"GESAUTEERD KALFSVLEES MET DIVERSE GROENTEN" Als laatste in mijn reeks van stoofpotjes (eenpansgerechten) een typisch Frans recept uit een tot op de draad versleten (letterlijk) kookboek dat ik altijd op reis meesleur als ik ergens een villa huur. Het Franse 'sauter' betekent in de keuken het snel aanbakken van vlees, vis of groenten in een vette substantie zonder deksel op de pan. Nadien wordt alles geblust met wijn en/of bouillon. Ik maakte dit gerechtje klaar op 22 september, toen het nog heerlijk tafelen was op ons terras.
Nodig voor 4 personen :
800 gr kalfsstoofvlees in blokjes versneden
5 eetlepels olijfolie
40 gr boter
1 dl droge witte wijn
1/2 liter runderbouillon of kalfsfond
1 groene peper
1 rode peper
3 wortelen
1 selderijstengel
2 grote tomaten
1 dl lichte room (20% bv. Gervais)
1 koffielepel marjolijn- of oreganokruiden
bloem
peper en zout
Bereidingswijze :
Kruid het kalfsvlees met peper en zout en wentel het in de bloem.
Verhit de boter en twee eetlepels olijfolie in een 'sauteuse' (zie foto) en bak alle stukjes kalfsvlees aan gedurende 5 minuten tot ze een mooie kleur hebben. Blus met de witte wijn en laat het vocht verdampen. Voeg de bouillon of de fond toe samen met de kruiden. Laat zachtjes garen gedurende 1 uurtje.
Was en reinig de groenten. De pepers ontdoen van zaden en zaadlijsten, de selderijstengel ontdraden en in julienne snijden, de wortelen schillen en eveneens in julienne versnijden. De tomaten ontpitten en ontvellen en in dobbelsteentjes versnijden. Laat alle groenten (behalve de tomaat) uitzweten gedurende een vijftiental minuten in de rest van de olijfolie. Voeg de tomatenblokjes toe en laat nog een tiental minuten sudderen. Vervolgens de groenten bij het vlees doen.
Tien minuten voor het einde van de gaartijd het deksel van de pan nemen, de room toevoegen en een tiental minuten de saus latten indikken.
Garneer de schotel met een paar oreganotakjes.
Dien op met pasta, rijst of gekookte aardappelen.
Wijntip :
Een Château du Gazin (Canon-Fronsac) of een wijn uit de Medoc. In elk geval geen Bourgogne omdat het gerecht zijn 'lichtvoetigheid' niet mag verliezen. Smakelijk eten,
Heli Rombaut en Jeanine Lammens
|