Polen zijn echte genieters m.b.t. eten. De gerechten hebben eeuwenoude tradities en sommige gerechten zijn echt eeuwen oud.
Men begint hier eerder met werken omdat het een uur eerder licht is en een uur eerder donker. Bij ontbijt drinkt men thee en eet men diverse luxe broodsoorten, vleeswaren, zuivel en veel fruit en groente. Het tweede ontbijt is vaak enkele boterhammen aangevuld met paddestoelen, diverse soorten worst en eigen ingemaakte augurken.
Een werkdag eindigt om drie uur 's middags en aan de hoofdmaaltijd, obiad (diner), begint men zodra men thuis is aangekomen. Er staat bijna altijd soep op het menu.De meest bekende is barszcz of bietensoep. Net als in de joodse traditie is rosol (kippensoep) meer dan alleen een soep, het is het heilzame en psychologische equivalent van het Engelse cup of tea.
De tweede gang bestaat normaal gesproken uit vlees en twee soorten groenten of pasta's zoals pierobi, driehoekige zoetige of pikante ravioli, die in heel Oost-Europa wordt gegeten en over de hele wereld ten onrechte knoedels worden genoemd.
Kolacja (gemengd koud vlees), het laatste maal van de dag, wordt ergens tussen zes uur en middernacht gegeten, afhankelijk van de slaap- (of andere) gewoontes van het gezin. Net als het ontbijt bestaat het hoofdzakelijk uit brood, kaas en koud vlees. Dit klinkt saaier dan het is, want de Polen kennen een indrukwekkende hoeveelheid koude vleessoorten. Ze roken alles en hebben net zo veel soorten worst en ham als de Fransen kaas.
Er is één kaassoort die het vermelden waard is: oscypek, kaas van een berggeit die je in twee vormen kunt krijgen - zacht zodat je hem meteen kunt eten of hard zodat je hem kunt bewaren en raspen als parmezaanse kaas. Kenmerkend is de diamantachtige vorm en het met de hand erin gedrukte stempel.
Verder is noemenswaardig het traditionele Poolse gerecht bigos. Bigos staat meestal op het menu vermeld als jachtschotel. Vroeger werd bigos in de winter bereid in een ketel boven een kampvuur midden in het bos. Jagers kwamen met een pot zuurkool, voegden er vervolgens alles aan toe wat ze maar mee hadden kunnen nemen en lieten het gerecht een paar dagen lang sudderen met enkele onderbrekingen door de pot van het vuur te halen en af te laten koelen in de sneeuw.
Dranken
Polen heeft niet echt een eigen drank. Dranken die veel worden gedronken zin koffie, thee, bier en wodka.
Koffie De polen drinken hun koffie veel slapper dan andere naties. Men doet eerst een lepel gemalen koffie in een glas en daarna wordt dit overgoten met heet water.
Thee In Polen wordt thee geserveerd met citroen en zonder melk.
Wodka Veel Polen drinken hun eigen gestookte Wodka, die ze zelf maken. Veelal drinken mannen en vrouwen verschillende wodka soorten: de mannen een droge heldere en de vrouwen een zoete wodka.
Wodka wordt veelal gedronken uit kleine kristallen glazen en de wodka wordt dan direct in een keer gedronken na een toost.