Noord-Hollandse kaassoep
voor 4 personen
200 g knolselderij 40 g roomboter 1 eetlepel citroensap 25 g bloem 600 ml bouillon 150 ml melk 150 g geraspte belegen kaas 4 eetlepels gebakken uitje 1 eetlepel verse basilicum in dunne reepjes
Schil de knolselderij en snijd de knol in plakken van ½ cm dik. Snijd de plakken in repen van ½ cm breed en snijd er dan blokjes van. Verwarm 1 eetlepel boter in een steelpan en schep de blokjes selderij erdoor. Sprenkel het citroensap erover en smoor de knolselderij in 5 minuten zachtjes beetgaar, laat het vocht verdampen.
Smelt intussen 25 g boter in een pan en roer de bloem erdoor. Schenk de helft van de bouillon erbij en klop alles met een garde tot een dunne saus. Schenk al roerend de rest van de bouillon en de melk erbij en breng de soep al roerend aan de kook.
Roer hand voor hand de geraspte kaas door de soep. Blijf roeren tot de kaas gesmolten en de soep wat dikker is. Breng op smaak met wat zout en versgemalen peper.
Serveer de soep in diepe borden en schep de de knolselderij in het midden. Strooi de gebakken uitjes en het basilicum erover.
Bron: Dekamarkt
|