
Gebraden kip met honing en amandel
Ingrediënten
1 flinke kip
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
100 g gedroogde ham
100 g geschaafde amandelen
100 g champignons
100 g Bekegemse eendenlever
piment despelette of cayennepeper
2 takjes rozemarijn
1 citroen
2 el vloeibare honing
2 ontvelde en ontpitte trostomaten
olijfolie
1 krop andijvie
ciderazijn
aardappelzetmeel
peper en zout
voor de flans van aardappel:
400 g gekookte aardappelen
2 eieren
1 pakje beukenzwammen
1 dl room
100 g ovengebakken spek
boter
peper en zout
Bereiding
1. Stoof voor de vulling de gesnipperde sjalot en look aan in olijfolie. Voeg de geschaafde amandelen en de gesneden champignons toe en stoof nog even door. Doe er de gesneden ham bij en haal van het vuur. Doe alles over in de keukenrobot. Voeg de eendenlever toe en kruid met peper, zout en piment despelette. Mix even, maar niet te glad. De vulling mag wat structuur hebben.
2. Snijd met een lang scherp mes de kip onder het vel om het wat los te maken. Zorg ervoor dat je het vel niet doorprikt. Doe dit op de twee helften van de borst en op de dijen. Doe de vulling in een spuitzak en spuit het onder het vel. Je zal merken dat de kip serieus aan omvang zal winnen.
3. Kruid de kip met peper en zout en kleur goudbruin in hete boter. Leg de kip vervolgens op zijn rug in een ovenschaal. Strooi er fijngesneden rozemarijn overheen en bestrijk de borsten met honing. Haal met een dunschiller de schil van de citroen en leg ook deze bij de kip, samen met de tomaten. Bak de kip ongeveer 45 minuten in een oven op 150°C. Als het vocht dat eruit loopt helder is, dan is de kip gaar.
4. Maak intussen de flans van aardappel klaar. Bak daarvoor de gesneden beukenzwammen aan in boter, gekruid met peper en zout. Prak de aardappelen en meng er de room en de eieren door. Voeg het in stukjes gesneden ovengebakken spek en de paddestoelen toe. Doe het mengsel in beboterde individuele ovenvormpjes en bak ze goudbruin in de oven bij de kip.
5. Snipper de andijvie heel fijn en breng op smaak met het sap van een halve citroen, olijfolie en peper en zout.
6. Haal de kip uit de oven en laat rusten. Werk het braadvocht met de tomaten op met enkele druppels ciderazijn en bind met aardappelzetmeel.
|