De Moskouse restaurants kenden lange tijd een erbarmelijke reputatie. Ze waren overbevolkt, de bediening was er onvriendelijk en op de koop toe was het eten er slecht. Uit eten gaan is in Moskou pas populair geworden na de val van de Sovjet-Unie.
De laatste jaren kwam daar gelukkig verandering in. Er komen steeds meer goede eetgelegenheden bij. Je krijgt een uitgebreide keuze tussen verschillende keukens voorgeschoteld, niet alleen de Russische keuken, maar ook de Georgische en de Armeense, die hoger aangeschreven staan, en de Europese, Indiase, Chinese en Kaukasische keuken. Elke regio in Rusland kent zijn eigen specialiteiten, en in de metropool Moskou vind je deze allemaal bijeen.
Eén van de bekendste Russische specialiteiten is kaviaar. Zwarte kuit of ikra is kuit van de steuren die in de Kaspische Zee leven. De rode kaviaar of keta is zalmkuit. Kaviaar wordt vaak geserveerd met blinis (pannenkoekjes) en zure room. Wie naar Moskou trekt, zal al gauw de zakoeski leren kennen, hartige warme en koude voorgerechten, die vaak met (rode en zwarte) kaviaar geserveerd worden. Zakoeski dienen om de eetlust op te wekken.
Rusland, dat is wodka. Deze populaire Russische drank, gemaakt van graan of rogge, is beroemd over de hele wereld . Bovendien wordt de wodka uit Moskou beschouwd als de beste. Zo wordt de Cristall-distilleerderij de beste ter wereld genoemd. Bekende wodkas zijn de stolitsnaja, moskovskaja en de koebanskaja.
Andere populaire dranken zijn thee (tjaj), vruchtensappen (sok) en kvas, een zoete lichtalcoholische drank. Het Russisch mineraalwater (mineralnaja voda) is van een erg hoge kwaliteit.
Op restaurant gaan in Moskou is over het algemeen duur. Veel eetgelegenheden worden er aangeduid met café, wat bij toeristen wel eens voor enige verwarring kan zorgen. Als je het goedkoop wil houden, beland je vaak in een Russisch café. Hier kan je terecht voor kleine gerechten en snacks, zoals blinis.
Een ander goedkoop alternatief is fastfood. De alomtegenwoordige McDonalds heeft er 70 vestigingen, Kentucky Fried Chicken en haar Russische tegenhanger Rostiks vind je ook overal. Kruzkha is een goedkope bier- en fastfoodketen, waar kebab en bier hand in hand gaan.
De meeste zaken sluiten om elf uur s avonds. Rond half elf stopt men met het opnemen van bestellingen. Voor de zekerheid kan je best op voorhand reserveren. De meeste eetgelegenheden accepteren nog geen creditcards. Fooien zijn niet gebruikelijk, alleen in de westerse restaurants. Roken is overal toegestaan.