In oudere boeken is Centranthus aan te treffen onder Kentranthus of zelfs onder de naam Valeriana. Toendertijd stond Centranthus te boek onder de Nederlandse naam rode valeriaan. Tegenwoordig wordt de plant spoorbloem genoemd. De spoorbloem bloeit lang, van juni tot ver in augustus. De enige voorwaarde is dat de grond droog en kalkrijk moet zijn om een langdurige bloei te verzekeren. Zoals in de gebieden waar spoorbloem van nature groeit, is een plaats op een schuin vlak, in een stapelmuur waarin planten zijn verwerkt of een rotstuin de ideale plaats voor deze plant. De spoorbloem is een vaste plant, die op de heetste plaatsen in de tuin wil groeien.
Fietsplezier rondje Thorn naar Maaseik en terug. Vertrek op één van de parkings in Thorn. KP21 naar Kessenich, via KP22 voetveer in Ophoven naar Ohé en Laak. Vervolgens KP 01-03-13 naar Maaseik KP24. KP26-45-27-28 Gremelslo, KP19-20 terug naar Thorn KP21.
Thorn...bijna onbegaanbare keienstraatjes en witgekalkte gevels.
Met de voetveer "de Walborgh" voor 1 euro p.p. van Ophoven naar Ohé en Laak... Ohé en Laak ligt samen met Stevensweert op een eiland in de Maas dat ongeveer 5 km lang en 2,5 km breed, Ohé en Laak is een klein, idyllisch dorp met ongeveer 900 inwoners.
Donkere wolken boven de hoofden van de gebroeders van Eyck op de markt in Maaseik... Men veronderstelt dat Maaseik de geboorteplaats is van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck,
Kan er mij iemand vertellen wie of wat "aangelanden" zijn?
Ludo, onze collega-blogger uit Mol-Gompel zit op weg naar Compostela in ORIO, dicht bij de 'Costa Vasca', en heeft al 1715 km afgelegd...via de Noorderlijke route naar Jacobus... Orio is een gemeente in de Spaanse provincie Guipúzcoa aan de Baskische kust.
Portaal van de kathedraal
Op weg naar Bilbao, een stad die met de kathedraal van Santiago, die gebouwd werd op de plaats van de vroegere tempel, tot de traditie van de pelgrimsweg naar Compostela behoort. Deze kathedraal stamt uit de 14de eeuw en is gelegen op de Plaza Santiago. Het is de oudste kerk van Bilboa en ze deed vroeger dienst als stop voor de pelgrims tijdens hun tocht naar Santiago de Compostella. Ze werd in de 16de eeuw gerestaureerd nadat een brand een groot gedeelte van de kathedraal had verwoest. De façade werd in de 19de eeuw herbouwd. De kathedraal kan beschouwd worden als een van de fundamenten waarop de stad Bilbao gebouwd is.
Pedro
Info: de pelgrimswegen naar Santiago Foto: wikipedia
Sommigen zijn onweerstaanbaar voor muggen, terwijl anderen de insecten op de vlucht doen slaan. Dat heeft alles te maken met de specifieke geur van ons zweet. Iedereen produceert geurende stoffen in zijn zweet. Sommige daarvan, zoals melkzuur, trekken bijtende insecten aan. Mensen die niet gebeten worden, produceren óók geurstoffen, maar luchtjes die de muggen afstoten, maskeren bij hen de geur van de aantrekkelijke stoffen waarvan ze er minder aanmaken. De muggenonderzoekers willen niet kwijt welke stoffen de muggen afstoten tot die gepatenteerd zijn. Een van de voornaamste zou ook een natuurlijk voedseladditief zijn en dus veilig.
Info: EOS.be Afbeelding: steekmug (keeskooijman.nl) Meer over muggen: klik op de afbeelding (gezondheid.be)
Vanmorgen fietste ik tussen de velden en bemerkte een weiland vol met kievitten. Indrukwekkend was het met daarbij nog een hele zwerm in de lucht die alsmaar hun eigen naam roepen "tjoewiet, tjoewiet"...ofte de kiewiet-roep van de kievit.
De kievit (Vanellus vanellus) is een steltloper van ongeveer 30 cm lang met een zwart-wit verenkleed. Op het achterhoofd is een kuif te zien. De kievit heeft een korte zwarte snavel en vleeskleurige tot rode poten. Het mannetje is fel zwart, heeft een lange kuif en een ononderbroken keelband. De afgeronde vleugels zijn overwegend zwart van kleur. Het vrouwtje is grijzer en heeft een korte kuif. De keelband is onderbroken en de vleugels zijn puntiger met meer wit aan de uiteinden. Kieviten zoeken kort gras om een nest te bouwen, maar ook akkers zijn een geliefkoosde nestplaats. Vaak kiezen ze voor graslanden langs sloten of greppels, meestal op een kale (natte) plaats. Het nest bestaat uit vier eieren die groenig van kleur zijn met zwarte vlekken. De eieren worden gelegd rond eind maart en in 27 dagen uitgebroed. Ze kunnen bijkomende legsels leggen indien het vorige teloorgaat. Vele kieviten broeden in Vlaanderen en trekken in het najaar naar het Zuiden. Andere soortgenoten broeden noordelijker en trekken langs de kust naar het Zuiden. Nog weer anderen komen naar Vlaanderen en Nederland om hier als wintergast te verblijven.
Info: eHorizon.be Foto: vogeldagboek.nl Meer over de kievit door op de afbeelding te klikken. Vogelbescherming.nl
Pedro'sHobbyBlog is (opnieuw) genomineerd voor de verkiezing van Cybersenior van de maand juli... Indien u Pedro's weblog de moeite vindt en u wil ook deelnemen aan de stemming... kan u je stem uitbrengen via de linker kolom op het seniorennet.be onder de noemer... Inter@ctief - Cybersenioren.
Het jacht- en zomerpaviljoen werd tegen de Scheldedijk gebouwd in opdracht van de derde hertog d'Ursel, Wolfgang Guillaume. Dit neoclassicistische jachtpaviljoen kreeg de vorm van een typische belvedère met een enig uitzicht. Het pronkstuk in dit gebouw is het achthoekige 'salon à l'italienne', precieus en kleurrijk ingericht met een parketvloer, zuilen en schilderingen met mythologische figuren boven de vensters en arabesken op het koepelgewelf. In de spiegeldeuren weerspiegelt zich het Scheldelandschap.
De Vlaamse Gemeenschap kocht het gebouw in 1983, restaureerde het in 1985 en stelde het open voor het publiek, dankzij vzw De Notelaer. Erfgoed Vlaanderen ontfermt zich voortaan over het materiële beheer én over een zinvolle bestemming voor dit monument. Materiële ingrepen waren hoogst dringend. Vooral de gevel aan de Scheldedijk was er erg aan toe. De originele interieurdecoratie is bijna volledig bewaard is gebleven.
Tuingevel De Notelaer
Italiaans salon 1794, plafondschildering door Antoine Platteau
Info: bornem.be/toerisme Klik op kleine afbeelding voor meer info over "De Notelaer" Historiek via klik op afbeelding van het Italiaans salon plafondschildering (denotelaer.be) Foto's: Pedro
Rondje rond Mechelen via volgende knooppunten: 99 aan de Nekker naar 57, via 64 (Muizen) langsheen een deel van het Mechels Broek naar het kanaal Mechelen-Leuven 58, 54 Hofstade en via de Schiplakense bossen 19 en het Rubens kasteel in Elewijt naar Zemst laar 45, vandaar via Hombeek 59 en de Zenne 92 naar het Vrijbroekpark 93, via Mechelen Station en Hanswijk naar de Nekker.
Muizen, de Dijle loopt langsheen het Mechels Broek.
Fietstunnel onder spoorweg langsheen zijarm van de Dijle.
Leuvense Vaart ter hoogte van Planckendael.
Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk kerk
Foto's: Pedro; Copy toegestaan mits bronvermelding. Meer over O.L.Vrouw van Hanswijk: klik op foto Meer over natuurgebied 'Mechels Broek' via een klik op de foto "...de Dijle loopt langsheen Mechels Broek".
...Kan het iets anders zijn? Er zijn ook mensen bij wie het om een andere oorzaak gaat, en dan is ook het verloop soms anders. Zo bvb bij vasculaire dementie, als gevolg van bloedsomloopstoornissen in de hersenen. De kenmerken hangen dan af van de plaats in de hersenen waar de bloedsomloop gestoord is. Dan zien we ook meer een trapsgewijze verslechtering, soms snel, soms traag. Patiënten met ziekte van Parkinson kunnen eveneens dementeren, maar dit is zeker niet altijd het geval. De symptomen zijn er ook anders, met vooral problemen bij het uitvoeren van taken met aandacht, minder mer het geheugen. Het is, net zoals de ziekte van Alzheimer, ook een "degeneratieve ziekte", met langzaaM afsterven van hersencellen in bepaalde gebieden. Frontotemporale dementie is een andere vorm van dergelijke hersendenegeratie, maar gelukkig erg zeldzaam. En dan zijn er nog vele andere, zeldzamere oorzaken. Stofwisselingsstoornissen, vitaminetekort, problemen mat het hersenvocht, medicatie...ze kunnen allemaal aanleiding geven tot een dementieel beeld...
Info: AlzheimerLiga Meer over PARKINSON via Wikipedia - afbeelding aanklikken.
Via een klik op de foto kan je de voettocht van collega-blogger Ludo volgen... op weg naar Compostela via de Camino..
Nog even dit meegeven... Het is niet zeker dat de zilveren kist in de kathedraal van Santiago de Compostela werkelijk het gebeente van St-Jacob bevat. Volgens de overlevering is apostel Jacobus de Meerdere in Spanje geweest om er het christendom te verspreiden. Na zijn marteldood in Jeruzalem brachten vrienden zijn lichaam in een bootje naar Spanje. Rond het jaar 800 vond een kluizenaar op aanwijzing van een zeer heldere ster de plek waar Jacobus zou zijn begraven. Die werd aangeduid als St-Jacob (Santiago) in het veld (campo) met de ster (stella), het latere Santiago de Compostela. In de 9de eeuw pelgrimeerde de bischop van Le Puy naar het graf van Jacobus en sindsdien hebben miljoenen pelgrims uit de hele wereld te voet, per paard of fiets het graf bezocht. De apostel is ook bekend als matamoros, morendoder. Middenin een beslissende veldslag tegen de Moren tijdens de Reconquista verscheen een onbekende ridder op een wit paard die vele Moren doodde en na de bewonnen veldslag weer op mysterieuze wijze verdween. Dit was volgens de legende St-Jacob. Je ziet hem dan ook onderweg als apostel, als pelgrim met schelp en als morendoder op een wit paard.
Pedro is stilaan aan de beterhand. Hij heeft deze week al een enkele keer gefietst. Mits de goede raad van de dokter op te volgen zal hij snel terug aan het trainen kunnen. We volgen het op de voet... Tijdens de gedwongen rustperiode verslint hij kilo's lectuur over Sint Jakob, Compostela, de routes en aanverwanten... Meer Jacobus en de geschiedenis hier rond volgt later wanneer PieterVé terug is van verlof. Eén maand (verdiende) rust neem ik. Begin augustus zijn we er weer met het volgen van de Pelgrim op weg naar Santiago de Compostela.
Détail vijverrand De gele maskerbloem (Mimulus luteus)
Wenst u veel gele bloemen gedurende een lange periode en niet alleen in vijver en moeras maar ook in de rest van de tuin plant dan zeker gele maskerbloemen. Ze zijn winterhard en vermenigvuldigen zich snel vegetatief. Een massa witte wortels met daarboven groene, getande blaadjes in een dicht tapijt is het resultaat. Bovendien zaaien ze zich rijkelijk uit.
Foto: Pedro Info: PondLibrary.be voor meer KLIK HIER
Heb je dan Alzheimer? Niet elke dementie is het gevolg van de ziekte van Alzheimer. Deze aandoening komt voor bij ongeveer de helft van alle personen met dementie. Ze kenmerkt zich door verlies van hersencellen en opstapeling van abnormale eiwitten in de hersenen. Dit verloopt zeer geleidelijk zodat de toestand van deze patiënten ook langzaam evolueert over vele jaren. In het begin zijn er weinig problemen, maar stilaan kan de demente minder voor zichzelf zorgen en is meer hulp nodig, tot ze uiteindelijk helemaal afhankelijk worden. Sommigen merken dit zelf op, wat hen gemakkelijk depressief kan stemmen, anderen merken niets en beseffen uiteindelijk nooit ten volle wat er gaande is. Maar de evolutie is er, en ze is helaas onomkeerbaar. Meestal treedt de ziekte op bij oudere personen, maar af en toe zien we ook jongere patiënten met dementie (onder 65 jaar). Vooral dan moet gedacht worden aan een erfelijke oorsprong, op hogere leeftijd is dit veel zeldzamer. (wordt vervolgd)
Info: AlzheimerLiga Foto: Alois Alzheimer via Wikipedia, afbeelding aanklikken.
slaap als een reus slaap als een roos slaap als een reus van een roos reuzeke rozeke zoetekoeksdozeke doe de deur dicht van de doos ik slaap (Paul van Ostaijen)
De frisse en zuivere geur van Lavendel was bij de Grieken en Romeinen favoriet als baadmiddel. De naam Lavandula is ook afkomstig van het Latijnse woord "lavare" dat "wassen" betekend. Volgens een zeer oude Europese overlevering groeide de eerste lavendelstruik in de hof van Eden. Adam en Eva namen een twijgje van de welriekende plant mee, toen ze van het hof werden verdreven.
Foto: Pedro Meer over rozen vindt u door op de foto te klikken. Wilt u meer weten over lavendel KLIK DAN HIER
* Het beste tijdstip om je hersens te trainen is 's ochtends, als de hersens het meest actief zijn.
* Je hersens bestaan voor 80% uit water, dus het is belangrijk om voldoende te drinken om de hoeveelheid vocht op peil te houden.
* Alcohol is heel slecht voor de hersens, omdat alcohol het geheugen beïnvloedt en de hersenactiviteit vertraagt.
* Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel en kan de hersens alerter maken, maar veroorzaakt soms tevens hoofdpijn en nervositeit.
* De woorden 'grijze massa' verwijzen naar het grijskleurige weefsel met daarin de hersencellen, ook wel neuronen genoemd. De vezels die de neuronen met elkaar verbinden worden de 'witte massa' genoemd.
Iedereen vergeet al eens iets. Of legt een voorwerp weg en vindt het niet onmiddellijk weer. Maar wat later lukt het toch. En dan is er geen probleem. Maar wat als het later ook niet lukt? Als men namen, feiten, dingen volledig vergeet en blijft vergeten? Wat als het hindert in je dagelijkse bezigheden? We denken dat zoiets wel normaal is bij veroudering. Maar dat is het vaak niet. Het kan wijzen op een abnormale achteruitgang van de hersenfuncties. En als dit zich echt doorzet dan ontstaat dementie. Dementie is een ziektebeeld waarbij ernstige geheugenstoornissen zijn, maar waarbij ook nog andere hersenfuncties gestoord zijn: het gebruik van de taal, het uitvoeren van praktische handelingen, het herkennen, het denken en oordelen... Dit kan gepaard gaan met een wijziging in het gedrag. Sommige mensen worden stiller, meer gesloten, anderen worden eerder ontremd, agressief. Bij enkele vormen van dementie staan die gedragstoornissen trouwens meer op de voorgrond dan de geheugenproblemen. Vaak wil men er zelf niet over praten of ontkent men het vergeetprobleem... (wordt vervolgd)
Info: AlzheimerLiga
Ijskoffie Niet alleen lekker bij warm weer! Onweerstaanbaar verrukkelijk en heel eenvoudig te maken: Benodigdheden: roomijs, uw favoriete koffie Bereidingswijze: Schep 2 bolletjes roomijs van goede kwaliteit in een glas. Zet een lekker kopje ristretto* van je favoriete koffie en schenk de verse, hete ristretto over het koude ijs. Lepel erbij en smullen maar!
*Ristretto: letterlijk betekent het 'beperkt'. Een espresso met een langzame doorlooptijd waardoor de smaken in minder water gevangen worden. Zeer geconcentreerd kopje espresso. Een ware koffie aromabom.
De knieperikelen van Pedro zijn nog niet achter de rug. Zodoende zit zijn trainingsschema een beetje in het slop. Momenteel is het een weinig passief fietsen, dus niet veel kilometers en vooral geen drukkrachten op de geraakte knie. Tijd voor herstel betekent wél trainen maar slechts kort en met lage intensiteit en een kleine versnelling. Verder weining nieuws van het Compostelafront. Ook al zullen er momenteel wel enkele honderden pelgrims onderweg zijn naar het Heilige Graf van Jacobus...
PieterVé
Foto: topa.be Klik op de afbeelding voor film en muziek ingezonden door CHIA
De 'landelijke gilden' houdt in het weekend van 24 en 25 juni haar 'open tuinen' in gans Vlaanderen. De tuinen worden geselecteerd door een team van deskundigen: tuinarchitecten, tuinaanleggers, leraars tuinbouwscholen De locaties van de Open Tuinen 2006 vindt u door op de afbeelding te klikken.
Info: opentuinen.be Foto: internetgazet.be
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)