Noot van Addertje:
Meer en meer aanwijzingen leiden naar het regime als zijnde de auteur van de aanval met gifgas in Syrië. De op til zijnde militaire actie van het Westen als reactie op de aanval heeft echter zijn voor- en tegenstanders. Tony Blair, Brits premier van 1997 tot 2007 en gezant voor de VN in het Midden-Oosten, laat over zijn persoonlijk standpunt geen twijfel bestaan zoals hieronder blijkt. Hij is voorstander van een actie in het Midden-Oosten. Niets doen is geen optie en leidt tot meer bloedvergieten, aldus de oud-premier. Sommige analisten vrezen echter dat door een Westerse militaire actie in de regio de doos van de pandora zal worden geopend.
|
"Een strijd op leven en dood over de toekomst van de islam"
Tony Blair
"In werkelijkheid is er een strijd op leven en dood aan de gang over de toekomst van de islam, terwijl extremisten trachten zowel zijn open traditie als de moderne wereld te ondermijnen. Wij mogen niet neutraal zijn in die strijd. Overal waar het extremisme het leven van onschuldige mensen verwoest van Iran tot Syrië, Egypte, Libië en Tunesië, maar ook elders, in Afrika, Centraal-Azië en het Verre Oosten, moeten wij aan hun kant staan."
"Als een van de architecten van het beleid na de terreuraanslagen van 11 september 2001 weet ik hoe controversieel en pijnlijk de beslissingen van toen waren, en wat ze hebben gekost. Ik begrijp waarom de slinger zo ver is teruggezwaaid. Maar we hoeven niet terug te grijpen naar het toenmalige beleid. En de krachten die de interventies in Afghanistan en Irak zo moeilijk hebben gemaakt, zijn natuurlijk de krachten die ook vandaag de kern zijn van de storm. We moeten hen verslaan. Dat is nodig, hoe lang het ook duurt, want anders zullen ze niet verdwijnen. Ze zullen sterker en sterker worden, tot we een nieuwe tweesprong bereiken. En dan zal er geen keuze zijn."
(DS)
|