"Diep verscholen in het zuidwesten van Frankrijk schuiven de Garonne en de Dordogne doorheen hun valleien rustig richting Atlantische oceaan."
Servanches - Escoussans brengt Pedro 79 km dichter bij Compostela. In totaal zal hij dan al 1129,5 km afgelegd hebben... Over een zeer golvend parcours wordt het zweten, misschien vooral om de opgenomen wijn uit te zweten...
Hier fiets je via praktisch autoloze landwegen doorheen een reusachtige lappendeken van wijnvelden en bossen, langs verborgen beekjes naar idyllische picknickplekjes.
Langs de wegen verschijnen op heuvels en zuidelijke hellingen meer druivenvelden als voorbode van de beroemde wijnstreek van de 'Bordeaux'. Aan kilometer 30 fietst Pedro langs de dorpjes Francs en Monbadon alwaar de 11de en 15de eeuwse kastelen de vele wijngaarden blijken te beschermen.
Chateau de Monbadon
Het blijft op en af gaan en als Pedro in St. Emilion arriveert rinkelt een belletje. 'St. Emilion' HET wijndorp van Frankrijk. Hier moet Pedro zeker even halt houden.
St. Emilion
St Emilion is het bedevaartsoort voor de wijnliefhebber. Als je van wijn houdt en vooral van Bordeaux, moet je minimaal een keer in je leven naar St Emilion. Eigenlijk is het net als een bezoek aan Santiago de Compostela voor een katholiek, met het verschil dat St Emilion niet geneest, maar de wijnverslaving nog erger maakt De devotie haalt de bovenhand en Pedro bezoekt de romaanse en monolitische kerk en proeft met mate de beroemde wijnen... Vanaf Branne (Gironde), het gebied van de 'Entre-Deux-Mers' moet hij weer enkele stevige heuvels over tot in het bosrijke Escoussans...op 8 km van Cadillac waar hij waarschijnlijk met een ietwat rode neus een slaapplaats zal opzoeken...desnoods tussen de wijnranken.
PieterVé
Info: St. Jacobs fietsroute van Clerens Sweerman Foto's: VVV's
Dit weekend, op 4 & 5 augustus, organiseert Natuurpunt voor de eerste keer een grote vlindertelling. Onder het motto Vlinder mee!' roepen we heel Vlaanderen op om in de eigen tuin vlinders te tellen. Zo help je om de toestand van de natuur in jouw buurt in kaart te brengen! Het belooft een stralend zomerweekend te worden, ideaal om rustig in je tuin de vlinders te bewonderen en te tellen.
Info: Natuurpunt Meer uitleg vindt u door op de afbeelding te klikken.
Vandaag een lange fietstocht. In Turnhout aan brug 1 die men aan het vervangen is fietsen we 16 km langsheen het kanaal. Het is drukker dan gewoonlijk op en langs het kanaal, veel kleine jachten kruisen de binnenschepen, vissers op een rij, eenden in de ochtendzon en veel fietsers en wandelaars...
Even voorbij Arendonk fietsen we richting Reusel en hier krijgen we een heel ander landschap. De Nederlandse Kempen heeft veel te bieden. Peddelend door dreven, bossen, door heide op verharde paden. Langs mini-campings, verzorgde dorpskernen. Onderweg in de bossen fietsen we langs de 'Stenen de Zaligheden', de Reuselse Kei, de Peelse Hei... "De ouderdom van de beroemde Reuselse Kei wordt geschat op 550 miljoen jaar. De kei lag tot de twintiger jaren van vorige eeuw in het grensgebied tussen Reusel en Bladel, nabij het Kroonven."
Net voor brug 4 verlaten we onze noorderburen en fietsen via Corsendonck en Kasterlee terug naar onze startplaats.
Knooppunten: 74-75-78-01-04-32-58-59-60-Reusel-Bladel-Hapert-13-14-15-92-17-67-66-65-39-64-28-89-34-33-32-58-36-75-74 Gefietste kilometers: 94 km Tips: Nederlandse Kempen - Hapert CAFE 'T PLEINTJE - Stenen der zaligheden (rustplaats) - Reuselse Kei en Peelse Heide (natuurgebieden)
Foto's: Pedro Meer: DE PEELSE HEIDE -
Je ziet hem ook bij ons steeds meer: de aanhangfiets, een halve fiets of een kinderfiets die achter een gewone fiets wordt voortgetrokken. De fiets is bedoeld voor kinderen van ongeveer 3 à 4 jaar oud tot ongeveer 9 jaar, afhankelijk van de lengte van het kind en de vaardigheden die het heeft. Een groot voordeel van de aanhangfiets is dat kinderen mee kunnen trappen en al fietsend ervaring met de verkeersregels opdoen. Een ander voordeel is dat de ouder een stuk geruster kan fietsen omdat het kind niet plotseling uit kan wijken. Lees hier MEER...
Info: gezondheid.be Foto: velo-rent.be
Fietsen langs de inlagen... Een inlaag ontstaat wanneer, bij dreiging van een dijkdoorbraak, landinwaarts een tweede dijk wordt aangelegd. Voor het bouwen van de nieuwe dijk gebruikte men grond tussen de bestaande en de nieuwe dijk. In deze laagtes bleef water staan; een inlaag of een kuup. Al fietsend langs de Oosterscheldedijk treft men diverse inlagen aan, nu ook een paradijs voor watervogels... Tussen Wissenkerke, COLIJNSPLAAT , gelegen aan de voet van de Zeelandbrug, en KATS , het dorp van de samenhorigheid, komt men vele van deze inlagen tegen... een fiets- en wandelparadijs maar ook voor vogelspotters...
Ter hoogte van de Katse plaat komen we in Zuid-Beveland en fietsen langs de oosterschenge naar GOES. Goes is na Middelburg de tweede grootste stad van Zuid-Beveland.
Even buiten Goes fietsen we door 's HEER HENDRIKSKINDEREN, Met de fietsveer gaat het naar KORTGENE en komen we zo terug in Noord-Beveland. Verder langs GEERSDIJK , het kleinste dorpje van Noord-Beveland, terug naar hotel De Kroon in Wissenkerke.
Wolphaartsdijk - aanlegkade veerpont.
Fietskaart: Walcheren/Noord-Beveland Fietsknooppunten: 12-13-22-39-32-33-34-35-60-61-Goes-61-67-51-50-25-veerpont-24-23-20-21-29-12 Gefietste kilometers: 52 Tips: Haven Colijnsplaat - Dorpsplein Kats - Zeelandbrug - Goes - veer Wolphaartsdijk - Kortgene - Polders en dijken.
Foto's: Pedro Meer info: klik op de LINK
Wal acra betekent grote akker. Het is één van de verklaringen voor de herkomst van de naam WALCHEREN. Een andere theorie is dat het eiland vernoemd zou zijn naar de Noormannenkoning Walcherius. Tussen de hoge duinen in het Westen en de nieuwlandpolders rond het Sloegebied in het Oosten ligt een eeuwenoud landschap. Op Walcheren voel je zo nu en dan nog dat typische eilandgevoel. Bijvoorbeeld wanneer je vanaf de duinen bij Zoutelande in de polder kijkt. Datzelfde gebeurt andersom. Dan roepen de bijna vijftig meter hoge duinen aan de horizon een haast besloten sfeer op. Walcheren is sinds 1871 geen eiland meer. Sinds dat jaar namelijk is Walcheren via de Sloedam verbonden met Zuid-Beveland.
MIDDELBURG, de hoofdstad van Zeeland mag met recht monumentenstad genoemd worden. In totaal vind je hier zon 1100 grote en kleine monumenten die de sfeer van een rijk verleden nog immer uitademen. De machtige abdij, het indrukwekkende stadhuis en de prachtige gevels van koopmanswoningen en pakhuizen laten je proeven van dit verleden. Vanuit Middelburg fietsen we weer terug naar het startpunt van onze rondreis over Walcheren, namelijk Veere, en ademen we de typische sfeer in van dit stadje aan het Veerse Meer.
Jachthaven van Veere
VEERE is één van de meest verrassende plaatsen in Zeeland. Een droom uit vorige levens. Een stadje met een combinatie van een nog zichtbaar groots verleden, hedendaagse gezelligheid en de nabijheid van het altijd boeiende water. Aan de Kaai aan de jachthaven en op de Markt, zijn prachtige koopmanshuizen en pakhuizen te zien met trapgevels, tuitgevels, lijstgevels en klokgevels. De namen van veel huizen en de gevelstenen vertellen van de handel, van de producten die werden verhandeld en van de landen en plaatsen waar naar toe gevaren werd. Zo herinneren De Struys en Het Lammeken aan de wolhandel met Schotland.
Kaart: Knooppuntennetwerk Zeeland Walcheren/Noord-Beveland Knooppunten: 12-6-5-4-3-30-27-16-14-13-15-20-22-23-24-33-61-62-34-36-32-31-30-3-4-5-6-12 Gefietste kilometers: 67 km Tips: Strand Vrouwenpolder - Domburg Hoogduin - Middelburg stad - Veere - dijk tussen Noordzee en Veerse meer.
Info: VVV Walcheren Foto's: Pedro Meer info via Wikipedia door op de LINK te klikken.
Wissenkerke: Wissenkerke is tijdens zijn bestaan diverse malen onder water gelopen en steeds werd het dorp weer op een andere locatie opgebouwd. In 1530 is bij een watersnood alleen de kerktoren boven water gebleven en pas in 1652 werd het tegenwoordige Wissenkerke gesticht. De naam is waarschijnlijk een samenstelling van de persoonsnaam Wisse met kerke. Oorspronkelijk had het dorp een eigen haven maar door inpolderingen slibde de toegang lang geleden dicht. Met diverse hotels, campings en de nabijgelegen Marina Sophiahaven concentreert Wissenkerke zich in toenemende mate en met veel succes op het toerisme en recreatie.
Op het dorp zelf kunt u genieten van een rustieke sfeer, wandel door het dorp en bekijk de mooie molen, de oude panden of sta eens stil bij de waterpomp midden in de Voorstraat, welke in vroegere jaren voor het drinkwater zorgde van zowel de inwoners als van de paarden.
Noord-Beveland, het kleinste eiland van de provincie Zeeland. Dit relatief onbekende eiland is in veel opzichten een verrassende ontdekking voor de rustminnende, maar ook actieve vakantieganger - lees fietser. De centrale ligging en snelle bereikbaarheid maken Noord-Beveland een ideale plek voor een recreatief verblijf van korte of langere duur. Gesitueerd bij de wereldberoemde Deltawerken en omringd door de Noordzee, de Oosterschelde en het Veerse meer maken Noord-Beveland een waar eldorado voor mensen, die het massatoerisme en platgetreden paden willen vermijden.
Indrukwekkende bouwwerken zoals de Oosterscheldedam (onderdeel van de Deltawerken) en de vijf kilometer lange Zeelandbrug hebben internationale bekendheid. Deze beeldbepalende kunstwerken zijn symbolen geworden voor het harmonieuze samengaan van de elementen water en aarde. De Westerscheldetunnel vormt sinds 2002 een directe verbinding met Zeeuws-Vlaanderen en België.
Oosterscheldekering
Ga eens op de fiets de Oosterschelde rond. Voel de wind door je haren, geniet van de wisselwerking tussen land en water. Fiets via bruggen en dijken door het prachtige landschap en ervaar hoe het land onlosmakelijk met de zee is verbonden. Wat je zeker eens gedaan moet hebben is fietsen over de Zeelandbrug of over de Oosterscheldekering. Of combineer beide met een rondje langs de Noord-Bevelandse en Schouwse inlagen: een unieke ervaring! Of wat dacht je van eilandhoppen met de fiets? Dat kan via fiets een rondje met een pontje. Net als vroeger verbinden de pontjes de eilanden weer met elkaar.
Kaart: Fietsknooppuntennetwerk Zeeland Walcheren/Noord-Beveland Knooppunten: 12-13-5-6-19-18-10-11-29-12 Gefietste kilometers: 27 km bij 6 beaufort! Tips: Jacobahaven - Kamperland - Veerse meer - Natuurpark Goudplaat
Info: vvv Noord-Beveland Foro's: Pedro
Neerpelt werd gekozen als startplaats om een deel van de Limburgse Kempen te ontdekken...per fiets. Startplaats aan het kanaal Bocholt-Herentals. Bij aanvang van onze route rijden we een deel van de "LANDBOUWROUTE" via de knooppunten... Net voorbij de jachthaven (?) aan KP202 duiken we het 'Riet' in en fietsen een weinig later door het gehucht Herent.
Op grondgebied van Overpelt houden we onze eerste stop. Koffiepauze in taverne "DE WEDELSE MOLEN". Eens koffieleut, altijd koffieleut...
In Kleine Brogel, deelgemeente van Peer, was men net bezig met de Sanicole Air Show en zo af en toe doken we even weg bij het zien van een spectaculaire looping. Na 8 km bereikten we via Wijchmaal de STAD PEER. Grote-Brogel, deelgemeente van Peer zou de geboorteplaats van Pieter Bruegel kunnen zijn... "Peer, Bruegel, Bruegelstad...Is de beroemde schilder geboren in Peer? Het lijkt er steeds meer op. Wij zijn alvast overtuigd dat de wieg van Pieter Bruegel de Oude destijds in Grote-Brogel stond. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het wetenschappelijke onderzoek naar het leven van Bruegel. Maar wat zeker is: de volkse taferelen van bekende meesterwerken als de Boerendans, de Kinderspelen en de Hooioogst vonden hun oorsprong in Peer en omgeving van de 16e eeuw. De volkse dynamiek van toen is nog altijd actueel in de 7 Peerse kerkdorpen van vandaag."
Na de middagpauze zetten we onze weg verder onder dreigende regenwolken en met de wind pal op de snoet. Via kronkelende landbouwwegen, plattelandswegen, bos en het menigmaal kruisen van kleine waterlopen bereiken we in Helcheteren PARK MOLENHEIDE. Aan KP309 fietsen we de oude treinbedding op om in één rechte lijn van 18 km opnieuw het centrum van Neerpelt te bereiken.
Knooppunten: 241-202-209-206-207-Peer centrum-78-77-76-309-05-248-247-245-241 Gefietste kilometers: 56 km Kaart: Fietsroutenetwerk Limburg. Tips: Neerpelt centrum - Peer - Park Molenheide - Wedels molen in Overpelt
Foto's: Pedro Info: Toerisme Limburg Meer info door op de LINK te klikken
Een riksja is een niet-gemotoriseerd voertuig op drie wielen. Voor de wet geldt de riksja als een fiets. Zo ziet hij er ook uit, maar dan breder door de twee achterwielen. Achterop kunnen één of meerdere passagiers plaatsnemen. De riksja doet dan dienst als fietstaxi.
Riksjas komen oorspronkelijk uit India en zijn daar uitgerust met allerlei toeters, bellen, spiegels en kralen. De riksjas of fietstaxis die je heel soms in de buurt zie rondrijden zijn meestal moderner en met minder toebehoren uitgerust.
Op de riksja of fietstaxi zijn alle eisen van toepassing die ook voor de fiets gelden. Zo moeten er bijvoorbeeld een bel en werkende voor- en achterlichten op zitten.
Dit exemlaar vindt u terug in het dierenpark 'PLANCKENDAEL' te Muizen Mechelen (BE).
Foto: Pedro
De Hendrik Conscienceroute situeert zich rond Zoersel, Zandhoven, Oelegem en Halle. Wij gingen op zoek naar Conscience via een zelf uitgestippelde knooppuntenroute met vertrek aan KP76 in Gierle. Via de Heerle kapel in Poederlee fietsten we naar het BLOSO-domein in Herentals.
Het Bloso-centrum Netepark ligt in een van de fraaiste gebieden van Vlaanderen, in een gezonde omgeving in het hartje van de Antwerpse Kempen. Als locatie kan men voor een Bloso-centrum geen betere omgeving wensen. Over een oppervlakte van 120 ha biedt het centrum een gevarieerd aanbod aan sport- en recreatiemogelijkheden. Het Bloso-centrum Netepark kan uitstekende diensten bewijzen als locatie voor de organisatie van stages en trainingen voor topatleten en beloftevolle jongeren, enerzijds wegens de talrijke en goed uitgebouwde sportmogelijkheden (zowel in- als outdoor), anderzijds wegens de uitstekende overnachtingsinfrastructuur en de prachtige ligging.
BLOSO in Herentals
Aan 'den Troon' in Grobbendonk fietsen we doorheen een meute eenden aan de kleine nete om alzo 3 km verder het Albertkanaal te bereiken waar we richting Antwerpen fietsen. Aan de kanaalkom verlaten we het jaagpad en zoeken de schaduw op van het bos langsheen het antitankkanaal. Aan het FORT van OELEGEM houden we even halt.
Fort van Oelegem aan het antitankkanaal
Aan KP26 ter hoogte van de DOBBELHOEVE verlaten we het pad jangsheen het antitankkanaal en fietsen via Halle richting Zoersel. Vanaf hier passeert de fietser langs diverse plaatsen die een belangrijke rol speelden in het leven en werk van 'de man die zijn volk leerde lezen'. Zo zijn er o.a. het Boshuisje (waar H. CONSCIENCE het verhaal van de Loteling hoorde vertellen), het Zoerselbos (het intrigerende decor van menig verhaal) In Halle nog even gestopt om bijstand te vragen aan O.L.Vrouw (zie foto kapel)
Al peddelend over rustige en meestal autovrije wegen komen we 5 kilometer verder aan het ZOERSELBOS met het BOSHUISJE alwaar H.C. de LOTELING ontmoette en volgens de plaatselijke geschiedenis zijn volk leerde drinken.
In de schaduw van de Zoerselbosdreef trappen we verder door de volle natuur en passeren het Zoerselhof. Via het Blommerschot bereiken we Wechelderzande centrum, daar nemen we een deel van het Achtzalighedenpad richting Lilse Bergen om terug aan KP76 te komen.
Knooppunten: 76-35-37-14-18-19-08-10-68-69-70-56-57-26-90-89-93-92-91-53-80-79-77-76 Kaart: Fietsknooppuntennetwerk Provincie Antwerpen nr. 3 Gefietste afstand: 64 km Tips: BLOSO Herentals - Fort van Oelegem - Dobbelhoeve - Boshuisje en ontmoetingscentrum - Zoerselbos...
Foto's over BLOSO geleend van de site van BLOSO Andere foto's: Pedro Info: BLOSO - fietsen123 - voor meer info KLIK op de LINKEN
Het zal je dag maar wezen, woensdag de achttiende...
Nochtans begon alles zoals het moest beginnen. Met hulp aan onze jongste zus die vandaag uit het hospital kwam. Wij, mijn andere zus en ik, gingen bij onze jonste zus het huis opkuisen. Een verrassing, kuisen en alles netjes maken, huis opfleuren met een bloempje. Leuke bedoening zo onder ons beiden. En lachen, schateren deden we, net twee pubers, als in de tijd van toen we nog echt pubers waren. Het werk leed er niet onder en na een paar uur was jongste zus haar huis pico bello in orde. Al lachend sloten we de deur achter ons en nog even hard lachend reden we weg.
Zus met de wagen en ik per fiets. Na een paar honderd meter hoorde ik een wagen achter mij en dacht dat zus op komst was. Ik stak mijn arm al in de hoogte met nog wat lollige gebaren er bij. Niet zus maar een andere wagen reed in achter mij. Die man zal gedacht hebben dat ik flipte. Zus kwam een beetje achterop en had mijn gebaar gezien. Venster open en lachen en brullen van plezier. Ook ik deed van op mijn fiets mee tot ik plots mijn evenwicht verloor. De stoeprand rakend en nog steeds lachend vloog ik van de fiets tegen een houten afsluiting. Knie, pols, handen, gelaat schuurden over het beton. Het lachen was plots gedaan. In een flits dacht ik aan mijn nieuwe bril die ik droeg... Een broodnodig en nuttig hebbedingtje van 'Theo loves you', kostenplaatje: duizend euro...Na een eerste onderzoek of er geen armen en benen gebroken waren zag ik de ramp...Mijn bril heeft waarschijnlijk de smak van mijn gezicht tegen het beton opgevangen...diepe krassen in het krasvrije glas en het mooie hippe montuur geschaafd...Fel beschadigd. De fiets was intact en zo kon ik verder naar huis fietsen, amper een paar honderd meter verder.
Bij mijn thuiskomst en bij het zien van P. zijn gezicht vol vraagtekens barstte ik in tranen uit. "Mijn bril" moet ik gestameld hebben, "mijn bril"... Aan mijn lichte verwondingen dacht ik niet direct. P. zag echter meer naar de verwondingen dan naar mijn bril en na de zorgen van zijn hand bekommerde P. zich dan ook om "Theo loves you"...
De bril is nu bij de optieker voor herstelling. Mijn rechteroog zit bijna dicht, mijn neus gezwollen, mijn kin voelt gloeiend aan, de lip dik, mijn vingers branden, de linker pols doet pijn en de rechterknie tintelt... Maar mijn bril, ocharme, ik had nu eindelijk het juiste model gevonden...als alles maar goed komt tegen eind september, tegen de tijd dat de jongste trouwt.
De schaafwonden zullen wel helen...als ik tegen die tijd mijn "Theo loves you" terug heb...dan pas zal ik opnieuw lachen denk ik...
De route voert de fietser afwisselend door bossen en andere natuurgebieden. Ook kleine pittoreske dorpjes zijn in de route opgenomen. Afwisseling troef dus met brede beekdalen, open landschappen en fruitboomgaarden, imposante kastelen en vierkantshoeven, hellingbosjes, holle wegen en poelen.
In Haspengouw vind je een concentratie aan kastelen, monumentale vierkantshoeven en robuuste burchten. Stuk voor stuk juweeltjes, met het imposante Alden Biesen als parel aan de kroon. De Haspengouwse kastelen staan symbool voor een schatrijk verleden.
Hier onder: kasteel van Schoonbeek - moderne kerk van Schoonbeek - kapel van Lutselus - entrée van Waltwilder
Aan fietscafés ontbreekt het evenmin, zelfs voor de fietser die wil blijven overnachten in Limburg is er slaapgelegenheid in overvloed... Onze startplaats is de parking aan hotel "The Oak" in Zutendaal, alwaar we vriendelijk werden ontvangen door de uitbaters Hilde en Paul.
Startplaats: Zutendaal. Afgelegde kilometers: 56 Knooppunten: 64-69-83-101-102-105-106-85-68-67-66-65-62-64 Parcours: golvend. Voor de geoefende fietser.
Foto's: Pedro Info: haspengouw.be & fietsroute.org MEER over ALDEN BIESEN, KLIK op de ingangspoort van het domein.
"Zutendaal, de bosrijkste gemeente in Vlaanderen..." Gefietst door het Maasland & Kempen en Haspengouw... Verpozing bij Hilde en Paul van 'The Oak' bij een heerlijke tas koffie.
Foto: Pedro Meer info over Zutendaal en The Oak, KLIK op de tas koffie Morgen meer over de fietsroute.
Het Land van Waas is het land van Reynaert de Vos. De fietsroutes zijn genoemd naar belangrijke personages of locaties uit dit roemruchte dierenepos. De haan Canteclaer neemt ons mee naar de streek van Stekene en Sinaai. We fietsen ook door het stemmige dorpje Daknam, waar Canteclaer zijn beklag kwam doen bij koning Nobel over de snode daden van de schalkse vos. Een groot deel van de route loopt over een oude spoorwegberm.
"Coppe r.i.p. hier leghet Coppe begraven die Reynaert die vos verbeet (vs 461-463)"
Foto's: Pedro Voor meer foto's over de route KLIK op de foto Info: Fietsroute.org Opschrift: reynaertkringdaknam.be
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)