Hoe troetelnaampjes je relatie intiemer makenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Schatje, liefste, zoetje en bolleke. Het zijn maar enkele van de vele koosnaampjes die geliefden elkaar geven. En dat gebeurt niet zomaar, want volgens psycholoog Jérôme Vermeulen zijn troetelnaampjes erg belangrijk in een relatie.
De Belgische master in de psychologie en pedagogische wetenschappen stelt dat troetelnaampjes een extra, symbolische dimensie creëren in je relatie. "Het geven van koosnaampjes zorgt voor intimiteit in een relatie. Zo toon je aan je partner dat je hem of haar beschouwt als een uitzonderlijk persoon. Het wijst op exclusiviteit, een intieme en persoonlijke sfeer."
Niet akkoord Hoewel het bij koosnaampjes veeleer gaat om de symboliek dan om het precieze woordje, moet je bij een vreselijk troetelnaampje meteen aan je partner zeggen dat je niet akkoord gaat. "Het is zoals in jullie seksuele relatie, je moet onmiddellijk aangeven dat je iets niet graag hebt of dat je iets anders wil. Als je daar te lang mee wacht, geef je je partner een slecht gevoel, want hij zal niet begrijpen waarom je het niet vroeger verteld hebt."
Man vs. vrouw Hoewel koosnaampjes zorgen voor intimiteit, zullen ze je relatie niet gezonder maken. Het is dus niet nodig om je zorgen te maken als jullie elkaar gewoon met de voornaam aanspreken. "Het is afhankelijk van relatie tot relatie", weet Vermeulen.
Meestal zijn vrouwen sneller geneigd om hun vriend een koosnaampje te geven dan omgekeerd. "Mannen hebben het moeilijker met intimiteit. Voor hen is het bijvoorbeeld ook moeilijker om 'ik hou van jou' te zeggen. Verplicht je partner dan ook niet om je een troetelnaampje te geven. Zet hem of haar niet onder druk, maar praat over je gevoelens." Communicatie is dus nog altijd het belangrijkste in een relatie.
|