Pistoia is een stad in de Italiaanse regio Toscane gelegen ten noordwesten van Firenze. De stad telt ongeveer 85.000 inwoners en is hoofdstad van de gelijknamige provincie, een van de kleinste van Italië.
Pistoia ligt in een vlakte aan de voet van de Apennijnen, op 67 meter boven zeeniveau, aan de drukke snelweg van Florence naar de kust en Pisa.
De stad werd in de 2de eeuw v.Chr. door de Romeinen gesticht om hun troepen in de strijd tegen de Liguri (Liguriërs) te ondersteunen. Zo werd het meteen een oppidum (vesting) van Rome. Sallustius noemt Pistoia, omdat Catilina er in 62 v.Chr. omkwam tijdens een veldslag.
Vanaf 1565 hoorde Pistoia bij het Hertogdom Firenze, dat vier jaar later het Groothertogdom Toscane werd. In 1600 werd de latere paus Clemens IX in Pistoia geboren.
De stad kent veel industrie, met name in de metaalbewerking.
Pistoia is ondanks zijn monumentale binnenstad een van de minst door toeristen bezochte steden van Toscane.
De omgeving van Montaione (3000 inwoners) is schitterend, en werd dan ook door Roberto Benigni gebruikt als achtergrond voor zijn film 'Pinocchio'. Zacht glooiend heuvellandschap, afgewisseld met kleinere beboste gebieden. Het stadje ligt hoog, en heeft hierdoor mooie uitkijkpunten. Het is er een en al bedrijvigheid, mooie winkels, hotels, restaurants, bars etc. In de buurt kan men goed wandelen.
Kruiden worden in de keuken vooral gebruikt om het gerecht meer geur en smaak te geven. Het beste resultaat bekom je door zoveel mogelijk verse kruiden te gebruiken.
En gezien smaak voor iedereen verschillend is, kan je zelf gaan experimenteren, en zo leren welke invloed een combinatie op een gerecht heeft.
Hier onder enkele voorbeelden:
Bouquet garnie: laurier, tijm, bladpeterselie
Provençaalse kruiden: tijm, oregano, rozemarijn
Fines herbes: kervel, bieslook, peterselie, dragon
We hebben hier zelf een kruidenbak op ons terras staan...
Onze grote liefde is Toscane maar we lonken ook wel eens naar andere Italiaanse streken.
Abruzzo is even onbekend als onherbergzaam en bovendien het dunst bevolkt gebied van Italië. Het landschap van Abruzzo is zeer gevarieerd, de 3000 meter hoge toppen van de Apennijnen tot de laagte nabij de Adriatische kust. Eén derde van de Abruzzen is beschemd als natuurgebied. Grote hotelketens zul je er niet vinden maar in de diverse dorpjes vindt u onderdak in verschillende huisjes.
De gemeente ligt tussen 236 en 893 meter boven zeeniveau. Het hoogste punt van de Monti del Chianti, de Monte San Michele (893 meter) bevindt zich in het oosten van de gemeente.
Greve vormt met de gemeenten Castellina in Chiantii, Radda in Chianti en Gaiole in Chianti het hart van de Chianti-streek. Wijnbouw en olijventeelt zijn in deze streek vanoudsher belangrijke economische activiteiten. (bron: wikipedia)
Op de piazza vind je de beenhouwerij van “Falorini”. Gaat daar voor de proscuito di cinta senese en de salumi di cinta senese met of zonder venkelzaadjes…
Montefioralle of ook wel Castello di Montefioralle genoemd, is een klein middeleeuws dorpje waar de tijd wel stil lijkt te hebben gestaan. Gesticht in 1088 langs een handelsweg die de valleien van de Elsa, de Arno en de Pesa verbindt heeft Montefioralle zijn middeleeuws karakter praktisch volledig behouden. Getuigen daarvan zijn onder andere de stadsmuren met torens en toegangspoorten, de pittoreske steegjes en de middeleeuwse woningen.
risotto con finocchio e vodka, risotto met venkel en wodka.
Voor 6 personen heb je nodig: 3 venkelknollen met groen, 2 knoflooktenen, 1½ gedroogd chilipepertje, zout, 1 theelepel anijszaad, 75 gram boter, 4 eetlepels olie, 1 rode ui (fijngesneden), 300 gram risottorijst (voor een primo, reken op 500 gram als je er een stevig hoofdgerecht van wil maken), 1 glas witte wijn, 1 liter kippenbouillon, half wijnglas wodka, 1 citroen (uitgeperst), 100 gram Parmezaanse kaas (fijngeraspt)
Maak de venkel schoon, snijd ze klein en houd het loof apart. Wrijf in de vijzel de knoflook, de chilipeper, wat zout en het anijszaad fijn.
Laat in een pan 50 gram van de boter met de olie smelten, smoor het uitje erin en dan de knoflookpasta. Voeg de venkel toe en laat deze een beetje zacht worden. Voeg dan de risotto toe en roer goed om tot alle korrels mooi vettig zijn. Blus af met de witte wijn. Dan gaat lepel voor lepel de bouillon erbij; wacht steeds tot het vocht is opgenomen door de rijst voordat je weer een lepel toevoegt. Ga hier 15 tot 20 minuten mee door.
Meng ondertussen de wodka met het venkelgroen en het citroensap. Doe er zodra de rijst bijna gaar is het wodkamengsel door en laat de risotto met het deksel op de pan nog even staan. Roer er tot slot de resterende boter en de kaas door en laat nog 10 minuutjes staan, met het deksel op de pan maar niet op het vuur.
Heerlijk als primo, maar eventueel ook, met twee of drie gegrilde gamba’s als hoofdgerecht.
Goeiemorgen! Willen jullie kennismaken met een beroemd varkentje dat al meer dan duizend jaar oud is en dat door de beroemdste schilders is vereeuwigd op hun meesterwerken? Een varkentje dat bekend staat als de beste vriend van de menselijke smaakpapillen? Hier ben ik: het cinta senese-varken, door vrienden en bekenden simpelweg la cintagenoemd.
Dit jaar brengen we een bezoek aan Collodi in Toscane, de 'geboorteplaats' van Pinokkio...
Collodi ligt als een waterval van huizen tegen de berghelling op. Dit dorp is bekend door het beroemde verhaal van Pinocchio. De schrijver, Carlo Lorenzini, geboren in 1826 in Firenze, ontleende zijn pseudoniem aan het dorp Collodi, waar zijn moeder geboren was. In dit dorp is dan ook het themapark Pinocchio gevestigd. Een andere bezienswaardigheid in dit dorp is de villa en de tuinen van de middeleeuwse familie Garzoni met de indrukwekkende baroktuin.
Antonio Carluccio is een van de voornaamste ambassadeurs van de Italiaanse keuken. Hij was eigenaar van het Neal Street restaurant in Londen en ontwikkelde de succesvolle keten Carluccio's Caffè's...
Momenteel lees ik het boek "Twee Gulzige Italianen". Het boek vertelt de reis van Carluccio samen met Gennaro Contaldo. In Italië, hun geboorteland, onderzochten ze de hedendaagse en traditionele gewoonten van de Italiaanse gastronomie...
Reizen naar Italië is echt mijn meug, zo ook het Italiaans eten.
Mangiare in Italië dan denk ik direct aan pasta of pizza... Maar er is nog veel meer in de Italiaanse keuken...
Pasta:
Italianen zijn de grootste pasta-eters ter wereld. Gemiddeld zo'n 28 kilo per persoon per jaar! Naast de welbekende spaghetti en maccheroni zijn er nog zo'n 300 andere soorten.
Pizza:
Als la pizza niet het beroemdste Italiaanse gerecht is, dan toch zeker het op één na beroemdste. Dit gerecht, dat oorspronkelijk ‘armeluis'-eten was, stamt uit Napoli en kent een rijke geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat de échte pizza napoletana een beschermd product is, en wat het verschil precies is tussen pizza en focaccia?
De Italiaanse keuken wint nog steeds aan populariteit en dan hebben we het al lang niet alleen meer over pasta en pizza. Over de voordelen van de Italiaanse mediterrane keuken zijn zelfs de geleerden het eens. Alleen: dè Italiaanse keuken bestaat niet! Niet alleen de klimaatsverschillen, verschil in bodemgesteldheid maar ook de bewogen geschiedenis heeft zijn weerslag gevonden in de Italiaanse keuken van vandaag. De Siciliaanse keuken vertoont bijvoorbeeld Arabische trekjes en in Trieste eet je nog steeds een heerlijke Oostenrijk-Hongaarse goulash. Elke regione, streek, stad en zelfs dorp kent zijn eigen specialiteiten en typische gerechten Samen met de Italiaanse houding ten opzichte van eten en drinken vormt dit geheel: de Italiaanse keuken.
Volop in voorbereiding voor onze trip naar Toscana, het vijfde jaar op rij...
Dit jaar doen we zeker Arezzo aan voor een bezoekje met overnachting zodat we ook een stukje van Umbrië kunnen meepakken.
De Chimera-fontein is een kopie van een Etruskisch beeld van 380 v. Chr. Duomo Arezzo is een prachtige kerk. Als een bezoek brengt aan Duomo Arezzo probeer dan eens een rondleiding te krijgen van een lokale gids. De kerk van San Francesco is een prachtige kerk die veel fresco´s heeft om te bewonderen. Waar onder ook het werk van Pierro della Francesca. Vanuit de verte kun je de kerk al bewonderen maar binnen in de kerk kijk je echt je ogen uit. Archeologisch museum:Arezzo werd gebouwd op een oud amfitheater uit de Romeinse tijd. Het gebouw is een tijdje gebruikt als klooster en later is het een museum geworden. Het laat de geschiedenis van Arezzo zien en enkele vondsten die in Arezzo zijn gedaan. Piazza Grande is een prachtig plein in het centrum van de stad. Elke eerste zaterdag en zondag van de maand wordt hier een antiekmarkt gehouden die tot buiten de landsgrenzen bekend is. Je zult denken dat je op een middeleeuwse markt bent beland. Een koopje zul je er niet snel vinden maar het is alleen al leuk om er overheen te wandelen.
Monteriggioni behoort tot de best bewaarde middeleeuwse vestingplaatsen van Italië. Het werd gesticht op last van podestà Guelfo da Porcari van Siena in 1213 als bescherming tegen Florence. De vesting was bedoeld om de oude Via Francigena te beheersen, de centrale weg van West-Europa naar Rome, die sinds de middeleeuwen als pelgrimsroute geldt. De Via Francigena meed het moerassige laagland waar de rivier de Elsa vaak overstroomde.
Monteriggioni ligt op een goede 45km van onze ankerplaats Montaione...
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)