Met dit zwoele weer en de hoge temperaturen van de laatste dagen zoek je verpozing bij het water en als het even kan aan de rand van een bos in de schaduw... Maar dit weer brengt ook veel insecten met zich mee en één er van is de vervelende steekvlieg, of regendaas genaamd. Wie heeft er nog nooit een steek gehad van zo'n daas? En het is pijnlijk die steek. In Vlaanderen komen verschillende soorten dazen voor. Vooral de regendaas komt in grote aantallen voor bij extreem warm en windstil weer. Je komt ze zeker tegen in de buurt van dennenbossen, heidevlakten en water. Dazen zijn ook tuk op zweetgeur van mensen. Nog een weet...mannetjes van de dazen zuigen plantensap en het zijn alleen de vrouwtjes die steken om te leven van het bloed...
Info: Natuurpunt. Foto: krakelingen.vaxon.nl, voor meer info over vliegen klik op de afbeelding
De koffiebonen die ik maal zijn geen vruchten maar momenten de molen gruist haar elementen tot een uniek verhaal dat aromatisch poedervormig oplost in mijn taal
Ik ben de plukker en de schenker ik schenk de vruchten ik pluk ik ben de maler en de denker ik maal geschillen stuk zodat mijn vijand en mijn broeder delen in 't geluk
van zwart goud dat de kelen streelt en het gemoed verkwikt de mens die nimmer weerwoord veelt zich naar zijn schaduw schikt en wakker wordend zich gewaarwordt dat hij meer dan koffie slikt
Hier jouw horoscoop voor het tweede deel van de maand juli.
Algemeen Je mag niet al te veel slenteren met je werk; je moet voortwerken, doch dit neemt niet weg dat je aandacht moet schenken aan de vele details.
Gezondheid Je gezondheid ziet er zeer goed uit, het is een welvarende periode. Je hebt de lat hoog gelegd, maar je bent er geraakt of je bent er aan het raken.
Liefde Er is nogal wat liefde te zien deze maand, al is ze niet van de probleemloze soort. Het zou bij one-night stands kunnen blijven of bij korte hevige affaires.
Werk De carrièreplaneet in jouw horoscoop is een beetje stilgevallen, waardoor het leven op de werkvloer complexer dreigt te worden.
Meetjeslandse Kreken Zowat overal in het grensgebied van Oost- en West Vlaanderen met Nederland zijn kreken te vinden. Het zijn grote en kleine plassen die deels door inpoldering van schorren met schorrengeulen en deels door dijkdoorbraken zijn ontstaan. Van Hulst tot het Zwin vindt men ze terug. Vroeger waren ze bekend omwille van de rivierpaling die er in de plaatselijke herbergen gebakken of in't groen geserveerd werd.
Het Meetjesland Krekengebied is grofweg begrensd door het kanaal Gent-Terneuzen in het oosten, het Leopoldskanaal in het zuiden en de Nederlandse grens in het noorden. Nergens in Vlaanderen is de invloed van de zee op het landschap zo voelbaar. Het krekengebied vertelt het verhaal van de mens die terrein verovert op de zee, en de zee die dan weer hard en genadeloos terugslaat. De wandeling kan je best starten aan de kerk van Sint-Jan-in-Eremo. Loopt langs de Leopoldsvaart, de Boerekreek en de Oostpolderkreek in S-J-i-E en St-Laureins. Er zijn geen markeringen, hier en daar kom je de rood-witte markering tegen van de GR5A route. Het gebied is het hele jaar door toegankelijk. Totale oppervkate van het gebied bedraagt 96 ha. Wandelen kan ook met een NGI-stafkaart 13/3-4. Het dragen van laarzen is een aanrader.
Boerekreek
Info: Wandelgids Natuurpunt. Foto Boerekreek via Wikipedia Meer oevr het Krekengebied: KLIK op de foto van de Boerekreek.
Net over de grens, bij onze Noorderburen, is het ook rustig rijden door bossen, langs weiden en beekjes, door parken en landelijke dorpjes. Met start in Baarle Hertog richting Alphen naar KP63-64-62. Chaam ligt links van ons aan KP48-49. Bij KP60-59 rijden we doorheen de Boswachterij Chaam verder naar Landgoed Valkenberg - Na een periode van verwaarlozing kwam Landgoed Valkenberg in de 18e eeuw in handen van Benjamin Borch, die onder andere burgemeester van Breda was. Hij renoveerde de twee boerderijen en het herenhuis, legde een boomgaard aan en vormde het moerasgedeelte om tot wei- en bouwland. De naam Valkenberg dateert uit de tijd dat de valkenjacht in dit gebied plaatsvond. Inmiddels is Valkenberg evenals het Landgoed Hondsdonk, wat iets zuidwestelijker is gelegen, eigendom van een adellijke familie. Valkenberg is niet toegankelijk. - via KP37-38 om even later in Ulvenhout aan te komen KP84. Bij KP36-41-43 fietsen we langs de Mark doorheen een prachtige natuur. Meerseldreef (B) - het meest noordelijk gelegen dorpje van België - ligt bij KP43 een 500m naar rechts waar het gezellig vertoeven is op één van de vele terrasjes. KP44 Strijbeekse heide - sinds 1990 wordt hier de verdroging tegengegaan. -, KP45-46-24-79 brengt ons terug naar Baarle Hertog.
Fietsen door het Markdal ter hoogte van Meerseldreef.
Poëziestenen langsheen de Mark
Gerenoveerd treinwachtershuisje langs het Bels Lijntje in Baarle
Wil je meer weten over het Bels Lijntje klik dan op de foto van het treinwachtershuisje. Info by Wikipedia
Stand van zaken bij de gekende Santiago voetgangers en fietsers.
LUDO vertoefde op 13 juli in Colindres, tussen Bilbao en Santander, en had toen reeds 1894 km onder de voetzolen gekregen. Volg Ludo op de voet door Ludo's naam aan te klikken.
Palacio del Infantado o del Condestable (Colindres)
ANDRÉ LENAERTS is sinds 1 juli te voet onderweg naar Santiago de Compostela. Hij vertrok aan de voet van de pyreneën in Saint Jean Pied de Port, dit is André's motivatie: (citaat) "Voor mij als jarenlang een regelmatig wandelaar in de Ardennen, betekent de Camino het hoogtepunt van een wandelcarrière. Ik denk dat het belangrijkste motief voor mij is iets proberen te ervaren wat ook de middeleeuwse pelgrims ervoeren toen zij op weg waren naar Santiago. Weliswaar zijn de omstandigheden voor onze generatie een stuk comfortabeler, maar toch hoop ik op deze manier daar iets van mee te krijgen. Het religieuze/spirituele motief speelt voor mij wel minder mee, wel meer het neerzetten van een sportieve prestatie". Op Vlaanderens feestdag zat André in Tosantos, net vóór Burgos. Volg André op zijn tocht door op zijn naam te klikken.
Refugio in Tosantos
ELS & HERMAN uit Wetteren doen het per fiets. Ze zijn op 24 juni gestart aan de Sint Jacobskerk in Gent. Op 13 juli kampeerden ze in Castrojeriz, boven Burgos, op een goede 500 km van Compostela.
Castrojeriz, de grindweg naar het dorpje.
Pedro heeft zoals reeds gezegd de trainingen hervat. De knie doet momenteel niet heel moeilijk. 'A la Armstrong' pedaleert Pedro door de Kempen en wijde omgeving. Nog even aan herinneren dat wie Pedro ontmoet op één van zijn trainingstochtjes en zich kenbaar maakt, uitgenodigd wordt om samen met hem in een dichtsbijgelegen taverne even te koffieleuten. Pedro's fiets is van het merk 'Oxford' en is ook herkenbaar aan de jacobsschelp op de bagagedrager.
Via het knooppuntensysteem doorheen een deel van de Antwerpse Kempen. Startplaats Gierle Centrum en via KP76-35-37-14-12 naar Herentals centrum. Vandaar verder naar KP60-43 over Morkhoven KP66-67-85-naar Ramsel. Kp87-86-88 (Mie Maan) - 13-89-84 langs Westerlo naar 83-81 Tongerlo Abdij. KP70-48 Oevel brug naar KP64 en richting KP62 over St Jozef Olen terug naar Gierle. Een route met veel groen en veel verpozingen.
Rik Van Looy: Keizer van Herentals (Voor meer info klik op de foto)
De dahlia is genoemd naar de Zweedse botanicus A. Dahl. In 1789 is de dahlia vanuit Mexico in Europa door de Spanjaard Francisco Hernadez ingevoerd. In het moederland bereiken de soorten wel een hoogte van 3 - 6 meter. Van nature groeien ze op de vochtige en koude noordkant van berghellingen. De Azteken gebruikten de knollen als veevoer. De oorspronkelijke soorten zijn onder meer Dahlia juarézii, Dahlia rosea en Dahlia coccinea. Wat er tegenwoordig te koop is, zijn allemaal zogenaamde hybriden, die worden samengevat onder de soortnaam Dahlia variabilis. De dahlia behoort tot de familie van de samengesteld bloemige (Compositae). Men spreekt over 20.000 soorten...
Foto: Pedro Info: neerlandstuin.nl, voor meer info KLIK HIER
Op het einde van de 17de eeuw en in het begin van de 18de eeuw verbouwden de Nederlanders koffie in hun Indonesische kolonies. Amsterdam werd het wereldcentrum van de koffiehandel. In 1714 schonk de burgemeester van deze stad een koffieplant aan Lodewijk XIV. De struik werd in de koninklijke plantentuin gezet. Later nam De Clieu, een jonge scheepsofficier, stekjes van de struik mee naar de Caraïben. Het is echter een mirakel dat de stekjes tot daar geraakten. De Clieu's schip moest immers ontsnappen aan zeerovers, kwam in helse stormen en daarna in een wekenlange windstilte terecht. De drinkwatervoorraad was intussen opgeraakt. Maar de jonge koffieplantjes verdorden niet, omdat De Clieu een deel van zijn karig waterrantsoen aan de planten besteedde. Bij zijn aankomst plantte De Clieu de overgebleven koffieplantjes onmiddellijk op zijn grond in Martinique. In 1777 waren er reeds 18 miljoen koffiestruiken op het eiland.
Foto: Pedro Info: koffiecafe.net Afbeelding bovenaan: nationalgeographic.com (meer door op de afbeelding te klikken)
In oudere boeken is Centranthus aan te treffen onder Kentranthus of zelfs onder de naam Valeriana. Toendertijd stond Centranthus te boek onder de Nederlandse naam rode valeriaan. Tegenwoordig wordt de plant spoorbloem genoemd. De spoorbloem bloeit lang, van juni tot ver in augustus. De enige voorwaarde is dat de grond droog en kalkrijk moet zijn om een langdurige bloei te verzekeren. Zoals in de gebieden waar spoorbloem van nature groeit, is een plaats op een schuin vlak, in een stapelmuur waarin planten zijn verwerkt of een rotstuin de ideale plaats voor deze plant. De spoorbloem is een vaste plant, die op de heetste plaatsen in de tuin wil groeien.
Fietsplezier rondje Thorn naar Maaseik en terug. Vertrek op één van de parkings in Thorn. KP21 naar Kessenich, via KP22 voetveer in Ophoven naar Ohé en Laak. Vervolgens KP 01-03-13 naar Maaseik KP24. KP26-45-27-28 Gremelslo, KP19-20 terug naar Thorn KP21.
Thorn...bijna onbegaanbare keienstraatjes en witgekalkte gevels.
Met de voetveer "de Walborgh" voor 1 euro p.p. van Ophoven naar Ohé en Laak... Ohé en Laak ligt samen met Stevensweert op een eiland in de Maas dat ongeveer 5 km lang en 2,5 km breed, Ohé en Laak is een klein, idyllisch dorp met ongeveer 900 inwoners.
Donkere wolken boven de hoofden van de gebroeders van Eyck op de markt in Maaseik... Men veronderstelt dat Maaseik de geboorteplaats is van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck,
Kan er mij iemand vertellen wie of wat "aangelanden" zijn?
Ludo, onze collega-blogger uit Mol-Gompel zit op weg naar Compostela in ORIO, dicht bij de 'Costa Vasca', en heeft al 1715 km afgelegd...via de Noorderlijke route naar Jacobus... Orio is een gemeente in de Spaanse provincie Guipúzcoa aan de Baskische kust.
Portaal van de kathedraal
Op weg naar Bilbao, een stad die met de kathedraal van Santiago, die gebouwd werd op de plaats van de vroegere tempel, tot de traditie van de pelgrimsweg naar Compostela behoort. Deze kathedraal stamt uit de 14de eeuw en is gelegen op de Plaza Santiago. Het is de oudste kerk van Bilboa en ze deed vroeger dienst als stop voor de pelgrims tijdens hun tocht naar Santiago de Compostella. Ze werd in de 16de eeuw gerestaureerd nadat een brand een groot gedeelte van de kathedraal had verwoest. De façade werd in de 19de eeuw herbouwd. De kathedraal kan beschouwd worden als een van de fundamenten waarop de stad Bilbao gebouwd is.
Pedro
Info: de pelgrimswegen naar Santiago Foto: wikipedia
Sommigen zijn onweerstaanbaar voor muggen, terwijl anderen de insecten op de vlucht doen slaan. Dat heeft alles te maken met de specifieke geur van ons zweet. Iedereen produceert geurende stoffen in zijn zweet. Sommige daarvan, zoals melkzuur, trekken bijtende insecten aan. Mensen die niet gebeten worden, produceren óók geurstoffen, maar luchtjes die de muggen afstoten, maskeren bij hen de geur van de aantrekkelijke stoffen waarvan ze er minder aanmaken. De muggenonderzoekers willen niet kwijt welke stoffen de muggen afstoten tot die gepatenteerd zijn. Een van de voornaamste zou ook een natuurlijk voedseladditief zijn en dus veilig.
Info: EOS.be Afbeelding: steekmug (keeskooijman.nl) Meer over muggen: klik op de afbeelding (gezondheid.be)
Vanmorgen fietste ik tussen de velden en bemerkte een weiland vol met kievitten. Indrukwekkend was het met daarbij nog een hele zwerm in de lucht die alsmaar hun eigen naam roepen "tjoewiet, tjoewiet"...ofte de kiewiet-roep van de kievit.
De kievit (Vanellus vanellus) is een steltloper van ongeveer 30 cm lang met een zwart-wit verenkleed. Op het achterhoofd is een kuif te zien. De kievit heeft een korte zwarte snavel en vleeskleurige tot rode poten. Het mannetje is fel zwart, heeft een lange kuif en een ononderbroken keelband. De afgeronde vleugels zijn overwegend zwart van kleur. Het vrouwtje is grijzer en heeft een korte kuif. De keelband is onderbroken en de vleugels zijn puntiger met meer wit aan de uiteinden. Kieviten zoeken kort gras om een nest te bouwen, maar ook akkers zijn een geliefkoosde nestplaats. Vaak kiezen ze voor graslanden langs sloten of greppels, meestal op een kale (natte) plaats. Het nest bestaat uit vier eieren die groenig van kleur zijn met zwarte vlekken. De eieren worden gelegd rond eind maart en in 27 dagen uitgebroed. Ze kunnen bijkomende legsels leggen indien het vorige teloorgaat. Vele kieviten broeden in Vlaanderen en trekken in het najaar naar het Zuiden. Andere soortgenoten broeden noordelijker en trekken langs de kust naar het Zuiden. Nog weer anderen komen naar Vlaanderen en Nederland om hier als wintergast te verblijven.
Info: eHorizon.be Foto: vogeldagboek.nl Meer over de kievit door op de afbeelding te klikken. Vogelbescherming.nl
Pedro'sHobbyBlog is (opnieuw) genomineerd voor de verkiezing van Cybersenior van de maand juli... Indien u Pedro's weblog de moeite vindt en u wil ook deelnemen aan de stemming... kan u je stem uitbrengen via de linker kolom op het seniorennet.be onder de noemer... Inter@ctief - Cybersenioren.
Het jacht- en zomerpaviljoen werd tegen de Scheldedijk gebouwd in opdracht van de derde hertog d'Ursel, Wolfgang Guillaume. Dit neoclassicistische jachtpaviljoen kreeg de vorm van een typische belvedère met een enig uitzicht. Het pronkstuk in dit gebouw is het achthoekige 'salon à l'italienne', precieus en kleurrijk ingericht met een parketvloer, zuilen en schilderingen met mythologische figuren boven de vensters en arabesken op het koepelgewelf. In de spiegeldeuren weerspiegelt zich het Scheldelandschap.
De Vlaamse Gemeenschap kocht het gebouw in 1983, restaureerde het in 1985 en stelde het open voor het publiek, dankzij vzw De Notelaer. Erfgoed Vlaanderen ontfermt zich voortaan over het materiële beheer én over een zinvolle bestemming voor dit monument. Materiële ingrepen waren hoogst dringend. Vooral de gevel aan de Scheldedijk was er erg aan toe. De originele interieurdecoratie is bijna volledig bewaard is gebleven.
Tuingevel De Notelaer
Italiaans salon 1794, plafondschildering door Antoine Platteau
Info: bornem.be/toerisme Klik op kleine afbeelding voor meer info over "De Notelaer" Historiek via klik op afbeelding van het Italiaans salon plafondschildering (denotelaer.be) Foto's: Pedro
Rondje rond Mechelen via volgende knooppunten: 99 aan de Nekker naar 57, via 64 (Muizen) langsheen een deel van het Mechels Broek naar het kanaal Mechelen-Leuven 58, 54 Hofstade en via de Schiplakense bossen 19 en het Rubens kasteel in Elewijt naar Zemst laar 45, vandaar via Hombeek 59 en de Zenne 92 naar het Vrijbroekpark 93, via Mechelen Station en Hanswijk naar de Nekker.
Muizen, de Dijle loopt langsheen het Mechels Broek.
Fietstunnel onder spoorweg langsheen zijarm van de Dijle.
Leuvense Vaart ter hoogte van Planckendael.
Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk kerk
Foto's: Pedro; Copy toegestaan mits bronvermelding. Meer over O.L.Vrouw van Hanswijk: klik op foto Meer over natuurgebied 'Mechels Broek' via een klik op de foto "...de Dijle loopt langsheen Mechels Broek".
...Kan het iets anders zijn? Er zijn ook mensen bij wie het om een andere oorzaak gaat, en dan is ook het verloop soms anders. Zo bvb bij vasculaire dementie, als gevolg van bloedsomloopstoornissen in de hersenen. De kenmerken hangen dan af van de plaats in de hersenen waar de bloedsomloop gestoord is. Dan zien we ook meer een trapsgewijze verslechtering, soms snel, soms traag. Patiënten met ziekte van Parkinson kunnen eveneens dementeren, maar dit is zeker niet altijd het geval. De symptomen zijn er ook anders, met vooral problemen bij het uitvoeren van taken met aandacht, minder mer het geheugen. Het is, net zoals de ziekte van Alzheimer, ook een "degeneratieve ziekte", met langzaaM afsterven van hersencellen in bepaalde gebieden. Frontotemporale dementie is een andere vorm van dergelijke hersendenegeratie, maar gelukkig erg zeldzaam. En dan zijn er nog vele andere, zeldzamere oorzaken. Stofwisselingsstoornissen, vitaminetekort, problemen mat het hersenvocht, medicatie...ze kunnen allemaal aanleiding geven tot een dementieel beeld...
Info: AlzheimerLiga Meer over PARKINSON via Wikipedia - afbeelding aanklikken.
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)