
Soort gerecht : visgerecht
Categorie : voorgerecht
Aantal personen : 4
Ingrediƫnten
6 sint-jakobsschelpen
4 dunne plakken gerookte zalm
1 tomaat
100 g ui
4 dl visfumet
50 g boter
2 capsules saffraan
1/2 bosje peterselie
1/4 bosje bieslook
peper en zout
Bereiding
De sint-jakobsschelpen openwrikken met een oestermesje.
De vruchten voorzichtig uit de schelp halen, zeer goed spoelen en droogdeppen.
Het koraal (het rode gedeelte) wegsnijden en invriezen voor een andere bereiding.
Van het witte gedeelte (de nootjes) zorgvuldig de vliesjes verwijderen.
De tomaat pellen, de pitjes verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
De ui fijnsnijden. De plakken gerookte zalm oprollen tot roosjes.
De visfumet tot de helft inkoken, de saffraan erdoor roeren en eventueel op smaak brengen met peper en zout.
De ui fijnsnijden en in de boter smelten.
De sint-jakobsnoten doormidden snijden en heel kort (2 minuten) bakken in de hete boter met de fijngesnipperde ui.
De saffraansaus over diepe warme borden verdelen.
Daarin telkens drie halve sint-jakobsnoten, een zalmroosje en blokjes tomaat schikken.
De zalm versieren met sprietjes bieslook en de sint-jakobsnoten met een takje peterselie.
|