1 Atlantische zalmfilet met vel van 1,5 kg
300 g suiker
350 g fijn zeezout
20 g gemengde peperbolletjes, grof gemalen
2 eetlepels fijngehakte dille
2 eetlepels olijfolie
Garnituur :
Enkele mooie, witte champignons
1 citroen
1 kleine venkel, in dunne ringen gesneden
100 g raketsla (rucola)
2 eetlepels fijngehakte bieslook
4 eetlepels olijfolie
peper
Bereiding
Haal met een pincet alle graten uit de zalmfilet.
De suiker, het zout en de gemalen peperbolletjes mengen.
Ongeveer 1/5 van dit mengsel in een rechthoekige, ondiepe geëmailleerde schotel strooien en de zalmfilet met het vel naar onderen erop leggen.
De zalmfilet bestrooien met de dille en vervolgens bedekken met de rest van het zoetzoute pepermengsel.
Een houten plankje, verzwaard met een gewicht van ongeveer 1 kg, op de zalmfilet leggen en ongeveer 24 uur in de koelkast laten marineren.
De zalmfilet uit de droge marinade halen en heel even onder stromend water schoonspoelen.
De zalmfilet drogen met een doek en insmeren met 2 eetlepels olijfolie.
De zalmfilet met een zeer scherp mes in schuine, dunne plakjes snijden, zoals voor gerookte zalm.
De zalmplakjes over de borden verdelen.
Een salade maken met de raketsla, de venkel, het citroensap, de olijfolie en wat zout.
De salade midden op de zalmplakjes schikken.
De champignons in fijne plakjes snijden en errond leggen.
Bestrooien met bieslook en peper, besprenkelen met olijfolie en citroensap.
1 flinke kip
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
100 g gedroogde ham
100 g geschaafde amandelen
100 g champignons
100 g Bekegemse eendenlever
piment despelette of cayennepeper
2 takjes rozemarijn
1 citroen
2 el vloeibare honing
2 ontvelde en ontpitte trostomaten
olijfolie
1 krop andijvie
ciderazijn
aardappelzetmeel
peper en zout
voor de flans van aardappel:
400 g gekookte aardappelen
2 eieren
1 pakje beukenzwammen
1 dl room
100 g ovengebakken spek
boter
peper en zout
Bereiding
1. Stoof voor de vulling de gesnipperde sjalot en look aan in olijfolie. Voeg de geschaafde amandelen en de gesneden champignons toe en stoof nog even door. Doe er de gesneden ham bij en haal van het vuur. Doe alles over in de keukenrobot. Voeg de eendenlever toe en kruid met peper, zout en piment despelette. Mix even, maar niet te glad. De vulling mag wat structuur hebben.
2. Snijd met een lang scherp mes de kip onder het vel om het wat los te maken. Zorg ervoor dat je het vel niet doorprikt. Doe dit op de twee helften van de borst en op de dijen. Doe de vulling in een spuitzak en spuit het onder het vel. Je zal merken dat de kip serieus aan omvang zal winnen.
3. Kruid de kip met peper en zout en kleur goudbruin in hete boter. Leg de kip vervolgens op zijn rug in een ovenschaal. Strooi er fijngesneden rozemarijn overheen en bestrijk de borsten met honing. Haal met een dunschiller de schil van de citroen en leg ook deze bij de kip, samen met de tomaten. Bak de kip ongeveer 45 minuten in een oven op 150°C. Als het vocht dat eruit loopt helder is, dan is de kip gaar.
4. Maak intussen de flans van aardappel klaar. Bak daarvoor de gesneden beukenzwammen aan in boter, gekruid met peper en zout. Prak de aardappelen en meng er de room en de eieren door. Voeg het in stukjes gesneden ovengebakken spek en de paddestoelen toe. Doe het mengsel in beboterde individuele ovenvormpjes en bak ze goudbruin in de oven bij de kip.
5. Snipper de andijvie heel fijn en breng op smaak met het sap van een halve citroen, olijfolie en peper en zout.
6. Haal de kip uit de oven en laat rusten. Werk het braadvocht met de tomaten op met enkele druppels ciderazijn en bind met aardappelzetmeel.
Glaasje met coulis van framboos, witte chocomousse en gebroken speculaas
Ingrediënten
:
1 dl coulis van framboos
1 gelatineblaadje
4 verse framboosjes
50 g speculaas
Voor de mousse:
2 dl melk
40 g suiker
60 g eigeel
2 g gelatine
400 g witte chocolade
600 g room
Bereiding
1. Verwarm de coulis en laat er het geweekte en uitgeknepen gelatineblaadje in oplossen. Giet deze coulis in de bodem van mooie hoge glaasjes en laat opstijven in de koelkast.
2. Laat voor de mousse de melk aan de kook komen. Klop intussen het eigeel met de suiker luchtig. Stort de melk op de eieren en doe alles terug in de kookpan. Verwarm rustig en blijf roeren tot de eieren wat binden. Laat zeker niet koken, want dan gaan de eieren schiften. Haal van het vuur en laat er de geweekte en uitgeknepen gelatineblaadjes in oplossen. Giet dit mengsel over de chocolade en laat die smelten.
3. Klop de room tot zachte pieken en spatel het chocolademengsel er onder. Zet in de koelkast om op te stijven.
4. Doe wat van de mousse in de glaasjes en ga verder met een laagje gebroken speculaas en opnieuw mousse. Werk af met een framboosje.
In een Chinese zoo mogen twee homoseksuele pinguïns na felle protesten van dierenactivisten toch vader worden.
De pinguïns gingen de eieren van hun collega's stelen en de dierentuin wilde hen verbannen. Maar dankzij de protesten hebben de pinguïns nu toch eieren gekregen.
Stenen
De pinguïns legden stenen voor de voeten van niets vermoedende ouders en gingen er vervolgens met de eieren vandoor. Bezoekers vroegen de dierentuin om de twee een kans te geven om 'vader' te worden. Daarop besloten de verzorgers eieren weg te nemen bij een koppel dat weinig kans maakt om ze succesvol uit te broeden.
Biologische drang
Volgens specialisten is het niet zo vreemd dat uitgerekend twee mannelijke pinguïns de drang voelen om eieren uit te broeden. Het is namelijk de verantwoordelijkheid van mannetjes om op de eieren te passen en die biologische drang is nog steeds aanwezig.
Soort gerecht : visgerecht
Categorie : voorgerecht
Aantal personen : 4
Ingrediënten
6 sint-jakobsschelpen
4 dunne plakken gerookte zalm
1 tomaat
100 g ui
4 dl visfumet
50 g boter
2 capsules saffraan
1/2 bosje peterselie
1/4 bosje bieslook
peper en zout
Bereiding
De sint-jakobsschelpen openwrikken met een oestermesje.
De vruchten voorzichtig uit de schelp halen, zeer goed spoelen en droogdeppen.
Het koraal (het rode gedeelte) wegsnijden en invriezen voor een andere bereiding.
Van het witte gedeelte (de nootjes) zorgvuldig de vliesjes verwijderen.
De tomaat pellen, de pitjes verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
De ui fijnsnijden. De plakken gerookte zalm oprollen tot roosjes.
De visfumet tot de helft inkoken, de saffraan erdoor roeren en eventueel op smaak brengen met peper en zout.
De ui fijnsnijden en in de boter smelten.
De sint-jakobsnoten doormidden snijden en heel kort (2 minuten) bakken in de hete boter met de fijngesnipperde ui.
De saffraansaus over diepe warme borden verdelen.
Daarin telkens drie halve sint-jakobsnoten, een zalmroosje en blokjes tomaat schikken.
De zalm versieren met sprietjes bieslook en de sint-jakobsnoten met een takje peterselie.
Gestolen gouden bladwijzer Hitler in VS teruggevonden
Gestolen gouden bladwijzer Hitler in VS teruggevonden
Adolf Hitler had de bladwijzer cadeau gekregen van Eva Braun.
Adolf Hitler had de bladwijzer cadeau gekregen van Eva Braun.
De Amerikaanse autoriteiten hebben een gestolen achttien karaats gouden bladwijzer teruggevonden die ooit aan Adolf Hitler toebehoorde. Een Roemeense verdachte is aangehouden. Christian Popescu, had een clandestiene ontmoeting geregeld om de boekenlegger te verkopen. Popescu wilde naar verluidt 100.000 dollar (bijna 80.000 euro) voor de boekenlegger ontvangen. Het kleinood werd zes jaar geleden gestolen, vlak voor het in Spanje geveild werd.
Waarschijnlijk heeft Hitlers maîtresse Eva Braun de dictator de bladwijzer bladwijzer in 1943 geschonken. Volgens de Amerikaanse douane staan de woorden "Mijn Adolf, maak je geen zorgen" in het voorwerp gegraveerd. Daarnaast zei ze hem dat een recente nederlaag "slechts een ongemak is, die je niet van de zekerheid van de overwinning zal afhouden".
De verkoop van de Beaujolais Primeur is dit jaar dan wel afgenomen, toch hebben heel wat Japanners nog altijd een zwak voor deze Franse wijn. Sommigen zijn er zelfs zo verzot op dat ze een bad nemen in de wijn. Een veertigtal liefhebbers trotseerden vorige nacht de kou in de Japanse bergen om een nachtelijk bad te nemen in Beaujolais 2008
"Wij proberen onze klanten een seizoensbad te bieden", aldus Mika Okitsu, verantwoordelijke van Kowakien Yunessun, een wellness-instituut in Hakone. " Het was koud buiten, maar de mensen zijn toch uit het bad gekomen om daarna enkele glaasjes wijn te drinken", aldus Okitsu.
Elk jaar een belevenis
Japan is veruit de grootste exportmarkt voor Beaujolais Primeur. De aankomst van de nieuwe oogst op de derde donderdag van november is elk jaar opnieuw een belevenis. De Japanse bevolking kan dan om middernacht, voor de rest van de wereld, de eerste flessen van de nieuwe oogst ontkurken.
Het voorbije jaar werden zo'n 8,26 miljoen flessen wijn verkocht in Japan. De Franse producenten verwachten dit jaar een daling maar hopen volgend jaar op een kentering door een daling van de euro ten aanzien van de yen.
Ik ben jeanine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam cleo.
Ik ben een vrouw en woon in Gentbrugge () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 16/06/1947 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: franse boeken om de taal te onderhouden.
Cleo is de naam van mijn kat die helaas weggelopen is bij de verhuis, het was een frivole framboos.