Bruggeblog
een blik op het Brugge van nu
Foto
Wie ik ben?
... Speelt geen enkele rol.
Mijn naam?
... misschien de Brugschen Stroatendwil?


Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld.  Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan.  Ondertussen heb ik me herpakt en  voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!

Inhoud blog
  • Heras
  • over slapende rekeningen en slapende blogs
  • Lopen-op-de-Vesten
  • de Gentpoortvesten
  • Sparco
  • Een zalig kerstfeest
  • baggerwerken
  • quizvraag 184 (deel 2)
  • oeps ...
  • quizvraag 184
  • Kersenboomstraat
  • vier luchtroosters
  • quizvraag 183 - de oplossing
  • Rainer Maria Rilke in Brugge
  • madeliefjesvelden
    Zoeken in blog

    07-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parcoursrecord gebroken !!!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik wil echt niks afdoen aan de prestatie van Tom Van Hooste, chapeau Tom, echt.  Maar natuurlijk heeft Tom Van Hooste het parcoursrecord van 'Dwars Door Brugge' gebroken.  Jaar na jaar wordt de afstand kleiner, iedere keer door verfijnde kunstgrepen verkregen.  Nu was het min of meer uit noodzaak.  Er waren werken in de Academiestraat tot aan de Vlamingstraat.  Daarom werd waarschijnlijk geopteerd voor een korter stukje via de Langerei en Spinolarei.  Maar daardoor werd deze loop dit jaar opnieuw korter gemaakt.  Toch blijft de organisatie zich graag houden aan die 15 km afstand terwijl 'Dwars Door Brugge' anno 2006 met veel moeite 13 tot een kleine 14 kilometer lang geworden is. 
    Nog zo iets waar de organisatie zich jaar na jaar aan vastklampt.  Elk jaar verkondigen zij dat er vijf tot meer dan vijfduizend deelnemers zijn.   Hebt u het nieuws ook al gehoord of gelezen?  Dit jaar is het weer van dattem!  Tot men de officiële startlijsten in handen krijgt.  Een goeie drieduizend.  Dat is het cijfer.  Niks meer, niks minder.   Wat is er zo mis aan drieduizend deelnemers?
    Volgende lachwekkend feit.  Natuurlijk werd niet over de Conzettbrug gelopen.  Deze foto werd genomen tijdens de wedstrijd.  Stelt u zich voor.  Tientallen lopers die zich tegelijk over dit 'kunstwerk' zouden wagen.  Dat garandeert zeker problemen.  Iedere loper die de ronde van de Vesten al eens gemaakt heeft en deze Conzettbrug in zijn parcours opnam wéét dat deze brug bij ELKE PAS doorzakt.  Stelt u zich enkele tientallen lopers tegelijk voor op dit magnifieke roestige kunstwerk?  Inderdaad: dat wordt zwemmen.  Daarom mag Dwars door Brugge nooit ofte nimmer zijn parcours met nog een klein kilometertje inkrimpen!  Zeg dat Bruggeblog het gezegd heeft!

    07-05-2006, 22:21 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 18 (deel 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Neen, de oplossing is nog altijd niet gevonden.  Er werden al enkele straatnamen vernoemd, maar het is niet de straat die u hier ziet.  Als u de naam van de straat niet kent maar wel het gebouw, wel, dat volstaat ook als antwoord.

    07-05-2006, 19:08 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.je loopt niet alleen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wedstrijden zoals deze 'Dwars door Brugge' zijn er voor groot en klein, jong en oud, voor talentvolle lopers en voor slenteraars.  Vooral voor de mindere goden kan het goed zijn om weten dat je na 10 km nog altijd niet alleen aan het lopen bent, maar voortdurend omringd bent door tientallen anderen.
    Dit is de Begijnenvest, die er veel steiler bij ligt dan de meesten ooit hadden durven vermoeden.

    07-05-2006, 18:53 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zwaaien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ... en fotograferen.  De toeristen in dit bootje kregen er met de loopwedstrijd een attractie bij.

    07-05-2006, 18:47 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zweven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Geen groter tegenstelling met de voorgaande foto is mogelijk.  Deze jongedame heeft nog altijd een brede smile op haar gezicht.  Je ziet haar werkelijk zweven in de richting van de finish.

    07-05-2006, 18:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opgave
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor sommigen kan zelfs een muzikale noot of de aanmoedigingen van de omstanders er de moed niet in houden.  De teleurstelling druipt van het gezicht van deze juffrouw af die de Minnewaterbrug tegen de parcoursrichting in verlaat.

    07-05-2006, 18:34 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.muzikale opluistering
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Muziek verzacht de zeden ...
    en de pijn van 't lopen.

    07-05-2006, 18:31 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.taaie kasseistroken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dwars door Brugge gaat letterlijk dwars door Brugge en in tegenstelling tot vorige jaren werd de Langerei uit het parcours geschrapt en moest er in plaats daarvan aan de andere kant van de reien gelopen worden.  Zo kwamen er met de Potterierei en Spinolarei meteen twee ware Brugse kuitenbijters bij.

    07-05-2006, 18:28 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eendjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ondanks het feit dat duizenden lopers Brugge stormenderhand innemen blijft alles rustig zijn gangetje gaan.  Moeder eend en haar kroost kijken niet eens op.



    07-05-2006, 18:23 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars door Brugge 2006
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ziezo, de loopwedstrijd 'Dwars door Brugge 2006' ligt al achter de rug.  Ziehier een eerste impressie van het gebeuren.  Jong en oud, van 8 tot 80 jaar, iedereen deed mee.  Het weer, vanmorgen mist en regen en plots, vlak voor de wedstrijd ging beginnen klaarde het uit.  Het werd uiteindelijk nog warm en lastig voor de lopers.
    Let eens op de tweede loper.  Toevallig ken ik hem, Mohammed Guenar.  Hij heeft blijkbaar een paar reserveschoenen in de hand.
    En ja, mijn reservefiets heb ik nog tijdig klaargekregen.  Zo heb ik foto's kunnen nemen van langs het hele parcours.

    07-05-2006, 17:36 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.den Gouden Harynck
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    07-05-2006, 13:25 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.culinair feest
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Brugge heeft zich tijdens de laatste twintig jaar opgewerkt naar een toppositie van culinair genot.  De stad telt veel restaurants die de moeite waard zijn om eens een tafeltje in te reserveren.  De Karmeliet wordt algemeen beschouwd als het van het, maar daarnaast zijn er binnen de stadsmuren nog genoeg klasserestaurants die niet alleen een streling voor de mond maar ook voor het oog zijn.  Eén voorbeeld: 'Den Gouden Harynck' in Groeninge.

    07-05-2006, 13:24 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zestendelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dubbel speciaal, dit huisnummer.  Eerst en vooral betreft het een dubbel nummer.  Het komt er op neer dat van twee huisjes er één comfortabel huis gemaakt werd.  Maar dat is niet het meest opmerkelijke.  Het meest opmerkelijke is dat men aan de hand van dit huisnummer kan weten in welk deel van de stad dit pand zich bevind.  Meer nog: deze manier van indelen van huizen betreft een systeem dat teruggaat tot de dertiende eeuw, en in de veertiende eeuw zijn benaming meekreeg: 'zestendelen'.  De stad werd ingedeeld in zes delen en elke wijk kreeg een letter mee.  Dit huis heeft de letter C, dus hier staan we in de wijk van Onze-Lieve-Vrouw.  Via die manier van klasseren van huizen kan, in vergelijking met andere steden, veel gemakkelijker huizenonderzoek gebeuren: wie doorheen de eeuwen woonde of eigenaar was van een welbepaald huis dat nu nog bestaat.
    Wilt u nog meer informatie over zestendelen.  Dat kan o.a. hier op Regiobrugge.



    07-05-2006, 13:13 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars Door brugge (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Let op de verveelde blik van de twee honden.  U kunt hen zo horen denken: "Laat het hier maar rap gedaan zijn, zodat wij weer vrij kunnen rondlopen.  En dan die grijnslach van de draak van die typisch Brugse zitbank.
    Ik heb een beetje pech.  Normaal gezien zou ik deze namiddag mijn fiets genomen hebben om op die manier op verschillende plaatsen langsheen het parcours van 'Dwars Door Brugge' te staan en te fotograferen.  Maar mijn fiets is sinds gisterenavond binnen bij de hersteller.  Hij ziet veel af door de slechte staat van de meeste kasseiwegen in de binnenstad.   Maar ik heb in de garage nog een reservefiets staan.  Ik zal straks eens kijken of ik daar zelf nog wat mee kan aanvangen.  De banden oppompen bijvoorbeeld.  Ik vrees dat er  nog meer mankeert aan dat reserve rammelkarretje dan een paar platte banden .  We zullen wel zien.

    07-05-2006, 09:32 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dwars Door Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag staat het te gebeuren.  Dwars door Brugge.  14 kilometer lang lopen, genieten, hijgen, puffen, blazen, afzien samen met duizenden anderen die in hetzelfde schuitje zitten.   Hier een vreemde kijk op de brug aan het Minnewater met de passerende lopers. 

    07-05-2006, 09:19 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het volgende uit het Oude Testament dat uitgebeeld wordt is de periode van de verschillende profeten die opstonden.  Een der belangrijkste was natuurlijk Mozes, bekend van de Tien Geboden, in steen gebeiteld.



    07-05-2006, 09:11 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Bloedprocessie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aansluitend op de foto van gisteren.  Toen zag u de farao van Egypte.  Aan de achterkant van deze praalwagen staat Jozef die zijn broers ontvangt en hen helpt.

    07-05-2006, 09:07 geschreven door Bruggeblog  
    06-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dakenspel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een klassieker om de avond mee af te sluiten.  Het verrassende dakenspel vanaf "'t Putje" op 't Zand tot achteraan de Sint-Salvatorskathedraal.

    06-05-2006, 22:40 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quizvraag 18 (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er is nog geen reactie gekomen sedert het plaatsen van de eerste foto.  Daarom nu een tweede.  Het beeld bevindt zich boven een poort.  Waar?



    06-05-2006, 19:10 geschreven door Bruggeblog  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fanfare
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De 'Harmonie vermaak na arbeid' uit de Brugse randgemeente Koolkerke vrolijkte deze namiddag de binnenstad wat op met hun klanken.  Prachtig hoe harmonieën hun vereniging een verheffende titel opspelden.  'Vermaak na Arbeid'.  De hamvraag is: wat beschouwen zij als vermaak en wat als arbeid?

    06-05-2006, 18:37 geschreven door Bruggeblog  
    Foto
    I have been standing where everybody has stood, opposite the Great Belfry Tower of Bruges, and thinking, as every one has thought, that it is built in defiance of all decencies of architecture. Gilbert Keith CHESTERTON
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bruggeblogs ABSOLUTE favorieten
  • Moon Art Gallery
  • Bruggelingen buiten Brugge
  • Bruggelin(k)
  • veel meer dan een weerstation!
  • Justine Henin
  • Flanders Inside
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    boekrestauratie
    blog.seniorennet.be/boekres
    Archief per week
  • 06/04-12/04 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!