Zwitserse rechter beslist: raclette is geen kaas
De hoogste gerechtelijke Zwitserse instantie heeft dinsdag een eind gemaakt aan de "raclette-oorlog" die verschillende kantons in het land al een tijdje tegen elkaar opzette. "Raclette" is de naam van een gerecht, en niet van een kaas van gecontroleerde herkomst, zo oordeelde de rechter.
De federale rechtbank gaf daarmee gelijk aan drie kantons: Bern, Fribourg en Les Grisons. Zij hadden in 2005 klacht ingediend tegen de beslissing om de vermelding "appellation d'origine contrôlée" (gecontroleerde herkomst) enkel toe te kennen aan raclette die in het kanton Wallis gemaakt werd. Het ging om een besluit van de federale landbouwautoriteiten. Maar volgens de rechter benoemt de term een gerecht en geen kaas en mag dus om het even welke Zwitserse of buitenlandse producent hem gebruiken. "Raclette" betekent al minstens sinds 1574 "een schotel op basis van fondue afkomstig uit Wallis". Het is nog maar recent -sinds 1970- dat het woord ook duidt op de kaas die voor het gerecht gebruikt wordt. Het gaat gewoon om een samentrekking van "fromage à raclette", aldus de Zwitserse rechter. (SER) Fondue savoyarde Een geslaagde kaasfondue bestaat idealiter uit ten minste drie variëteiten. Meng gerijpte kazen met veel smaak (Comté) met een smeltende emmentaler en een fruitigere kaas. Vergeet niet dat oude kazen uw fondue meer karakter geven.
Geef uw fondue een regionale en zelfs internationale toets. Met cantal zit u in de Auvergne, met camembert in Normandië, met cheddar of chester steekt u het Kanaal over, met gouda belanden we in Nederland en met parmezaan horen we een "Ô sole mio" weerklinken
Schenk er bij voorkeur een droge of sprankelende witte wijn bij. U kunt er kirsch of eau de vie aan toevoegen, maar dat is niet noodzakelijk.
U kiest het best een vrij droog brood. Het klassieke stokbrood is uitstekend, maar sommigen verkiezen rogge- en tarwebrood, brood met komijn of sesamzaadjes, die een sterkere smaak hebben dan wit brood.
Om af te wisselen kunt u brood vervangen door in de schil gekookte krielaardappelen.
Wie weinig tijd heft, vindt bij Delhaize " De Leeuw " kant-en-klare kaasfondues om in een pannetje te smelten.
|