Uitgeverij : Prometheus - Amsterdam -1995.
"Geluk ligt niet voor het oprapen. Het is niet het grote, geheime geschenk dat het leven voor iedereen in petto heeft" *** Het hart en de hersenen moeten een verbinding hebben , want kennis kan pijn doen en ontroeren , en een liefde kan het begin zijn van grote inzichten. De roman is het verhaal van de vriendschap tussen Kit (Catherina) Buts en Ara (Barbara) Callenbach in drie perioden van hun leven. In veel opzichten is Kit het volstrekte tegendeel van Ara: klein en tenger tegenover groot en log, afhankelijk tegenover vrijgevochten en taalbehendig tegenover 'woordmank'. Terwijl Kit zich eindeloos kan vermeien in gedachten en het 'leuteren' in haar hoofd 'de prettigste bezigheid' noemt die ze kent (ze zal dan ook psychologie en filosofie gaan studeren), leeft Ara veel meer naar haar gevoel. Zo vullen ze elkaar op velerlei fronten aan, maar er zijn ook markante trekken die ze gemeen hebben. Tijdens hun studie raken beiden verslaafd, Ara aan eten en Kit aan drank. In die verslaving zoeken ze een alternatief voor de vriendschap. Hun vriendschap is niet alleen een confrontatie tussen maar ook een symbiose van lichaam en geest. De vriendschap is een roman over de betekenis van andere verbintenissen, waaronder de oudste en meest mysterieuze die wij kennen : die tussen lichaam en geest. De vriendschap gaat over het verlangen om je te hechten , over de angst voor bindingen , over verslavingen en obsessies , over de familie , het lot en de keuze , over schuld , schaamte , angst en over de noodzaak van verandering. Een opvallend aspect van De vriendschap is de stijl die, parallel met de relatie tussen Kit en Ara, een ontwikkeling doormaakt. Het eerste gedeelte, waarin de tienjarige Kit aan het woord is, vertoont alle trekken van een meisjesroman, met eenvoudige zinnen en kinderlijke meisjeswoorden. De brief aan Ara van de inmiddels ruim 30-jarige Kit waarmee de roman besluit, is een volwassen beschouwing, in het licht van filosofie en literatuur, over het wezen van hun vriendschap, die een vriendschap zonder reserves is. 'Het is prettig en geruststellend als je naar me kijkt en ik het idee heb dat je vol bent van kennis, over mij.' Zonder ophouden tasten ze naar de betekenis van elkaars woorden, handelingen, gewoontes en verslavingen. Ze lezen elkaar als een boek, tot in de kleinste nuances. Pas in de beleving en de kennis van een ander word je zelf tot mens. Vandaar het verlangen om je te hechten, je te binden aan een ander. Maar dat gaat niet zonder angst en (groeiend) verzet.
De roman werd bekroond met de AKO Literatuur Prijs 1995 en ook met publieksprijzen als de Trouw Publieksprijs voor het Nederlandse Boek 1996 en Humo's Gouden Bladwijzer 1996. Connie Palmen publiceerde ook nog in 'Maatstaf'.
Connie Palmen :
Connie Palmen groeide op in St. Odiliënberg in Limburg. en studeerde aan de Pedagogische Academie in Roermond. Als Connie Palmen 22 jaar is gaat ze Nederlands studeren in Amsterdam.en studeerde er cum laude af in 1986. Ze gaat ook filosofie studeren. Hierin studeert ze twee jaar later af. en is bijzonder gefascineerd door Sartre en later door Foucault. In 1992 wordt haar afstudeerscriptie gepubliceerd: 'Het weerzinwekkende leven van de oude filosoof socrates'. Connie Palmen debuteert met 'De wetten'. Deze roman krijgt goede kritieken en haalt een hoge oplage. Het boek is - losjes - gebaseerd op 'Mariken van Nieumeghen'). In haar geboortedorp St. Odiliënberg reed al in 1991 een praalwagen mee in de carnavalsstoet die de inhoud van haar debuut 'De wetten' verbeeldde. Als in 1995 'De vriendschap' uitkomt is net Ischa Meijer, met wie ze sinds vier jaar samenleeft, overleden. In 1996 maakte ze samen met Adriaan van Dis een tour langs Belgische theaters. Haar eerste twee boeken werden zeer lovend ontvangen. Op 'I.M.' werd echter veel kritischer gereageerd. Haar werd machtsvertoon en megalomanie (grootheidswaanzin)verweten. Enkele jaren daarna gaat ze samenwonen met de (oud)-politicus Hans van Mierlo (D66). I.M. was in 1998 in België het meest succesvolle boek (volgens de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse boekwezen). Het boekenweekgeschenk 1999 van Connie Palmen 'De erfenis' verscheen in een record-oplage van 745.000 stuks. Tijdens deze boekenweek heeft Connie Palmen haar handtekening gezet in ruim twintigduizend van haar boeken. Volgens het CPNB is dit niet eerder vertoond: 'Overal waar Palmen kwam, stond het rijen dik'.
Bibliografie :
De wetten (1991) De vriendschap (1995) Home (1997) I.M. (1998) De erfenis (boekenweekgeschenk 1999) Geheel de uwe (2002) Essays: Het weerzinwekkende leven van de oude filosoof socrates (proefschrift) (1992) Echt contact is niet de bedoeling - Lezingen en beschouwingen (2000) Iets wat niet bloeden kan (2004) Een kleine filosofie van de moord (2004)
Literaire prijzen:
European Novel of the year '91 voor 'De wetten'. Het Gouden Ezelsoor 1992 voor 'De wetten'. AKO-literatuurprijs 1995 voor 'De vriendschap'. Trouw publieksprijs 1996 voor 'De vriendschap'. De Gouden Bladwijzer van 'Humo' voor 'De vriendschap'. De Publieksprijs voor het Nederlandse boek voor 'De vriendschap'
Palmen schrijft niet; Palmen verklaart. Ze gebruikt dogma's en clichés waar echte grote schrijvers zoeken en tasten. (Monica Soeting, De Gids)
|