Na aankomst in ons hotel te Mittelwalde, kunnen we na douchen en avondmaaltijd, van de gelegendheid gebruik maken om Berlijn te bezoeken. Veel tijd zullen we niet hebben en moeten toch zorgen dat we een minnimum aantal uren kunnen recuperen en slapen. Ik hoor dat Roland een busje probeert te charteren met gids aan boord. Een paar uur rondjes draaien in de stad met de passende uitleg zou ons al veel nieuws en foto's bijbrengen. Zie hieronder alvast de populairste sites:
Het recente verleden van Berlijn is nog overal in de stad terug te vinden. Let maar eens op de klinkers in het wegdek. Die stenen geven de loop van de Berlijnse Muur aan. Slechts twee delen van die Muur staan nog overeind als huiveringwekkende herinnering aan de jarenlange scheiding van de stad.
Sinds de hereniging van de twee Duitslanden is de Reichstag weer het trotse onderkomen van het Duitse parlement. De meeste bezoekers hebben weinig oog voor de politiek die hier bedreven wordt, maar willen vanuit de glazen koepel wel graag over de stad uitzien.
Nog zon symbool van de Koude Oorlog dat jarenlang in een troosteloos niemandsland stond. Nu is de Brandenburger Tor het symbool van de vereniging en de vrijheid. Dankzij het ontbreken van autoverkeer is het een van de trefpunten in de stad.
Het nieuwe Berlijn is erin geslaagd de Potsdamer Platz de levendigheid terug te geven die er ooit was. De gebouwen rond het plein hebben een gedurfde architectuur en het barst er van de theaters, winkels, bioscopen en restaurants.
Een van de belangrijkste musea van de stad is het Egyptisch Museum. Door de deling van Berlijn werd ook de collectie verdeeld, maar die is nu weer samengevoegd. Het pronkstuk van het museum is de buste van de Egyptische koningin Nefertite.
Oorspronkelijk gebouwd als een eenvoudig buitenverblijf is het Slot Charlottenburg nu het grootste kasteel van Berlijn. De zalen in het paleis zijn schitterend, maar u moet ook zeker een bezoek brengen aan het park eromheen en de bélvedère.
Alexanderplatz was het wat geforceerde centrum van Oost-Berlijn en nog steeds is het een trefpunt voor jongeren. De belangrijkste attractie staat vlak bij dat plein, de 389 meter hoge Fernsehturm.
Het gedenkteken ter nagedachtenis van de Joodse slachtoffers van de nazis is nogal omstreden. Niet alleen omdat het andere nazi-slachtoffers zou vergeten, maar ook omdat het gigantische veld van betonnen zuilen niet iedereen aanspreekt.
Ook de Gedächtniskirche is een oorlogsmonument. De kerk werd zwaar beschadigd bij geallieerde bombardementen. Het had weinig gescheeld of de ruïne van de kerk was afgebroken, maar de bevolking van Berlijn wist dat te voorkomen.
In de ondergrond van Berlijn kunt u spannende tochten maken. In andere steden gaan dergelijke tochten vaak alleen door het riool; in Berlijn ziet u daarnaast ondergrondse bunkers en tunnels die werden gegraven door Oost-Berlijners om naar het westen te vluchten.


|