We starten met een klassieker 'scampi diaboliques'. Jullie zullen het niet meteen verwachten, maar dit recept valt onder de categorie 'dieet'. Mits het respecteren van enkele basisregels: een minimum aan olijfolie en gebruikmaken van lichte room (max. 20%).
Nodig voor 2 personen:
2 sjalotten (fijn versnipperd)
1 wortel (in zeer kleine blokjes versneden)
1 rode parika (ontdaan van zaden en zaadlijsten) fijn versnipperd
400 cc gezeefde tomaten (passata)
1 groot glas droge witte wijn
1 blokje groentebouillon
1 eetlepel tomatenketchup
peper en zout
1 dl lichte room (max. 20%)
2 eetlepels olijfolie 'extra-vierge'
gedroogde dragon
piment d'espelette (Baskische Cayennepeper)
16 scampi (ontdaan van darmkanaal en staartje)
300 à 400 gr tagliatelle
een beetje bladpeterselie
***
Bereidingswijze:
Pel de scampi en kruid ze met peper en zout. Zet ze opzij.
Stoof de groentjes aan in een eetlepel olijfolie gedurende 3 minuten.
Blus met de passata en de witte wijn. Voeg het groentebouillonblokje toe, samen met de ketchup. Doe er finaal een eetlepel gedroogde dragon bij en kruid af met peper, zout en een eerste 'voorzichtige' 1/2 koffielepel piment d'espelette. Laat zachtjes pruttelen onder deksel gedurende 20 minuten. Regelmatig omroeren. Doe er tenslotte nog wat 'piment' bij en proef tot jullie de gewenste 'pikante' smaak hebben bereikt.
Mix het geheel zachtjes gedurende 30 seconden.
Bak in een anti-kleefpan de scampi in een eetlepel olijfolie gedurende 3 minuten per kant op een matig vuur . Kook de tagliatelle in gezouten water.
Leg de tagliatelle in een diep bord, schik er de scampi bovenop en oversaus. Werk af met wat bladpeterselie.
**
Wijntip:
Een frisse rosé maakt hier perfect de dienst uit. Momenteel is de Franse rosé (uit de Languedoc) SUMMERTIME in volle opmars!
Smakelijk eten,
HELI & ALEXIS ROMBAUT , mijn man en zoon
Ik ben jeanine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam cleo.
Ik ben een vrouw en woon in Gentbrugge () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 16/06/1947 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: franse boeken om de taal te onderhouden.
Cleo is de naam van mijn kat die helaas weggelopen is bij de verhuis, het was een frivole framboos.