Rog met vinaigrettesaus Nodig voor 4 personen:
1,200 kg. roggevleugels
1 glas azijn
2 liter visboullion 500gr. aardappelen kervel of peterselie
Voor de saus :
500 gr. rijpe tomaten 1 kfl. Gentse mosterd Tierentijn
3 spl. wijnazijn ( rood of wit )
6 spl. olijfolie
peper en zout
Bereiding :
Was de roggevleugels met koud water met azijn om de viskeuze partikels te verwijderen. Plaats de de rog in een marmiet met " court-bouillon " (koud ) en zet het deksel erop en laat 20 minuten zachtjes pocheren.
Was en stoom de aardappels 15 à 20 minuten.
Maak ondertussen de saus.
Dompel de tomaten in kokend water en pel ze. Verwijder de pitjes en snij de tomaten in blokjes en laat 10 minuten op een zacht vuurtje koken en reduceren, af en toe roeren. Meng in een kom , de mosterd , de azijn , peper en zout verwerk er de olie door en klop de saus flink op . Laat de rog uitlekken .Fileer de rog en dresseer ze op de serveerschotel samen met de in schijfjes gesneden aardappelen.
Meng de vinaigrette met de gereduceerde tomaten en mix .Lepel wat van deze saus over de rog en de aardappelen en versier met wat plukjes peterselie of kervel. Dien onmiddellijk op.
Serveer bij deze vis een witte Graves. Schilderij " de Rog " van Chardin
|