Het Bels lijntje, een traject tussen Turnhout en Tilburg. Wij fietsten vanuit Gierle tot in Baarle Hertog - het dorp Baarle-Nassau/Hertog, waar de Nederland-Belgische grens als een dronkeman door het dorp loopt, soms zelfs dwars door huiskamers heen - en terug. Fietsen door prachtig landschap met bossen, beekdalen, vennen en natuurreservaten! In 1867 werd deze lijn onder meer voor het kolentransport geopend. De lijn diende ter verkorting van de spoorwegverbinding van de Borinage naar de Tilburgse textielfabrieken. Met het gereedkomen in 1872 van de spoorwegbrug bij Moerdijk werd echter al snel duidelijk, dat railvervoer via Roosendaal kennelijk de voorkeur genoot. Latere pogingen om het gebruik van deze lijn te vergroten hebben niet tot resultaat geleid en het Bels Lijntje bleef niet meer den een Bels Lijntje. Na de opheffing van het personenvervoer in 1934 werd in 1973 ook tot sluiting van de lijn voor het goederenvervoer overgegaan. Na een kort toeristisch leven als Baal-boemel, nam de NS in 1986 het bestuit om de lijn af te breken en de grond te verkopen aan de gemeenten over wiens grondgebied het Bels Lijntje liep. Deze gemeenten besloten over te gaan tot de aanleg van het huidige recreatieve fietspad. In mei 1990 werd het door de Gouverneur van Antwerpen en de Brabantse Commissaris van de Koningin geopend. vennen en natuurreservaten
Botanische beschrijving: Familie: JuglandaceaeAndere NL benamingen: Walnoot, okkernoot, Notelaarsboom. De Noteboom komt oorspronkelijk uit de Karpaten, Turkije, de Kaukasus, Irak, Iran en uit de dalen van de Hymilaya. Het is een traag groeiende, los vertakte boom, die op een rechte stam met een schors vol overlangse spleten een karakteristieke ronde kroon draagt. De stam vormt zich natuurlijk, zodat men slechts het zijhout hoeft te verwijderen. De twijgen zijn dik, olijfgroen en weinig vertakt; de knoppen zijn rond, stomp, zittend en fijn behaard. Het blad is oneven geveerd (5-9 blaadjes); het eindblaadje is groter dan de zittende zijblaadjes, de bladranden zijn gaafrandig en aan beide zijden glimmend groen en bij het uitlopen roodachtig. De boom bloeit ongeveer gelijk met het uitkomen van de bladeren, Mannelijke bloemen bevatten 8-40 meeldraden, de vrouwelijke bloemen hebben 2 brede geveerde stampers (windbloeiers). De noten zitten met 4-5 bijeen. Alleen bij deze eetbare noot splijt de bolster vanzelf open. foto: detail notenboom in Pedro's tuin.
De waterlelies staan in bloei. Dagelijks komen er aan het wateroppervlak en dagelijks gaan er terug naar af. Op de foto: waterlelie uit de tuinvijver ten huize Pedro.
Met meer dan 200 staan ze bij mij in huis. De hippopotamus', van over heel de wereld staan ze te pronken in de vitrinekast. Mijn collectie miniatuurnijlpaarden. (zie foto) Meer info over dit prachtig dier vindt u hieronder en tevens enkele links naar aanverwante sites.
Familie: Nijlpaarden (Hippopotamideae). Wetenschappelijke naam: Hippopotamus amphibius. Grootte: 3,30 tot 3,75 m lang; 1,50 m schofthoogte. Gewicht: van 1,4 tot 3,2 ton. Levensduur: 30 tot 40 jaar. Overdag slaapt hij ... Nijlpaarden brengen het grootste deel van de dag door in het water. Op die manier beschermen ze zich tegen hun grootste vijand: de brandende Afrikaanse zon! Ze hebben dan ook geleerd om alles te doen in het water: zwemmen, slapen, vechten ... en zelfs paren! ... 's nachts eet hij! Als de nacht valt, gaan de nijlpaarden aan land. Dat doen ze altijd in kleine groepjes. Ze kunnen zich verschillende kilometers ver verplaatsen, totdat ze eindelijk een veldje met lekker mals gras hebben gevonden. Heerlijk! In verhouding tot hun grootte eten nijlpaarden weinig: niet meer dan 40 kilo gras per dag. Wanneer het dominante mannetje van de groep wordt uitgedaagd door een ander mannetje, dan is het vechten! De bedoeling is om de tegenstander om te duwen en op zijn rug te krijgen. Meestal wint de zwaarste! Neusgaten dicht! Als het nijlpaard net boven het wateroppervlak uitkomt, kan hij ademen, zien en horen, want zijn neus, ogen en oren steken nog boven het water uit. Maar als hij onder water duikt, gaan zijn neusgaten en oren automatisch dicht. Alleen zijn ogen houdt hij open!
Een zeer gevarieerde fietsroute. De route dankt haar naam aan de Aa-rivier. Vanaf het kerkdorp Ravels-Eel tot in het uiterste noorden van de Ravelse deelgemeente Poppel fiets je door de vallei van de Aa. Aan de Rovertkapel steekt u de grens over tot in Hilvarenbeek, ben je dus op Nederlands grondgebied. Verder flirtend met de grens tot aan het kanaal Dessel-Schoten en terug naar Ravels. Afstand: +/- 55 km.
Bridgedrive Oostmalle met 36 paren. Café Malle, Kasteel de Renesse, het Koetshuis, de Valk, café Central, Place To Be en het Gildenlokaal van de Sint Joris Gilde waren de kroegen waar er door de deelnemers gebridged werd. 7 ronden van elk 4 giften brachten uiteindelijk volgende uitslag: 1) Luyckx - Betty 70.06% 2) Kenis Jos - Luyckx Ludo 65.44% 3) Vrints Geert - Vrints Luc 63.03% 4) Soontjens Louis - Van de Ven armand 62.82% 5) Monballieu Ward - Van Hove Eric 61.03% 6) Bartholomeeusen Denis - Van Oers Lief 59.66% 7) Harts Paul - Wouters Guy 58.72% 7) Broos Jacques - Vrints Sooi 58.72% 9) Bulckens Carine - Kums Marc 56.83% 10) Geentjens Lief - Vanderhegghen (Pedro) Pierre 55.67% 10) Van Gestel Josephine - Thijs Hugo 55.67% 12) Engelen Pierre - Hermans Karel 54.31% 13) Helsen Ludo - Taelman Diane 54.20% 14) De Schutter Bob - De Schutter Mieke 51.47% 15) Vandersmissen Hilde - Vrints Annemie 51.05% 16) Hens Patrick - Peeters Paul 49.79% 17) Govaerts Emma - Wouters Rik 49.68% 18) De Baere Raoul - Wouters herman 49.26% 19) Dens Rita - Van de Cloot Staf 49.16% 20) Der Kinderen Eugeen - Schrijvers Bertha 48.84% 21) Van der Wangen Jos - Van Looveren Marc 48.74% 22) Hendrickx Ria - Wouters Hugo 46.22% 23) Conings Marie-Jeanne - Debruyn May 46.01% 24) Vervoort Julia - Vervoort Maria 45.17% 25) Hellemans Mon - Van Aert Stan 45.06% 26) Bernaert Jeroom - Cools Paul 44.64% 27) Leys Eric - Wuyts Peter 44.43% 28) Verelst Luc - Verschueren Cois 44.01% 29) Brosens Frans - Horsten Mia 43.80% 30) Aerts Ludie - Van Loon Karel 43.59% 31) Schrijvers Margriet - Vandervoort Greet 41.39% 32) Van den Broeck Louis - Van den Broeck Hilda 40.55% 33) Robert Mimi - Seeuws Ingrid 40.23% 34) Kennis War - Van Echelpoel Lena 38.55% 35) Schrijvers Walter - Vermeiren Magd 38.24% 36) Tuytelaers Jos - Tuytelaers Lieve 23.95%
Op zaterdag 4 juni vond de jaarlijkse bridgedrive van Oostmalle plaats. De uitslag vindt u in een ander item op de blog. Eerst de geschiedenis van Malle voor wie geïntresseerd is. Ook verwijs ik naar enkele bijzondere bezienswaardigheden die Malle rijk is.
Geschiedenis Omtrent de oorsprong van het woord "Malle" raken taalkundigen het niet eens: een "uitgestrekte vlakte, grens of halte" enerzijds, maar meer waarschijnlijk een plaats waar de Franken hun rechtspraak hielden - "Mallum" of "Maalberg". De naam Malle duikt voor het eerst op in 1194, wanneer de bisschop van Kamerijk het altaar van Malle (en Vorsele) aan het kapittel van Onze Lieve Vrouw van Antwerpen schenkt. Voordien vormde Oostmalle - Westmalle - Zoersel eeuwenlang één heerlijkheid: Malle, deel uitmakend van het Graafschap Taxandrië.
In de eerste helft van de 13e eeuw was Malle zeker gescheiden; Oostmalle behoorde tot het land van Breda, Westmalle mogelijk tot het Markgraafschap Antwerpen (hertogdom Brabant). Vanaf de 16e eeuw, gedurende het ganse Oude Regime, hoorden alle rechten van Oostmalle toe aan de familie de Renesse, deze van Westmalle aan de families van der Moelen, de Cotereau en Powis. Bijna onafgebroken werden de Kempische dorpen geplunderd en belegerd; vreemde troepen richtten niet alleen grote verwoestingen aan, maar brachten ook vele ziektes, o.a. de 'zwarte pest' met zich mee. Na het Hollands bewind en de oprichting van het Koninkrijk België, konden onze voorouders bekomen van de doorstane ellende, en brak er een tijd van steeds toenemende welvaart aan. Een zware klap kreeg de gemeente Oostmalle te verduren, toen op 25 juni 1967 een tornado de dorpskerk en 135 woningen vernielde. Als bij wonder vielen er geen dodelijke slachtoffers te betreuren. Op 1 januari 1977 werden Oostmalle en Westmalle herenigd, eerst onder de naam Westmalle, en sinds 1979 onder de oorspronkelijke naam Malle. Bezienswaardigheden zijn zeker Het kasteel De Renesse, de Scherpenbergmolen en de abdij der peters Trappisten.
Vankantie voorbij, batterij opgeladen, opnieuw bridge op het programma. Clubavond te Gierle, 13 paren, 2 reeksen. Uitslag: Noord-Zuid 1) Louis Soontjens - Hugo Heylen 68.75% 2) Karel hermans - Herman Wouters 61.25% 3) Lief Geentjens - Pierre (Pedro) Vanderhegghen 55.00% 4) Lea De backer - remy De Mey 54.17% 5) Julia Vervoort - Jef Woestenburg 48.33% 6) Jan Van heertum - May Gerits 33.75% 7) Theresa Aerts - Julia Deckers 28.75%
Oost-West 1) Bon Van de Put - Louis Borghs 60.00% 2) Diane taelman - Eric leys 57.86% 3) Jo Van laer - Peter Wuyts 56.07% 4) Karel janssens - Hugo Thijs 52.86% 5) Wim Wolput - Guy Smets 45.71% 6) Mia van Rooy - Hugo Van Herck 27.50%
Volgende wedstrijd: kroegentocht te Oostmalle op zaterdag 4 juni.
Komboloi: dit is een soort rozenkrans waarmee gespeeld wordt door de mannen als tijdverdrijf. Het heeft dus geen religieuze betekenis en het helpt tevens de mannen minder te laten roken. Komboloia: de meningen hierover zijn sterk verdeeld. Het meest waarschijnlijke is dat de voorloper van de komboloi tijdens de Turkse bezetting is ontstaan. De Turken hanteerden namelijk de moslim-komboloia bestaande uit 33 of 99 gebedskralen.
Citrusboom vind je op vele plaatsen gewoon in de tuin bij de gewone burger. Bitez is de streek van de citrusvruchten. In Bitez kunt u heerlijk luieren in de zon op het mooie zandstrand of een wandeling maken in het prachtige groene achterland tussen de vele olijf- en citrusbomen.
De Canna, (kanna is Grieks voor riet), weelderig bloeiend in het warme Bodrum. Vanaf augustus tot oktober bloeit de plant met verrassende bloemen. Er zijn onder de meer dan 150 cultivars: cannas met gladioolvormige bloemen en met orchideeachtige bloeiwijzen. De kleuren lopen uiteen van helderrood tot roze en geeltinten, al dan niet aangevuld met afwijkende kleurnerven of stippen. De imposante bloemen verschijnen aan dichte aren. Door regelmatig de uitgebloeide bloemen te verwijderen beloont de canna u maandenlang met nog meer bloemen.
Het grote Amphitheater van Ephesus biedt 25.000 zitplaatsen. Dit legendarische, perfect overgeleverde bouwwerk is tussen de 5e eeuw v. Chr. en de 3e eeuw na Chr. tot stand gekomen tegen de westelijke helling van de berg Pion. Vlak voor het bezoek van Paulus (in 54) is het nog aan de eisen van de tijd aangepast. Van de ruim 38 m boven het toneel gelegen hoogste rij van het auditorium heeft u een schitterend uitzicht op de Arkadiane, de dichtgeslibde haven. De skene, het theatergebouwachter de orchestra, was in de eerste eeuw maar liefst 18 m hoog en bestond uit drie verdiepingen. Nu staan alleen nog de fundamenten overeind. In de hellenistische tijd werden deze skenes nog niet gebouwd, ze zijn een toevoeging van de Romeinen. In het theater worden geen grote volksbijeenkomsten meer gehouden, wel vinden er van tijd tot tijd concerten en toneeluitvoeringen plaats. Zo is het theater in de eerste week van mei het toneel van het jaarlijkse Selçuk & Efese Kunst- en Cultuurfestival en worden er in juli concerten georganiseerd in het kader van het lzmir Festival. Aan de 'marmeren straat' achter het toneel vindt u een gereconstrueerde fontein waar de bevolking drinkwater kon halen. Verderop is in het plaveisel een klein hekje te zien waarbinnen u een ingekraste vrouwenfiguur en een voet ziet; een richtingaanwijzing naar het verderop gelegen bordeel. (zie ook Celsusbibliotheek)
De Celsusbibliotheek. Ook hier doet het gerucht de ronde dat dit gebouw niet alleen een bron aan wijsheid bevatte, maar ook een aanloop was naar het bederf........... althans voor sommige mannen.
Achter de gerestaureerde façade van dit beroemde gebouw lag een met kleurig marmer beklede leeszaal die was gevuld met 12.000 boekrollen. Langs de wanden liepen galerijen en de muren waren dubbel om de rollen te beschermen tegen vocht. Nog steeds staat onder de apsis in een grafkamer de sarcofaag van Gaius ]ulius Celsus Ptolemaeanus, de stadhouder van de provincie Asia die begin 2e eeuw opdracht gaf tot de bouw van deze cultuurtempel. De Oostenrijkse opgravers van Efese hebben de gevel van het gebouw prachtig gerestaureerd. De originele stenen bevinden zich in een museum in Oostenrijk. Tegenover de bibliotheek begint de 'Curetenstraat' die tussen de heuvels Pion en Coressos omhoogloopt.
Hier kwamen ooit Bekende Romeinen als Brutus, Cassius, Antonius en Cicero over de vloer, maar zoals altijd is het ' de kleine geschiedenis' die de toerist het meest intrigeert. De voetafdruk-met-het-kruisje-bij-de-derde-teen, wijst naar een bordeel. (zie foto)
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)