Achter de Matthiaskerk ligt het Hilton-hotel van Budapest. De weerspiegeling in de ruiten van dit hotel, biedt een speciaal effect aan de foto, waar geen fotoprogramma aan te pas is gekomen.
Om de Burcht, die op een hoogte van vijftig meter ligt, te bereiken kun je kiezen uit twee mogelijkheden: Of je loopt via een stenen trap naar boven of je verkiest de tandradbaan, die je zonder spierpijn naar boven brengt. Lui als we zijn, kozen we voor de laatste mogelijkheid. Elk treintje heeft drie compartimenten, die elk vijf personen kunnen vervoeren. Door de schuine ligging biedt elk compartiment uitzicht op de omgeving tijdens de rit.
Het uitzicht op de bruggen over de Donau is prachtig. Vooral de kettingbrug, die geconstrueerd is door de Brit Adam Clark, is een juweeltje. Deze oudste brug stamt uit het jaar 1849 .
Het Adam Clarkplein, genoemd naar de Britse ontwerper van de in 1849 gebouwde kettingbrug, waarvan je hier een gedeelte ziet. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers deze brug opgeblazen, doch tien jaar later verrees deze brug na restauratie in zijn oude glorie.
In 1988 bracht ik een bezoek aan Budapest, tezamen met de cursusgroep Engels. Deze cursusgroep bestond uit ouders van de kinderen op de school, waar ik werkzaam was.
Budapest is de hoofdstad van Hongarije en ligt aan de Donau, die echter niet de kleur had, zoals deze wordt bezongen in het lied "Donau, zo blauw, zo blauw, zo blauw"! Beter had hier gepast 'zo grauw'! De stad ligt in het noorden van dit land, op de grens van het bergland in het noorden en de laagvlakte in het zuiden. De stad bestaat uit twee delen, die aan weerszijden van de Donau ligt. Buda ligt op de rechteroever en is het meest oude gedeelte van de stad. Hier vestigden zich omstreeks het jaar 100 na Chr. de Romeinen. Pest ligt op de linkeroever en heeft moderne gebouwen en brede boulevards.
Vanaf Pest is duidelijk te zien dat het voormalig koninklijk paleis, ook wel de Burcht genoemd, het stadsbeeld op de rechteroever beheerst, evenals de heuvel met de St. Matthiaskerk. In de loop van de geschiedenis is het koninklijk paleis twee keer verwoest geweest en tijdens de Tweede Wereldoorlog brandde het geheel uit. Na restauratie werden hier musea ondergebracht en ook de Nationale Bibliotheek is hier gevestigd.
Op bijgaande foto is het vml. koninklijk paleis te zien.
Met deze foto besluit ik de reeks over Toscane en ik hoop, dat ik veel mensen een plezier heb gedaan door dit gebied eens in de schijnwerpers te plaatsen. Misschien heeft het uw nieuwsgierigheid gewekt en tenslotte is Italië ook niet het eind van de wereld, zodat een bezoek aan dit gebied zeker tot de mogelijkheden behoort.
In Siena doet de legende de ronde, dat de stad Siena gesticht is door de tweelingbroers Senius en Ascanius. Zij waren zonen van Remus, de tweelingbroer van Romulus, die Rome stichtte. Na de broedermoord op hun vader vluchtten Senius en Ascanius voor hun oom Romulus op paarden met een zwart en een wit zadeldek. Bij hun vlucht werden zij vergezeld door een wolvin. Zij vonden een plaats om zich te vestigen en Senius gaf zijn naam aan die plek, van waaruit later Siena zou verrijzen. Daarom is de zogende wolvin het symbool van Siena, die je op bijgaande foto ziet afgebeeld. Dit beeld staat in de hal van het Palazzo Publico (stadhuis) naast de Torre del Mangia. Maar de afbeelding vind je ook op andere plekken in Siena.
Het stadswapen van Siena is ook zwart-wit, wat herinnert aan de kleuren van de zadeldekken van de twee broers.
De belangrijkste regel tijdens de Palio is: Het is niet belangrijk hoe je wint, het is belangrijk dat je wint ! Corruptie is daarom aan de orde van de dag en zelfs toegestaan. Zo bood één van de wijken eens 200.000 aan elk van de andere wijken om maar te winnen. Een voorstel overigens waar niet op ingegaan werd. De jockeys worden streng bewaakt door de wijken en dat houdt in dat zij voor de Palio geen deals kunnen sluiten. Omkoping doen zij echter niet uit eigen beweging, maar in opdracht van hun capitano.
Direct na de loting beginnen vlak voor de start de onderhandelingen tussen de fantini, waardoor de start soms wel drie kwartier moet worden uitgesteld.
Negen paarden staan tenslotte naast elkaar en één paard moet van een paar meter daarachter starten.
Wanneer er eenmaal is gestart is zo goed als alles toegestaan. Ze mogen elkaar de bocht afsnijden, elkaar met de zweepjes slaan etc. Wanneer de winnaar bekend is, snelt de hele wijk in de richting van het paard, dat heftig geknuffeld wordt. De Palio wordt in ontvangst genomen en al zingend trekt men dan naar de eigen wijk, waar een feest los barst, dat even lang duurt als de wijk overwinningen heeft. Gemiddeld betekent dit 40 dagen feest !!!
De Palio is zó belangrijk, dat een Italiaans spreekwoord zelfs luidt: " Chi dice Siena, dice Palio" ( Wie Siena zegt, zegt Palio) . Dit spreekwoord wordt gebruikt om aan te geven als twee zaken onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Men kan het ene niet zonder het andere noemen.