Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Streetart van Tour Elentrik afgewerkt Kunstenaarscollectief Treepack was de afgelopen maanden met Tour Elentrik te gast in Waregem. Voor dat streetartproject gingen kunstenaars samen aan de slag om monotone, doffe elektriciteitskasten te voorzien van een knap laagje kunst. Het thema was diversiteit.
In totaal staan er nu twintig kunstige kasten verspreid over Waregem en deelgemeenten: vijf in Beveren-Leie, vijf in Desselgem, vijf in Sint-Eloois-Vijve en vijf in centrum Waregem. Wat vroeger een lelijke, grijze nutskast was, ontpopte zich tot een sprekend tafereel.
Tien lokale en negen professionele creatievelingen kwamen in actie. De professionele artiesten werkten al nauw samen met Treepack. De lokale kunstenaars konden zich in het begin van de zomer kandidaat stellen aan de hand van een portfolio en motivatie. Uit ruim twintig inzendingen selecteerde een ervaren jury van Treepack tien Waregemse artiesten: Sylvie Algoet, Ayke Cottenie, Els Ghyselinck, Marjolijn Keersebilck, Marc Kempinck, Lut Lambrecht, Josse Mahieu, Warre Soete, Thomas Vanhoutte en Luc Verschuere. Allen volgden ze een workshop onder deskundige begeleiding en in september konden ze effectief aan de slag.
Met dit initiatief schenkt de stad bijzondere aandacht aan diversiteit in al haar vormen. De geselecteerde deelnemers kregen de kans om een eigen invulling te geven aan dat thema en de resultaten zijn stuk voor stuk pareltjes. Benieuwd naar alle creaties? klik hier.
Tour Elentrik in Beveren-Leie Tour Elentrik is een streetartproject opgestart door Treepack, waarbij oude en vuile nutsvoorzieningen worden opgewaardeerd met een laagje kunst. Dat is een unieke manier om het straatbeeld meer kleur te geven. In Waregem en deelgemeenten zullen twintig elektriciteitskasten een knappe kunstlaag krijgen. In Beveren-Leie kan zo’n kunstwerk rond het thema 'Diversiteit' al bewonderd worden.
Op zondagnamiddag 26 september omstreeks 13.00 uur ging Charlotte Dossche aan het werk in Beveren-Leie. Charlotte is afkomstig uit Gent en werkt onder de artiestennaam Alice. Zij fleurde de elektriciteitskast op aan de hoek van de Kerkdreef met de Nijverheidstraat/Kleine Heerweg met een prachtig kunstwerk rond het opgegeven thema ‘Diversiteit’. Ze werkte er zo'n kleine 6 uur aan.
“Portretschilderen op doek doe ik al geruime tijd”, wist Charlotte te vertellen. "Street art doe ik nog maar een jaartje, werken van mij zijn ook al te vinden in onder andere Geel, Brugge,… Ook dit project rond ‘Diversiteit’ sprak mij aan om eraan mee te werken. In het portret dat ik aan het spuiten ben zullen heel wat strepen in het haar verschillende kleuren krijgen. Daarmee wil ik het thema symboliseren en kreeg dit werk dan ook de naam ‘Kleur maakt niet uit’ mee”, legde Charlotte uit.
Campagnebeeld Waregem Koerse met Beverse gekende Manon Commère
Campagne Waregem Koerse Feesten op gang geschoten Met het campagnebeeld zijn de Waregem Koerse Feesten, die van donderdag 26 augustus tot en met woensdag 1 september plaatsvinden, officieus op gang getrapt. Manon Commère en Jan Callens poseerden voor de gelegenheid op een authentieke paardenmolen. Het is duidelijk: de Waregem Koerse Feesten zijn er voor jong en minder jong. Met Manon Commère op het campagnebeeld staat er een leuke meid in de kijker die jarenlang lid was van Chiro Leieland (zie enkele foto's van Manon, toen ze nog lid was bij onze Beverse Chiro)
Na het likkebaardende paard, het paard met krulspelden, het paard met de feestelijke hoed en het paard op stelten volgde twee jaar geleden de dame en de jockey. Dit jaar gaan we op die ingeslagen weg verder. We kiezen opnieuw voor een duo.
Manon Commère is nu leidster bij de KSA, de jeugdvereniging die al sinds jaar en dag bij De Kleinste Steeple helpt. Ze vertegenwoordigt de jonge generatie. Jan Callens hoeven we bij velen niet meer voor te stellen. Hij was cabaretier, acteur en regisseur bij revuegezelschap De Zingende Sterren, maar zette samen met Willy Lazou in 1970 ook zijn schouders onder de allereerste jaarmarkt in Waregem. Die vindt nog steeds plaats op de maandag voor Waregem Koerse en is dit jaar aan de 50e editie toe.
Een fantastisch duo dat ook nog eens het feestgebeuren en de kermis schitterend in beeld brengt. Alle generaties gaan immers naar de Waregem Koerse Feesten. Iedereen beleeft de feestweek op een andere manier, maar het is duidelijk dat het feest is voor alle generaties.
Na een jaartje afwezigheid zijn we dus helemaal terug. De organisatoren van de Waregem Koerse Feesten en alle randanimatie houden uiteraard rekening met alle veiligheids- en gezondheidsmaatregelen. Via onze kanalen houden we iedereen op de hoogte van de geldende coronamaatregelen en ander nieuws.
De komende weken rollen we de campagne stapsgewijs uit gaat op onze website www.waregemkoersefeesten.be online klik hier. Bij het geleidelijk bekendmaken van het programma geven we heel wat prijzen weg. Hou dus zeker onze website, sociale media en nieuwsbrieven in de gaten!
Atelier Offline neemt deel aan “Kunstzomer 2021" in het weekend van 21 en 22 Op zondag 22 augustus om 1100 uur is er Atelier Apero Literair met Isolde Tack, Jan Decock, Margot Demeulemeester en muzikant Steffen Ron. Tijdens het gezellig “Apero literair” brengt Steffen Ron live het lied ‘Waregem Koerse Feesten’ en ‘Mooie, mooie Leie’, een ode aan zijn geboortedorp Beveren-Leie in Atelier OFFline. Het Atelier Apéro van zondag 22 augustus past in het kader van de Kunstzomer Leiestreek 2021. Gratis inkom mits reservatie, zie website van het Waregems Atelier klik hier.
Tekst: Waregem Koerse Feesten In 1847, al een hele tijd voorbij… Stichtte men in WAEREGHEM een koersmaatschappij Op de dinsdag van ’t gebeuren was er eerst een ‘peerdenmerkt’ En zo kregen we de naam van een volk dat héél hard werkt. WAREGEM KOERSE-WAREGEM KOERSE-WAREGEM KOERSE FEESTEN… Burgemeester Storme maar vooral schoonbroer De Ruyck Namen onze hippodroom voor het eerst in gebruik ’t Werd een hoogdag, een succes… zéker de moeite waard Een must voor elke vriend of liefhebber van ’t paard. WAREGEM KOERSE-WAREGEM KOERSE-WAREGEM KOERSE FEESTEN… Het paard en zijn jockey staan centraal in onze stad. Al jarenlang traditie, een culturele schat … Eind augustus, WAREGEM KOERSE, hier aan de Gaverbeek. De grootste Steeple-Chase van onze Vlaamse streek ! WAREGEM KOERSE-WAREGEM KOERSE-WAREGEM KOERSE FEESTEN… ’t Is weer kermis in de stad en de stad staat op zijn kop Vlaggen wimpelen overal en de pret kan niet meer op Ook de dames en hun hoeden zijn een streling voor het oog Terwijl het volk zijn weg vervolgt van d’ één naar d’andere toog WAREGEM KOERSE-WAREGEM KOERSE-WAREGEM KOERSE FEESTEN… Als een kind de kermismolens een laatste keer bekijkt Als het feest dan ook zijn einde en hoogtepunt bereikt Dan komt de massa samen voor een spetterend vuurwerk hier Aan de vijvers, rond de kerk en in park Baron Casier WAREGEM KOERSE-WAREGEM KOERSE-WAREGEM KOERSE FEESTEN…
Tekst: Mooie, moioe Leie Vroeger zocht het water zo zijn weg doorheen het landschap; Rivieren werden stromen die stroomden naar de zee. De Leie beet haar bochten langs de oevers hier in Beveren. En de tijd dreef op dat bijna stilstaand water rustig mee. MOOIE MOOIE LEIE, JIJ MOOIE LEIESTREEK, BRON VAN RUST, WAAR BLIJF JE NEEM MIJ OOK MET JE MEE ‘K BRENG ODE AAN DE LEIE, GUN MIJ JOUW ROMANTIEK JIJ BENT MIJN VRIJGELEIDE ZACHT GOLVEND OP MUZIEK… O, landelijk riviertje zo slingerend doorheen Beveren. Ik volg wel al jouw kronkels van op een kalm terras. Ik wens alleen niet toe te zien hoe lucht en jouw water. Kleuren en geuren naar stinkend, stikkend gas. Kom, vaar mee de Leie op. Langs dreven hier in Beveren. En zie hoe daar een stenen hoop gekalkt staat in het groen. De koeien drinken traag en luieren langs het koren. Waar is die nostalgie…. Waar is het vlas van toen…?
Uitreiking cheques actie André Defoort Op donderdag 8 juli werd de actie naar aanleiding van het BK afgesloten met de uitreiking van twee prachtige cheques “Naar aanleiding van het Belgisch Kampioenschap Wielrennen voor dames en heren dat doorging in Waregem rijpte bij mij het idee om iets op touw te zetten in het kader van het BK. Gezien het precies 80 jaar geleden was dat André Defoort Belgisch Kampioen werd bij de beroepsrenners op de Citadel van Namen in 1941, zag ik een mogelijkheid om rond dit thema iets te doen.
Ik ging te rade bij de familie Defoort. Ik klopte eerst aan bij Claire en dan bij Dirk en opperde het idee om een boek te schrijven over hun vader. Dirk was onmiddellijk heel enthousiast en zou overleggen met gans de familie. Die was onmiddellijk te vinden voor het idee. Er moest natuurlijk heel wat fotomateriaal aan te pas komen en met heel de privacywetgeving kan dit niet zomaar gebruikt worden. Vandaar de toelating van de familie Defoort om dit te mogen gebruiken. Zij stelden daar echter één voorwaarde aan en dat was dat de opbrengsten naar een goed doel zouden gaan.
Dirk en ik hebben dan gekozen voor de instelling Ten Anker en de vereniging SoNoBeG. Zo konden Dirk en ikzelf onze coronatijden nuttig invullen en als duo een sociaal geëngageerd werk leveren. Dat samenwerken waren we al gewoon van tijdens onze carrière bij KBC Bank waar we 34 jaar samen gewerkt hebben”, begint raadslid Marc Vercruysse zijn verhaal.
Op de foto v.l.n.r. Raadslid en initiatiefnemer Marc Vercruysse, voorziter Ten Anker Patrick Vanheusden, directeur Ten Anker Nicolas Desmet, lid Ten Anker Hilde Defoort, bezielers van SoNoBeG Rony Deprez en Rik Meersman, en auteur van het boek Dirk Defoort.
“Koken kost geld, en hiermee bedoeld ik dat een boek schrijven en documenteren geld kost. Zo zijn we op zoek gegaan naar sponsors en die vonden we bij Euro-Tapis, Ten Stuivenberge, Durabrik, KBC Bank, Delicham, Brouwerij De Brabandere (Kwaremont), Drukkerij Baert en Remi Pappijn. Daarbij vonden we ook verschillende mensen die wilden meewerken achter de schermen. Bij deze willen we iedereen harte danken. Ook dank aan iedereen die onze actie steunde door de aankoop van een boek, champagne of een biertje”, gaat Marc verder.
“Ikzelf startte een champagneverkoop met op de capsules verschillende beeltenissen van André Defoort. Heel wat capsuleverzamelaars waren in de wolken maar ook alle mensen die van een goed glas champagne kunnen genieten. Met de verkoop van het boek “André Defoort, Flandrien en Volksvriend” en drankverkoop , konden we verder streven naar ons doel: geld overhouden voor het goede doel!
Meer en meer gezinnen hebben het wat moeilijker door allerlei omstandigheden en vooral corona heeft daar geen goede bijdrage geleverd. Ook de maatschappelijke nood zal de komende tijden alleen maar toenemen en daar wilden Dirk en ikzelf ons steentje aan bijdragen. Vandaar het opzet van onze duo-actie waar Dirk en zijn gezin het boek voor hun rekening namen en ik de PR verzorgde. Alle bestellingen van zowel drank als boeken hebben we persoonlijk aan huis afgeleverd en dat waren meer als 400 adressen. Er gingen 478 boeken van “André Defoort, Flandrien en Volksvriend ” de deur uit. Ook werden enkele honderden flessen champagne en Kwaremontbier verkocht.
Nadat we onze rekening gemaakt hebben kunnen we de actie afsluiten met de bekendmaking van het eindresultaat. Na alle kosten vereffend te hebben, houden we een saldo van 8.550 euro over dat resulteert in 2 cheques van elk 4.275 euro. Eén bestemd voor SoNoBeG (Solidariteitsfonds voor Noodlijdende Beverse Gezinnen ) en één voor Ten anker (voor mensen die het moeilijk hebben en mogelijkheden geboden worden)” sluit Marc deze uitreiking van de cheques af.
Winnaars Week van de markt in Beveren-Leie Naar aanleiding van de Week van de markt die doorging van 28 juni tot 4 juli was er op de wekelijkse markt in Beveren-Leie op woensdag 30 juni een marktactie. Per aankoop kreeg de klant een invulbon van de marktkramer. De klant kon die indienen op de promostand op de markt en maakte zo kans op leuke prijzen. Er waren 9 tassen met allerhande producten en gadgets geschonken door de marktkramer en stad Waregem en als hoofdprijs een vakantiecheque ter waarde van 300 euro. 0p woensdag 7 juli werden de prijzen overhandigd door schepen Maria Polfliet.
Op de foto boven v.l.n.r. schepen Maria Polfliet, Caroline Steelandt uit Waregem die de hoofdprijs won, Benedict Carlier (Beveren-Leie), Anouk Beernaert (Beveren-Leie), Eveline Maillard (Beveren-Leie), Anne-Marie Seynhaeve (Beveren-Leie), Deprez-Vereecke (Beveren-Leie), Diane Dewaele (Beveren-Leie) en Marie-Rose Devos eveneens uit Beveren-Leie. Ontbreken Veronique Pollefeyt uit Beveren-Leie en uit Waregem Liesbeth Bohez.
Waregemse artiest Steffen Ron, uitgeweken Bevernaar, heeft niet één, maar twee lokale volksliedjes
Waregemse artiest Steffen Ron, uitgeweken Bevernaar, heeft niet één, maar twee lokale volksliedjes De petitie om Benny Scott’s ‘k En Brugge in M’n Herte hét volkslied van Brugge te maken gaat als een trein. Maar wist u dat we in Waregem nog straffer kunnen? Ron Verbeke, alias Steffen Ron, heeft namelijk niet enkel een eerbetoon aan Waregem ‘Waregem leeft!’ gemaakt, maar ook één voor deelgemeente Beveren-Leie ‘Mooie, mooie Leie’. (Het liedje beluisteren toen hij het zong op Beveren Koestert klik hier.
“Ik speel al tientallen jaren muziek, maar als jongeling was mijn grootste hobby eigenlijk vooral voetbal. Ik ben als speler tweemaal gepromoveerd met KSK Beveren-Leie naar 1ste provinciale, onder de deskundige leiding van niemand minder dan… Francky Dury! Daar ben ik nog steeds trots op. Pas na meerdere kwetsuren kwam mijn tweede liefde: muziek. Niettegenstaande ik tot op heden géén noot muziek ken,” lacht Ron. “Ik heb gelukkig een dankbaar muzikaal gevoel. Zo maak ik al geruime tijd liedjesteksten in het Nederlands op melodieën die ik zélf niet eens op partituur kan zetten. Daarbij speel ik wat akkoorden op de akoestische gitaar. Als kleinkunstenaar ben ik dan ook grote fan van namen als Boudewijn de Groot en Bart Peeters en de inspirator voor mijn artiestennaam, namelijk Stef Bos!”.
“Op jonge leeftijd leerde ik op eigen houtje akkoorden spelen. Mijn vingertoppen hebben meermaals gebloed door het vele oefenen, maar ik wou per se dit als muziekinstrument op school gebruiken. Tot mijn pensioen werkte ik namelijk in de basisschool de Wegwijzer op ’t Gaverke en schreef ik het lied ‘De Wegwijzer’. Tijdens mijn beginperiode nam ik bovendien deel aan tal van wedstrijden zoals de Soundmixshow en het VARA-Songfestival. “Op een dag vroeg Lucien Debels, de legendarische radiomaker van de Waregemse Family-Radio Diamant (fm. 103.5), of ik in zijn uitzending eigen liederen wilde brengen. ‘Waregem leeft!’ is vele jaren nog de eindtune van het infoprogramma op zondagmorgen geweest.
Het was een begin van een mooi avontuur samen met de, helaas overleden, ex-Belleman Jacques Coorevits waarmee ik de show ‘Welkom, welkom!’ maakte. Jacques was ook lid van de Zingende Sterren. Voor 2 stukken, onder de regie van toneellegende Jan Callens, heb ik nummers mogen schrijven.”.
“Dit in samenwerking met Pat Vermaerken, met wie ik tot op heden het duo De Gestemde Snaren vorm. Wat mijn liedjes typeert is dat ze over Groot-Waregem gaan. Zo schreef ik het supporterslied van SV Zulte-Waregem ‘Forever Essevee!’. Maar ook voor mijn geboortedorp, Beveren-Leie, schreef ik een prachtige ode ‘Mooie, mooie Leie’” vertelt Ron trots. (Met dank voor foto en tekst aan Ron Verbeke en Glen De Waele)
Projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt bouwt eigen EK-dorp in Beveren-Leie
Projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt bouwt eigen EK-dorp in Beveren-Leie Pronostieken, darts-voetbal, fietsrondes en zelfs eigen GH-stickerboek zorgen voor EK-gekte op werkvloer.
In Beveren-Leie (Waregem) heerst de komende weken Koning Voetbal en een topsfeer onder collega's. Want ‘Great Place to Work’-bedrijf Groep Huyzentruyt opent een indrukwekkend EK-dorp, waar alle medewerkers samen het EK kunnen beleven. Ook tussen de matchen door, of voor wie minder voetbalminded is, zal er aan sfeer geen gebrek zijn. Medewerkers kunnen tal van prijzen winnen met voetbalpronostieken maar ook met pronostieken over hun collega's: wie zal zich bewijzen als de beste darts-voetballer, wie tekent voor het snelste rondje op de fiets, of wie wint met nageltje klop? En tot slot: wie kleeft als eerste alle juiste stickers bij de beknopte beschrijving/wist-je-datjes van elke collega in het stickerboek?
Voor één keer geen duurzame woonwijken of betaalbare lofts: de Waregemse projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt stampte een ander project uit de grond. Het bouwde een heus EK-dorp voor al zijn medewerkers en partners. In totaal zeven avonden en evenveel matchen kunnen medewerkers van Groep Huyzentruyt coronaproof beleven samen met hun collega’s. De spiksplinternieuwe ontspanningsruimte voor personeel – geopend luttele dagen voor de pandemie uitbrak – zit nokvol onder de zwart-geel-rode sfeerdecoratie, tot de toiletten toe. Buiten komt een groot scherm, biertent, lampen, guirlandes, een eetkraam en noem maar op.
“Net voor de pandemie uitbrak, openden we onze ontspanningsruimte voor medewerkers. Daar hebben we nog niet veel gebruik van kunnen maken natuurlijk. Gelukkig is het EK hier nu het ideale moment voor. Iedereen heeft bij ons keihard gewerkt dus wat ontspanning op de werkvloer is meer dan op z’n plaats. Het spreekt voor zich dat we dit verantwoord en volledig in lijn met de coronaregels doen.” Thomas Van Poucke, CEO Groep Huyzentruyt
Gezicht achter e-mailadres Het EK-dorp “GHEKTE” – een woordspeling met GH en EK, is exclusief voor medewerkers van Groep Huyzentruyt en hun partners. Voor Groep Huyzentruyt is het dé manier om na een dik jaar corona-impact weer de banden aan te halen onder collega’s.
“Eindelijk kunnen we weer samen vieren en collega’s van een andere kant leren kennen. Of letterlijk voor het eerst het gezicht ontmoeten achter een e-mailadres waar je al maanden mee samenwerkt. 14 nieuwe medewerkers komen trouwens voor het eerst naar een GH-evenement. We geloven dat samen supporteren een andere band schept en het samenwerken in de toekomst nog kan verbeteren.” Thomas Van Poucke CEO Groep Huyzentruyt.
Pronostieken Naast sfeer, lekker eten en drinken, is er ook veel randanimatie. Naast de traditionele EK-pronostiek, staat ook elke week een andere, meer ludieke uitdaging centraal: van voetbaldarts en nageltje-klop tot het snelste rondje rijden op de fiets – niet toevallig bij de start van de Tour de France. Niet alleen wie de beste is in de uitdaging, maar ook wie de winnaars het beste kan voorspellen, wint een mooie prijs.
Stickerboek Sluitstuk van de #GHEKTE is het GH-stickerboek. Net zoals bij voetbalstickerboeken is de uitdaging om zo snel mogelijk alle foto’s te verzamelen en in het boek te kleven. Maar deze keer niet van voetballers, wel van collega’s. Wie als eerste met een vol stickerboek wil pronken, moet naast foto’s verzamelen en ruilen, ook de juiste collega met de juiste weetjes matchen.
Avondmarkt in Beveren-Leie Op vrijdag 25 juni organiseert 'De Bond Westvlaamse Marktkramers' een avondmarkt in Beveren-Leie. Deze gaat door op het Kerkplein van 16.00- tot 22.30 uur.
Familie eert André en Vontje Defoort met Pop-up-café op BK
Familie eert André en Vontje Defoort met Pop-up-café op BK 20 juni wordt een hoogdag voor het wielrennen in Waregem. Het Belgisch kampioenschap wordt er immers georganiseerd, en in Beveren-Leie zal dit niet ongemerkt voorbij gaan. André Defoort, naar wie één van de plaatselijke rondes genoemd wordt, werd exact 80 jaar geleden Belgisch kampioen wielrennen op de Citadel van Namen. André runde na zijn wielercarrière in Beveren een fietsenzaak. En samen met zijn echtgenote, Ivonne Deneve, waarmee hij in 1943 huwde, baatte hij het volkscafé het ‘Sportpaleis’ uit. Na het overlijden van André in 1972 bleef zijn echtgenote, in de volksmond Vontje genoemd, het volkscafé verder uitbaten. Na 50 jaar, op 31 december 1999, viel het doek echter over het Sportpaleis. Vontje, die op 4 december 2001 overleed, zou het weekend van het BK precies 100 jaar geworden zijn en net als haar echtgenoot een bekend en graag gezien persoon.
De 5 kinderen poseren aan de Kernelle met het origineel zijden tricolor truitje van hun vader. V.l.n.r. Hilde (58), Dirk (65), Claire (70), Roos (75) en Roland (76)
Café Sportpaleis (bij Vontje) was in Beveren en er buiten gekend als een gezellige volkscafé. Velen genoten er van de welkome sfeer en op zondagvoormiddag werd er duchtig gekaart. Ook tal van verenigingen, waaronder de wielerclub Sport na arbeid, de Leietoeristen, de Beverse harmonie, de Leiepiekers en anderen hadden er hun clublokaal. “Het was een ontmoetingsplaats waar iedereen zich thuis voelde, en die bij velen voor altijd in het geheugen gegrift staat” vertelt zoon Dirk in zijn boek “André Defoort, volksvriend en flandrien”. Ondertussen zijn er al 420 boeken verkocht van de gedrukte 450.
André werd exact 80 jaar geleden Belgisch Kampioen en 100ste verjaardag van Vontje
Om deze 2 gebeurtenissen extra in de verf te zetten, openen de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van André en Vontje op zondag 20 juni een pop-up-café aan de Kernelle te Beveren-Leie. Daar zette Jan Steeland, (schoonzoon van Roos Defoort) zijn schouders onder.
Op het grasveld voor de Kernelle zal er een coronaproof pop-up-café opgezet worden en 50 tafeltjes van 4 personen opgesteld staan. Daarbij zal de wedstrijd én de finale integraal (zoals op TV) te volgen zijn op groot scherm. Je kan er de gezellige sfeer van het vroegere volkscafé opsnuiven. Terwijl je geniet van een fris biertje, een deugddoend kopje koffie, een ijsje, een bakje friet, passeren de renners tot 12 maal toe voor je neus. Dichter bij de koers kan je niet komen.
De dames starten om 10 uur in Waregem en passeren 4x aan de Kernelle, de heren starten om 12.05 uur en zullen liefst 8x aan de Kernelle passeren. Het pop-up-café opent om 10 uur en sluit de deuren om 18 uur. Nog éénmaal op zondag naar café 't Sportpaleis bij Vontje? Het kan! De opbrengst van dit evenement zal geschonken worden aan Sonobeg en Ten Anker.
EK op groot scherm in de zaal café 't Fonteintje "De kogel is door de kerk. Behoudens het toepassen van de geldende regels ivm covid zullen we de EK matchen in de zaal kunnen vertonen. Reserveren wordt sterk aangeraden dus wie dit nog wil en niet deed... tafeltjes per 4!", aldus Kristof Mommerency Reserveren kan via info@tfonteintje-bl.be of in café 't Fonteintje, Sint-Jansstraat te Beveren-Leie.
Dankjewel Raf voor uw bijdrage in het Beverblaadje Het Beverblaadje online lezen klik hier of via de permanente link in de hoofding van Beverse Weetjes (klik op de eerste button)
Meimaand omgedoopt tot MeiPlasticVrij-maand "De meimaand werd enkele jaren geleden omgedoopt tot MeiPlasticVrij-maand. Ik doe mee, jullie ook? ", zo begint Tine Verthe haar relaas. De meimaand werd enkele jaren geleden omgedoopt tot MeiPlasticVrij-maand. Ik doe mee, jullie ook? Als je ervan overtuigd bent dat de brooddoos al lang ingeburgerd is, dan moet ik je helaas teleurstellen. De 'old school' aluminiumtruc doet het nog steeds. Al is het helemaal niet meer hip je boterhammen gewikkeld in een folietje uit je boekentas te halen.
Waarom zo streng tegen plastic? Om de CO2-uitstoot te verlagen en zo onze planeet te redden. Met 1 rietje? Nee, natuurlijk niet. Als je je CO2-uitstoot echt drastisch wil verlagen zet je beter in op vegetariër worden of zet je auto en vliegtuig beter aan de kant.
Dat we niet meer zonder plastic kunnen, daar kunnen we niet om heen. Maar mei.plasticvrij is niet tegen alle plastiek. Het gaat over de 60% die ze de naam ‘single-used-plastic’ geven. Het gaat om het soort plastic waar heel veel energie en aardolie voor nodig is om te maken, heel moeilijk recycleerbaar is en nogal veel in de natuur terechtkomt. Het soort plastic dat gemiddeld 15minuten wordt gebruikt en dan onmiddellijk wordt weggegooid. Het soort plastic dat dagelijks een enorme impact heeft op onze planeet maar niets bijdraagt.
De mei-'plasticvrij'-maand wil de mensen vooral bewuster maken van de impact die ze zelf hebben. Ze wil aanzetten tot nadenken. Als je iets koopt er even bij stilstaan wat je koopt en nagaan of er geen alternatief is met iets minder nutteloze plastiek. Omdat niet iedereen daar zin in en/of tijd voor heeft gieten we dit in handige direct toepasbare tips. Zo verlaagt de instapdrempel.
Je neemt de tips best zelf in je eigen leven eens onder de loep. Kijk waar jij achter staat en doe eerst dat. Je Plastic voetafdruk aanpakken start in je eigen vuilnisbak. Giet hem uit (liefst buiten) en ga er midden in staan (liefst met botten aan). Welk plastiekafval heb jij? Kijk naar de grootste hoeveelheid en start daarmee..
Bij mij was dit (ondertussen al 6jaar geleden) plasticdrinkflessen, vooral van water. We maakten de switch naar kraantjeswater en bruiswater uit glazen flessen. Ook melk komt nu in glas bij ons binnen. Fruitsappen zijn in bulk te krijgen bij de boerderijwinkel of fruitwinkel. De plastiekzakken zijn helaas niet hervulbaar, het enige alternatief is voorlopig ze op te blazen tot ballen. En nu, heb ik een neus voor alles waar een plastic geurtje aan hangt: vlees, vis, fruit en groenten, verzorgingsproducten, … De alternatieven zijn er en zijn gelukkig ondertussen al heel wat makkelijker te verkrijgen.
Je hoeft helemaal niet al je afval van 1 jaar in 1 potje te krijgen. Maar je mag je lat om plastic-afval te voorkomen best iets hoger leggen. Laat je inspireren. Doe toch minstens 1 plastic-switch deze maand want vele kleintjes maken het groots", aldus Tine Verthe van Plan10e
Boekvoorstelling André Defoort Flandrien en Volksvriend’
Boekvoorstelling 'André Defoort Flandrien en Volksvriend’ Met dank aan Dirk Defoort die ervoor zorgde dat we toestemming kregen van Jan Decock om dit te mogen publiceren “Vader had alles in zich zoals een oerdegelijke flandrien” Het eerste boek over flandrien André Defoort, die tachtig jaar geleden Belgisch kampioen werd op de Citadel in Namen, is uit. Zoon Dirk Defoort schreef het. Marc Vercruysse werkte mee aan de samenstelling. Intussen zijn al ruim 250 exemplaren besteld en moet er bijgedrukt.
Marc Vercruysse, Roland Defoort, Claire Defoort, Roos Defoort, Hilde Defoort, Dirk Defoort en Frank Dekeyster van Delicham met de tricolore shirt van André Defoort dat hij in 1941 aantrok na de aankomst op de Citadel in Namen. (foto DJW)
Wat was de aanleiding om een boek over André Defoort te schrijven? Dirk Defoort: “Over mijn vader is tot nog toe niets verschenen, tenzij in de kranten van die tijd en foto’s met onderschriften. Maar het volledige verhaal van de coureur die mijn vader was, heb ik nu in een boek verteld. De informatie haalde ik uit het familiearchief. Alles samen bleek dat echter onvoldoende. Gelukkig had wijlen Marcel Decavel, een fervente wielerfanaat die een enorme verzameling krantenknipsels en foto’s over het wielrennen verzamelde, ook van mijn vader een vrij gedetailleerd overzicht van zijn loopbaan nagelaten. Dat document vormde de basis. Ik ging verder op zoek naar documentatie in kranten en tijdschriften. Ook heel wat mij onbekende foto’s kwam ik op het spoor. Dankzij al dat opzoekingswerk had ik genoeg verhaalstof. Het resultaat is het boek, gedrukt en uitgegeven bij drukkerij Baert in Beveren-Leie. Het verschijnt naar aanleiding van het BK Wielrennen dat eind juni van dit jaar in Waregem wordt gereden. Een deel van het parcours is genoemd naar mijn vader.”
Marc Vercruysse: “Ik vernam dat Dirk bezig was aan een boek over zijn vader en stelde voor om het heel wat ruimer aan te pakken. Niet alleen bedoeld voor de familie maar eigenlijk voor iedereen die in het wielrennen en in de geschiedenis van de flandriens is geïnteresseerd. Vandaar dat wij de voorbije maanden goed hebben samengewerkt. Belangrijk is dat het dit jaar precies 80 jaar geleden is dat André Defoort op de Citadel in Namen de tricolore trui mee naar huis mocht nemen. Da’s zeker voor Waregem een belangrijk feit dat wij willen herdenken in de aanloop naar het BK. Goed dat de organisatoren van de titelkoers daarmee rekening hebben gehouden door de naam van de Beverse wielerkampioen op te nemen in het parcours dat voor een deel door Beveren-Leie zal trekken. Dat is meer dan verdiend. André was in zijn tijd een zeer goeie renner, zowel op de weg als op de piste.” De Tweede Wereldoorlog is een rem geweest op de verdere ontwikkeling van André Defoort als beroepsrenner. Waar had hij kunnen eindigen?
Dirk: “Da’s natuurlijk moeilijk om te weten. Maar de oorlog heeft vader zeker afgeremd. Hij werd verschillende keren opgeroepen voor de dienst en kon zich dan niet concentreren op het wielrennen. Een beetje in tegenstelling tot generatiegenoot en goeie vriend Marcel Kint die daarvoor wel meer tijd kreeg. Maar goed, vader heeft ondanks alles een mooie erelijst bijeen gekoerst. Ook in het rondewerk kon hij aardig uit de voeten. Wanneer je dat nu bekijkt, dan had hij toch alles in zich van een oerdegelijke, stevige flandrien. Daarnaast was hij ook een grote volksvriend die samen met ons moeder Ivonne Deneve in hun café Sportpaleis heel wat klanten over de vloer kreeg. Vandaar ook de ondertitel van het boek: flandrien en volksvriend.
Intussen is ook een actie van start gegaan voor het goede doel. De opbrengsten van het boek en die van de verkoop van champagne en speciaalbier zijn bestemd voor twee Waregemse instellingen. Welke? Marc: “Wij hebben bij Frank Dekeyster van drankenfirma Delicham champagne besteld met speciale capsules waarop André Defoort staat. Er zitten ook verwijzingen in naar het BK 20201 in Waregem. Die champagne kan iedereen aanschaffen. De capsules zijn zeker voor de verzamelaars een hebbeding. Intussen zijn daar al meer dan duizend flessen van verkocht. Daarnaast ging ik aankloppen bij brouwerij Bavik in Bavikhove. Die was meteen bereid om 150 pakketten Kwaremont te schenken. Het gaat over twee grote flessen, netjes in een doos verpakt. Wij bieden zo’n pakket samen met een fles champagne aan. Ook voor de Kwaremont zijn er speciale capsules gemaakt. Alweer ideaal voor verzamelaars. Deze actie loopt ook bijzonder goed. De opbrengst gaat voor een deel naar het wooncentrum voor personen met een beperking Ten Anker in Waregem en de organisatie SoNoBeG uit Beveren-Leie die Beverse gezinnen in moeilijkheden helpt.” Info: Marc Vercruysse, 0471 07 54 69 of vercruyssemarc@skynet.be en Dirk Defoort, 0475 59 63 07 of d.defoort@skynet.be
Ook de leden van de Gezinsbond en de wielertoeristen reden hun Ronde op zaterdag 3 april 2010
Gezinsbond Beveren-Leie en Desselgem De Gezinsbond van Beveren-Leie en Desselgem sloegen de handen ook dit jaar in elkaar voor het organiseren van hun paaseierenraap. Deze keer stond de raap in het teken van de Ronde van Vlaanderen.
De startplaats voor de Ronde van de paashaas werd gegeven in de feesttent achter de Sint-Martinuskerk. Het was ook de paashaas niet ontgaan dat Desselgem het Dorp van de Ronde was en verwachtte de kinderen met hun fietsje of ander rollend materiaal. Daar werd dan ook massaal gevolg aan gegeven. Niet minder dan 120 kinderen (inschrijving moest noodgedwongen stopgezet worden) verschenen aan de start, vergezeld van hun ouders en/of grootouders.
Het parcours liep over rustige wegen en zoals het in Vlaanderens Mooiste past kregen de jonge Flandrientjes tal van hindernissen onder de wielen geschoven zoals de Kwaremont, de Koppenberg, de Muur van Geraadsbergen Bij iedere hindernis hoorde een proef en na het vervullen ervan werd een klever op hun medaille gekleefd.
De eindstreep was getrokken aan de feesttent en allen wisten deze te bereiken met een volgekleefde medaille die door de paashaas extra beloond werd. De ouders werden verwend met een aperitiefje en wie het wenste kon zich nog tegoed doen aan friet met een frikadel.
Wielertoeristen Ondertussen liepen de eerste van de 3500 wielertoeristen, die het volledig parcours van de Ronde zouden afhaspelen, de feesttent binnen waar er bevoorrading was. Het slechte weer zorgde er voor dat er een paar 100 kozen voor de 150 km en niet in Desselgem moesten passeren. Tussen de menigte Flandriens ook heel wat buitenlanders.
Het vizier van Beverse Weetjes stond echter op scherp om een groepje Bevernaars te kunnen vereeuwigen en dat lukte. Samen met duizende anderen bereikten ze de eindstreep in Meerbeke. Tussen al deze activiteiten door ook de Waregemse (ex Beverse) troubadour, Steffen Ron die Desselgem, het Dorp van de Ronde live bezong.
Winnaar woordzoeker gekend Beste bezoekers, Het feestelijk tintje dat we met de woordzoeker gaven naar aanleiding van 15 jaar Beverse Weetjes is afgelopen. Er werden 136 juiste mailtjes ingezonden, 9 ervan vulden echter de schiftingsvraag niet in. De juiste oplossing was bevers weetje. De schiftingsvraag was dus bepalend voor de winnaar. Patrick Vervaecke benaderde de schiftingsvraag het dichts. Hij gokte op 206 juiste inzendingen. Proficiat Patrick Vervaecke, uw fles bubbels staat klaar om afgehaald te worden. Dankjewel ook aan iedereen die een gokje waagde, of aan ieder die zonder deel te nemen hun felicitaties overmaakten.
En toen waren de boeken aan de beurt... Ik ben ongetwijfeld de grootste lezer bij ons thuis maar ik heb zeker niet de grootste boekenkast. De bibliotheek is voor mij een super uitvinding. Een eindeloos aantal boeken, voor iedereen laagdrempelig toegankelijk en spotgoedkoop. Alleen de boeken waar ik een band mee heb, bevolken mijn boekenplank (want een kast kan je het echt niet meer noemen).
Woensdagmiddag was kiesnamiddag. Kies welke boeken je graag wil houden. Zelf had ik enkele sentimentele in gedachten en hoopte stilletjes dat ze de selectie zouden halen. Het verbaast me telkens weer hoe makkelijk kinderen keuzes kunnen maken (het gaat nog beter als ik er mij niet te veel mee moei ) Het emotioneel laden van spullen gebeurt blijkbaar later in ons leven. En dan aan de slag met de stapels. Wat we houden zetten we terug in de kast. Een vrolijk trucje van de dames van 'the home edit' is om je boeken (en bij uitbreiding alle kleurrijke spullen) te rangschikken in de volgorde van de regenboog. Wat we wegdoen steken we in dozen. Deze keer hadden we 3 exemplaren: babyboekjes voor de onthaalmoeder van mijn kinderen, peuterboeken voor de kleuterjuf van de lokale school, andere boeken voor de kringloopwinkel. Voor de gelegenheid ook in regenboog formatie ;-) En de sentimentele boeken, die de selectie niet haalden kregen een extra mooie bestemming: de boekenruilkast. Het rondzwerven van boeken, door mensen geliefd en doorgegeven, vind ik een enorm romantische gedachte. Hier en daar (meer en meer) kan je boekenruilkastje vinden (zie foto). Ik heb er enkele waar ik regelmatig eens ga neuzen en die ik af en toe eens aanvul met mijn uitgelezen gedachten. Nog organisatievragen? Ik kan niet wachten om er mee aan de slag te gaan. Stuur maar door naar info@plan10e.be.
Beverse Weetjes is 15 jaar geworden Kristallen jubileum Op 21 maart 2006 ging Beverse Weetjes online. 15 jaar bloggen, het verste van mijn gedacht toen ik er in 2006 aan begon. Mensen, activiteiten, acties… op een positieve manier in de kijker zetten was en is nog steeds de opzet van dit blog. Een dankjewel is hier dan ook zeker op zijn plaats. Dankjewel aan iedereen die de afgelopen jaren een beroep deed op Beverse Weetjes, zelf iets instuurde, iets liet weten, toestemming gaf om iets te mogen publiceren, een toffe reactie neerpende, een persoonlijk mailtje stuurde en natuurlijk ook aan alle bezoekers. Verder een dikke merci aan mijn echtgenoot die sinds zijn pensioen steeds aan mijn zijde stond/staat. Ondanks covid-19 - zo goed als geen activiteiten, enz…- mochten we toch meer bezoekers en pageviews noteren dan vorig jaar. In de statistieken van seniorennet lezen we dat de teller met unieke bezoekers, sinds het online gaan, op een gemiddelde van 198 per dag staat. De teller van het aantal hits/aantal pageviews per dag staat nu op 330. (Beverse Weetjes en Archief Beverse Weetjes samen).
Wat is er mij het meest bijgebleven de afgelopen 15 jaar? Heel veel, we mochten heel wat lieve mensen leren kennen en deelgenoot zijn van vele mooie activiteiten, acties… die er in Beveren-Leie georganiseerd werden/worden. Toch eens benadrukken dat alles wat er op het blog verschijnt gratis gepubliceerd wordt! Wat 15 jaar geleden als hobby begon zal ook 'ooit' als hobby eindigen. Daarnaast is het fijn om bericht te krijgen - dat een Congolese zuster terug in contact kwam met iemand waarmee ze samen in Rome was - dat iemand uit Beveren-Leie terug in contact kwam met een klasgenote die naar Frankrijk uitgeweken was - dat een school een oud-leerling terugvond - dat iemand die een tijdje op revalidatie was in De Karmel de dochter van haar verpleegster vond en volgde tijdens de vormselcatechese - dat iemand informatie over een heel ver familielid vond en Beveren-Leie zal komen bezoeken - dat uitgeweken Bevernaars de gebeurtenissen in hun geboortedorp nog steeds volgen - dat er een goede samenwerking is met Raf Demortier van het Beverblaadje klik hier.
Verder zal ik het mooie verhaal uit Brakel niet vergeten. Via Beverse Weetjes vond Marcel zijn Beverse legermaat terug die hij meer dan 50 jaar geleden uit het oog verloren was. Om te weten hoe dat in zijn werk ging klik hier. De reünie kwam er een groot jaar later en daar kregen we verslag van. Om dat te bekijken/lezen klik hier. En zo kunnen we nog een aantal verhalen opdiepen.
Woordzoeker Reden om een feestje te bouwen is er het afgelopen jaar niet bij geweest. Maar om 15 jaar bloggen te vieren zorgden we toch voor een fles bubbels. Die schenken we graag aan de bezoeker die de woordzoeker kan oplossen. Deze is in bijlage te vinden. Deelnemen kan tot en met 31 maart. Om een ex aequo uit te sluiten dient u bij inzending te vermelden hoeveel juiste antwoorden er zullen binnenkomen. U kunt zo vaak deelnemen als u wenst. De oplossing insturen dient te gebeuren via beverseweetjes@telenet.be. De winnaar zal per email verwittigd worden en kan zijn/haar fles bubbels Covid-proof komen ophalen.
Kerkwegelpad in Beveren-Leie wandelen met opdrachten.
Kerkwegelpad in Beveren-Leie kan voortaan gewandeld worden met opdrachten. Het Kerkwegelpad dat officieel werd ingewandeld op 15 mei 1993 (meer weten klik hier.) kreeg er deze winter een aantal leuke opdrachten bij. Ex Bevernaar Ron Verbeke (alias Steffen Ron) stak er zijn tijd in om het Kerkwegelpad in Beveren-Leie en tal van andere bestaande wandel- en fietsroutes te voorzien van opdrachten.
“Tijdens deze harde coronatijden kwam ik plotseling op het idee om me bezig te houden met het zoeken en maken van opdrachten bij meerdere bestaande, plaatselijke wandel- en/of fietsroutes… Als gepensioneerde kreeg ik plots een zee van tijd, ook al omdat mijn muzikale en sportieve hobby’s wegens de zware pandemie niet meer mochten of konden doorgaan!”, zo begint Ron zijn verhaal. In het jaar 1993 creëerde Ron, samen met zijn schoonzus Lut Decavel, de “V-ROUTE” die sinds 2003 officieel bewegwijzerd is met zeshoekige borden en over ong 25 km loopt.
Op de foto Ron Verbeke en collage van de inwandeling Kerkwegelpad
“Na een tamelijk harde depressieperiode, gevolgd door een totaal onverwachte covid19-crisis, kreeg ik terug langzaam maar zeker weer de energie om actief bezig te zijn…”, gaat hij verder. “Zodoende heb ik al bij volgende bestaande routes gezorgd voor individuele of groepsgerichte opdrachten zonder het originele traject of stratenplan te veranderen. Zo is het Vierbekenpad (Waregem) - Waterhoektocht (Waregem) - Kerkwegelpad (Beveren-Leie) – V-Route (Waregem met grens naar heuvelachtig Oost-Vlaanderen) én 2 splinternieuwe tochten: de WC-wandeling (Waregem Centrum) en het Tgaverkin-pad (Gaverkestocht doorheen parochie Het Gaverke) al uitgewerkt. Ik ben nog volop bezig en zo zal ik mij nog bezig houden om o.a de Briek Schotte-wandeling (Desselgem) – Ketserspad (St-Eloois-Vijve) – 10.000 stappen-wandeling (Nieuwenhove) ….van opdrachten te voorzien.
Het zijn vrijblijvende, eerder ludieke opdrachten die zowel door een enkeling of in groep kunnen gedaan worden. Geen moeilijke vragen over de historie, maar leuke parcoursopdrachten, ook bestemd voor kinderen vanaf 7-8 jaar. Vb: maak een (duidelijke) selfie op de plaats van de aangegeven foto … Vooraf moet natuurlijk de af te leggen weg goed gecontroleerd worden om te zien of deze voldoende haal- en bereikbaar is. Niet elke route is met skate-board, rolstoel of kinderwagen bereikbaar. Helaas…”.
Organiseert u als vereniging één van deze wandel-of fietsroutes? “Het is wel de bedoeling dat de antwoordformulieren door jullie verbeterd worden”, verduudelijkt Ron. Indien u als organisartor/vereninging aan deze opdrachtentochten een wedstrijd met prijzen zou verbinden, dan is het aan de organisator om deze aan te schaffen en uit te reiken! Oplossingen zijn via een mailtje naar mij, ron.verbeke@telenet.be, te bekomen! Alle, tot op heden, uitgewerkte wandel- en fietsroutes zijn downloadbaar en te vinden klik hier. onder “Aanbodpakket van routes met opdrachten”. Tot slot wil ik nog meegeven dat ik van plan ben om deze opdrachten tweejaarlijks te vernieuwen", sluit Ron. *In bijlage kunt u alvast het Kerkwegelpad met opdrachten downloaden.
Groep Huyzentruyt onthult gloednieuwe toonzaal mét Virtual Room, en unieke belevingsruimte
Groep Huyzentruyt onthult gloednieuwe toonzaal mét Virtual Room, en unieke belevingsruimte in Wagenaarstraat te Beveren-Leie Huizenjagers voelen, ruiken én zien nieuwe woning voortaan vóór eerste steen is gelegd. Wie een gloednieuwe woning wil kopen, kan die voortaan al voelen, ruiken én zien nog vóór de eerste steen is gelegd. Projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt heeft zopas een gloednieuwe toonzaal mét 'virtual room' neergezet. In de liefst 400 vierkante meter grote ruimte kan je in enkele eenvoudige stappen alle materiaal voor je nieuwbouw aanraken en ervaren, om meteen daarna in een Virtual Reality-ruimte je toekomstig huis of appartement al van kop tot teen te bezichtigen. Aansluitend met de nieuwe toonzaal 2.0, creëerde het bedrijf ook meteen één van de plezantste ontspanningsplekken van Vlaanderen voor z’n medewerkers. Die heeft - naast een hypermoderne keuken - ook een bar, pool-en kickertafel, loungezetels, een muziekinstallatie, open haard en een fitness.
Groep Huyzentruyt wil ook in 2021 een nieuwe, meer moderne koers varen. Met het optrekken van een splinternieuw gebouw - vlak naast het hoofdkantoor in Waregem - zet het West-Vlaamse familiebedrijf die ambitie alvast stevig kracht bij. Het nieuwe gebouw staat dan ook helemaal in het teken van beleving, zowel voor klanten als voor medewerkers.
Zo is op de bovenste verdieping alvast plaats gemaakt voor een nieuwe, eigentijdse toonzaal met heel wat hightech snufjes. Wie langs een brede trap de toonzaal naar binnen loopt, komt meteen in een 358 vierkante meter grote ruimte terecht, met verschillende 'boxen' waarin je kan langslopen. Daarin kan je telkens alle verschillende materialen bekijken, vastpakken en met elkaar vergelijken. Gaande van de keuken van je dromen, over het gewenste sanitair tot deuren, trappen en ventilatie toe. Tussen de ‘boxen’ door is het dan weer mogelijk om allerhande afwerking grondig te testen en aan te voelen. Zo kan je kiezen uit niet minder dan 90 soorten verschillende tegels of parket, net als klinken, kranen, enzovoort. “Tot voor kort moesten de meeste klanten verschillende toonzalen bezoeken, verspreid over het land, om hun droomwoning samen te stellen. Dat was op z'n zachtst gesteld een heel avontuur. Nu kunnen ze alle keuzes tijdens één bezoek onder één dak maken en uren tijd winnen. Bovendien stelt nieuwe technologie ons in staat om al deze keuzes meteen te visualiseren. Zo kunnen klanten voortaan al virtueel door hun zelf samengestelde woning of appartement lopen in onze VR-box. Dit helpt hen om meteen de best mogelijke keuzes te maken.” Dries Verhaeghe, Directeur Sales & Marketing van Groep Huyzentruyt
Bijzondere rustplek Bij de bouwplannen maakte de projectontwikkelaar meteen ook extra belevingsruimte voor haar medewerkers. Zo is er in het gebouw een ontspanningsruimte geïntegreerd die niet alleen dagelijks kan gebruikt worden door het personeel, maar die zich ook perfect leent voor externe evenementen in het post-coronatijdperk. Concreet is er een hypermoderne keuken met professionele koelcel, een bar, pooltafel, kickertafel, fitnessruimte, open haard, loungezetels en een polyvalente ruimte met onder andere een geluidsinstallatie, projectiescherm, enz.
“De combinatie van warme materialen, hoge raampartijen, het behoud van industriële elementen en enkele frisse planten maken van deze ruimte ongetwijfeld één van de gezelligste en plezantste rustplekken voor werknemers in Vlaanderen. En daar zijn we wel fier op. We willen onze trouwe medewerkers de komende jaren nog meer aandacht geven én in de watten leggen én tegelijk nieuw talent aantrekken. Een tevreden werknemer kan ook altijd net ietsje meer voor de klanten. En die zijn ten slotte dé ambassadeurs van ons bedrijf.” Thomas Van Poucke, CEO van Groep Huyzentruyt
Werknemers zullen de ruimte in de toekomst overigens ook mogen gebruiken om er onder meer een verjaardag of een pensioenfeestje te vieren of er een babyborrel te houden. "We zijn nog steeds een familiebedrijf, waarin werknemers een erg vriendschappelijke band met elkaar hebben. Dat moeten we zo behouden en is in het voorbije coronajaar ook een van onze sterktes gebleken. Bij Groep Huyzentruyt hebben we niet stil gezeten. Dankzij de veerkracht van onze medewerkers hebben we de werven snel weer kunnen opstarten en zijn we eens te meer een betrouwbare partner gebleken voor onze klanten. Investeren in de toekomst, is ook investeren in je medewerkers. En dan bieden we ze naast professionele kansen ook graag de ruimte om samen leuke dingen te beleven." Thomas Van Poucke, CEO van Groep Huyzentruyt