Neem het licht van een ster schijn er mee in het rond zie hoe dichtbij en dagreizen ver de tol van vernieling en oorlog, alles kapotmaakt wat mensen ooit bond.
Ga mee met de wind diep in de woestijn en bekijk daar tienduizenden sporen; stappen van hen die verdwenen zijn of als vluchteling alles verloren.
Drijf dan weg op de zee hoor hoe eb en vloed gaan, en de golven maar eindeloos spoelen als de kinderen die, gewond of verdrukt, levenslang doodsangst zullen voelen.
Is dit alles gebeurd, kom dan mee in de nacht om samen het kerstfeest te vieren. Laat de boom en het eten dit jaar maar staan, je gedachten naar al die anderen gaan, en medeleven de kerstnacht versieren.
Kluts de eieren en roer er wat melk of room door (met room wordt het smeuïger, maar melk is natuurlijk wel minder vet). Kruid met peper en een beetje zout (niet te veel, want de kaviaar is ook al vrij zout). Verwarm onder voortdurend roeren in een steelpannetje tot het ei begint te stollen. Meng wat gesnipperde bieslook onder het roerei en verdeel over amuselepeltjes. Garneer met wat kaviaar en serveer meteen.
Komkommertoastjes met zalmsla:
Beleg de schijfjes komkommer met een lepeltje zalmsla. Garneer met wat bieslook of dille en serveer.
Insalata caprese op een stokje: Doe wat olijfolie, peper en zout in een kommetje en laat de mozzarellabolletjes er een half uurtje in marineren. Steek telkens een bolletje mozzarella, een kerstomaatje en een blaadje basilicum op een stokje en maakt zo 8 spiesjes.
Dat je huis en leefgewoonten minder proper zijn dan je denkt, bewijzen deze acht feiten die je misschien liever niet had willen weten.
1. Een gemiddelde snijplank in de keuken bevat tweehonderd keer meer bacteriën dan een toiletbril.
2. Meer dan één op vier van je medependelaars heeft minuscule resten van uitwerpselen op zijn hand. Jawel, dat hand waarmee hij of zij naast jou de stang in de metro vasthoudt.
3. In de lade van een ijskast zijn gemiddeld 750 keer zo veel bacteriën aanwezig zijn dan veilig wordt geacht.
4. Hoe proper is jouw was wanneer je weet dat bacteriën die gelinkt worden aan huid- en urinewegeninfecties alleen vernietigd worden boven de veertig graden?
5. 43 procent van de moeders wast haar handen niet nadat ze een luier ververst heeft.
6. Uit een Amerikaanse studie is gebleken dat afstandsbedieningen de grootste verspreider van bacteriën zijn in ziekenhuizen.
7. Het toilet doorspoelen zonder het deksel naar beneden te doen kan ervoor zorgen dat ziektekiemen zich tot twee meter verspreiden.
8. Een handtas kan tot tienduizend bacteriën per oppervlakte van 2,5 vierkante centimeter bevatten.
Getrouwde koppels kussen minder dan één keer per week.
Getrouwde koppels kussen minder dan één keer per week
Volgens een recente studie wisselt bijna één op vijf getrouwde koppels slechts één keer per week een kus uit. En als de lippen elkaar dan toch raken, gaat het vaak maar om een vluchtige kus.
De enquête kwam er op vraag van de British Heart Foundation, in een poging om hun campagne over mond-op-mondbeademing te promoten, de zogenoemde 'kiss of life'.
De onderzoekers waren verrast dat 18 procent van de getrouwde koppels soms een week samenleeft zonder elkaar te kussen. Bovendien duurt een kus bij 40 procent vaak maar zo'n vijf seconden.
Jonge koppels tussen 18 en 24 kussen elkaar wel bijna elke dag, met een gemiddelde van 11 keer per week. Maar er zijn ook oudere koppels die elkaar nog vaak kussen. Zo'n 5 procent van de ondervraagden die ouder waren dan 45, wisselden gemiddeld 31 kussen per week uit met hun geliefde.
Opa's moeten niet denken dat ze aan Alzheimer lijden als ze binnenkort hun geliefde petje niet meer vinden. Aangezien de opapet een echte trend lijkt te worden, is het goed mogelijk dat hun kinderen of kleinkinderen ermee vandoor zullen gaan. Heel wat celebrities dragen het hoofddeksel al, maar durf jij het ook?
Daniel Craig is verantwoordelijk voor de trend
Ook Matthew McConaughey is een fan
Net zoals Brad Pitt Het hoofddeksel werd in de 19de eeuw gedragen door Britse arbeiders, maar was al een hele tijd uit het 'modebeeld' verdwenen. Tot Daniel Craig besloot om de opapet een nieuw leven in te blazen.
Verkoop Volgens Britse marktspecialisten is de 'James Bond'-acteur dan ook verantwoordelijk voor de steeds grotere verkoopcijfers. Om de stijgende vraag bij te houden, heeft winkelketen Marks & Spencer zelfs beslist om hun aanbod met één derde uit te breiden. "Mannen houden van de pet, zeker als die gemaakt werd met Britse stoffen", zegt afdelingshoofd Tony O'Connor.
Celebrities Maar de trend is niet alleen zichtbaar in Groot-Brittannië, want ook Amerikaanse sterren zoals Justin Timberlake, Kellan Lutz, Josh Holloway, Matthew McConnaughey en Brad Pitt werden al met de opapet gespot.
En ook heel wat vrouwen doen mee met de trend. Gwen Stefani heeft verschillende exemplaren, en ook Geri Halliwell, Christina Aguilera en Madonna werden al gespot met de opapet.
How to wear De opapet bestaat in allerlei kleuren en motieven: grijs, blauw, bruin, gestreept, met ruitjes, enzovoort. Let er wel op dat je pet bij de rest van je outfit past. Zo kiezen sommige mensen kiezen ervoor om de stof en het motiefje van de pet te doen terugkeren in hun trui, jas of sjaal.
Voor een stoer effect kunnen zowel mannen als vrouw hun wollen pet combineren met een grote zonnebril en een lederen jasje.
Ben jij overtuigd? Wij zijn alvast benieuwd of we de opapet binnenkort ook bij ons in het straatbeeld zullen zien!
30 maart 2044 Uit wandeling met mijn hond .Auteur Gerrit Komrij .
30 maart 2044
Onder mijn voeten krimpen honderd jaar: Niets dan een halte in een wandeling Van pool naar pool, via de evenaar, En weer terug, een eendere handeling.
Ik kijk opzij, ik zie mijn trouwe hond. Er zit geen wollen vacht meer om zijn romp en Een beslagen tong hangt uit zijn mond. Zijn oog is dof. Maar hij is niet gekrompen.
Hij kan niet krimpen, want hij kent geen tijd. Hij wil de tijd niet eens. Hij vreestde zweep. Hij vreest de klok die tikkend spot en bijt, Terwijl ik mij van noord- naar zuidpool sleep.
Hij is bereid om iedereen te likken. Er is al honderd jaar geen vraag naar hem. Wat zoek ik? Vaag -van voor het grote tikken- Hoor ik nog zijn bedauwde godenstem.
1 kg aardappelen 4 preistengels 8 eieren 5 eetlepels olijfolie gemalen kaas peper en zout Tip: je kan de prei ook vervangen door andere seizoensgroenten
Bereidingswijze
Was de aardappelen grondig en snijd ze in partjes.
Warm de olijfolie in een grote braadpan en bak hierin de aardappelen gedurende 20 minuten, roer regelmatig.
Was de preistengels en snijd het preiwit in dunne ringen.
Voeg bij de aardappelen, kruid met peper en zout en laat 10 minuten meestoven.
Kluts de eieren, kruid met peper en zout en giet over de groenten.
Bestrooi met gemalen kaas, laat het ei stollen en de kaas smelten.
Schatje, liefste, zoetje en bolleke. Het zijn maar enkele van de vele koosnaampjes die geliefden elkaar geven. En dat gebeurt niet zomaar, want volgens psycholoog Jérôme Vermeulen zijn troetelnaampjes erg belangrijk in een relatie.
De Belgische master in de psychologie en pedagogische wetenschappen stelt dat troetelnaampjes een extra, symbolische dimensie creëren in je relatie. "Het geven van koosnaampjes zorgt voor intimiteit in een relatie. Zo toon je aan je partner dat je hem of haar beschouwt als een uitzonderlijk persoon. Het wijst op exclusiviteit, een intieme en persoonlijke sfeer."
Niet akkoord Hoewel het bij koosnaampjes veeleer gaat om de symboliek dan om het precieze woordje, moet je bij een vreselijk troetelnaampje meteen aan je partner zeggen dat je niet akkoord gaat. "Het is zoals in jullie seksuele relatie, je moet onmiddellijk aangeven dat je iets niet graag hebt of dat je iets anders wil. Als je daar te lang mee wacht, geef je je partner een slecht gevoel, want hij zal niet begrijpen waarom je het niet vroeger verteld hebt."
Man vs. vrouw Hoewel koosnaampjes zorgen voor intimiteit, zullen ze je relatie niet gezonder maken. Het is dus niet nodig om je zorgen te maken als jullie elkaar gewoon met de voornaam aanspreken. "Het is afhankelijk van relatie tot relatie", weet Vermeulen.
Meestal zijn vrouwen sneller geneigd om hun vriend een koosnaampje te geven dan omgekeerd. "Mannen hebben het moeilijker met intimiteit. Voor hen is het bijvoorbeeld ook moeilijker om 'ik hou van jou' te zeggen. Verplicht je partner dan ook niet om je een troetelnaampje te geven. Zet hem of haar niet onder druk, maar praat over je gevoelens." Communicatie is dus nog altijd het belangrijkste in een relatie.
Olijfolie verbergt heel wat beautygeheimen: ontdek ze hier.
Olijfolie verbergt heel wat beautygeheimen: ontdek ze hier
Voor de oude Grieken was olijfolie het vloeibare goud waarmee ze olielampen vulden, voedsel bereidden, wonden genazen en ja, zelfs schoonheid verkregen.
Zoveel duizenden jaren later is het voor de meesten van ons enkel nog onmisbaar in de keuken. Toch biedt olijfolie heel wat voordelen, die in onze dagelijkse schoonheidsrituelen kunnen worden toegepast én op ons hele lichaam.
Beautygeheimen Hier volgen een aantal redenen waarom dit vloeibare goud niet alleen naast het kookvuur hoort te staan, maar ook een vaste plaats verdient in de badkamer en zelfs in het medicijnenkastje. Vooraleer ik de toepassingen op een rijtje ga zetten, eerst even een praktische tip. Zorg voor een plastiek, kneedbaar flesje en vul het met de fijnste extra vierge olijfolie die je kan vinden. Voeg bijvoorbeeld een paar druppels lavendelolie toe voor een aangenaam parfum.
Droge huid Maak eerst komaf met dode huidcellen. Hiervoor kan je raar maar waar nog iets uit je keukenkast halen. Voor een goede exfoliatie doe je simpelweg wat fijne, witte suiker op een washandje en met milde wrijfbewegingen verwijder je de dode huid.
Daarna spoel je alles even weg onder de douche en neem je wat olijfolie om het zachtjes in te masseren over je hele lichaam. Resultaat? Een huid als fluweel!
Ook voor je snoet kan olijfolie wonderen doen. Doe een druppeltje in je hand en dop het heel rustig op je huid. Om te vermijden dat je een vettig effect krijgt, neem je een tissue en dop je het teveel aan olie weg. Je gezicht zal er zacht, gezond en gehydrateerd uit zien.
Reiniging Geen betere manier om make-up te verwijderen. Zelfs van je ogen! Olijfolie kan de strafste waterbestendige mascara doen verdwijnen, dus vergeet die chemische producten die je ogen kunnen irriteren. Allergische reacties op olijfolie zijn namelijk zo goed als onbestaand.
Strohaar & roos Ook bij uitgedroogde haren past een olijfolietrucje. Zeker voor haar dat beschadigd is door veelvuldig kleuren of drogen, is dit de perfecte conditioner. Masseer wat in je haar en wikkel er vervolgens een warme handdoek rond. Doe even een uurtje iets anders en was daarna je haar zoals je altijd doet.
Als je haar helemaal droog is, neem je nog een paar druppeltjes die mooi over je handenverdeelt, zwier je al je haren even naar voor en ga dan vanuit je nek met je handen door je haar. Glanzend en gezond is het resultaat! Let wel, gebruik zeker niet teveel, om een vettige look te vermijden.
Zelfs als je last hebt van roos, kan je het met olijfolie bestrijden. Masser een licht laagje op je hoofdhuid en laat het een paar uurtjes trekken vooraleer je onder de douche of in bad gaat.
Gladde benen Weg met dat scheerschuim of de straffe, chemische 'smeer en spoel weg'-producten. Wrijf wat olijfolie op je vochtige huid en ga voor gezonde, gladde en gehydrateerde benen. Uiteraard kan je deze techniek ook toepassen op andere delen van het lichaam.
Geneesmiddeltje Tot slot nog een aantal genezende effecten van olijfolie bij elkaar. Heb je last van zonnebrand, uitslag, kleine wondjes of insectenbeten? Breng dan voorzichtig wat olijfolie aan en laat de zones onbedekt. Het zal wonderen doen voor de jeuk en versnelt het genezingsproces. Voor de jonge mama's of mama's in spe: het doet ook wonderen bij luieruitslag.
7 zaken die voor waar worden aangenomen maar pertinent onwaar zijn...
7 zaken die voor waar worden aangenomen maar pertinent onwaar zijn...
Leugens die vaak genoeg worden herhaald worden uiteindelijk voor waarheid aangenomen. Hieronder lees je een reeks van die waarheden die... pertinent onwaar zijn.
2. Mensen gebruiken maar 10% van hun brein Dat mensen maar 10% van hun brein gebruiken is een wijdverspreide mythe, die graag in stand wordt gehouden door zogenaamde lifecoaches. Wel waar is dat slechts een beperkt deel van ons brein continu in actie is. Toch tonen hersenscans aan dat we in de loop van de dag zowat alle delen van ons brein gebruiken.
3. Mensen hebben 5 zintuigen Zicht, reuk, gevoel, smaak en gehoor zijn niet onze enige zintuigen. Hoewel wetenschappers het oneens zijn over hun exacte definitie en hun aantal, worden volgende zintuigen vaak aan de lijst toegevoegd: gevoel voor evenwicht, pijn, zin voor tijd, jeuk, honger en zin voor temperatuur.
4. Van alcohol krijg jet warm Alcohol geeft je een warm gevoel, maar door het te drinken krijg je het in werkelijkheid nog kouder. Alcohol verwijdt onze bloedvaten, waardoor ons bloed dichter bij de oppervlakte van onze huid komt en als een gevolg daarvan ook dichter bij onze zenuwreceptoren komt. Daardoor krijgen we de indruk het warmer te hebben. Maar de werkelijkheid is dat de koude lucht deze warmte - die veilig in ons binnenste zat opgeslagen- als het ware gaat stelen. Na verloop van tijd en wanneer je alcohol blijft drinken tegen de koude, kan zelfs hypothermie of onderkoeling optreden.
5. Een rode lap maakt stieren razend Stieren zijn kleurenblind. Hun woede recht zich op de beweging van de lap, niet op de kleur ervan.
6. Slaapwandelaars wakker maken is gevaarlijk In tegenstelling tot de vaak rampzalige (en lachwekkende) resultaten die het wekken van een slaapwandelaar in films oplevert, leidt het wakker maken van een slaapwandelaar slechts tot een kort moment van desoriëntatie of verwarring. Ze niet wekken is zelfs gevaarlijker omdat ze zich kunnen kwetsen. Wie een slaapwandelaar wekt, bewijst hem net een dienst.
7. Mannen denken elke zeven seconden aan seks Mannen denken vaak aan seks; de mythe wil zelfs om de zeven seconden en sommige mannen zullen beamen dat deze stelling waar is. Maar uit statistieken blijkt dat mannen ongeveer één keer per dag over seks fantaseren en dan gaat het nog over amper 54% van die mannen.
Je moet nooit twijfelen om een tas soep te eten... en dit zijn vier goede redenen daarvoor:
1) Soep helpt afvallen
Hoe? Simpel: soep vult de maag, waardoor je minder eet. Neem je soms expres geen soep, zodat je meer kan smullen van het hoofdgerecht? Denk dan twee keer na: waarom niet gewoon trager eten en bewuster genieten van de smaken, in plaats voor grote porties te gaan? Zo win je dubbel: je eet minder én geniet meer.
2) Soep = groenten
Iedereen weet dat soep propvol groenten zit. Beter nog één tas soep telt voor één van de twee broodnodige porties groenten per dag. Een gemakkelijke manier dus om meer groenten in je eetpatroon te smokkelen.
3) Soep maakt het leven gemakkelijk
Soep kan je in grote hoeveelheden maken, invriezen en ontdooien wanneer nodig. Als je laat thuiskomt van een sportsessie bijvoorbeeld: in plaats van in de koekjes te vliegen, kan je er een bord soep bijnemen.
4) Soep is goedkoop Een bundel wortels, een ajuin, een paar liter water en je hebt soep voor een week. Goedkoper gezond eten is quasi onmogelijk.
Opgelet: niet alle soepen zijn gezond. Bereide of oplossoepen bevatten vaak veel vet, suiker en/of zout. Roomsoepen zijn ook een no go voor wie wil afvallen, net als grote klonters boter om de groenten in te stoven. Vermijd tenslotte ook (te veel) bouillonblokjes: ook zij bevatten te veel zout.
Van Cleopatra's melkbad tot de 21e-eeuwse antirimpelbehandelingen, schoonheidsrituelen zijn van alle tijden en culturen. Ben jij nieuwsgierig hoe ze het aan de andere kant van de aardbol doen? Ontdek dan hier een aantal beauty tips van over de hele wereld.
Tijd heeft onze rituelen geperfectioneerd en onze kennis over beauty met rasse schreden voortgestuwd. Toch kan nog veel opgestoken worden uit de natuurlijke behandelingen van vrouwen wereldwijd.
Kurkuma Het kruid dat curry zijn mooie, gele kleur verleent, blijkt ook ontsmettende en ontstekingsremmende eigenschappen te hebben. Het wordt traditioneel gebruikt bij de schoonheidsrituelen die een bruiloft voorafgaan.
In Indonesië bijvoorbeeld, maakt kurkuma deel uit van de 'lular' scrub. In combinatie met rijst, jasmijnbloesems en gember, zou het een ware energieboost geven aan de huid.
Papaya De zalf die van deze bloemen wordt gemaakt, is een alomtegenwoordig hulpmiddeltje in Australië. Daar wordt het onder andere gebruikt tegen zonnebrand, beten, uitslag, uitgedroogde huid en droge lippen.
Avocado Niet alleen lekker, maar ook goed voor je snoet! Zuid-Amerikaanse vrouwen gebruiken de avocado om hun huid te voeden. Eigenlijk kan zowat elk deel van de vrucht gebruikt worden in schoonheidsbehandeling.
Zo kan je met de binnenkant van de schil je gezicht een milde peeling geven. De lichtjes granige textuur helpt dode huidcellen te verwijderen. De schil is ook doordrenkt van avocado-olie, dat heerlijk hydrateert.
Van het vruchtvlees van de avocado kan een gezichtsmasker worden gemaakt, zeker in combinatie met honing. Zo geef je je huid een complete verzorging.
Sheaboter Deze crème is afkomstig uit noten van de West-Afrikaanse kariteboom. Het is niet alleen superhydraterend, maar beschermd daarnaast ook tegen toxines en voorkomt rimpels.
In bepaalde delen van West-Afrika hangt er ook nog een vruchtbaarheidssymboliek aan vast, aangezien vrouwen deze boter daar dagelijks aanbrengen op hun groeiende buik.
Arganolie Deze stof staat in Afrika al eeuwen bekend als een 'mirakel van de natuur'. De olie wordt exclusief gewonnen door Berbervrouwen uit de noten van de arganboom.
De hoge dosis vitamine E draagt bij aan de eigenschappen die verbonden worden aan deze olie: hydraterend, anti-huidverouderend en goed tegen puistjes en rimpels. Daarnaast worden ook de haren er in gedrenkt voor prachtige, gezonde lokken.
Monoiolie Deze infusie uit Tahiti wordt gemaakt uit gardenia's en kokosolie. Tahitiaanse vrouwen gebruiken het om haar en huid te beschermen en te verzachten. Meer nog verspreidt monoiolie ook een heerlijk aangename geur.
Camellia Japanse vrouwen gebruiken camellia notenolie of theezaadolie voor bijna alles wat bij schoonheid komt kijken. Zo zou het goed zijn als antioxidant en om je huid te hydrateren.
Maar ook om brandwonden te genezen, striemen te behandelen en nagels te versterken. Twee druppels camelliaolie in een theelepel sake, meer heb je niet nodig voor een zuivere en gladde huid, zo klinkt het in Japan.
Veel van deze wondermiddeltjes vinden meer en meer ingang in het Westen en worden dan ook steeds vaker verwerkt in onze verzorgingsmiddelen. Laat maar komen, zou ik zeggen.