Dyslexie komt veel meer voor dan algemeen wordt aangenomen. Volgens statistieken verstrekt door de National Institute of Health zou in de Verenigde Staten ongeveer 15% van de bevolking moeilijkheden met lezen hebben.
Ook schrijven, spelling, wiskunde en in sommige gevallen zelfs muziek kunnen problemen veroorzaken. Driemaal meer jongens dan meisjes zijn gevoelig voor dyslexie.
De aandoening heeft weinig te maken met het herkennen van de visuele vorm van woorden. Het is eerder zo dat de hersenen van mensen met dyslexie op een andere manier werken, waardoor het fonologisch bewustzijn niet volledig functioneert.
Van kinderen met dyslexie kan vaak gezegd worden dat ze een gebrek aan motivatie hebben of niet hard genoeg hun best doen. Een meer positief beeld spreekt echter over multidimensionaal denken. Dyslexie zou dan gepaard gaan met een grote creativiteit op het vlak van kunst, design, informatica en denken in de breedte.
Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij dyslexie, onderzoek hebben inmiddels de genen geïdentificeerd die verantwoordelijk kunnen zijn voor de aandoening. Er zouden structurele verschillen optreden in de hersenen, vooral in de linkerhelft er van.
Ze zullen wel passen, denkt ze maar alleen als haar ruggengraat precies in zijn ribbenkast valt en alleen als zijn knieën precies aanmeren onder haar knieën en alle vier het eens zijn over een gemeenschappelijke hoek. Alles zou in orde zijn als ze elkaar maar zouden kunnen aankijken. Maar zelfs zoals het nu is zijn er compensaties voor het elkaar tegen moeten komen neus tegen nek borst tegen schouderblad lies tegen romp als ze slapen. Het lijkt in ieder geval alsof ze de zelfde kant op gaan.
Genetische modificatie is een moderne techniek waarmee het mogelijk is om de erfelijke eigenschappen van levende organismen, zoals planten, dieren of mensen te veranderen.
In de praktijk is het niet mogelijk om planten met bacteriën te kruisen, en kunnen koeien niet met varkens worden gekruist. Met genetische modificatie kan dat wel, maar beperkt. Dit komt omdat niet alle genen tussen de soorten worden uitgewisseld, maar slechts één of enkele genen.
Landbouw
Genetische modificatie wordt al veel toegepast. In de landbouw wordt het bijvoorbeeld gebruikt om plagen te bestrijden of om nieuwe landbouwgewassen te kunnen ontwikkelen. Je kunt denken aan langer houdbare groentensoorten of sinaasappels zonder pitjes. En wat denk je van bloemen? Door middel van genetische modificatie kunnen allerlei nieuwe bloemkleuren samengesteld worden. Maar het wordt ook gebruikt om koeien meer melk te laten geven of varkens sneller te laten groeien.
Geneeskunde
Tijdens medisch onderzoek is het vooral interessant om te kijken naar genen die verantwoordelijk zijn voor erfelijke ziekten of aandoeningen. Je noemt dat 'genetische diagnostiek'. Een stap verder is de reparatie van deze aandoeningen in het DNA. Dat kan op twee manieren: eenmalig, in de defecte cellen van bijvoorbeeld een orgaan, of in cellen die betrokken zijn bij de voortplanting, zodat de verandering in de genen overerfbaar wordt. Ook wordt er in het medisch onderzoek veel gebruik gemaakt van genetisch gemodificeerde proefdieren, bijvoorbeeld voor het onderzoeken van AIDS en kanker. Er worden zelfs genetisch gemodificeerde dieren (varkens) gekweekt, die kunnen dienen als orgaandonor voor mensen.
Voedsel
Ook ons eten komt er niet onder uit. Enzymen zorgen ervoor dat brood mooi luchtig en minder snel oud wordt. Maar het kan ook gebruikt worden om fruitsappen helderder te maken. Of om vetzuren uit babymelk te halen.
Kritiek
Op dit moment is er nog veel kritiek op genetische modificatie. Het meest gehoorde argument is dat mensen op deze manier de wereld veranderen, terwijl dat niet hun taak zou zijn. Bierbrouwerijen en kaasproducenten zouden bijvoorbeeld efficiënter kunnen werken als ze gebruik zouden maken van gemodificeerde enzymen. Maar vanwege de maatschappelijke verwerping doen ze het niet.
EKO
In de supermarkt kun je er toch bijna niet meer onder uit. Voor erg veel producten is gebruik gemaakt van genetische modificatie. Maar dat is vaak niet erg goed aangegeven. Wil je zeker weten dat je een ‘natuurlijk’ product koopt? Dan kun je voor het EKO-merk kiezen.
We liepen beiden bloedend langs de Keyserlei. Dochter en ik. Geen woord was tussen ons, geen misverstand. Ook geen verband tussen haar zwijgen en mijn gewild niet spreken. Alleen een hand die me het vallen zou beletten. Een stomme steen, zei ze. Opletten. Het kind is moeder van de vrouw.
Ik bloei, zei ze toen ik haar zeggen wou dat leven bloeden is en niet te stelpen. Ze klaterlachte, kon het ook niet helpen. Of bloeden niet een beetje bloeien is? En dat ze snakte naar gemis, geluk, gelul, gelal van jongens in de straat.
Ooilam op mijn schoot, wat werd ze groot. De lente was nog iel en zij zo blij. Gewichtsloos liepen wij, zo zij aan zij, en hand in hand, zo beiden bloeiend langs de Keyserlei.
In de zeventiende eeuw krijgen schilders en beeldhouwers opdrachten van particulieren om kunstvoorwerpen te maken die bestemd waren voor openbare gebouwen. In die tijd worden de zogenaamde kabinetten ingericht; de bewaarplaatsen van kunstvoorwerpen.
In deze kamers werden naast kunstvoorwerpen ook rariteiten bewaard. Dit waren producten die mensen ingevoerden vanuit kolonies als Nederlands-Indië en de Nederlandse Antillen. Dit waren bijzondere en vaak zeldzame producten. Toch konden het heel simpele dingen zijn, zoals stenen, fossielen of een vreemd ei. Kast Het woord kabinet komt van kast. Toch was een kabinet een kamer, maar werd eigenlijk gebruikt om de totale verzameling van kunst en zeldzame voorwerpen aan te duiden. Verschil kabinet en museum Een duidelijk verschil tussen een kabinet en een museum is de eigenaar. Kabinetten zijn van mensen persoonlijk. In musea vond je kunstcollecties die iedereen kon bekijken. Juist doordat veel mensen een kabinet hadden, is Nederland veel kunstschatten kwijtgeraakt. Als een eigenaar van een kabinet bijvoorbeeld zou overlijden, zou een erfgenaam de collectie in zijn bezit krijgen. Maar omdat veel mensen daar geen interesse in hadden, verkochten ze dit vaak. Kopers van deze kabinetten waren vaak belangrijke mensen in het buitenland.
Vernissage of de tuin bestaat . Auteur Aleidis Dierick
Vernissage of de tuin bestaat
o Jong zijn. Kleine borsten hebben, zien hoe verlegen plots de jongens staan. Een nieuwe innigheid die kwelt en zoet is. Pianoles, de leraar en de maan.
De zomer anders, alle geuren anders, de stad een landkaart, 's zondags appeltaart, sigarengeur als er nog laat bezoek is, bevlagde boten, trékaken op de vaart.
En lezen. Donkere wetenswellust, geheime tover van het wondere woord, heel eenzaam in een heel stil huis zijn. Gedichten lezen. Tot men namen hoort.
Over blackouts, het oceanisch gevoel en andere symptomen die in de richting van alcoholisme wijzen?
In verband met alcoholisme is het zeer moeilijk om bindende uitspraken te doen. De grens tussen een zware drinker en een alcoholist valt zeer moeilijk te trekken. Over het algemeen wordt van alcoholisme gesproken wanneer er zich werkelijk problemen voordien. Die problemen kunnen van relationele aard zijn, maar ook werkverzuim als gevolg van overdadig drankgebruik kan zo’n symptoom zijn.
Uiteraard is alcoholisme geen zaken van dagen of weken. Iemand wordt langzamerhand alcoholist, op een bepaald moment (of beter tijdens een bepaalde periode) wordt een bepaalde grens overschreden. Die tijdspanne kan voor sommige mensen heel anders zijn dan voor anderen. Sommigen zijn zeer gevoelig aan alcoholgebruik, ze zijn bij wijze van spreken van de ene dag op de andere alcoholist. Daarnaast zijn er (vooral) mannen die vaak en veel drinken, maar wiens gedrag niet onder de noemer ‘alcoholisme” in de brede zin van het woord gerangschikt kan worden.
Een eerste symptoom van alcoholisme is het niet meer kunnen stoppen met drinken. Iemand blijft maar door drinken, ook al is het stadium van dronkenschap al lang overschreden. Niet-alcoholisten zullen op een bepaald moment oordelen dat ze genoeg hebben gedronken en dat het tijd is om naar huis te gaan. Niet zo de alcoholist. Die blijft doordrinken tot alle drank op is, het café sluit, zijn vrienden naar huis gaan, hij of zij in slaapt valt enzovoort. Gebeurt dit regelmatig, dan kan er met recht en reden van een drankprobleem worden gesproken.
Overdadig drankgebruik gaat vaak gepaard met blackouts. Op een bepaald moment wordt iemand zo dronken dat hij of zij zich achteraf niets meer zal herinneren van wat er nog is gebeurd. Het vervelende is dat deze blackouts zich – eens ze voor het eerst zijn opgedoken - zich regelmatig gaan herhalen. Bovendien valt onmogelijk te voorspellen wanneer ze gaan optreden. Blackouts zijn uiteraard een symptoom van alcoholisme, ze duiken het vaakst op bij mensen die de voorkeur geven aan zware bieren of korte dranken. Bij een blackout laat de alcoholist alle remmingen ervaren, zijn gedrag zal na ontnuchtering vaak tot schaamte aanleiding geven. Iemand die eens een blackout heeft gekregen, zal die tijdens de rest van zijn leven terugkrijgen.
Een minder bekend fenomeen in verband met alcoholisme is dat van het oceanisch gevoel. Dit gevoel krijgen alcoholisten na doorgedreven alcoholgebruik. Dagenlang drinken leidt uiteindelijk niet meer tot katers, maar de alcoholist zal zich na een langdurige periode van drinken vreemd genoeg opperbest voelen. Hij zal de dingen door een optimistische bril bekijken, zich goed voelen en geen spatje last hebben van het overdreven drankgebruik. Dit gevoel is echter van tijdelijke aard. Uiteindelijk zal de alcoholist toch moeten gaan ‘afkicken’. Dat proces van ontwenning op korte termijn kan een zeer pijnlijke zaak zijn. Voor het oceanisch gevoel moet uiteindelijk toch steeds een hoge prijs voor worden betaald
Muziek had vóór de Renaissance vooral een functie binnen de godsdienst. Men speelde binnen bepaalde muziekschema's en improviseerde daarbij uit herinnering of gevoel.
Meestal is een nieuwe kunstuiting een reactie op de voorgaande. Geïmproviseerde muziek in de vijftiger jaren is bijvoorbeeld een reactie op een muziekstijl, die tot in de puntjes besproken werd: het serialisme. De reactie daarop kwam o.a. van de componisten Earl Browne en John Cage. Zij ontplooiden zich in een nieuwe muziekstijl de aleatoriek. Deze muziekstijl gaf meer ruimte aan toevalsfactoren en improviseren, want er werd vooraf niet veel vastgelegd. Muzikanten kregen daardoor vrijheid in de uitvoering van hun muziek.
Improvisatie in jazz
Red Hot Chili Peppers
In de jazz bestaat de improvisatie uit het verder uitwerken van het thema. Dit thema is een akkoordenschema met een bepaalde melodie. Meestal wordt het thema eerst gespeeld op de oorspronkelijke manier, waarna elke muzikant de ruimte krijgt om zijn improvisatie op het thema te geven.
Improvisatie in rock- en popmuziek
In de rock- en popmuziek vinden we die persoonlijke invulling vaak terug in bijvoorbeeld gitaar- en of saxofoonsolo’s. Een uitzondering is Flea van de Red Hot Chili Peppers, die zijn improvisaties op hun thema's geeft op de basgitaar.