De Zimmertoren, die vroeger Corneliustoren heette en een wachttoren was, herbergt na verbouwingen in het begin van de twintigste eeuw het befaamde astronomisch uurwerk van Louis Zimmer. De wonderklok bevindt zich in het gebouw naast de Zimmertoren.
Foto: Pedro
16de dag van de fietstrip naar Santiago de Compostela brengt Pedro van Daugnague naar Buglose, op 5 km van Dax. Afstand: 76 km over een heuvelig parcours op weg naar de Pyreneeën en een totaal afgelegd van 1286 km. Daugnague - Commensacq - Labouheyre - Escourse - Onesse-et-Laharie - Lesperon - Gourbera - Buglose. De route loopt meestal door de bossen van Les Landes over rustige smalle en bochtige wegen.
Commensacq heeft een 11de eeuws kerkje St. Martin. Labouheyre ligt vanouds op de Romeinse weg en is steeds een stopplaats voor de pelgrims geweest. De St. Jacqueskerk is van oorsprong Romaans maar werd in de 15de eeuw in Gotische stijl verbouwd. Jacobus pronkt er in een glasraam. Lesperon is een gemeente in drie delen. Tireveste (trek de vest uit), Tiregilet (trek het hemd uit) en Tireculotte (trek de broek uit). In vroegere tijden werden hier de pelgrims van hun overbodige ballast afgeholpen.
Het eindpunt, Buglose, bezit een grote bedevaartkerk met een kapel de Notre Dame en een uitgebreid carillon. Pedro's slaapplaats wordt hier in Buglose de 'hostellerie des Pèlerins'.
Info: St. Jacobsfietsroute van Clemens Sweerman Foto's: diverse sites
Er even tussen uit... De kust is het hele jaar de moeite waard om een weekend bij door te brengen. Uitwaaien tijdens lange strandwandelingen of fietsen op de dijk of door polders, lui in de zon liggen, zwemmen of pootje baden. Bij de zee is altijd wat te doen. Fietsen aan zee is leuk! Het is er niet alleen plat, er zijn ook heel wat mooie bewegwijzerde fietsroutes.
Fietsen van Grobbendonk naar Lier en terug. Heen over Bouwel, Nijlen en Kessel over landelijke wegen, over kassei en door dreven. Langs de Nete en door het centrum van het schilderachtige Lierke plezierke. Terug via de Netedijken met de honderd bochten.
Windmolen van en in Bouwel
Kesselhof (privé) dadeert van 1374
De Nete (Grote of Kleine?)
Stadhuis van Lier, Belfort en Lakenhalle
Windmolen in Bouwel...De huidige standaardmolen werd voorafgegaan door een ander exemplaar die opgericht werd voor 1830. In 1834 was hij in het bezit van Cannaerts-Van Looy. Tijdens de eerste wereldoorlog, in 1914, werd hij in brand geschoten door de Duitsers en daarbij volledig vernield. Met de oorlogsschade richtte de molenaar een andere molen op. Hij kocht daartoe een molen aan te Westerlo-Voortkapel. Deze zou dateren van rond 1790, maar de oudste teruggevonden datum in de molen in 25.09.1732. ...meer
Knooppunten: 47-46-22-23-24-14-16-28-30-Lier centrum-89-88-76-75-13-21-47 Gefietste afstand: 42 km Tips: Molen van Bouwel - Lier Zimmerplein - Kleine en Grote nete Startplaats: De Troon in Grobbendonk biedt voldoende parkeergelegenheid.
Foto's: Pedro Info door op de foto's te klikken
Toevallige ontmoeting in de Noorderkempen... Fietsen in de Noorderkempen met onze fietsvrienden Luc, Carine, Gerard en Len. Met Wuustwezel als startplaats. Via Gooreind en Kalmthout naar de bakkersmolen (tussen KP70 en KP58) in Wildert-Essen.
Rechts: de Bakkersmolen in Wildert
Veel volk aan de molen waar nog een heuse stoom-carousel en stoomtreintje voor leute zorgden. Langs Wildert en de Wildertse Duintjes door een mooi stuk natuur, door de 'velodreef' naar de Quarantainestallen in Essen. Picknick aan de stallen achter het station van Essen. Gezelligheid troef op het terras bij gewezen rolschaatskampioene Nancy Boden.
Quarantainestallen in Essen
Kapelletjes...langs Vlaamse wegen.
Na de koffie verder peddelen naar Nispen om aan KP52 de 'strontpaal' met een bezoekje te vereren...
Grenspaal, De 'strontpaal'
Gezellig fietsen
Via Horendonk naar Nieuwmoer door een prachtig stuk natuur...'De Maatjes'. Vandaar verder richting Wuustwezel. De Noorderkempen draagt natuur en landbouw nog hoog in haar vaandel.
Fietsen door de 'Maatjes'...
...en dreven.
Knooppunten: Kerk Wuustwezel-91-87-6-72-71-70-58-82-59-22-29-94-95-55-52-53-8-7-4-2-3-92-kerk Wuustwezel Kaart: Provincie Antwerpen deel 2 Afgelegde afstand op de teller: 57,5 km Parcours: vlak, door agriargisch gebied, bos, natuur. Tips: Bakkersmolen in Wildert - Quarantainestallen te Essen - Strontpaal K-V
Foto's: Pedro Voor meer info, KLIK op het item: BAKKERSMOLEN - QUARANTAINESTALLEN - STRONTPAAL Website van de fietsvrienden: DE LEUKE FIETSER - BEWEGEN IS GEZOND
Koffiepauze op het picknickterras van de Quarantainestallen in Essen...
Je vindt er onder andere een kunstgallerij, een taverne, een rommelmarkt, een speeltuin, een Tropical bar en de gelegenheid voor feesten, party's, recepties, BBQ,... Bovendien is er elke zondag live muziek. Hier onder vertellen we u wat over het ontstaan van de Quarantainestallen...meer
Info: uit "geschiedenis van de Quarantainestallen". Foto: Pedro
Is Tholen nu een eiland? Met die vraag heb ik rondgefietst door een mooi stukje Zeeland.
Molen op de vesten
En ja, Tholen is een eiland verbonden met het vaste land door middel van twee bruggen over het Schelde-Rijnkanaal. Maar het echte gevoel om helemaal los te zijn van de buitenwereld heb ik niet gehad. Vanaf de dijken zie je steeds weer andere stukken land opduiken. Maar ik heb op één dag Tholen als eiland leren waarderen. Al fietsend over de dijken en door de polders, over de landelijke wegeltjes. Weinig of geen autoverkeer. Veel wind, soms in het nadeel maar ook in het voordeel. Molens en kleine haventjes.
Stille dorpjes zoals, Poortvliet, Scherpenisse, Sint-Maartensdijk, Stavenisse, Sint Annaland en Oud-Vossemeer. Hier werden vijf polders samengevoegd tot één eiland en zo werd de strijd tegen het water gewonnen. Kortom water, rust en weidse landschappen, slikken en schorren, polders en bloemenvelden en vooral...overal waar je op Tholen fietst zie je de dijken die het uitzicht van het eiland bepalen...Tholen is een rustige uithoek waar het heerlijk is om te fietsen. meer over Tholen, klik hier.
Knooppunten: Centrum Tholen-37-38-25-20-11-10-19-18-17-14-15-12-28-29-33-48-50-53-58-59-36-centrum Tholen Kaart: Fietsknooppuntennetwerk Tholen Aantal kilometers op de teller: 60 km Parcours: vlak
Foto's: Pedro Info:
Koffiepauze in Tholen op het terras bij het 'HOF van HOLLAND"
Hof van Holland is al meer dan 200 jaar een begrip voor Tholen, maar ook ver daarbuiten. Jarenlang had ons etablissement ook een hotelfunctie, waarbij in vroeger tijden de boeren in de grote zaal hun vee verhandelden, waarna er in het café nog wat werd nagekaart onder het genot van een drankje.
Foto: Pedro Info: HOF van HOLLAND
Dag 15 vangt aan richting Cadillac. Pedro doet de verplaatsing niet per cadillac maar met zijn Koga Randonneur. Vandaag overbrugt Pedro een afstand van 80,5 km van Escoussans naar Daunague. Even buiten Escoussans ligt een fraaie hooggelegen burchtruïne uit de 12de eeuw.
Cadillac is een historisch stadje aan de Garonne. Het ontstond in 1280 in opdracht van de Engelse koning Henri III. Het plaatsje Cadillac heeft ook iets te maken met het automerk Cadillac. Een inwoner of iemand uit de regio die Cadillac in zijn naam droeg, week uit naar Amerika en stichtte Detroit. General Motors gaf als soort eerbetoon die naam aan een van zijn wagentypes. Daardoor worden er in dit Franse dorpje wel talrijke activiteiten georganiseerd rond dit merk.
Na de brug over de Garonne leidt de D11 tot Landiras door een heuvelachtig gebied met druiventeelt. Een weinig verder beginnen de dennenbossen van Les Landes. Hier huilt de wind door de bomen en dikwijls in het nadeel. Geen heuvels voorlopig wel veel wind.
Landiras
Les Landes telt meer dan 200 km aan fietspaden die langs de kust van Biscarrosse (noord) naar Ondres (zuid) lopen. In de vorige eeuw werden de paden gebruikt door de harstappers, maar tegenwoordig zijn deze fietspaden weer helemaal opgeknapt en ze worden nu vooral gebruikt door de vele toeristen. De fietspaden doorkruizen het grootste geplante bos van Europa en laten u op die manier de mooiste plekjes ontdekken.
In het binnenland van Les Landes kent men ook verschillende fietsmogelijkheden, bijvoorbeeld over de oude spoorlijnen van de Chalosse ( Dax St Sever) en in het land van Armagnac (Mont de Marsan Gabarret).
Les Landes
Aan km 59 te Boganon sluit de St. Jacobsfietsroute aan op de kustroute. Pedro blijft hier echter de St Jacobsroute volgen. Even voorbij Moustey is het tamelijk druk met vele Spaanse vrachtwagens die de tolwegen omzeilen. Een klein ommetje maken over Pissos naar Daugnague.
PieterVé
Info: St Jacobsfietsroute van Clemens Sweerman Foto's: diverse websites
Heerlijk al die regen. Eerlijk waar, ik heb dat graag die regen. Zolang ik er niet hoef in te lopen of te fietsen kan ik er van genieten. Als het regent kom ik aan dingen toe die ik anders niet doe. Mijn mails nakijken en beantwoorden. Mijn tijdschrift lezen en nog een keer door nemen en nog eens. Wegdromen bij de gedachte van leuke dingen. Het nieuws lezen of bekijken, niet één maal maar twee maal zelfs. Rommelen in de keuken kan er ook nog bij. Kokkerellen, poetsen...Ik hoef me niet te haasten dus alles in slow motion. Het regent, het regent, ik hoor de regen pletsen op de lichtkoepel. Ik hoor de regen kletteren tegen het raam. Ik hoor de regendruppels uiteen spatten tegen de grotere ramen van de veranda en daar hoor ik de neergutsende regen zelfs veel luider op het plexiglazen dak. Het heeft wel iets die regen. En als ik dan 's avonds in bed lig luister ik naar het getik van de regen tegen het slaapkamerraam. Zachtjes tikt de regen tegen het vensterraam...wie zong dat ook al weer? Ik heb iets met regen maar weet niet wat. Wanneer het niet regent doe ik die dingen ook. Maar nu is het anders...maar ik weet niet waarom.
Dankzij zijn passie voor koffie, het volgen van zijn gevoel en de ervaring in de wereld van koffie besloot Jürgen Taeymans om zelf een melange samen te stellen en te branden. En het resultaat mag er wezen; een 100% Arabica Espresso coffee met een hemels karakter, en Belgisch!! Passie, Constante Kwaliteit, Perfecte Verpakking: dé sleutelwoorden van Taeymans Coffee, een jong en nieuw bedrijf gelegen in Westmalle (Antwerpen).
Catalanen maken reeds massaal gebruik van de leenfiets, nu al horen de kleine rood-witte racemonsters bij het straatbeeld als de façades van Gaudí. Slingerend door de steegjes van de Gotische wijk, of in demarrage naar kantoor: de leenfiets is overal.
Bicing is de nieuwste vorm van fietsenverhuur in Barcelona. Het principe is simpel. Nadat je je hebt aangemeld voor Bicing, zoals het project heet, krijg je een pas thuisgestuurd waarmee je een fiets uit het rek kan halen. Vervolgens heb je een half uur de tijd om naar je plaats van bestemming te fietsen. Doe je er langer over, dan betaal je dertig cent per half uur.
Info: fietsen123.nl Foto: bicing.com
Wanneer je al fietsend over de Vlaamse wegen bolt kom je zo veel fietsknooppunten en themaroutes en kruisingen hiervan tegen. Vele van die routes lopen bijna over eenzelfde traject of kruisen elkaar. Zoook de korte (28km) Bart Wellensroute in Vorselaar. Wij hebben er een stuk van 22 km bij gedaan en fietsten over landelijke wegen, door dreven en over dijken.
Start aan KP77 in Gierle en via 'Het Kindernouw' te Lille naar het 'Vispluk' in Vorselaar alwaar we aansluiten op de BW-route. Via de landelijke schoonheid van deze route fietsen we richting Pulderbos. In herberg 'het Molenhuis', onder de windmolen van Pulderbos, waren we de eerste klanten van de dag.
"De windmolen van Pulderbos werd opgericht door Petrus Meeussen in 1840 en in gebruikgenomen in 1843. In 1877 werd de stenen romp verhoogd met 1,50 m en in 1935 werden de wieken verlengd tot 12,50 m. De molen heeft 3 paar molenstenen."
Langs de 'bloemenfiets' rijden we richting Pulle om via de 'Blauwhoef' en de 'mastendreef' het jaagpad langsheen het Albertkanaal te bereiken. Drie kilometer verder nemen we aan KP10 de afslag langs de 'Kleine Nete'. Vlug ben je nu in Grobbendonk en fietsend langsheen de legerbasis bereiken we 'de Troon'.
"Samen met de regulieren van Corsendonk stichtten de Zelemse monniken naast o.a. de kloosters Besloten Hof te Herentals en Bethlehem te Herent bij Leuven ook Ten Troon te Grobbendonk. De priorij van Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Troon werd opgetrokken langs de oude weg van Grobbendonk naar Herentals vlakbij de (verwoestte) wolmolen op de Kleine Nete op het "Hof van Grobbendonk". Ridder Arnold van Crayenhem gaf op 26 december 1414 opdracht daar toe. Zoals in vele kloosters beleefde ook hier in het Windesheimer klooster de boekversierkunst haar hoogdagen."
Over het Heiken, en hier verlaten we de BW-route, komen we aan het BLOSO-domein in Herentals. We houden even halt (gesloten op zaterdag) aan het watercentrum 'Hidrodoe'.
"Hidrodoe is het interactieve waterDOEcentrum van Pidpa in Herentals. Hier kan je de wondere wereld van water ontdekken door zelf te experimenteren met meer dan 80 denk-en doeopstellingen over water. Hidrodoe is een leuke & leerrijke uitstap voor gezinnen, scholen, verenigingen,... . Zowel bij mooi als bij slecht weer kan je in Hidrodoe terecht. Een bezoek duurt ongeveer 2 à 3 uur. Hidrodoe is bovendien volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Voor leerkrachten zijn handige lespakketten samengesteld."
Langs de Watervoort en Hulsen peddelen we voorbij 'Sus Pad', hier toch ook even halt houden om de dorstigen te laven, en de 'Heerle kapel' richting Poeyelheide te Gierle en eindigen op het terras van taverne 'den Eik'.
Knooppunten: 77-86-16-01-03-05-06-07-95-04-96-97-68-10-08-19-18-14-37-35-76-77 Fietsafstand: 50km Parcours: landelijke wegen en vlak Tips: Molen van Pulderbos - Ruïne O.L.V Ten Troon - Hidrodoe - BLOSO Herentals
Info molen: gemeente zandhoven.be - gertfransen.be - Pidpa.be Foto's: Pedro Meer weten over de 'TIPS' klik op de foto.
De auto hebben we geparkeerd aan het fort van Wommelgem. Het was trouwens autovrije zondag in 't Stad...Via fietstunnel, het Rivierenhof en fietsring naar het centrum van Antwerpen stad...Fietsen langs pleinen en door hippe smalle straatjes, door en langs overvolle terrasjes...musea, tentjes en hangmatten. Totaal gefietste afstand rond en in het stad = 45 km.
De salons van 't Stad... "Het plein is de mooiste kamer van de stad. Daar wordt gefeest, daar zijn herinneringen en verleden het sterkst, daar worden gasten ontvangen en afscheid genomen. Pleinen zijn trefpunten, knooppunten van al wat leeft, van stilte en uitbundigheid, van zon en schaduw. Pleinen hebben dikwijls de kleur van zeldzaam groen..." (J. van Alsenoy, 1985)
Groenplaats: belangrijkse plein van de stad. Een bronzen Rubens staat er sinds 1843. Hendrik Conscienceplein: een plein met een 'Italiaans' tintje. De Carolus Barromeuskerk staat op het mooiste plein van 't Stad. Stadswaag: een rustig en geborgen pleintje, een tweede thuis voor de universiteitsstudent en artiesten door de talrijke cafés. de Brabantse Olijberg: een ietwat verscholen pleintje met een Protestants kerkje. de Wapper: een Rubensiaanse snelweg. Het woonhuis, het atelier en de tuin van P.P. Rubens is een must voor elke toerist. Sint Andriesplaats: een echte hippe volksbuurt. Sint Jansvliet: van mosselschuit tot pittatent...en baskettende jongeren. Falconplein: matrozen op het rode plein...momenteel krijgt dit plein een grondige facelift. Grote Markt: de mooiste kamer van 't Stad was moeilijk te bereiken vanwege de 'Antwerp Ironman 70.3...
"Diep verscholen in het zuidwesten van Frankrijk schuiven de Garonne en de Dordogne doorheen hun valleien rustig richting Atlantische oceaan."
Servanches - Escoussans brengt Pedro 79 km dichter bij Compostela. In totaal zal hij dan al 1129,5 km afgelegd hebben... Over een zeer golvend parcours wordt het zweten, misschien vooral om de opgenomen wijn uit te zweten...
Hier fiets je via praktisch autoloze landwegen doorheen een reusachtige lappendeken van wijnvelden en bossen, langs verborgen beekjes naar idyllische picknickplekjes.
Langs de wegen verschijnen op heuvels en zuidelijke hellingen meer druivenvelden als voorbode van de beroemde wijnstreek van de 'Bordeaux'. Aan kilometer 30 fietst Pedro langs de dorpjes Francs en Monbadon alwaar de 11de en 15de eeuwse kastelen de vele wijngaarden blijken te beschermen.
Chateau de Monbadon
Het blijft op en af gaan en als Pedro in St. Emilion arriveert rinkelt een belletje. 'St. Emilion' HET wijndorp van Frankrijk. Hier moet Pedro zeker even halt houden.
St. Emilion
St Emilion is het bedevaartsoort voor de wijnliefhebber. Als je van wijn houdt en vooral van Bordeaux, moet je minimaal een keer in je leven naar St Emilion. Eigenlijk is het net als een bezoek aan Santiago de Compostela voor een katholiek, met het verschil dat St Emilion niet geneest, maar de wijnverslaving nog erger maakt De devotie haalt de bovenhand en Pedro bezoekt de romaanse en monolitische kerk en proeft met mate de beroemde wijnen... Vanaf Branne (Gironde), het gebied van de 'Entre-Deux-Mers' moet hij weer enkele stevige heuvels over tot in het bosrijke Escoussans...op 8 km van Cadillac waar hij waarschijnlijk met een ietwat rode neus een slaapplaats zal opzoeken...desnoods tussen de wijnranken.
PieterVé
Info: St. Jacobs fietsroute van Clerens Sweerman Foto's: VVV's
Dit weekend, op 4 & 5 augustus, organiseert Natuurpunt voor de eerste keer een grote vlindertelling. Onder het motto Vlinder mee!' roepen we heel Vlaanderen op om in de eigen tuin vlinders te tellen. Zo help je om de toestand van de natuur in jouw buurt in kaart te brengen! Het belooft een stralend zomerweekend te worden, ideaal om rustig in je tuin de vlinders te bewonderen en te tellen.
Info: Natuurpunt Meer uitleg vindt u door op de afbeelding te klikken.
Vandaag een lange fietstocht. In Turnhout aan brug 1 die men aan het vervangen is fietsen we 16 km langsheen het kanaal. Het is drukker dan gewoonlijk op en langs het kanaal, veel kleine jachten kruisen de binnenschepen, vissers op een rij, eenden in de ochtendzon en veel fietsers en wandelaars...
Even voorbij Arendonk fietsen we richting Reusel en hier krijgen we een heel ander landschap. De Nederlandse Kempen heeft veel te bieden. Peddelend door dreven, bossen, door heide op verharde paden. Langs mini-campings, verzorgde dorpskernen. Onderweg in de bossen fietsen we langs de 'Stenen de Zaligheden', de Reuselse Kei, de Peelse Hei... "De ouderdom van de beroemde Reuselse Kei wordt geschat op 550 miljoen jaar. De kei lag tot de twintiger jaren van vorige eeuw in het grensgebied tussen Reusel en Bladel, nabij het Kroonven."
Net voor brug 4 verlaten we onze noorderburen en fietsen via Corsendonck en Kasterlee terug naar onze startplaats.
Knooppunten: 74-75-78-01-04-32-58-59-60-Reusel-Bladel-Hapert-13-14-15-92-17-67-66-65-39-64-28-89-34-33-32-58-36-75-74 Gefietste kilometers: 94 km Tips: Nederlandse Kempen - Hapert CAFE 'T PLEINTJE - Stenen der zaligheden (rustplaats) - Reuselse Kei en Peelse Heide (natuurgebieden)
Foto's: Pedro Meer: DE PEELSE HEIDE -
Je ziet hem ook bij ons steeds meer: de aanhangfiets, een halve fiets of een kinderfiets die achter een gewone fiets wordt voortgetrokken. De fiets is bedoeld voor kinderen van ongeveer 3 à 4 jaar oud tot ongeveer 9 jaar, afhankelijk van de lengte van het kind en de vaardigheden die het heeft. Een groot voordeel van de aanhangfiets is dat kinderen mee kunnen trappen en al fietsend ervaring met de verkeersregels opdoen. Een ander voordeel is dat de ouder een stuk geruster kan fietsen omdat het kind niet plotseling uit kan wijken. Lees hier MEER...
Info: gezondheid.be Foto: velo-rent.be
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)