Een goed boek moet ons niets geven,doch iets afnemen : één van onze zekerheden .
De dood kan men zich niet indenken omdat hij afwezigheid van gedachte is. Dus komen we er niet onderuit te leven of we eeuwig waren
.
Elisabeth George
Zoals de akker bedorven wordt door onkruid zo de mens door zijn begeerten.
JUST LOOKING
Met mensen die nooit denken , is het moeilijk méédenken..
Stel dat de avond niet zou vallen en dat het moeizame gedoe dat wij bedrijven met ons allen zou doorgaan tot oneindig toe
A fine is a tax for doing wrong A tax is a fine for doing well
Ik was een kind Ik kreeg een horloge Maar ik kon niet klokkijken Ik was een man Ik keek op mijn horloge En ik zag dat ik voort moest maken Ik was een vrouw Ik keek op mijn horloge En ik zag dat ik achter liep Ik was oud Ik keek op mijn horloge En ik zag dat het stilstond Ik was god ik wist al lang hoe laat het was
Liefde is soms als dag en nacht, voor altijd samen, altijd gescheiden.
Sue Grafton
'Deze plaats is bezet' zeggen we uitsluitend als er niemand op zit
Laat Amsterdam je noit verlokken Mijdt grote steden als de pokken Ik weet de lichtstroom trekt ons aan Ofschoon w'erin ten onder gaan Hoevelen zijn niet door dat leven Vernietigd, in het slijk gebleven 't Gevaar ligt oov'ral op de loer Nee jongenlief, blijf jij maar boer
Er staat een buizerd aan het mateloos verschiet. 'De vogel bidt', verklaren ons de biologen, Maar elke sukkel die omhoog kan blikken ziet Dat hier de goegemeente deerlijk wordt bedrogen.
Want bidden, heren, is dit ongetwijfeld niet: Onder het bidden sluit men altijd nog zijn ogen. Wat zulk een vogel doet is daarom hypocriet, En uw verhaaltjes acht ik weinig overwogen.
De doorn krijgt water omwille van de roos.
Wie zichzelf hartstochtelijk bemint, mag er zeker van zijn dat de liefde wederzijds is .
Net als een plant kan een kinderziel onmogelijk groeien zonder warmte ( Carl Jung )
"Geluk is het enige wat zich verdubbelt als men het deelt "
Enkele mooie streekbeelden
Schildpadden kunnen meer over de weg vertellen dan hazen.
Secundaire analfabeten noemt men mensen die hebben leren lezen , maar het nooit meer doen.
Wie van hoop leeft, zal nooit dik worden
A careless word may kindle strife. A cruel word may wreck a life. A timely word may level stress. A loving word may heal and bless.
"Het leven is een soep met vier troostende mergpijpen erin: de drank, de liefde, de tabak en de kunst."
"Een tong: een uiterst fatsoenlijk ding zolang hij niet van een vrouw is."
"Zoek niet de schuld, maar de oplossing, in jezelf."
EXCELLENCE can be obtained if you Care more than others think is wise Risk more than others think is safe Dream more than others think is practical Expect more than others think is possible .
.
Hij dacht. En vond een uitkomst evenmin, maar raakte bijster in het eigen hart. Want wie de ganse kluwen heeft ontward, die weifelt tussen einde en begin
Een kinderlied had me erheen bewogen; ik stond onder een al te schelle zon en zag hoe ik als kind was voorgelogen - geen mens danst op de brug van Avignon.
Je moet geen vraagteken zetten waar God een punt heeft geplaatst.
Wie iets wil doen, vindt een middel. Wie niets wil doen een excuus
LIEFDE KOST NIETS OM TE KRIJGEN MAAR IS ONBETAALBAAR ALS JE HET HEBT.
Salman Rushdie
"Elke deugd heeft onechte zusters, die de familie schande aandoen."
Vergiffenis is de geur die het viooltje afgeeft aan de hiel die het vertrapt heeft . ( Mark Twain)
"Dit jaar gaan we met het vliegtuig op vakantie en ik neem mijn kanarie mee. Ik hoop maar dat hij niet ziek wordt, want dat beest heeft nog nooit gevlogen."
Woorden zijn de kleuren van de gedachte. ( Hugo Claus )
Auteurs en hun boeken
korte beschrijvingen
17-03-2007
* Het maakbare brein * van MARGRIET SITSKOORN
Het
maakbare brein
van
Margriet SITSKOORN
UITGEVERIJ -BERT BAKKER
paperback :256 BLZ.
ISBN
9035130367
Het continu blootstaan aan prikkels of het prikkels najagen is absoluut niet bevorderlijk voor de creativiteit. Ik heb hiervoor in de bedrijfskunde gezeten. Organisaties zouden hun werknemers bij tijd en wijle moeten dwingen tot nietsdoen. Al was het alleen maar omdat we anders opgebrand raken, aldus neuropsychologe Sitskoorn: Ons lichaam en onze hersenen hebben hersteltijd nodig.
***
Aan de hand van de laatste inzichten uit het hersenonderzoek en voorbeelden uit de praktijk laat Margriet Sitskoorn zien hoe we door ons gedrag zélf onze hersenen kunnen vormen en zo beter kunnen functioneren. In een zestal hoofdstukken ontrafelt Sitskoorn het mysterie dat rond ons brein hangt. Zijn en Worden, daar draait het om is de ondertitel van het boek. Zowel titel als ondertitel klinkt enigszins afstandelijk voor de lezer die op neurologisch, psychologisch of filosofisch vlak niet is onderlegd. Echter, al lezende ontdekt men dat dit onbekend terrein op beschouwende wijze toegankelijk wordt gemaakt.
Er is aangetoond dat onze hersenen zich voortdurend aanpassen en veranderen. Onze hersenen zijn plastisch, ook bij schade en ouderdom. Deze plasticiteit kun je op allerlei manieren beïnvloeden. Hierdoor kun je je hersenen en gedrag ontwikkelen. Onze hersenen zijn dus maakbaar. Maar hoe? Hoe kun je ingrijpen in het brein zonder gebruik te maken van medicijnen, neurochirurgie of electro-magnetische stimulatie. Het antwoord op deze vraag is het onderwerp van dit boek.
Het maakbare brein suggereert dat je de hersenen kunt vormen en volgens de schrijfster is dat ook zo. Mensen hebben invloed op de ontwikkeling van hun eigen hersenen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond wat er met de hersenen gebeurt als we denken, dromen, studeren of sporten.Niet alleen weten we nu meer over de invloed van ziekten op de hersenen en de aftakeling die daar soms mee gepaard gaat, maar ook hebben wetenschappers meer inzicht gekregen in de werking van de hersenen bij gezonde mensen en de relatie met hun gedrag. Hersenen blijken plastisch te zijn en kunnen veranderen en zich aanpassen. Hersenen doen ook aan zelfvernieuwing door het aanmaken van nieuwe verbindingen tussen hersencellen. Plasticiteit en zelfvernieuwing blijk je op verschillende manieren te kunnen beïnvloeden waardoor je dan weer je hersenen en je gedrag kunt ontwikkelen.
Onze hersenen wegen tussen 1 en 1,5 kilo en hebben een volume van 1,6 liter.Ze zijn opgebouwd uit meer dan duizend miljard zenuwcellen, die elk weer verbonden zijn met duizenden anderen zenuwcellen, wat in totaal zo'n triljoen hersenverbindingen geeft.Het aantal mogelijke posities waarin onze hersenen kunnen verkeren,is dus groter dan het aantal elementaire deeltjes in ons hele universum.Het is dus niet verbazend dat onze hersenen 20 procent gebruiken van de zuurstof die we inademen en evenveel van al het bloed dat door ons hart door ons lichaam wordt gepompt. Maar professor Dr.Margriet Sitskoorn gaat in haar nieuwe boek nog verder.Dat onze hersenen een rol spelen bij heel ons gedrag en al onze vaardigheden was bekend.Maar nu heeft recent onderzoek ook uitgewezen dat de mens in staat is zijn brein te màken, te verànderen, te stimuleren,door zijn hersencellen te dwingen nieuwe verbindingen aan te maken.Onze hersenen zijn geen vaststaand gegeven, ze zijn plastisch, ze kunnen zich reorganiseren op basis van de input die ze ontvangen.We kunnen de vorm en de werking van ons brein daadwerkelijk veranderen door ons gedrag te veranderen en dat aangepaste brein stelt ons dan weer in staat nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.
Dr.Sitskoorn zegt het in haar inleiding in één zin: door je hersenen te vormen kun je worden wie je wilt zijn. Gedrag en vaardigheden wordt door Sitskoorn omschreven als het Zijn. Je Zijn kan voortdurend veranderen ofwel Worden. De ondertitel van het boek is nu uitgelegd en zij staaft haar stelling in de volgende hoofdstukken aan de hand van casussen, anekdotes en wetenschappelijke bevindingen. Het eerste hoofdstuk handelt over het tweerichtingsverkeer tussen hersenen en gedrag. In het tweede hoofdstuk wordt het functioneren van de hersenen uitgelegd. Plasticiteit, reorganisatie en fantoompijn komen aan bod in de volgende hoofdstukken. Evenals de invloed van opvoeding en de keuzes die je maakt. Beter functioneren blijkt voor iedereen een potentieel dat kan worden aangeboord. Geestelijke inspanning door studie blijkt voor alles goed te zijn. In dit boek legt de schrijfster in de uitspraak een gezonde geest in een gezond lichaam de klemtoon meer op het effect van de gezonde geest. We blijken daar minstens zoveel aan te kunnen werken dan op het effect van het gezonde . Ze legt een en ander uit aan de hand van een tekening van de somatosensorische hersenschors, dat deel van ons brein dat de prikkels uit ons lichaam verwerkt.Als we een plekje aan ons lijf aanraken, stimuleert deze prikkel een specifiek gebied in onze hersenen.Die locaties in onze hersenen zijn over het algemeen logisch verdeeld : net zoals de rest van ons lichaam, liggen ook in ons brein het gebied van de lippen naast de wangen en naast de tong. Maar er zijn ook " vreemde buren "; het hersenplekje voor ons gezicht ligt niet naast dat van onze nek, waar je het zou verwachten, maar naast de handen. Het plekje voor de geslachtsdelen ligt in onze hersenen niet tussen onze benen, maar onder onze voeten !
Het verhaal achter deze ontdekking is fascinerend. In 1991 las de hersenspecialist prof.Ramachandran over de zeventienjarige Tom Sorensen, die in een verkeersongeluk zijn linkerarm verloren had. De arm was afgezet tot boven de elleboog, maar Tom ervoer wat 80 procent van de mensen ervaart na zo'n amputatie.Het was alsof hij zijn vingers nog kon bewegen en zijn arm kon strekken.Zijn arm was een fantoomledemaat geworden. Prof. Ramachandran nodigde Tom uit voor een experiment. Met een wattenstaafje raakte hij bij zijn proefkonijn verschillende lichaamsdelen aan en vroeg hem wat hij voelde.Bij aanraking van zijn borst, voelde Tom gewoon zijn borst, bij aanraking van zijn been , zijn been. Maar toen de onderzoeker Toms wang aanraakte,voelde Tom niet alleen zijn wang maar ook de duim van zijn afgezette arm! Toen zijn bovenlip werd aangeraakt, voelde hij zijn wijsvinger en bij de aanraking van zijn wang voelde hij ook zijn ontbrekende pink. Prof Ramanchandran vond de verklaring van dit fenomeen op de kaart van de somatosensorische hersenschors.Het gebied in onze hersenen dat reageert op prikkels van onze hand, ligt vlak naast dat van ons gezicht. Omdat de delen van het brein die correspondeerden met Toms ontbrekende linkerhand niet meer werden gebruikt, hadden de buren(het gezicht) het nutteloze deel van Toms hersenen overgenomen, zeg maar :' gekraakt .' De conclusie die dr. Ramanchandran uit dit en een aantal soortgelijke experimenten trok, lag voor de hand : als je een deel van je mogelijkheden(lees: Toms arm) niet meer gebruikt, beginnen je hersenen zich voor je eigen bestwil te reorganiseren. Wat niet gestimuleerd wordt, verliest in onze hersenen terrein. Niet sporten, niet zingen,niet denken, betekent dat al deze mogelijkheden zich niet ontwikkelen en dat we de capaciteit ervoor zelfs kunnen verliezen. Maar ook het omgekeerde is waar ; als we ons in en bepaalde richting willen ontwikkelen, moeten we ons blootstellen aan dié informatie die we van belang vinden voor die ontwikkeling en moeten we vermijden wat we er schadelijk voor vinden. Train wat je wil ontwikkelen en laat wat je stoort.
Dr Sitskoorn maakt zich sterk dat iedere normale mens na tien jaar training, zeven dagen per week, vier uur per dag, beter gitaar kan spelen( dansen, schrijven, Russisch leren,hardlopen) dan iemand met meer aanleg die minder hard oefent.
" We zijn te veel gebruiker van onze hersenen", zegt ze en te weinig architect ervan.
We consumeren ons leven in plaats van het te produceren"." Dat is prima" is haar conclusie, " als je je maar realiseert dat je behalve producent ook architect van je hersenen kunt zijn.
Margriet SITSKOORN.
Margriet Sitskoorn promoveerde in de neuro- en ontwikkelingspsychologie. Momenteel is ze hoofd van de afdeling Neurocognitie van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht, en is ze lid van de Gezondheidsraad. Bovendien is ze sinds 2000 directeur van Het NeuroCognitief Centrum Nederland. Zij doet onderzoek naar de relatie tussen gedrag en de plasticiteit van het menselijk brein. Op televisie is ze vaste gast in het wetenschaps- en actualiteitenprogramma Nieuwslicht (vara). Daarnaast schrijft ze voor internationale vaktijdschriften en populair-wetenschappelijke bladen.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
"Oorlog: een laffe vlucht uit de problemen van de vrede."
De vrouw is het enige geschenk dat zichzelf verpakt.
Hondenleven
Lekker slapen, heerlijk zacht, stilletjes liggen, weinig gapen. op tijd je eten, wat had je gedacht? Een wandeling elke dag Poezen pakken als het mag. Boze dieven buiten gooien, altijd weg met vlooien. Vertroeteld worden door de baas, konijntjes vangen en soms een haas. Nooit in de kou een beentje kluiven, rollebollen en springen naar de duiven. Putten graven, liefst heel diep en hopen dat 't baasje ze niet ziet. En heel soms in 't bedje slapen, Zachtjes dromen van mijn vriendjes en alle lieve kindjes. Wat is het fijn, hier een hond te zijn.
ZO - heb het weer eens gelapt zé ! ruitenlappen , zooitje van niets
Tezamen aan de dis gezeten zijn wij verzoend met ons bestaan , zolang wij niet bij ons geweten en bij ons hart te rade gaan.
Heere Heeresma
Paul Auster
James Patterson
John Le Carré
Lezen vrijwaart je van gekooide gedachten .
"Bij processen van terroristen zit de zaal bomvol."
Ervaring is eenvoudig de naam die we aan onze fouten geven.
Dankbaarheid is een bloemke , dat in weinig hoven bloeit. -Guido Gezelle.
Emoties, ach,mevrouw, emoties Zijn zo vies ; vis die niet kan zwemmen In mijn uitgekookte zee van ironie .
Armoede brengt volkeren tot revoluties en revoluties brengen het volk weer tot armoede .
Je kunt wel roepen dat je op het juiste spoor zit, maar daar schiet je niks mee op, als de trein stil staat.
Neem eens afstand, dat geeft meer zicht.
Sommige mensen worden zozeer bewierookt dat ze de verstikkingsdood sterven.
Humor is de zwemgordel op de rivier van het leven
Alleen een gek voelt
met beide voeten
hoe diep het water is
Als iemand bij me aanbelt, doe ik altijd mijn jas aan voordat ik de deur open doe. Minder leuk gezelschap zeg ik: "Sorry, ik moet juist weg." Wel leuk gezelschap: "Wat leuk, ik kom net thuis."
"Een bibliothecaris is een boekhouder."
Want men moet nooit te lang verwijlen In den warmen schoot van 't geluk : De schoonste illusies verijlen Onder een voortdurenden druk.
Moeilijker dan leven zonder toekomst is leven zonder verleden. .
Wie twijfelt aan zijn eigen eerlijkheid begint eerlijk te zijn
John Grisham
Er is iets dat de voortijden ons leren En ook de zon die net is opgegaan . Het eeuwige lot der mensen is ontberen, Je hebt alleen wat je kunt laten staan.
Door al wat je bezit laat je je leiden, En waar je meester bent, en je ook knecht, Behoefte ziet zich van genot gescheiden, En plicht hecht zich meteen aan ieder recht.
Als men de taal met een handschoen vergelijkt, die om een inhoud getrokken is, dan past de Duitse, Franse en Italiaanse te ruim, de Nederlandse te strak, terwijl de Engelse als gegoten zit.