Een themaroute op het fietsknooppuntensysteem van Toerisme Provincie Antwerpen. De route is 84 km lang en voert de fietser langs Poederlee, Herentals, Grobbendonk, Massenhoven, Oelegem-Ranst, Wijnegem, Schoten, Brecht, Rijkevorsel, Malle, Beerse en Gierle, ook met enkele bezienswaardigheden indien je het parcours even verlaat.
De route werd uitgestippeld door wielerlegende Rik Van Looy. Het was zijn vroegere oefentraject dat hij nu nog regelmatig affietst. (dixit TPA)
Van een heus eerbetoon aan de 'Keizer van Herentals' kan je niet spreken want TPA is vergeten om de 'Keizer' onderweg te vermelden. Geen enkele aanduiding komt men tegen, nu weet de fietser enkel door de brochure dat de route i.s.m. Rik II werd samengesteld. De route kan je aanvangen op eender welk knooppunt dat op het parcours ligt. Onze start was KP77 in Gierle.
Knooppunten: 77-76-36-37-14-18-19-8-10-68-69-70-56-78-29-24-22-16-20-41-40-69-99-98-38-85-84-83-73-60-59-79-77 Afgelegde kilometers: iets meer dan 88km. Tips: BLOSO Herentals - Toeristentoren Herentals - Hidrodoe Herentals - Ruïne O.L.V de Troon en watermolen Grobbendonk - Molen van Oelegem De vier musketiers: Fietsmaat Bob, Gerard van Bewegen is gezond, Luc de Leuke fietser en Pedro.
Brochure kan bekomen op het kantoor van TPA
Van in de 14de eeuw bestaat hier al een drukke Mariaverering aan een staak- of boomkapelletje. Een houten luikje maakt het mogelijk om door de ijzeren tralies het barokke altaar te bekijken en giften in het offerblok te leggen als de kapel gesloten is.
In 1636 richtte de toenmalige pastoor van Tielen een kapel in leem en stro op. In 1664 werd ze vervangen door de huidige stenen kapel. Het onderhoud van de kapel werd gedaan door giften en ook door de opbrengst van de kweek van 'capelleschaepen'. Dat waren schapen die door de kapelmeesters werden aangekocht en verzorgd werden door de plaatselijke herders. De opbrengst van de wol diende voor het onderhoud van de kapel.
In de vorige eeuw raakte de kapel in verval. In 1977 werd de kapel als beschermd monument erkend en in 1992 volledig gerestaureerd.
Info: VVV Kasterlee Foto's: Pedro
...een Baronieroute, uitgestippeld volgens het systeem van de fietsknooppunten. "Fietsen doe je in Brabant" zegt men daar... Fietsen over smalle bospaden, zand- en grindpaden, losliggende en hobbelige plavuizen, brede fietsboulevards en asfaltbaantjes...
Wij namen onze start in Baarle-Hertog aan KP79. Via de Chaamdijk en de Strijbeekse heide richting Mastbos aan de rand van Breda. Het Mastbos met de zandfietspaden maar goed berijdbaar.
"'De achtertuin van Breda' klinkt oneerbiedig voor een statig bos als het Mastbos. Met een verleden van Nassause prinsen, maar ook van stropers, sprokkelaars en lichtekooien. Een bos dat zich vijfhonderd jaar na aanleg pas echt begint te ontwikkelen. Oeroude grove dennen vol zangvogels. Zomereiken waaronder het heerlijk wandelen is. Lange lanen, vijvers en vennetjes. Het Mastbos: een deftige oude dame in haar tweede jeugd."
Bij het verlaten van het Mastbos springt het kasteel van Bouvigne in het oog en kan je er niet voorbij zonder even halt te houden. "Sinds 1973 is het waterschap de trotse eigenaar van dit landgoed aan de zuidkant van Breda. Het landgoed dateert uit de vijftiende eeuw en bestaat uit een sprookjesachtig kasteel omgeven door drie bijzondere tuinen. In 1977 is het kasteel na een periode van restauratie heropend door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus. Het wordt nu gebruikt als kantoor en is niet toegankelijk."
Dan zijn we toe aan een rondje Breda centrum, nogal een drukke bedoening op een zaterdag. We volgen nu een brede fietsboulevard richting Bavel. De korenmolen "de Hoop" dateert van 1865. Verder peddelend bereiken we via het Landgoed Valkenberg de boswachterij van Chaam. Hier is het avontuurlijk fietsen over smalle paadjes tot aan de rand van Alphen waar we nog getrakteerd worden op een mooi bloementapijt.
Fietstocht doorheen de Baronie in de omgeving van Breda... Koffiepauze in Bavel...bij de Woodpecker...
Bavel is een dorp, gelegen aan de zuid-oost kant van Breda. Het dorp heeft een vriendelijke uitstraling. Ook de mensen zijn vriendelijk. In het dorp is elkaar groeten nog gewoon.
Foto: Pedro Voor meer klik op de foto
Rustdag in DAX. Vandaag een zeer korte rit. Van Buglose naar Dax alwaar Pedro de omgeving per fiets zal verkennen. Een ritje van +/- 30km. In DAX krijgt Pedro bezoek van Lewiske en enkele vrienden.
De Adour
Dax is een stad in het Franse departement Landes in de zuid-westelijke regio Aquitanië. De stad ligt aan de Adour, een rivier die vanuit de Pyreneeën naar de Atlantische Oceaan vloeit. Gelegen in het hartje van la Gascogne, op de linkeroever van de Adour, halverwege tussen Bayonne en Mont-de-Marsan en op 30 km van de zuidelijke stranden van Landes. In Dax beginnen de voorlopers van de Pyreneeën...
Kathedraal van Dax
In de straten van Dax won Oscar Freire in 2006 de 9de etappe van de Tour de France. De aankomst van de rit Bordeaux-Dax kwam er om André Darrigade te eren die lange tijd in Dax heeft gewoond.
Info en foto's: diverse VVV's
Vandaag over 9 dagen dan is het zo ver. Zondag 2 september is Gordeldag. Pedro vertrekt in Zaventem voor de Groene veldentocht van 50km...
Wie voor de Groene veldentocht kiest, kiest resoluut voor de landelijke kant van Steenokkerzeel, Kampenhout, Haacht, Je glijdt langs de luchthaven van Zaventem en geniet van het prachtige zicht op landende en opstijgende vliegtuigen. Je voelt de rust langs de vaart naar Willebroek en je fietst door het groene Bloso-domein in Hofstade waar het Sportimonium zijn deuren heeft geopend. Het traject is mede uitgestippeld door fietsenproducent Granville en moet een permanent karakter krijgen.
Het resultaat: een koffie die niemand kan weerstaan. Mocca d'Or espresso.
Foto: Pedro Info: moccador.com Meer weten over Mocca d'Or door op de foto te klikken.
Dag 2: van Hulst naar Blankenberge via de knooppunten van Oost- en West-Zeeuws-Vlaanderen met aanvulling per Brugse Ommeland-Noord.
De gemeente Hulst ligt in het meest zuidoostelijk deel van Zeeland. Gelegen tussen de Westerschelde en Vlaanderen, ligt de groene gemeente Hulst, die bovenal een Vlaamse sfeer uitademt. Al wandelend door de binnenstad, ontdekt u vele oude gevels en gebouwen die getuigen van een eeuwenoude geschiedenis. De Willibrordus Basiliek, het stadhuis en de vele andere monumentale panden maken van Hulst een groot, maar dynamisch, openluchtmuseum. De 3,5 km lange stadswallen, aangelegd tijdens de Tachtigjarige Oorlog, zijn een bezienswaardigheid op zich. Er omheen ligt een stadsgracht en bovenop heeft u een eersteklas uitzicht over de historische binnenstad. Hulst bezit 4 stadspoorten. En deze stadspoorten heeft de meest Vlaamse stad van Nederland steeds wijd open staan !
Even buiten Hulst komen we direct in de Polders terecht en fietsen met zijwind gezwind over de dijken. Kleine dorpjes met namen als Vogelwaarde en Kwakkel brengen ons tussen de dijken naar Griete alwaar de Westerschelde ons opwacht. Met zicht op Terneuzen houden we even halt op de hoge dijk. Door Terneuzen fietsen is een aangename verrassing. Over de Scheldeboulevard met kunstbeelden en mooie havengezichten. Na een(te) lange stop voor een open brug fietsen we verder tot in Boerengat en zo rijden we West-Zeeuws-Vlaanderen binnen. Hoofdplaat is onze volgende halte om een koffie- en plaspauze te houden.
Hoofdplaat is klein rustig dorpje aan de Westerschelde. (zie koffieticje van maandag) Buiten het dorp fietsen we terug door de polders over dijken en langs schapenweiden. Oostburg is de volgende gemeente en hier zijn we even KP40 zoek geraakt. Van Oostburg gaat het richting Sluis. De Dikke van Dale verwacht ons op de koffie. Via Sint Anna ter Muiden naar de grenspaal nr. 361 ter hoogte van Westkapelle. Terug op Belgische bodem fietsen we richting Duinbergen en Heist en na een ommetje in Zeebrugge vanwege een te lange stop aan de open brug wordt Blankenberge bereikt... Overnachting in Eurohotel en Villa Jean...
Gevolgde route: Fietsknooppunten Zeeland Oost Zeeuws-Vlaanderen: 49-47-46-57-15-54-41-40-28-25 Fietsknooppunten Zeeland West Zeeuws-Vlaanderen: 17-11-34-24-50-53-49-47-46-40-95 Brugse Ommeland Noord: 97-96-98-53-47-44-40-39-37-36-33-32 Einde van de rit wijst de teller 98,50 km aan. Tips voor onder weg: Westerschelde -Terneuzen - Oostburg - Sluis - Kustroute - Zeebrugge haven - Blankenberge.
Foto's: Pedro Fotot molen Hulst = foto VVV
Tweedaagse fietstrip van Herenthout naar Blankenberge langs knooppunten, lange afstandsroutes en de Kustroute... Eerste dag van Herenthout naar Hulst met negen koene ridders van het stalen ros...
Start in Herenthout via Grobbendonk en het Albertkanaal naar de Wijnegemse sluizen. Hier zwaaien we af naar de fietsring rond Antwerpen. Aan de "Dikke Mee", KP40 maken we een ommetje langs Wilrijk om onze 9de koene ridder op te halen. De fietstunnel brengt ons op de Linkeroever aan het Galgenweel, met een mooi zicht op de skyline van Antwerp City.
Kapel van Melsele
Melsele is bekend om zijn bedevaartsoord Gaverland dat ontstaan is in 1511. Het is een bekend bedevaartsoord waar in de16 de eeuw een miraculeus Mariabeeld gevonden werd. De kapel dateert uit 1862-1864,het is een driebeukig monument in neogotische stijl net zoals het meubilair,overwegend 19 eeuw.
Zwijndrecht passeren en vanaf KP46 volgen we een deel van de Gravejansroute of de LF 51-511. Onder de torenkens van Melsele kapel houden we even halt om de dorst te lessen. Kaarsje aansteken bij de beeldenis van O.L.V van Gaverland, je weet maar nooit waarvoor het goed is...
Ter hoogte van Sint-Gillis-Waas nemen we de LF38a route om via De Klinge en Clinge over een oude treinbedding Hulst te bereiken. Overnachting in Hotel L'Aubergerie. De teller wijst na de eerste dag 85 km aan. Gevolgde route: Kaart Prov Antwerpen deel 3: KP45-46-47-09-10-68-69-70-56-78 Kaart Prov Antwerpen deel 4: 29-24-19-15-3-4-40-41-44-46 Grote Routepaden-Gravejansroute: LF51-LF38a Knooppuntennetwerk Zeeland: Oost-Zeeuws-Vlaanderen: KP50. Tips voor onderweg: Rivierenhof - Nachtegalenpark en Middelheim - Melsele Kapel - Hulst.
Foto's: Pedro
Tweedaagse naar zee, per fiets, koffiepauze, koffiestop, fietskoffiestop...in Hoofdplaat-Zeeuws-Vlaanderen.
Reuser & Smulders
"het Wapen van Zeeland"
Rust en Ruimte. Zo kan je Hoofdplaat in twee woorden samenvatten. Dankzij de Westerschelde, een klein strandje en een krekengebied biedt Hoofdplaat mooie wandel- en fietsmogelijkheden. De wandeldijk vormt het jaarlijkse decor voor grote visevenementen.
Foto: Pedro Meer over de koffie...KLIK op de foto...
De Zimmertoren, die vroeger Corneliustoren heette en een wachttoren was, herbergt na verbouwingen in het begin van de twintigste eeuw het befaamde astronomisch uurwerk van Louis Zimmer. De wonderklok bevindt zich in het gebouw naast de Zimmertoren.
Foto: Pedro
16de dag van de fietstrip naar Santiago de Compostela brengt Pedro van Daugnague naar Buglose, op 5 km van Dax. Afstand: 76 km over een heuvelig parcours op weg naar de Pyreneeën en een totaal afgelegd van 1286 km. Daugnague - Commensacq - Labouheyre - Escourse - Onesse-et-Laharie - Lesperon - Gourbera - Buglose. De route loopt meestal door de bossen van Les Landes over rustige smalle en bochtige wegen.
Commensacq heeft een 11de eeuws kerkje St. Martin. Labouheyre ligt vanouds op de Romeinse weg en is steeds een stopplaats voor de pelgrims geweest. De St. Jacqueskerk is van oorsprong Romaans maar werd in de 15de eeuw in Gotische stijl verbouwd. Jacobus pronkt er in een glasraam. Lesperon is een gemeente in drie delen. Tireveste (trek de vest uit), Tiregilet (trek het hemd uit) en Tireculotte (trek de broek uit). In vroegere tijden werden hier de pelgrims van hun overbodige ballast afgeholpen.
Het eindpunt, Buglose, bezit een grote bedevaartkerk met een kapel de Notre Dame en een uitgebreid carillon. Pedro's slaapplaats wordt hier in Buglose de 'hostellerie des Pèlerins'.
Info: St. Jacobsfietsroute van Clemens Sweerman Foto's: diverse sites
Er even tussen uit... De kust is het hele jaar de moeite waard om een weekend bij door te brengen. Uitwaaien tijdens lange strandwandelingen of fietsen op de dijk of door polders, lui in de zon liggen, zwemmen of pootje baden. Bij de zee is altijd wat te doen. Fietsen aan zee is leuk! Het is er niet alleen plat, er zijn ook heel wat mooie bewegwijzerde fietsroutes.
Fietsen van Grobbendonk naar Lier en terug. Heen over Bouwel, Nijlen en Kessel over landelijke wegen, over kassei en door dreven. Langs de Nete en door het centrum van het schilderachtige Lierke plezierke. Terug via de Netedijken met de honderd bochten.
Windmolen van en in Bouwel
Kesselhof (privé) dadeert van 1374
De Nete (Grote of Kleine?)
Stadhuis van Lier, Belfort en Lakenhalle
Windmolen in Bouwel...De huidige standaardmolen werd voorafgegaan door een ander exemplaar die opgericht werd voor 1830. In 1834 was hij in het bezit van Cannaerts-Van Looy. Tijdens de eerste wereldoorlog, in 1914, werd hij in brand geschoten door de Duitsers en daarbij volledig vernield. Met de oorlogsschade richtte de molenaar een andere molen op. Hij kocht daartoe een molen aan te Westerlo-Voortkapel. Deze zou dateren van rond 1790, maar de oudste teruggevonden datum in de molen in 25.09.1732. ...meer
Knooppunten: 47-46-22-23-24-14-16-28-30-Lier centrum-89-88-76-75-13-21-47 Gefietste afstand: 42 km Tips: Molen van Bouwel - Lier Zimmerplein - Kleine en Grote nete Startplaats: De Troon in Grobbendonk biedt voldoende parkeergelegenheid.
Foto's: Pedro Info door op de foto's te klikken
Toevallige ontmoeting in de Noorderkempen... Fietsen in de Noorderkempen met onze fietsvrienden Luc, Carine, Gerard en Len. Met Wuustwezel als startplaats. Via Gooreind en Kalmthout naar de bakkersmolen (tussen KP70 en KP58) in Wildert-Essen.
Rechts: de Bakkersmolen in Wildert
Veel volk aan de molen waar nog een heuse stoom-carousel en stoomtreintje voor leute zorgden. Langs Wildert en de Wildertse Duintjes door een mooi stuk natuur, door de 'velodreef' naar de Quarantainestallen in Essen. Picknick aan de stallen achter het station van Essen. Gezelligheid troef op het terras bij gewezen rolschaatskampioene Nancy Boden.
Quarantainestallen in Essen
Kapelletjes...langs Vlaamse wegen.
Na de koffie verder peddelen naar Nispen om aan KP52 de 'strontpaal' met een bezoekje te vereren...
Grenspaal, De 'strontpaal'
Gezellig fietsen
Via Horendonk naar Nieuwmoer door een prachtig stuk natuur...'De Maatjes'. Vandaar verder richting Wuustwezel. De Noorderkempen draagt natuur en landbouw nog hoog in haar vaandel.
Fietsen door de 'Maatjes'...
...en dreven.
Knooppunten: Kerk Wuustwezel-91-87-6-72-71-70-58-82-59-22-29-94-95-55-52-53-8-7-4-2-3-92-kerk Wuustwezel Kaart: Provincie Antwerpen deel 2 Afgelegde afstand op de teller: 57,5 km Parcours: vlak, door agriargisch gebied, bos, natuur. Tips: Bakkersmolen in Wildert - Quarantainestallen te Essen - Strontpaal K-V
Foto's: Pedro Voor meer info, KLIK op het item: BAKKERSMOLEN - QUARANTAINESTALLEN - STRONTPAAL Website van de fietsvrienden: DE LEUKE FIETSER - BEWEGEN IS GEZOND
Koffiepauze op het picknickterras van de Quarantainestallen in Essen...
Je vindt er onder andere een kunstgallerij, een taverne, een rommelmarkt, een speeltuin, een Tropical bar en de gelegenheid voor feesten, party's, recepties, BBQ,... Bovendien is er elke zondag live muziek. Hier onder vertellen we u wat over het ontstaan van de Quarantainestallen...meer
Info: uit "geschiedenis van de Quarantainestallen". Foto: Pedro
Is Tholen nu een eiland? Met die vraag heb ik rondgefietst door een mooi stukje Zeeland.
Molen op de vesten
En ja, Tholen is een eiland verbonden met het vaste land door middel van twee bruggen over het Schelde-Rijnkanaal. Maar het echte gevoel om helemaal los te zijn van de buitenwereld heb ik niet gehad. Vanaf de dijken zie je steeds weer andere stukken land opduiken. Maar ik heb op één dag Tholen als eiland leren waarderen. Al fietsend over de dijken en door de polders, over de landelijke wegeltjes. Weinig of geen autoverkeer. Veel wind, soms in het nadeel maar ook in het voordeel. Molens en kleine haventjes.
Stille dorpjes zoals, Poortvliet, Scherpenisse, Sint-Maartensdijk, Stavenisse, Sint Annaland en Oud-Vossemeer. Hier werden vijf polders samengevoegd tot één eiland en zo werd de strijd tegen het water gewonnen. Kortom water, rust en weidse landschappen, slikken en schorren, polders en bloemenvelden en vooral...overal waar je op Tholen fietst zie je de dijken die het uitzicht van het eiland bepalen...Tholen is een rustige uithoek waar het heerlijk is om te fietsen. meer over Tholen, klik hier.
Knooppunten: Centrum Tholen-37-38-25-20-11-10-19-18-17-14-15-12-28-29-33-48-50-53-58-59-36-centrum Tholen Kaart: Fietsknooppuntennetwerk Tholen Aantal kilometers op de teller: 60 km Parcours: vlak
Foto's: Pedro Info:
Koffiepauze in Tholen op het terras bij het 'HOF van HOLLAND"
Hof van Holland is al meer dan 200 jaar een begrip voor Tholen, maar ook ver daarbuiten. Jarenlang had ons etablissement ook een hotelfunctie, waarbij in vroeger tijden de boeren in de grote zaal hun vee verhandelden, waarna er in het café nog wat werd nagekaart onder het genot van een drankje.
Foto: Pedro Info: HOF van HOLLAND
Dag 15 vangt aan richting Cadillac. Pedro doet de verplaatsing niet per cadillac maar met zijn Koga Randonneur. Vandaag overbrugt Pedro een afstand van 80,5 km van Escoussans naar Daunague. Even buiten Escoussans ligt een fraaie hooggelegen burchtruïne uit de 12de eeuw.
Cadillac is een historisch stadje aan de Garonne. Het ontstond in 1280 in opdracht van de Engelse koning Henri III. Het plaatsje Cadillac heeft ook iets te maken met het automerk Cadillac. Een inwoner of iemand uit de regio die Cadillac in zijn naam droeg, week uit naar Amerika en stichtte Detroit. General Motors gaf als soort eerbetoon die naam aan een van zijn wagentypes. Daardoor worden er in dit Franse dorpje wel talrijke activiteiten georganiseerd rond dit merk.
Na de brug over de Garonne leidt de D11 tot Landiras door een heuvelachtig gebied met druiventeelt. Een weinig verder beginnen de dennenbossen van Les Landes. Hier huilt de wind door de bomen en dikwijls in het nadeel. Geen heuvels voorlopig wel veel wind.
Landiras
Les Landes telt meer dan 200 km aan fietspaden die langs de kust van Biscarrosse (noord) naar Ondres (zuid) lopen. In de vorige eeuw werden de paden gebruikt door de harstappers, maar tegenwoordig zijn deze fietspaden weer helemaal opgeknapt en ze worden nu vooral gebruikt door de vele toeristen. De fietspaden doorkruizen het grootste geplante bos van Europa en laten u op die manier de mooiste plekjes ontdekken.
In het binnenland van Les Landes kent men ook verschillende fietsmogelijkheden, bijvoorbeeld over de oude spoorlijnen van de Chalosse ( Dax St Sever) en in het land van Armagnac (Mont de Marsan Gabarret).
Les Landes
Aan km 59 te Boganon sluit de St. Jacobsfietsroute aan op de kustroute. Pedro blijft hier echter de St Jacobsroute volgen. Even voorbij Moustey is het tamelijk druk met vele Spaanse vrachtwagens die de tolwegen omzeilen. Een klein ommetje maken over Pissos naar Daugnague.
PieterVé
Info: St Jacobsfietsroute van Clemens Sweerman Foto's: diverse websites
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)