Dank zij de unieke tolerantiemaatregel die wij 'De wet Lejeune' noemen, kunnen gevangenen bij goed gedrag voortijdig in vrijheid gesteld worden, meestal na het uitzitten van 1/3 van de straf.
In ons land is de zwaarste straf die iemand kan krijgen levenslange opsluiting. In de praktijk duurt deze zwaarste straf gemiddeld 12,5 jaar.
Dat onze gevangenissen overvol zitten, is algemeen geweten. (Maar er wordt aan gewerkt.)
Echter geen nood, in ons land is voor alles een oplossing!
Enkele jaren geleden is men op het idee gekomen van de enkelbanden, waarmee de drager kan gevolg worden. Veroordeelden krijgen zo'n enkelband rond en mogen op die manier hun straf thuis uitzitten.
Het gerecht, politiemensen en gevangenisbewaarders klagen al langer over het hoog gehalte van straffeloosheid. Zo zouden criminelen die minder dan zes maanden de cel inmoeten, sowieso vrijuitgaan. Pas bij een celstraf van boven de drie jaar moet de veroordeelde ook effectief naar de gevangenis. Is er sprake van een veroordeling tussen de zes maanden en drie jaar, is er eventueel kans op een enkelband of een alternatieve straf.
Maar toen (in 2009) waren de enkelbanden op! Omdat er geen plaats meer was in de cellen, en de enkelbanden op waren, liepen er bijna 1.700 veroordeelde misdadigers zomaar vrij rond!
Zo gaat dat bij ons in België.....
Met wat en nu in Luik gebeurd is, zien we maar weer waar men komt met al die tolerantie tegenover misdadigers en het vroeger vrijlaten, zogezegd 'onder toezicht'.
|