Van onze redacteur

Het prijksaartje van de omstreden Qatar-reis van Fernand Koekelberg, het hoofd van de federale politie, heeft de politiekas meer dan 90.000 euro gekost. Tellen we daar de aankoop van de drie Delvaux-trolleys bij – samen goed voor 1.200 euro, dan kost de affaire 91.992 euro.

De grootste uitgavenpost is de receptie die Koekelberg in Qatar organiseerde voor de 800 deelnemers aan de algemene vergadering van Interpol. Hij spendeerde daarvoor 44,64 euro per persoon, in totaal bijna 36.000 euro. Koekelberg wilde met die receptie lobbyen voor de prestigieuze post van ‘vicevoorzitter van het uitvoerend comité'.Volgens Koekelberg kwam het erop aan zoveel mogelijk delegaties te overtuigen van zijn kwaliteiten. Hij verdeelde een massa gadgets onder de aanwezigen. Balpennen, USB-sticks en chique brochures. Dat alles ter waarde van 14.040 euro, of 17,55 euro per persoon.

De rest van de 90.000 ging op aan de vliegtuig- en de hotelkosten van de Belgische delegatie. Die bestond uit zeven personen, onder wie Koekelberg en zijn twee vrouwelijke medewerkers Sylvie Ricour en Anja Savonet. Ze betaalden 2.664 euro per vliegticket en 300 euro per persoon en per dag voor hun hotelkamer in het Sheraton-hotel. Bovendien was nog eens een delegatie van drie man naar Qatar getrokken, ter voorbereiding van de hele zaak.

De prijs laat vermoeden dat de delegatie in business class naar Qatar is gevlogen.

Koekelberg gaf de voorbije dagen al een verklaring voor de grote omvang van de delegatie. ‘Ik nam extra mensen mee om te helpen lobbyen', zei hij. ‘Om de delegaties van de 187 andere landen tijdens informele gesprekken en tijdens de koffiepauzes ervan te overtuigen voor mij te kiezen. Om de gadgets te verdelen ook.'

De minister van Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom (Open VLD), maakte bekend dat het Comité P ‘geen formele onregelmatigheden' had ontdekt.

In de begeleidingscommissie van het Comité P in het parlement werd gisteren scherp gereageerd. De leden veroordeelden het gedrag van Koekelberg en vragen Turtelboom om een gesprek met hem. ‘Voor mij is er sprake van normvervaging', zei Ben Weyts (N-VA). ‘Het is duidelijk dat de manier waarop de man functioneert, niet meer kan.'

De dure lobbycampagne in Qatar heeft geen vruchten afgeworpen. De prestigieuze functie ging naar de Franse kandidaat. Koekelberg werd derde met 10 procent van de stemmen.

Koekelberg, die de voorbije dagen volhield dat er niets aan de hand was, kon gisteren niet reageren. Hij zit ziek thuis, zeker tot maandag. Bij de federale politie wordt er rekening mee gehouden dat hij langer afwezig zal blijven.