Schulensbroek te Herk-de-Stad Op de grens van Hageland, Zuiderkempen en vochtig Haspengouw ligt het Schulensbroek, een verrassend uitgestrekt en biljartvlak gebied in de Demervallei tussen Hasselt en Diest. Het beschikt niet alleen over een benijdenswaardige plantenrijkdom maar staat ook bekend als pleisterplaats voor talloze weide- en watervogelsoorten. Je kunt er wandelen over 3, 5 en 8 km. Starten doe je in Linkhout aan "het Vloot", bezoekerscentrum van het Schulensmeer. Het gebied is het hele jaar door toegankelijk op de paden. Sommige delen worden tijdens het broedseizoen afgesloten.
info: wandelgids Natuurpunt. meer over Schulensbroek door op de afbeelding te klikken. foto: de grote ratelaar. Zie Wikipedia.
Mag je gsm'en op de fiets? NEEN! Artikel 8.4 van het verkeersreglement zegt dat je als bestuurder geen gebruik mag maken van een draagbare telefoon die je in de hand houdt, behalve wanneer je voertuig stilstaat of geparkeerd is. Zodra je met de fiets rijdt, wordt je fiets beschouwd als voertuig. Het GSM-verbod aan het stuur geldt dus ook voor fietsers die met hun fiets rijden. Wie belt terwijl hij de fiets aan de hand begeleidt, is niet strafbaar. Sinds 31 maart 2006 wordt bellen met de GSM aan het stuur bestraft met een onmiddellijke inning van 100 euro. Het is een overtreding van de tweede graad.
info en foto: uitweg.be voor meer over mobiliteit en verkeer, klik op de afbeelding.
Al fietsend door de Polders...helgele velden... Uit het zaad wordt olie getrokken dat vele toepassingen heeft. In de maanden april en mei zijn de helgele velden van verre zichtbaar en trekken veel dagjestoeristen.
Koffie-cocktail Coffee Time: 30 cc espresso 20 cc wodka 20 cc Cointreau 50 cc room 10 ijsblokjes
Klop de room lichtjes met de handmixer. Meng de andere ingrediënten in het mengglas en giet ze in het vooraf gekoelde cocktailglas (hou de ijsblokjes tegen met de zeef). Giet er voorzichtig de room bij. Versier met een sinaasappelschilletje.
Santé en geniet met 'mate'(n) van je koffiepauze...
Damme is een schilderachtig middeleeuws stadje in de polders op een steenworp van het historische Brugge en de Belgische kust.
Stadhuis van Damme. Het gebouw wordt bekroond met een mooie toren waarin zich een beiaard met 25 klokken, een zonnewijzer en een uurwerk uit 1459 (het oudste torenuurwerk van België?) bevinden. Inderdaad, een zonnewijzer én een uurwerk! Kwestie van zeker te zijn? Damme had trouwens al een torenklok in 1392! Ook de 2 oudste klokken uit Vlaanderen bevinden zich in het stadhuis, namelijk: de Zegeklok (1398) en de klok der Neringen (1392). Deze klokken hingen voor de laatste restauratie (1978-82) nog in de toren van het stadhuis.
De Damse vaart
info: Damme-online. foto's: Pedro. meer over Damme klik HIER
Pedro zat afgelopen week aan zee en vroeg me om dringend zijn digitaaltje te brengen. Hij had wat ontdekt zei hij. Ik trok mijn zevenmijlslaarsen aan en stevende richting Lissewege, want daar zat Pedro op een terras te genieten van een tas koffie en bijbehoren...Onder de linde naast Willem van Saeftinghe wachtten Pedro met fietsmaat Jef me op. Pedro had een dorpsfilosoof ontmoet en die had gezegd dat nog vele pelgrims met bestemming Compostela Lissewege als overnachtingsplaats uitkiezen... "Geen beter plek om op je tussenstop in Lissewege even uit te rusten dan in de schaduw van de spitsloze kerktoren. De 13de eeuwse O-L-Vrouw-Bezoekingskerk is uitgegroeid van een petieterig kapelletje tot een ware vroeg-gotische mastodont. Veel te groot voor een gehucht van pakweg 300 zielen. In die tijd was Lissewege een bekend Mariabedevaartsoord en eerste halte aan de Vlaamse Kust voor pelgrims uit het noorden op weg naar Santiago de Compostela. Ze overnachtten er in het Sint-Jacobshuis en het Spaniënhof. Deze twee adressen bestaan heden nog, weliswaar onder de noemer van Bed&Breakfast: 'Pronkenburg en Pepermolen'. Om de veiligheid van de pelgrims te verzekeren, werd de bedevaartsroute volgens sommigen door ridderlijke Tempeliers bewaakt. Tegelijkertijd fungeerde deze mysterieuze orde als financier avant la lettre. Mogelijk lieten zij op hun kosten dit indrukwekkend bouwsel (kerk) op te trekken. Ondanks al die nobele bedoelingen is het de Tempeliers niet goed vergaan. In 1312 hadden Paus Clemens V en Filips de Schone genoeg van hun ridderstreken en belandden ze op de brandstapel." En om deze rede moet ik stande péde onze pelgrim achterna...
Pedro is daar niet blijven hangen en heeft wel degelijk zo een 150 km gefietst aan onze Kust en door het polderland... Gisteren is hij op 'bedevaart' geweest naar Scherpenheuvel en maalde nog zo 'n 86 km af... Hieronder vind je enkele foto's (show) van Lissewege, het witte dorp...
voor meer info over Lissewege, klik op foto links boven. info: www.brugge.be, met tekst van MAREC foto's: Pedro
De kleine rietgans is een vrij kleine, bruinachtige gans met een grijze rug en een donkere kop. Opvallend zijn de roze poten, die o.m. aanleiding hebben gegeven aan de Engelse naam 'Pinkfoot'. Alle kleine rietganzen die bij ons in de Vlaamse oostkustpolders overwinteren behoren tot de 'Svalbard'-populatie die op Spitsbergen broedt. De Vlaamse oostkustpolders, en meerbepaald de Uitkerkse Polder, zijn van uitzonderlijk belang als overwinteringsgebied voor de kleine rietgans. Tot 90% van de totale Svalbard-populatie zakt 's winters naar onze contreien af om er te overwinteren! Dat zijn dan 30.000 tot 35.000 dieren. Meestal liggen de aantallen wel iets lager. De hoogste aantallen van de kleine rietgans worden in de Uitkerkse Polder vroeg in de winter geteld, nl. in november en december. Na een pitstop in Denemarken en Friesland komen de dieren hier half november toe, komen vlug tot hun maximum-aantal en zijn al terug weg in de loop van februari. In de Uitkerkse Polder vertoeft de kleine rietgans het liefst op de reliëfrijke poldergraslanden die door Natuurpunt beheerd worden. Hier vinden de ganzen voedsel, rust en ruimte!
De Haan, dag 3. Op terugweg naar huis houden we halt in Lovendegem. De 'Lieveroute' is het slottraject van de drie-daagse die we doen. Bij deze fietsroute volgen we de Lieve langs enkele van de mooiste landschappen van het Houtland. De fietsroute start aan het kasteel Dons de Lovendeghem. Langs landelijke wegen en het kanaal Gent-Brugge bereiken we Zomergem. Via het Keigatbos en Oostwinkel komen we aan het Schipdonkkanaal en via de Stoktevijverbrug volgen we het pad langs de Lieve. In Vinderhoute komen we nog langs het kasteel Schouwbroek, verder langs de Van Vlaenderenmolen door de Kalevallei terug naar Lovendegem. Goed voor 42 km pure nature.
Kasteel van Lovendeghem
foto: vakantiegenoegens.be meer over Lovendegem via Wikipedia, klik hier.
De Haan, dag 2. Vandaag fietsen we een deel van het Brugse Ommeland. Met vertrek in De Haan om via de Kustlijn over Blankenberge tot in Heist te fietsen. Van daar naar het historische Damme. Brugge is de volgende halte en via het kanaal Gent - Oostende over Stalhille terug naar De Haan. Goed voor 62 km fietsplezier.
De Haan, dag 1. Terwijl de vrouwtjes in Turkije vertoeven gaan Pedro en fietsmaat Jef drie dagen fietsen aan zee. Vandaag dinsdag, wordt de 'Breduiniaroute' gefietst. Deze route verkent de polders tussen Bredene en Brugge, een karakteristiek landschap dat door zijn relatieve gaafheid tot de fraaiste gebiedsdelen van West-Vlaanderen behoort. Vertrekkend vanuit Bredene (wij vanuit De Haan) wordt vooreerst het achterland van De Haan aangedaan. Oude kreekruggen brengen de fietser naar even oude nederzettingen als Vlissegem, Houtave, Stalhille en Meetkerke. Onderweg maak je ook kennis met een aantal Middeleeuwse vaarwegen zoals de Ieperlee, de Noord Ede en de Zydelinge...
De Moere van Meetkerke is een gekend gebied voor water- en weidevogels. (foto: http://www.zuienkerke.com)
Wil je meer weten over De Haan klik dan op de afbeelding van het kiosk.
Tussendoortjes leveren een belangrijke bijdrage aan de voedingsstoffeninname. Volwassenen en zeker ouderen hebben nood aan tussendoortjes om de energie-behoefte over de dag te spreiden. In een dagvoeding wordt maximaal 15 energie% besteed aan tussendoortjes. Omwille van de tandhygiëne is het best niet meer dan 2 tussendoortjes per dag te consumeren. Wie niet of onvoldoende ontbijt krijgt rond 10 à 11 uur een zwaktegevoel, ook wel een appelflauwte genoemd. Het lage bloedsuikergehalte zorgt dan voor concentratiestoornissen. De beste tussendoortjes vullen het dagmenu aan: fruit, melkproducten, brood,...
(meer info via: http://vig.kanker.be/ ) nog meer appel via de fruitwijzer door op de afbeelding te klikken.
De reiger is een imposante en prachtige vogel maar als vijverliefhebber zien we deze reiger liever niet in de buurt van onze vijver want op hun menu staan natuurlijk ook onze siervissen. Hoe kunnen we op een diervriendelijke manier de reiger weghouden van onze vijver? Hieronder enkele simpele voorbeelden... * Een heel goede manier om de reiger te beletten tot tegen de vijverrand te komen is het aanbrengen van een oeverbeplanting met hoge en dicht opeen staande planten. Het wordt dan voor hem heel moeilijk gemaakt. * Het beste is nog om de reiger niet de kans te geven om te landen. Dit kan heel eenvoudig en onopvallend. Boven de vijver kunnen we zeer fijne draadjes spannen. * Ook kan men een namaakreiger plaatsen aan de vijver. Je zal dan niet meer het bezoek krijgen van een mannetjesreiger, maar nog wel van de vrouwtjes. * Het laatste op gebied van afschrikkers zijn de bewegingsdetectoren. Het zijn apparaten met een elektronisch oog dat, wanneer het onderbroken wordt, een waterstraal gaat spuiten waardoor de reiger gaat vliegen. Heel effectieve toestellen, gemakkelijk en proper. * Er bestaan ook systemen die een geluidssignaal afvuren wanneer een sensor een bewegend object waarneemt. Maar als je met kat of hond zit... * Mensen die een trouwe (wakende) viervoeter in huis hebben, de hond, kunnen zich gelukkig prijzen want dit is zowat de enige natuurlijke methode naast een natuurlijke oeverbeplanting om reigers weg te houden. Zorg er dan wel voor dat uw hond de vijver in het oog kan houden.
Meer info over de reiger: klik op de afbeelding. (Info: tuinadvies.be)
Kersen kunnen zowel zoet (Prunus avium) als zuur (P. cerasus) zijn (morellen). Meikersen zitten er qua smaak tussenin. De bloeikleur kan verschillen: van wit tot rozerood. Zoete kersen vragen kruisbestuiving voor de vruchtzetting, zure kersen zijn zelfbestuivers.
Luus en Martien zijn goed en wel op weg naar Santiago de Compostela. Pedro heeft de Nederlandse pelgrims een leuke doortocht en oponthoud bezorgd. Hij heeft samen met Compostelagezel in spé, Bob, het duo opgewacht in Wortel en via de knooppunten naar Gierle geleid. Tijdens de barbecue heeft Pedro veel opgestoken qua de voorbereiding van zo een onderneming. Hij blijkt nu nog meer gemotiveerd te zijn en ook zijn fietsmaat Bob heeft er zin in gekregen. Pedro is nu ook op de hoogte qua materiaal, zowel rollend als logistiek. Op de vraag naar hun doelstelling en motivatie om deze fietstrip te volbrengen antwoordden ze het volgende:
Deze tocht gaat per fiets en het is een heel bijzonder idee om ook onderdeel uit te maken van deze geschiedenis, de stroom van miljoenen mensen die in de loop van de eeuwen om diverse redenen ons zijn voorgegaan naar deze bedevaartsplaats. Maar wij staan ook met beide benen in het heden, daarom vragen wij uw hulp in om onze pelgrimstocht ook bijzonder te maken, en speciaal voor een groep gehandicapte kinderen in het plaatsje Livno in Bosnië.
Een paar weken terug lazen wij in de plaatselijke polderbode een aangrijpend stuk van Han Beglinger en dat liet ons niet meer los. Hij coördineert en helpt daar om deze gehandicapte kinderen een menswaardig bestaan te geven, het zijn meestal kinderen die hun vader hebben verloren tijdens de oorlog en waarvan de moeder vaak ziek is door vergiftiging voortkomend uit de oorlog. Hij heeft voor de uitvoering daarvan financiële middelen nodig. Ons streven is om een lege ruimte in het gebouw van de voormalige mijnenopruimingsdienst om te toveren naar een gezellige huiskamer. Na een zalige nachtrust en een stevig ontbijt zijn Pedro en zijn gezellen om 10 uur vertrokken richting Lier. Daar onder de Zimmertoren knoopten Luus en Martien opnieuw aan met de St-Jacobsroute richting Duffel en Mechelen. De overnachting was gepland op een camping in Londerzeel...
Van Anna Paulowna naar Santiago de Compostela en terug... Gisteren zijn Luus en Martien aangekomen in Ulvenhout bij Breda. Vandaag is het hun vierde dag op weg naar Compostela en verwachten we Luus en Martien in Gierle waar we ze zullen vergasten op een barbecue en hen een gratis overnachting aanbieden... ...meer hier over zal PieterVé zaterdag vertellen in zijn ontmoeting met een pelgrim...
Luus en Martien bij hun vertrek op 1 mei. (foto: site van Luus en Martien)
Ik kwam een heer tegen op de gang die mij vroeg wat hier te doen was. Hier wordt gebridged, zei ik. Hij wilde wel eens kijken. Daarna zette hij alles op papier.
Zijn verhaal Vandaag ben ik getuige geweest van een kaartspel dat ik absoluut niet begrijp. Aan de eerste tafel zaten vier mensen die vredig met elkaar begonnen te praten totdat er een soort van bieden ontstond, waarbij steeds hogere getallen werden genoemd. Eén van de vier werd kennelijk zo boos dat hij zijn kaarten op tafel legde en niet meer meespeelde. De stemming bleef grimmig, want ik hoorde termen zoals "schoppen" en "hoge schoppen".
Aan de tweede tafel zaten lieden die kennelijk in de confectie-industrie werkten. Ze praatten over "ruiten" en "passen", "mooie lengte" en "snitten zaten goed".
Aan tafel drie zaten volgens mij enkele artsen die over hun patiënten praatten. Er werd gesproken over "de blinde" en over "zwakke harten" waarmee je beter niet kunt springen. Ook hadden zij het over "te weinig slagen in harten" en één van hen, zeker een chirurg, zei dat hij "niet alles eruit had kunnen snijden".
Aan tafel vier ging het er frivool aan toe. Zo erg, dat ik mij er bijna voor schaam het te vertellen. Het leek wel een scène uit een echt bordeel. Een man zei tegen de dame die recht tegenover hem zat: "wilt U zo vriendelijk zijn om al uw moois op tafel te leggen?" Toen zij haar kaarten neergelegd had zei zij tegen hem: "ben ik niet prachtig? Ik ben weliswaar kwetsbaar maar ik kon jouw invitatie niet afslaan!".
Tijdens het spreken werd nog gefluisterd "tweede man laag"en de derde man "doet wat hij kan". Ook werd er gesproken over een "blote dame" en "het dekken van de vrouw".
Toen had ik er genoeg van en ben weggegaan. De groeten ! Ik wordt geen lid, dank U !
Pierre Vanderhegghen - Pedro gem. waardering: 2,57
5.
Jacqueline - Jacky gem. waardering: 2,12
Cybersenior van de maand april is geworden...Omaatje. Een dikke proficiat aan Omaatje dus. Pedro's weblog is uiteindelijk vierde geworden, qua waardering ex aequo met Francy's berenclub op plaats drie...bedankt beste bezoekers, voor jullie waardering.
Haspengouw is van nature een landbouwstreek waar tot ongeveer 1960 de fruitteelt zich beperkte tot hoogstamaanplantingen in de omgeving van de hoeves. Sinds een 40-tal jaren is een explosieve aanplanting van laagstamappelen en -peren gebeurd. Appelen en peren dus, deze staan centraal in de bloesemtrip langs de Haspengouwse boomgaarden die we zondag fietsten. Je kan echt genieten van een bloesemzee. In de bloeiperiode vertoont de perelaar witte bloesem, terwijl de appelboom meestal wit/roze bloesem heeft. We fietsten van Mettekoven via Helshoven naar Rijkel. Vervolgens Zepperen, Melveren om daarna even uit te blazen op de grote markt te St-Truiden. Via Brustem, Engelmanshoven, Gelinden en Groot Gelmen terug naar ons vertrekpunt. De lus rond is goed voor 35 km fietsplezier met enkele nijdige hellingen.
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)