidsoverwegingen.