Boksen meets schaken: een academische combinatie
De Italiaan Gianluca Sirc tijdens zijn wedstrijd tegen de Brit Andrew Costello.
U dacht dat boksers hersenloze wezens zijn die niets liever doen dan elkaars brein tot pulp slaan? Guess again. In Berlijn werd de 19-jarige Russische wiskundestudent Nikolai Sazhin gisteren wereldkampioen 'schaakboksen', een combinatie van, jawel, schaken én boksen.
De spelregels zijn simpel.
Een wedstrijd start aan de schaaktafel, in het midden van de boksring. Beide boksers krijgen een hoofdtelefoon op met het geluid van een rijdende trein om het gejoel van de toeschouwers rond de ring te dempen. Na vier minuten volgt een rondje boksen van drie minuten, waarna de bel gaat en beide boksers zich opnieuw rond de schaaktafel zetten. Concentratie
"Dat is het moeilijkste aan schaakboksen", zegt David Steppeler, die leraar is in een Berlijnse schaakboksclub. "Je bent helemaal buiten adem maar moet er toch je concentratie bijhouden. Het is vooral moeilijk voor wie eerst aan zet is. Een foute zet kan meteen fataal zijn bij schaken. Daarom laten we onze boksers tijdens training push-ups doen na twee zetten om ze te harden. "
Een schaakboksmatch bestaat uit zes ronden schaken en vijf ronden boksen, maar kan uiteraard ook eindigen bij een knockout of schaakmat. Spelers kunnen ook gediskwalificeerd worden als ze te lang doen over een zet of als ze de boksregels overtreden.
Schaakmat
Gisteren won Sazhin in de finale van de 37-jarige Duitser Frank Stoldt, een politieagent die tot voor kort nog als militair in Kosovo gelegerd was. "Door al die klappen was ik mijn concentratie kwijt, waardoor ik een schaakmat niet kon afwenden", aldus de verliezende finalist. "Ik zag niet dat hij het op mijn koning gemunt had."
Naast de titelwedstrijd vonden er in Berlijn dit weekend ook nog twee andere wedstrijden plaats. Onder de deelnemers onder andere een doctor in de biochemie en een master in politieke wetenschappen.
|