Dit recept komt van Praktijk Sorghvliet Kindertherapie
Wat dacht je van een heerlijk koude bietensalade? De bieten raspen en met een blikje vis mengen (heel goedkoop) , wat mayonaise erdoor en heerlijk smullen met een geroosterd broodje of gebakken aardappeltjes.
sla maken van 500 gr gekookte bietjes,1 appel ,zout,peper ,3 el olie ,3 el azijn en 2tl mosterd.Op bord beetje veldsla,daarop bietjes,wat uitgebakken spek en gehakte walnoten
De ui pellen en in blokjes snijden. Aardappelen schillen en met een beetje zout koken. Bij verse bietjes, alle bietjes in de schil koken. Daarna pellen en de helft raspen. Bij voorgekookte bietjes de helft raspen en warm maken. (De andere helft gebruikt u voor bietjessalade. In dat gerecht snijdt u de bietjes en 1 appel in blokjes.)Het gehakt in een braadpan met een beetje boter en gehaktkruiden rul bakken. De gesnipperde ui toevoegen en lekker bruin bakken.De aardappelen afgieten en de warme bietjes toevoegen. Met een restje jus of wat bouillonpoeder en melk stampen. De stamppot op een bord scheppen en het gehakt met ui mengsel hierover verdelen.
Gare bietjes raspen. Rundergehakt met kruiden die je gewend bent voor een gehaktbal rullen. 2 gesnipperde uitjes erbij. Van aardappels een pure maken met wat boter melk en Noodmuskaat. Ovenschaal invetten Laag gehakt erin puree erop en bietjes erop. Laagje kaas erover en 15- 20 min in de oven 200gr. Als je de bietjes eerst warm maakt kan het ook in de oven maar dan tot de kaas gesmolten is.
Uien fruiten in olijfolie appel en bietjes erbij en even lekker warm maken ongeveer 10 min.
Van de aardappelen en melk met wat boter een aardappelpuree maken en daardoorheen de appel en bietjes stampen. Eventueel op smaak brengen met een beetje Noodmuskaat.
Lekker met zelfgemaakte gehaktballen en een beetje jus.
1 ui snipperen die in een kookpan met een beetje olijfolie fruiten...gelijk daarna boven de pan de gekookte bieten raspen of wat je wil...dan langzaam opwarmen. Heb je nog over dan eet je ze de andere dag koud met een beetje slasaus erdoor..sla en geb.aardappeltjes en een stukje vlees...heerlijk.
Gebruik voor 4 personen: 500 gram bietjes en 1 (grote) appel. Kook rauwe bietjes 3 kwartier in de schil, af laten koelen en pellen. Voorgekookte bietjes zijn klaar om te beginnen. Snij de bietjes in kleine blokjes, schil een appel en snij die zonder klokhuis in dezelfde kleine stukjes. Voeg 2 eetlepels azijn toe en 4 eetlepels suiker (of zoetstof), even laten intrekken (10 a 20 minuten), roeren en klaar. Erg kindvriendelijk.