 |
De Zwitserse scheikundige Albert Hofmann werd 102. Eind jaren '50 kwam LSD in zwang als geestverruimende drug. Vooral bij de hippies uit de jaren '60 was LSD een populaire drug De ontdekker van LSD, de Zwitserse scheikundige Albert Hofmann, is vandaag overleden. Hij is 102 jaar geworden. Hofmann deed zijn ontdekking in 1938, toen hij onderzoek deed naar het geneeskundige gebruik van een schimmel die voorkomt op tarwe en andere graansoorten.
Zelf proefkonijn
Vijf jaar later probeerde hij het medicijn, voluit lyserginezuurdiƫthylamide geheten, voor het eerst uit, met zichzelf als proefkonijn. Hij nam een zeer kleine dosis LSD in en beleefde een aangename trip, waarbij hij naar eigen zeggen alles zag als in een lachspiegel en in kleuren en beelden dacht. " Flash " Een paar dagen later nam hij een grotere hoeveelheid van het middel tot zich en kreeg hij een hevige angstaanval. "Het middel nam me over", schreef hij aan zijn bazen. Psychiatrie
Hofmann en zijn wetenschappelijke collega's hoopten dat LSD de psychiatrie vooruit zou kunnen helpen. Doordat innerlijke problemen en conflicten erdoor werden uitvergroot zou het kunnen worden ingezet bij het herkennen en behandelen van ziektes als schizofrenie, zo was de gedachte.
Straf spul Het farmaciebedrijf Sandoz, waarvoor Hofmann werkte, bracht het medicijn op de markt onder de naam Delysid en moedigde artsen aan het zelf uit te proberen. Het was een van de sterkste medicijnen die er bestonden: met een gram konden tien- tot twintigduizend mensen twaalf uur lang worden gedrogeerd. Hofmann ontdekte dat het medicijn dezelfde chemische structuur had als psychedelische paddestoelen en kruiden die Mexicaanse indianen gebruikten bij religieuze rituelen.
Intrede als drug
Vanaf eind jaren '50 kwam LSD in zwang als geestverruimende drug. Dat was te danken aan de Amerikaanse schrijver en psycholoog Timothy Leary, die het middel propageerde onder de leuze "turn on, tune in, drop out". Vooral bij de hippies uit de jaren '60 was LSD een populaire drug. In de VS werd het middel al in 1966 verboden en andere landen volgden snel. Verhalen over mensen die onder invloed van LSD uit ramen sprongen en moorden pleegden waren legio en zware gebruikers liepen onherstelbare hersenschade op.
Probleemkind "LSD kan je helpen je ogen te openen, maar dat kan ook op andere manieren: door meditatie, dansen, muziek, vasten", zei hij ooit. Hij gaf toe dat LSD bij verkeerd gebruik gevaarlijk was. In 1979, acht jaar na zijn pensionering, verscheen van hem het boek 'LSD - mijn probleemkind'.
|