Op deze club zie je echt heel goedkope recepten. Heb jij ook recepten die goedkoop zijn, laat me dit dan weten in het gastenboek. Dan zet ik ze ook hier neer. De recepten worden gebruikt in het weekmenu wat ik maak.
1 kg Chinese kool 2 eetl boter 50 gr geraspte kaas Aardappelen
ui peper/zout Gehakt.
Schil,was en kook de aardappelen.
Maak het gehakt aan met ee gesnipperd uitje en wat peper en zout of andere kruiden maak er 4 balletjes van en braad ze in wat boter gaar. Maak de Chinese kool schoon,snijd ze in reepjes en was de reepjes goed. Laat de kool goed uitlekken. Verhit de boter in een grote pan,doe hier de kool in en schep hem een keer om. Strooi er wat zout en peper over en laat de kool in 10 minuten zachtjes gaar stoven. Roer vlak voor het opdienen de geraspte kaas erdoor. Serveer het met de balletjes gehakt en de gekookte aardappelen.
aardappelen uitgebakken spekjes,teentje knoflook meefruiten. ,gewelde nasigroenten (van inproba is niet zo zout! anders minder zout in de aardappelen doen stampen en er dan heel dungesneden rauwe chinese kool doorheen
1 Chinese kool 2 el zonnebloemolie 3 bosuitjes, in ringetjes 1 vleestomaat, in stukjes 3 el zoete chilisaus
Snij de kool in repen. Verhit de olie in een wok en roerbak de bosuitjes 1 minuut. Voeg de kool in gedeeltes toe en roerbak de groente ca. 5 min. tot ze beetgaar is. Voeg de tomaat toe en warm het geheel goed door. Breng op smaak met de chilisaus en eventueel een beetje zout.
2 eetlepels olie 2 uitjes, gesnipperd1 150 g gerookte spekreepjes 1 Chinese kool, in reepjes van 1 cm 1 appel, in blokjes 100 g geraspte oude kaas 2 lente-uitjes, in smalle ringetjes
Verhit de olie in de wok en roerbak de uitjes en spekreepjes ca. 3 minuten.
Voeg de kool en appel toe en roerbak het geheel 4 minuten.
Schep de kaas erdoor, warm alles enkele minuten door en voeg zout (voorzichtig, de kaas is ook al zout) en peper naar smaak toe.
1 Chinese kool handje (gezouten) noten naar keuze scheutje ketjap chili flakes scheutje olie om te bakken
Snijd de kool in repen. Hak de noten grof. Bak de notenstukjes enkele minuten in een scheutje olie en voeg naar smaak chili flakes toe. Schep dit uit de pan in een schaaltje en roerbak de chinese kool ongeveer 5 min. De kool mag knapperig blijven. Meng er een scheutje ketjap door. Schep de noten door de kool en laat alles goed doorwarmen.
1 Chinese kool 2 el boter en/of olie peper en zout 150 gr geraspte kaas
Snij de kool in repen. Verhit de boter en/of olie in een pan en smoor hierin de kool ongeveer 10 min. Breng op smaak met wat peper en zout. Roer vlak voor het opdienen de kaas erdoor.
Lekker met gekookte aardappelen. Wil je hier liever vlees bij, kun je minder kaas toevoegen.
500 gr. Chinese kool 200 gr. (runder)gehakt 1 teentje knoflook 1 ui 2 tl sambal oelek beetje suiker 2 el sojasaus beetje olie
Verhit de olie in een wok. Bak hierin het gehakt bruin en rul. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en roerbak zachtjes tot de ui glazig is. Snij de Chinese kool in repen en bak deze ongeveer 3 minuten mee. Schep de sambal, suiker en de sojasaus door het gerecht en laat alles goed doorwarmen.
Kook 300 gr.macaroni in water met zout gaar. Fruit 1 kleingesneden ui en 1 kleingesneden teentje knoflook in 30 gr.margarine. Voeg 250 gr.soepgroente,1 klein blikje tomatenpuree, 1 1/2 dl bouillon en wat tijm en paprikapoeder toe. Stoof dit 10 minuten. Snijd 150 gr.boterhamworst in blokjes. Schep het groentemengsel en het vlees door de macaroni. Warm het gerecht goed door.
ik maak broccoli als volgt: rode peper fijnsnijden ,teentje knoflook persen en dit samen even aanfruiten,brocoli erbij ,afblussen met wat water en half bouillonblokje erbij.'
Donderdag
Kruidenzuurkool met uien
Dit komt van Ria Zirkzee
zakje kruidenzuurkool http://tinyurl.com/p7flhkf AH pakje spekblokjes euroshopper 250 gram 2 grote uien i maggiblokje rundvlees de uien fijnsnijden en samen met de spekblokjes bakken als dat klaar is het maggiblokje erbij doen en het zakje zuurkool alles goed door elkaar doen en dan de aardappelen koken en als die klaar zijn stampen door de zuurkool. eet smakelijk.
Pot sperciebonen en dan even wokken met een gesnipperd uitje halve eetlepel sambal badjak 2 teentjes knoflook en een scheutje ketjap manis. Lekker bij rijst met kip.Meer weergeven
Kook de broccoli beet gaar, giet af en doe het in de oven schaal, verdeel er een blikje ragout over heen en strooi daar wat geraspte kaas over, even in de oven tot de ragout warm is en de kaas gesmolten. Je kan er aardappel puree of rijst bij eten!!
Broccoli in zeer kleine roosjes verdelen, stronk indien nodig schillen en in stukjes snijden. Winterpeen dun schillen, in lange plakken snijden en vervolgens in reepjes. Ui pellen, halveren en in flinterdunne boogjes snijden. In grote wok olie verhitten. Ui, wortel en plakjes broccoli op hoog vuur 2 minuten roerbakken. Knoflook en shoarmavlees 2 minuten meebakken. Broccoliroosjes toevoegen en 1-2 minuut meebakken. Sojasaus en 3 eetlepels water toevoegen. Gerecht op hoog vuur nog 1-2 minuten al omscheppend bakken. Op smaak brengen met peper. Lekker met rijst. Tip: Een scheutje gembersiroop maakt het gerecht aromatischer en een tikje zoeter, zonder dat de gembersmaak uitgesproken aanwezig is. Behalve winterpeen lenen tal van groenten zich voor dit gerecht, zoals paprika, champignons, maïs, prei of bleekselderij.
ik maak broccoli als volgt: rode peper fijnsnijden ,teentje knoflook persen en dit samen even aanfruiten,brocoli erbij ,afblussen met wat water en half bouillonblokje erbij.
Brocolie met fusilini en kip erdoorheen is heerlijk. Eerst brocolie en fusilini koken en de kip in de oven.Kip plukken en bij de afgegoten brocolie en fusilini doen. Lekker en gezond
Broccoli koken Roux maken: 25gr boter smelten 15 gr bloem erbij beetje bruin laten worden dan Beetje voor beetje blijven roeren 350ml warme melk erbij. Scheutje melk ff bakken tot een bol volgende scheutje tot dit een dikke saus is. 200 gr jonge kaas erdoor. (Saus te dik melk erbij) En peper naar smaak.
Je kunt erg variëren met deze saus. Beetje mosterd erbij is mosterd kaas saus. Of ham erdoor.
Als de broccoli in de aabieding is is deze ook lekker. Vegarecept: pasta (goedkoopste)koken en broccoli erbij zodat het meekookt, melk in pan warm maken, knoflookteentjes erbij, flink wat versgemalen peper, creme fraiche bij melk toevoegen en blauwschimmelkaas (de goedkoopste driehoekjes van 0,79) in stukken toevoegen totdat het gesmolten is. Bloem toevoegen zodat de saus goed bindt en de broccoli toevoegen. Garneren met geraspte kaas
Dit recept komt van Praktijk Sorghvliet Kindertherapie
Wat dacht je van een heerlijk koude bietensalade? De bieten raspen en met een blikje vis mengen (heel goedkoop) , wat mayonaise erdoor en heerlijk smullen met een geroosterd broodje of gebakken aardappeltjes.
sla maken van 500 gr gekookte bietjes,1 appel ,zout,peper ,3 el olie ,3 el azijn en 2tl mosterd.Op bord beetje veldsla,daarop bietjes,wat uitgebakken spek en gehakte walnoten
De ui pellen en in blokjes snijden. Aardappelen schillen en met een beetje zout koken. Bij verse bietjes, alle bietjes in de schil koken. Daarna pellen en de helft raspen. Bij voorgekookte bietjes de helft raspen en warm maken. (De andere helft gebruikt u voor bietjessalade. In dat gerecht snijdt u de bietjes en 1 appel in blokjes.)Het gehakt in een braadpan met een beetje boter en gehaktkruiden rul bakken. De gesnipperde ui toevoegen en lekker bruin bakken.De aardappelen afgieten en de warme bietjes toevoegen. Met een restje jus of wat bouillonpoeder en melk stampen. De stamppot op een bord scheppen en het gehakt met ui mengsel hierover verdelen.
Gare bietjes raspen. Rundergehakt met kruiden die je gewend bent voor een gehaktbal rullen. 2 gesnipperde uitjes erbij. Van aardappels een pure maken met wat boter melk en Noodmuskaat. Ovenschaal invetten Laag gehakt erin puree erop en bietjes erop. Laagje kaas erover en 15- 20 min in de oven 200gr. Als je de bietjes eerst warm maakt kan het ook in de oven maar dan tot de kaas gesmolten is.
Uien fruiten in olijfolie appel en bietjes erbij en even lekker warm maken ongeveer 10 min.
Van de aardappelen en melk met wat boter een aardappelpuree maken en daardoorheen de appel en bietjes stampen. Eventueel op smaak brengen met een beetje Noodmuskaat.
Lekker met zelfgemaakte gehaktballen en een beetje jus.
1 ui snipperen die in een kookpan met een beetje olijfolie fruiten...gelijk daarna boven de pan de gekookte bieten raspen of wat je wil...dan langzaam opwarmen. Heb je nog over dan eet je ze de andere dag koud met een beetje slasaus erdoor..sla en geb.aardappeltjes en een stukje vlees...heerlijk.
Gebruik voor 4 personen: 500 gram bietjes en 1 (grote) appel. Kook rauwe bietjes 3 kwartier in de schil, af laten koelen en pellen. Voorgekookte bietjes zijn klaar om te beginnen. Snij de bietjes in kleine blokjes, schil een appel en snij die zonder klokhuis in dezelfde kleine stukjes. Voeg 2 eetlepels azijn toe en 4 eetlepels suiker (of zoetstof), even laten intrekken (10 a 20 minuten), roeren en klaar. Erg kindvriendelijk.
"gewone gekookte andijvie": kook 800 gram andijvie, als het gaar is afgieten en 2 eetlepels Honig groentesaus tuinkruiden erdoor doen. Lekker. Voor 4 personen.
Andijvie Ovenschotel Ovenschotel om je vingers bij af te likken. De andijvie schotel wordt gemaakt met gehakt, aardappelschijfjes, eieren,knoflook , spekjes en kaas
Ingrediënten voor 4 personen ik doe het voor 2 personen dan de helft van het vlees en aardappelen.
•500 gram andijvie, gesneden 500 gram runder gehakt, gekruid 1 klein scheutje vloeibare margarine(of stukje margarine) ca. 8 aardappels geschild en in plakjes gesneden 2 bakjes magere spekjes 1 groot bakje creme fraiche 3 teentjes knoflook, geperst 4 eieren 250 gr gram kaas
Hulpmiddelen Ovenschaal invetten
Voorbereiding Verwarm de oven voor op 225 graden Bereidingswijze Kook de aardappelschijfjes zo goed als gaar. Verhit een koekenpan en bak de spekjes even uit en voeg knoflook toe, schep uit de pan met een schuimspaan. Bak daarna het gehakt grof rul in een scheutje margarine. Roer hierbij de andijvie zodat het slinkt en blus dit af met een heel klein beetje water of wat citroensap, doe een deksel op de pan en laat dit even stomen. Roer de creme fraiche met de eieren los en roer de kaas erdoor eventueel wat peper toevoegen en wat nootmuskaat. Draai het vuur onder de andijvie uit en roer het creme fraiche mengsel erdoor. Schep dit in de ovenschaal en beleg dit met de aardappelschijfjes, strooi de spekjes erover en nog een handje kaas en bak dit 40 minuten in de oven.
Speklapjes,voor 2 personen,neem ik er 3 Uien,2 grote Andyvie,gesneden of zelf snijden,ong 3 ons Ketjap manis Conimex kruiden,zoals:boemboe sate,djahe,laos,koenjit,djintan,ketoembar Beetje olie Stukjes speklappen in olie,daarna uien erbij bakken,dan uit losse hand kruiden erop,smoren in ketjap,en dan de andijvie daar zacht in laten worden Lekker met rijst, eet ze
1 1/2 kg andijvie 20 gr. boter 15 gr. bloem 2 dl melk scheutje koffieroom
-------------------------------------------------
Snijd de andijvie in smalle reepjes. Was de andijvie heel goed en doe ze met het aanhangende water en wat zout in een pan. Kook de andijvie in ongeveer 10 minuten gaar en laat deze dan uitlekken op een vergiet. Verhit de boter in de pan, roer de bloem er goed door en giet dan beetje voor beetje de melk erdoor. Laat de saus even doorkoken en breng het op smaak met zout, nootmuskaat en een scheutje koffieroom. Schep dan de andijvie door de saus.
3 eieren 150 gram broodkruim olie wat peterselie en zilveruitjes.
Shil,was en kook de aardappelen en wortelen met wat zout gaar. Bestrooi de plakken kaas met cayennepeper en nootmuskaat. Haal de plakken kaas eerst door de bloem en vervolgens door de losgeklopte eieren en het broodkruim. Herhaal dit een keer en druk de laag die zich aan de kaas hecht stevig vast met de hand. De kaas mag tijdens het bakken niet gaan uitlekken!!! Verhit de olie tot 200º c. Laat de plakken kaas in de olie glijden en bak ze mooi goudbruin. Neem ze met een schuimspaan uit de frituur en laat ze op keukenpapier goed uitlekken. Garneer ze met de zilveruitjes en de peterselie
Spekjes bakken, dan 2 zakken gekruide aardappeltjes er door, weer wat later een zak italiaanse wokgroente erbij, en dan als laatste voorgegaarde balletjes gehakt in 2en gesneden. Dit alles koop ik bij de Lidl.
geraspte aardappel (vocht er wat uit drukken in een zeef), ei, kruiden, knoflook; doe alles bij elkaar in een schaal, goed mengen. Maakt nu de olie warm in de koekenpan. Mengsel erin in kleine porties of een bodem. Dit om en om bruin bakken. Heerlijk met sla. Je kan variëren door er spek en ui door te doen of tomaat en olijven.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!