|
|
|
DE ZOETE INVAL |
|
|
16-11-2005 |
LEOPOLD II |
Nu komt het moeilijkste gedeelte uit onze geschiedenis van het vorstenhuis. Koning Leopold II. Als zijn vader al geen scrupules had, dan moest zijn zoon zeker niet onderdoen. Ongetwijfeld moet hij een zeer moeilijke jeugd gehad hebben. En op zijn 15de verloor hij zijn moeder en zijn vader keek met moeite m naar zijn kinderen. Hij had wel wat anders te doen dan vader te spelen. Al van jongsaf aan droomde deze man van een kolonie. Alle Europese landen hadden een kolonie, maar België niet. Zijn vader had het ook al geprobeerd, maar vruchteloos. We hadden geen echte vloot om op verkenning te gaan naar onbekende landen. Daarvoor moesten er havens uitgebreid en bijgebouwd worden. met deze taak was zijn vader al begonnen. Nu moest Leopold II maar naar een middel zoeken om ergens een kolonie te vinden en de fondsen om zo iets te bekostigen. Ook mocht hij niet op politieke tenen van bepaalde Europese landen trappen. met name Groot-Brittannië, Frankrijk en Prtugal. maar één eigenschap had hij zeker mee van zijn vader; Hij was geslepen en kende maar één doel: het zijne.
16-11-2005, 10:55 geschreven door Ooikenaar
|
|
|
|
|
|
1. Een vergeten huwelijk
Het Rampjaar 1830. Léopold I en Karoline Bauer Een vergeten huwelijk. De eerste "koning der Belgen": weduwnaar van de Engelse troonopvolgster. Was Charlotte niet gestorven, hij zou ongetwijfeld als prins-gemaal van de Britse heerseres een belangrijke politieke rol gespeeld hebben.
Leopold I, echtgenoot van de Franse prinses Louise-Marie van Orléans: een politiek huwelijk. Maar een ander huwelijk van Leopold van Saksen Coburg wordt blijkbaar vergeten; zijn kortstondige echtverbintenis met de jonge Duitse toneelspeelster Karoline Bauer. Een morganatisch huwelijk, waarop mijn aandacht gevestigd werd door een artikel van J.B. (Jan Brans) in de "Standaard" van 13 januari 1966. Ook Theo Aronson schreef erover in zijn boek "De Coburgs van België". het is een merkwaardig verhaal, waardoor men de mens in koning Leopold I beter leert kennen. Voor dit artikel gebruikten wij vooral de mémoires van Karoline Bauer zelf: "Aus meinem Bühnenleben", (Kiepenheuer Verlag, Weimar 1917).
In september 1828 was de jonge actrice Karoline Bauer opgetogen toen zij vernam dat een goedbekende van haar moeder: prins Leopold van Saksen-Koburg, te Potsdam aangekomen was en een voorstelling zou bijwonen. Leopold, weduwnaar, was toen 38 jaar; Karoline was er 21. Zij zag inderdaad de prins, eerst door het zogenaamde leeuwenoog in het gordijn voor de scène. Zij was onder de indruk; hij was groot en slank en droeg een fraaie rode (Britse) uniform. Zijn bleek gelaat scheen haar edel toe. Hij had kort zwart haar en grote, donkere, melancholische ogen. Zijn gelaat was veeleer interessant dan schoon. Wat haar ook trof, terwijl zij hem bekeek _ hij zittend op de eerste rij neven de koning van Pruisen: et vermoeide in zijn houding en blik.
DE PRINS OP BEZOEK. Leopold zag die avond Karoline in een betoverend dansnummer. De volgende morgen liet hij vragen of hij de "Frau Rittmeisterin" (Karolines moeder, weduwe) en haar dochter een bezoek mocht brengen . Dat mocht. De prins kwam, niet in een hofkoets maar in een gewone huurkoets. Blijkbaar wilde, de méér dan voorzichtige, zich niet compromitteren door een bezoek aan een toneelspeelster! Bij dit laatste bezoek maakte hij op Karoline niet dezelfde overweldigende indruk als de avond tevoren. hij droeg nu niet meer het schitterende uniform maar een, van onder tot boven, toegeknoopte lange zwarte overjas. Zij zag nu dat hij een pruik droeg. Goed gemaakt, maar toch een pruik. De bleke vermoeide man deed haar veeleer denken aan een vijftigjarige pedante kamergeleerde dan aan een levenslustig prins van 38 jaar. Maar hij lachte bemoedigend. En zijn grote, melancholische ogen "boeiden" de jonge vrouw.
"ARME ZWAARBEPROEFDE MAN" Na een hoffelijk en vriendelijk gesprek met de moeder en dochter samen, vroeg Leopold of hij Karoline alléén mocht spreken. Dat mocht. Moeder kon het gesprek volgen, want de deur tussen de twee kamers bleef open. De prins ondervroeg Karoline over haar loopbaan, inkomsten en vooruitzichten. Tenslotte vroeg hij haar of zij bereid zou zijn om te trouwen met een eenzame, vermoeide, zwaarbeproefde man die dikwijls benijd werd maar even dikwijls ongelukkig was. Wat n belevenis voor beide vrouwen! De moeder van Karoline meende dat haar dochter slechts bij zichzelf en bij haar oom; Kristiaan Frederick Stockmar, de vertrouwensman van de prins, kon te rade gaan. De prins, zei Stockmar, wenste stil, huiselijk huwelijksgeluk. Hij had na de dood van zijn vrouw menig liefdesavontuur gekend om zich te amuseren, niet om zich te binden. Dat was zeer nadelig voor lichaam en ziel. Schone, voorname dames hadden hun netten gespannen voor hem maar dat had tot niets geleid. Karoline moest ook weten dat prins Leopold niet rijk was maar zeer zuinig. Nù scheen hij, volgens zijn vertrouwensman, ernstig verliefd te zijn. Saksen Coburg
|
HUWELIJK MET DE LINKERHAND. Indien Karoline erin toestemde met hem te trouwen, zou het een zogezegd huwelijk met de linkerhand zijn, een morganatisch huwelijk Men zou in alle stilte trouwen. Karoline zou de titel van gravin Montgomery krijgen, maar ook dàt in alle stilte. Het huwelijk mocht niet bekend worden, want dan zou Leopold het jaargeld verliezen dat hij in Engeland genoot als weduwnaar van de troonopvolgster, en eveneens de positie die hij daar innam. Overigens - Stockmar was eerlijk - reeds sedert drie jaar werd Leopold de kroon van Griekenland in het vooruitzicht gesteld. De onderhandelingen daarover waren hervat. Indien Leopold koning van Griekenland werd, zou hij onmogelijk een morganatische echtgenote kunne meenemen. De politiek zou dan de wet stellen en gebieden dat Leopold een echte koningin zou meebrengen voor de Grieken. In dat geval zou het geheime huwelijk tussen Karoline en de prins in alle stilte ontbonden worden. Immers: enkel voor God en de naaste verwanten zou Karoline, indien zij in het huwelijk instemde, de gade van Leopold zijn. Indien het huwelijk met kinderen gezegend werd (hetgeen Stockmar niet hoopte), zouden die de graventitel van hun moeder erven en financieel behoorlijk verzorgd worden. Zoals er ook voor Karoline financieel zou gezorgd worden indien haar echtverbintenis met de prins na kortere of langere tijd ontbonden werd. Wat kon Stockmar dus beloven? Voor Karoline levenslang verzekerd, financieel zorgeloos bestaan, maar ook niets meer! Want, waarschuwde hij, Leopold is onstandvastig in de liefde. Wat dan? De volgende dag hadden Karoline en haar moeder een geheime ontmoeting met prins Leopold in een landhuis in de omgeving van Coburg. De prins was vriendelijk, ja hartelijk. Karoline vond hem jeugdiger en frisser, meer onbevangen en ongedwongen. Hij omarmde en kuste haar en verklaarde zijn liefde.
LACHEN EN WENEN. Karoline aarzelde nochtans om met Leopold te trouwen, gezien de mogelijkheid dat hij koning van Griekenland zou worden. Haar moeder drong er echter op aan dat zij hem toch zou huwen. Den eens: een financieel onbezorgde toekomst, in ieder geval! Dezelfde avond nog schreef Karoline een ontslagbrief aan de directeur van het theater waaraan zij verbonden was. Zij moest op reis en optreden als gast in verschillende vreemde steden schreef zij. Het ontslag werd geweigerd, maar haar moeder wist een invloedrijke vriend ertoe te brengen de zaak voor te leggen aan de koning van Pruisen. De vorst bemoeide zich ermee en de actrice bekwam haar ontslag de 14de mei 1829. Zij lachte en weende. Behalve een drietal mensen, waaronder de koning van Pruisen, wist niemand dat zij naar Engeland reisde en met welke plannen.
PRACHTIGE GOUDEN KOOI. Stockmar had voor geld gezorgd en de twee vrouwen reisden naar Engeland. Zij werden zeer mooi en comfortabel gehuisvest in een cottage in Regent Park op veertien mijlen van Londen. Het was er fraai en aangenaam maar Karoline voelde zich als in een gouden kooi. Zij en haar moeder beseften dat zij zich dat zij geheel op de genade en ongenade in de handen van Leopold waren. De eerste dag kwam Kristiaan Stockmar op bezoek. Zijn meester liet de dames groeten en welkom heten, zie hij. Hij was hen niet komen begroeten bij hun aankomst omdat hij door mondaine verplichtingen weerhouden was: een diner bij de hoogste adel. Karoline was zeer ontgoocheld en boos en verborg dat niet. De prins had haar en haar moeder in Kales en Londen toch een eenvoudig welkomswoord kunnen zenden? Stockmar antwoordde dat de prins zeer voorzichtig was; Eérst komt de politiek en dan de liefde. Karoline's moeder zei: had je in Koburg zo gesproken dan zouden wij hier nu niet zitten! Tegen zeven uur s avonds kwam Leopold per rijtuig op bezoek. Hij was zò aangekleed en hoog dichtgeknoopt dat hij als het ware vermomd leek. De begroeting was niet hartelijk. Karoline meende in hem "een dor hart" te voelen. Zij verweet hem dat zij alles op het spel gezet had, ook haar kunstenaars loopbaan, en dat hij nu zo koel was. Zij wilde de volgende dag terugkeren naar Duitsland! Leopold werd teder. Karoline weende, en na deze eerste "storm" waren zij opnieuw verzoend.
|
WANTROUWEND EN PEDANT. Bij Karoline bleef nochtans de ontgoocheling bestaan. Zij leerde nu een wantrouwende, onvoorzichtige en pedante Leopold kennen. Ook haar oom Stockmar scheen veranderd. Hij was zenuwachtig, ontstemd, ontevreden over zichzelf en over Leopold en Karoline. Evenals in de laatste meidagen kwam Leopold in juni dagelijks op bezoek in de cottage. Twee plechtige, voor Karoline vervelende uren. Zij speelde piano, zong, las voor uit romans. En de prins van Saksen-Koburg, ex-gemaal, Britse veldmaarschalk, Griekse kroonpretendent, drizzelde! Aronson beschrijft op bladzijde 20 dat spel als: "het verpulveren van goud en zilverdraad, van kwasten, epauletten en Brandebourgs"! Zo gingen in juni dagelijks uren voorbij, en verder gebeurde er niets. Door haar moeder werd Karoline tot geduld aangespoord. Tenslotte stelde Stockmar de prins een ultimatum. trouw met haar of wij gaan terug! De volgende dag was Leopold daar, als het ware geheel veranderd. Niet meer lethargisch afwachtend; diplomatisch. Hij sprak opnieuw over liefde zoals in Berlijn en bij de ontmoeting nabij Koburg. Hij vergat zijn pedantisme en (één dag!) het drizzelen. Karoline vond hem opnieuw beminnelijk en was ervan overtuigd dat hij haar beminde.
HUWELIJK. De 2de juli 1829 trouwde prins Leopold in de cottage met Karoline Bauer, in een heel eenvoudige plechtigheid - eigenlijk int geheel géén plechtigheid. Stockmar had een huwelijkscontract geschreven, waardoor Karoline de titel "gravin Montgomery" kreeg en een bescheiden jaargeld. En zo was Karoline dan getrouwd met Leopold, verbonden niet door een sacrament, zoals bij de katholieken, maar door een huwelijksverdrag dat "een natuurlijke, door God gewilde verbinding" bekrachtigt.
WITTEBROODSWEKEN. Leopold was de eerste weken stralend, levendig en fris, gelukkig. Niet meer pedant. Hij drizzelde niet meer. Integendeel, hij zong duetten met Karoline en speelde biljart met haar. Zelfs wandelde hij bij avondschemering met haar in het park dat de cottage omgaf. Maar na de maand juli reisde Leopold naar Karlsbad, voor een kuur. Karoline reisde als gravin Montgomery met haar moeder naar Parijs. Half november kwam ook Leopold naar Parijs. Hij verbleef in een ander hotel (geheim huwelijk) en bracht dagelijks een kort bezoek aan zijn vrouw. Begin december vertrok Leopold met Stockmar naar Engeland, en Karoline...bleef alleen achter in Parijs, waar zij met haar moeder zeer droevige kerstdagen doorbracht. Plots kwal er een "bevel" om naar Engeland terug te keren. Maar nooit in haar leven beleefde zij een zo droevige oudejaarsavond als die 31ste december 1829 in de cottage met haar moeder, terwijl haar man in Londen was.
GROOTVADERLIJKE BEGROETING. Op nieuwjaarsdag 1830 kwam Leopold te vier uur s namiddags op bezoek, ingeduffeld zoals een grootvader. Grootvaderlijk ook waren begroeting en gesprek. Geen spoor meer van levensfrisheid, liefde, huiselijke warmte. Karoline speelde en zong gedurende een half uur, terwijl Leopold in bontmantel en met bontlaarzen voor het haardvuur zat. Het diner was ongezellig. Tot een écht gesprek kwam het niet. Na het diner las Karoline voor uit een roman en Leopold drizzelde. helemaal "Grootvader" , volgens zijn vrouw in haar mémoires. En toen hij te zeven uur vetrok, leek hij tevreden. Zo vergingen de dagen. Met de ene hand reikte Leopold en Stockmar naar de kroon van Griekenland, met de andere hand hadden zij Karoline naar Engeland gehaald, wetend (aldus de ontgoochelde vrouw) dat zij niet beiden tegelijk konden vasthouden, dat een van beide moest afgestoten worden: de kroon of Léopolds geheime liefde. Beiden waren diplomaten, met koele diplomaten ogen, volgens Karoline, die zichzelf later beschouwde als speelgoed, gedurende enige uren, voor een zich vervelende pedant.
HET LIED IS UIT. Over de Griekse plannen van Leopold wist Karoline maar weinig. Terwijl zij in Parijs was, waren de besprekingen over de Griekse kroon opnieuw begonnen. In februari 1830 waarborgden Rusland, Frankrijk en Engeland de onafhankelijkheid van Griekenland, onder een christelijke koning. De kroon werd Leopold officieel aangeboden. Karoline was opgetogen toen ook oom Stockmar het haar vertelde. Zij zou opnieuw vrij zijn!...Daarna kwam de weemoed. Zij voelde zich ontgoocheld. Een korte geluksdroom was voorbij. Toch begroette zij haar man hartelijk en ontroerd als de toekomstige koning van Griekenland. En hij...sprak niet over de nakende scheiding, over hun uit-elkaar-gaan. Neen, hij sprak over wat Griekenland voor hem zou betekenen. Einde mei1830 kwam het nieuws dat Leopold toch geen koning van Griekenland zou worden. Karoline zou dus in Engeland blijven. Nu was zij ontgoocheld. Leopold zei haar geen woord als uitleg of verontschuldiging maar deed alsof er niets gebeurd was, en Karoline voelde zich opnieuw vernederd. Omwille van een broer van haar, die in financiële moeilijkheden verkeerde, kwam het tot een scène tussen haar en oom Stockmar, tussen haar en Leopold. En dàn was het uit! Karoline en haar moeder vertrokken naar Duitsland om nooit meer naar Engeland terug te keren.
HUWELIJK ONTBONDEN
In het reeds vermelde artikel van J.B. lezen wij dat in ieder geval werd het morganatisch huwelijk van de prins van Saksen-Koburg met Karoline Bauer - beiden waren evangelisch - in 1831 ontbonden. De ONVERWACHTE kans koning der Belgen te worden dwong de prins tot die stap. Afgezien van andere, politieke, financiële, opportuniteitsredenen, moest hij ook rekening houden met Frankrijk, dat zijn toestemming tot de troonsbestijging van de Saksen-Koburger afhankelijk maakte van zijn verloving met Louise-Marie, de dochter van Louis-Philippe" |
16-11-2005, 10:35 geschreven door Ooikenaar
|
|
|
|
|
Adhémar dag 5 |
Meer en meer begint die kleine puist zijn stek te vinden. Gisteren had het de ganse dag geregend. Daar is de Adhémar niet zot op. Met gevolg meer plasjes in huis en soms een kakaatje. Maar in het begin gaat het altijd zo. Gisterenavond is hij weer rond 8h00 stilgevallen. 't Is niet dat hij overdag geen dutjes doet. Zeker 2 à 3 maal. We mogen niet vergeten dat hij nog maar een kleine puppie is. Maar toch is hij al heel actief. Soms teveel. Vanmorgen stonden we op en vonden inde badkamer enkel maar een plasjes. Bravo, Adhémar, flinke jongen. Tot we het gordijn van de douche opentrokken. Mijnheertje had daar zijn grote behoefte gedaan. Een douche voor de gewone mens en de kakbak voor de hond. Maar je kan niet zeggen dat hij niet proper is. Dat klein spook. Maar je kan er dood eenvoudig niet boos op zijn. Voor mijn rug is het niet bevorderlijk. Bukken om pipi op te kuisen, bukken om hem naar buiten en binnen te dragen. Gisterenavond was ik uitgeteld. Mijn rug was één en al zenuwtintelingen, maar dan van die pijn die je met tandpijn kan vergelijken. Om de muren op te lopen. Na een uur of twee is het dan verbeterd. Vandaag moet ik om 16h00 bij mijn neurochirurg zijn. We zullen horen wat die te zeggen heeft. Voor de rest is het nu weer aan het regenen. Voor de verandering. Het relatieve mooie weer is weg. We gaan stilletjes aan naar de winter.
16-11-2005, 09:15 geschreven door Ooikenaar
|
|
|
|
15-11-2005 |
|
Leopold I huwt op 9 augustus 1832 met Louise Marie van Orléans (13-04-1812, gestorven op 11-10-1850), dochter van de toekomstige koning Louis-Philippe. Ze hadden vier kinderen ( de oudste is zeer vroeg gestorven) Louis-Philippe (24-07-1833 gestorven 16-05-1834) Leopold (09-04-1835 gestorven 17-12-1909) Philippe (24-03-1837) Charlotte (07-06-1840 gestorven 19-01-1927)
Hij had een maitresse, Arcadie Claret ( 30-05-1826 gestorven in 1897) Met haar had hij twee bastaard zonen. Georges en Arthur.
Uit deze relatie is het bastaardgeslacht EPPINGHOVEN ontsproten. In 1862 werden ze twee zonen tot baron verheven. Later huwde Arcadie met Friedrich Meyer ( Nederland, Groningen)
Baron Georges Meyer (1849 gestorven 1904) was hofmeester van hertog Ernest van Saksen-Coburg-Gotha. Zijn nakomelingen vestigden zich in Canada. Baron Arthur Meyer (25-09-1852 gestorven 09-11-1940) was hofmaarschalk en gezant van het hertogdom Saksen-Coburg-Gotha te Brussel.
Het enigste waar hij belang in stelde was de diplomatieke banden met de andere Europese landen. Met zijn eigen gezin hield hij zich nauwelijks bezig. Zijn eigen zoon Leopold moest een audiëntie vragen om zijn vader te kunnen spreken. Laat staan dat hij zich bekommerde om de hongerlijdende bevolking, die toch zijn bevolking was.
In die tijd kreeg hij een toelage van:
|
Basisbedragen |
Omgezette bedragen (1994) |
ZM Koning Leopold I (1831-1865) |
|
|
Civiele Lijst |
2.751.323 (68.204 ) |
502.116.448 (12.477.141 ) |
Dotaties (vanaf 1853) |
650.000 (16.113 ) |
115.960.000 (2.874.573 ) | In een periode, waar de mensen nog geen frank per dag verdienden, moet dat een zeer aanzienlijk bedrag geweest zijn
15-11-2005, 14:31 geschreven door Ooikenaar
|
|
|
|
|
De echte Leopold I |
Het volgende komt uit een passage van het boek "Hoe Coburg de wereld veroverde" geschreven door Paul Belien: ******************************************
" Toen België in 1830-31 ontstond gaf de internationale gemeenschap geen cent voor het overleven van de nieuwe staat. Talleyrand noemde België ' een artificiële constructie bestaande uit verschillende volkeren'. Zijn Oostenrijkse collega Dietrichstein zei dat de Belgische nationaliteit 'een politieke poging eerder dan een waarneembare politieke realiteit' was. Het feit dat deze poging om uit het niets een land te creëren slaagde, dankte dit artificiële land aan de diplomatieke kwaliteiten en politieke handigheden van een enkele man : de Duitser Leopold van Saksen-Coburg. Metternich zou twee decennia later schrijven dat België weliswaar een miskraam was, maar dat met een vorst als Leopold elk land kan overleven. Hij noemde de Coburger een van de beste diplomaten die hij ooit ontmoet had, zeer gereserveerd, zeer voorzichtig en uitzonderlijk sluw. Geld bleef een levenslange obsessie.
"Zijn zelfvoldaanheid maakt je moe en zijn hebzucht doet je walgen' zei de liberale leider Lord Charles Greville. De hertog van Wellington, die zich als eerste minister verplicht voelde Leopold soms uit te nodigen, bekende dat hij oervervelend was. We zaten daar met een groep zageventen, schreef prinses Lieven, de vrouw van de Russische ambassadeur in Londen, aan prins Metternich over een van Wellingtons feestjes : 'Leopold werkte mij op de zenuwen met zijn trage manier van spreken en zijn slechte manier van redeneren. Hij is een Jezuïet en een zeur.'
Veel liefde voor zijn nieuwe vaderland had de koning niet ... " België heeft geen nationaliteit en, gezien het karakter van zijn inwoners, kan het er ook nooit een hebben. In feite heeft België geen politieke reden van bestaan", zo vertrouwde Leopold I in 1859 toe aan zijn kabinetschef Jules Van Praet. Aan zijn jongste zoon Filip, graaf van Vlaanderen, zei hij : " Niets houdt het land bij elkaar en het kan niet blijven duren". Leopold haatte de Belgen. " Zij zijn", zo schreef hij aan zijn nichtje, de Britse koningin Victoria, " de meest onuitstaanbare creaturen die er bestaan."
" België bestaat als staat enkel en alleen omwille van zijn koning; het is uitsluitend zijn dynastie die het behoedt voor een onmiddellijk uiteenvallen of misschien zelfs een burgeroorlog", vermaande hij minister van Buitenlandse Zaken, baron d'Anethan. En aan eerste minister Jean-Baptiste Nothomb zei hij : " De dynastie is de rots waarop het politieke bestaan van dit land exclusief is gebaseerd."
15-11-2005, 13:37 geschreven door Ooikenaar
|
|
|
|
|
Het Traktaat der XVIII Artikelen |
Traktaat der XVIII Artikelen, overeenkomst gesloten na de Belgische Revolutie onder het regentschap van Surlet de Chokier, die door de vijf grote mogendheden (Groot-Brittannië, Frankrijk, Pruisen, Oostenrijk en Rusland) en België, maar niet door Willem I, werd ondertekend te Londen op 26 juni 1831. Het verdrag hield een voor België gunstige interpretatie in van de Grondslagen van de Scheiding of de Londense protocollen, die door de Mogendheden op 20 jan. 1831 aan België en Nederland waren opgelegd en wel door Willem I, maar niet door het Nationaal Congres waren ondertekend. De Grondslagen van de Scheiding bevatten de volgende clausules: Noord-Nederland kreeg zijn grenzen van 1790, alsmede Luxemburg dat te persoonlijke titel aan Willem I bleef behoren; het Belgische grondgebied zou al het overige van het Koninkrijk der Nederlanden omvatten; aan België werd de eeuwige neutraliteit opgelegd en zijn onschendbaarheid werd door de Mogendheden gewaarborgd; België kreeg meer dan de helft, nl. 16/31, van de gemeenschappelijke schulden voor zijn rekening.
15-11-2005, 12:53 geschreven door Ooikenaar
|
|
|
|
|
Eerste koning van België |
Félix de Merode (13-04-1791 gestorven op 7-02-1857) , zoon van Guillaume de Merode behoorde tot de hoogste adel van België. Hij was één van de leiders van het liberaal Katholicisme en van het Unionisme ( politiek verbond tussen liberalen en christelijken) in België. In 1830 werd hij tijdens de Belgische Revolutie lid van het Voorlopig bewind en daarna van het Nationaal Congres. Hem werd gevraagd om Koning te worden, maar hij weigerde. Van 1831 tot 1839 maakte hij deel uit van de regering als minister.. Het Nationaal Congres verkoos op 3 febr 1831 "de Hertog van Nemours", Louis Philippe, de 2de zoon van de Franse Koning, tot "Koning der Belgen". Hij weigerde onder druk van de grote mogendheden met name Groot-Brittannië, Pruisen en Rusland. Een Duitse man met de naam van LEOPOLD van Saksen-Coburg-Gotha die in het Russisch leger tegen Napoleon gevochten had, een tijdje in Frankrijk verbleef en dan naar Engeland ging waar hij de troonopvolgster Charlotte (deze stierf echter in haar kraambed) huwde, werd op 4 juni 1831 door het Nationaal Congres als koning der Belgen verkozen.. . Begin 1830 weigerde deze zelfde man nog om "Koning van Griekenland" te worden. Pas toen het "Traktaat der XVIII artikelen" opgedrongen door de LONDENSE Conferentie op 9 juli 1831 werd goedgekeurd, legde die Leopold de eed af op 21 juli 1831 als Koning der Belgen. Engeland had zijn doel bereikt. België werd een bufferstaat tussen Frankrijk, Pruisen en Engeland zelf. En de koning van die bufferstaat was dan nog iemand van hun rangen door zijn huwelijk met de Engelse troonopvolgster. DE GRONDLEGGER VAN ONS KONINGSHUIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
15-11-2005, 12:47 geschreven door Ooikenaar
|
|
|
|
|
Onafhankelijkheid van België |
In de zomer van 1830 komt het ongenoegen tot een uitbarsting waarbij arbeiders massaal op straat kwamen. Daarbij waren er heel wat pro-Franse gevoelens aanwezig, vooral omwille van het voorbeeld van de verschillende Franse revoluties en de rol van arbeidersklasse daarbij. Na een voorstelling van de "La muette de Portici" werden regeringsgebouwen bestormd en slaagde de beweging ( de arbeiders ) erin de macht over te nemen.De opstand werd door de Belgische Burgerij aangewend om de eigen positie te versterken door het "stelen" van de arbeidersrevolutie. De revolutie werd uitgevoerd door de arbeiders, maar de gevolgen waren vooral voor de rekening van de rijken. Er werd een nationaal conflict gecreëerd om de sociale kwestie naar de achtergrond te verdringen ...... De uiteindelijke Belgische onafhankelijkheid was enkel mogelijk door de steun van de bankiersfamilie ROTHSCHILD die een grote invloed had in Engeland en Frankrijk. Dit was ook bepalend voor de aanstelling van Leopold I als koning, de afbakening van het grondgebied, de verplichte neutraliteit van het land, ...... De inbreng van de Rothschilds bleek noodzakelijk om de Nederlandse financiële belangen te kunnen opkopen. De schatkist was leeg als er al één was. Dat de Belgische revolutie enkel voor de rijken verandering teweegbracht, bleek onder meer uit het feit dat politieke rechten zoals stemrecht slechts aan een uiterst kleine elite werden toegekend. VAN DE 4 MILJOEN INWONERS, HADDEN SLECHTS 40.000 BELGEN STEMRECHT OF 1% VAN DE BEVOLKING.
15-11-2005, 11:45 geschreven door Ooikenaar
|
|
|
|
|
Industriële revolutie |
De eerste industriële revolutie dateert van 1740 en eindigt rond 1850. Het is eerst in Groot-Brittannië uitgebroken door de uitvinding van onder andere het automatisch weefgetouw en katoenmachine. Bij ons begon de Industriële Revolutie rond de jaren 1800 met het oprichten van een katoenspinnerij te GENT door Lieven Bauwens ( had de plannen van de Engelsen afgekeken en een paar Engelse ingenieurs mee naar Belgë genomen. Hij is daarvoor in Egeland bij verstek ter dood veroordeeld) en in 1799 de eerste spin- en kaardmachines te Verviers door William Cockerill te Verviers. In 1807 richtte Cockerill een productieatelier in voor textielmachines. Dit was ten tijde van de inlijving van België bij Frankrijk. Het volk had te lijden onder de zware belastingen en de armoede was groot. Tijdens het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, werd in 1822 de Société Générale opgericht. Dit kwam ten goede aan de Waalse mijnbouw en metaalindustrie, als aan de Vlaamse textielindustrie. Deze ontwikkeling kwam vooral de Burgerij ten goede. Maar kon aan het bestaande pauperisme geen einde maken. ( denk aan priester DAENS die dit allemaal aan de kaak stelde maar zelf vervolgt en verguisd werd). Werkuren perdag liepen gemakkelijk op tot 12 à 14 uur, vrouwen verdienden veel minder dan de mannen en kinderen gingen van hun 7de jaar gaan werken en dit allemaal aan een hongerloon. Ze werkten zeven dag per week en verlof bestond niet. Ze waren totaal overgeleverd aan de willekeur van hun "patroon". De kerk werkte gewillig mee met de gegoede Burgerij om hun arbeiders uit te buiten. In hun preken veroordeelden ze Daens en noemden hem een ketter.
In 1830 was er een enorme woede onder de groeiende arbeidersklasse. Dit werd versterkt door de strenge winter waardoor heel wat arbeiders honger leden. Het ongenoegen leidde tot heel wat spontane acties, zo werden machines vernietigd. Dit bracht de arbeiders echter geen stap vooruit. Het vormde enkel een aanleiding voor nog meer repressie.
15-11-2005, 10:02 geschreven door Ooikenaar
|
|
|
|
|
15 november "Koningsdag" |
Eerst en vooral " gelukwensen" aan ons koningshuis met hun herinnering aan de naamdag van Leopold en Albert. Straks komen daar wel op terug. Met onze kleine puist Adhèmar gaat alles prima. Loopt als een grote rond in de hof. Probeert te spelen met Tobie, maar Tobie wil er nog niet op ingaan. Hij betrouwt het niet en is jaloers. Spijtig voor Adhèmar, want hij zou niets liever doen dan met Tobie spelen. Hij ziet er een soort "moederfiguur" in. Spijtig, maar ik ben zeker dat ze na verloop van tjd wel zullen overeenkomen. ********************** Op deze koningsdag zouden we ons de vraag moeten stellen waarom België (pas) in 1830 onafhankelijk is geworden en een koning als bestuurder kreeg. En dan nog een Duitse totaal onbekende man die zelfs ook niets van België afwist. Eerder had hij het koningschap in Griekenland al geweigerd. Eerlijk gezegd zou ik toch liever in Griekenland wonen dan in België. De twee landen waren voor hem toch totaal onbekend. Hij had er geen connecties mee. De industriële revolutie was volop aan de gang. Frankrijk had zijn Franse Revolutie gekend op 14 juli 1789. Europa kreunde onder de armoede en de hongersnood van de arbeiders die volop werden uitgezogen en misbruikt door de gegoede Burgerij en de aristocraten. In gans Europa probeerden het grootste deel van het volk zich van dit juk te bevrijdden. Neen, na eeuwen bezet te zijn geworden, worden we plots onafhankelijk. En dan worden nog twee delen samengebracht. Een Vlaamssprekend gedeelte en een Frans gedeelte. Waarom is het Nederlands gedeelte niet bij de Verenigde Nederlanden gebleven en werd Wallonië niet aan Frankrjk geannexeerd? Daar zullen straks klaarheid proberen in te brengen.
15-11-2005, 09:08 geschreven door Ooikenaar
|
|
|
|
14-11-2005 |
Internationale verwantschappen met ons koninghuis |
De oom van Leopold I, Ferdinand werd Koning van PORTUGAL door zijn huwelijk met Maria II van Portugal. De oom van Ferdinand, ook Ferdinand genaamd, werd in 1887 vorst van BULGARIJE Door het eerste huwelijk van Leopold I met Charlotte van Hannover zijn we verwant met GROOT-BRITTANNIË Door zijn tweede huwelijk met Charlotte van Orléans met FRANKRIJK. De koning zelf was van Duitse afkomst. Dus DUITSLAND. Vrouw van Leopold II was Marie-Henriette, Aartshertogin van Oostenrijk: OOSTENRIJK. Vrouw van Albert I was Elisabeth, Hertogin van Beieren: DUITSLAND Vrouw van Leopold III was Astrid, Prinses van Zweden. ZWEDEN. Vrouw van Boudewijn was Fabiola: SPANJE. Vrouw van Albert II is Paola: ITALIË
Broer van Leopold II, Philippe huwde met Maria van Hohenzollern-Sigmaringen: ROEMENIË Marie-José, zuster van Leopold III, huwde met Uberto en werd Koningin van Italië: ITALIË Josephine-Charlotte, zuster van Boudewijn en Albert II, trouwde met Prins Jan van Nassau en werd Groothertogin van Luxemburg: GROOTHERTOGDOM LUXEMBURG.
14-11-2005, 15:52 geschreven door Ooikenaar
|
|
|
|
|
|
In Europa bestaan grote verschillen tussen leeftijds-, inkomens- en opleidingsgroepen wat het gebruik van computers en internet betreft. De cijfers van het Europese bureau voor statistiek, Eurostat, maken gewag van een digitale kloof. Europese jongeren veel vaker gebruik van computers in het algemeen en internet in het bijzonder dan vijftigplussers. 85 procent van de studerende jeugd (tussen 16 en 24 jaar oud) maakt gebruik van het internet. Een schrijnend verschil met de categorie van 55 tot 74 jaar: 13 procent daarvan surft al eens op het web.
Opleidingsniveau heeft een sterke invloed op het internetgebruik, zo blijkt uit de cijfers. Driekwart van de mensen met een universitaire of hogeschoolopleiding gebruiken het internet. Ook voor mensen met een diploma in het voortgezet onderwijs ligt het gebruikerspercentage nog boven de vijftig procent (52 procent om precies te zijn). Maar van diegenen die het middelbaar onderwijs niet volledig uitzitten, is slechts een vierde online.
De oorzaken liggen volgens Eurostat niet alleen bij een gebrek aan goede infrastructuur, maar ook bij een tekort aan triggers voor computer- en internetgebruik. Ook het gebrek aan computervaardigheden weegt door.
De studie werd uitgevoerd in 25 EU-landen in 2004, maar de resultaten zijn nu pas bekend.
14-11-2005, 15:03 geschreven door Ooikenaar
|
|
|
|
|
Vervolg Saksen-Coburg-Gotha |
Nu de andere zoon van Frans uit het huwelijk met Augusta Reuss zu Ebersdorf
LEOPOLD I
Eerst getrouwd met Charlotte van Hannover, de eerste erfgename van de Engelse Kroon. Ze sterft in 1917 in het kraambed en het kindje sterf ook.
In 1831 wordt hij koning van België
LEOPOLD II
ALBERT I
LEOPOLD III
BOUDEWIJN I
ALBERT II
HET BELGISCH VORSTENHUIS
14-11-2005, 12:19 geschreven door Ooikenaar
|
|
|
|
|
Saksen-Coburg-Gotha |
Het huis Saksen-Coburg-Gotha behoorde tot het huis Wettin, een vorstengeslacht die het eerst rond 950 vermeld wordt. Coburg is nu de deelstaat Beieren en Gotha is de deelstaat Thüringen in Duitsland. Frans van Saksen-Coburg-Gotha was de zoon van Ernest en Sophia Antonia van Brunswijk-Wolfenbuttel. Frans was eerst gehuwd met Sophia van Saksen-Hilburghausen en ze hadden één zoon: ERNST I. Na de dood van zijn eerste vrouw, hertrouwde Frans met Augusta Reuss zu Ebersdorf en ze hadden ook één zoon: LEOPOLD I. ERNST I
Trouwt met Louise Saksen Gotha en ze hebben één zoon ALBERT (26- 08 - 1819 / 10 - 02 - 1861). Deze huwt met Victoria van Hannover (24-05-1819/22-01-1901). Victoria is de Koningin van het Verenigd Koninkrijk van 1837 tot 1901 De kleinkinderen zijn tot op heden nog Koning(in) van het Verenigd Koninkrijk EDWARD VII: Koning van 1901 tot 1910 George V: Koning van 1910 tot 1936 Edward VIII: koning van 20-01-1936 tot 10-12-1936. Heeft troonsafstand gedaan om te kunnen huwen met de Amerikaanse Bessie Wallis Warfeeld. George VI: koning van 1936 - 1952 Elisabeth II: koningin van 1952 tot heden ( vier kinderen: Charles Anne Andrew Edward
HET ENGELS KONINKLIJK HUIS
14-11-2005, 12:08 geschreven door Ooikenaar
|
|
|
|
|
Koningshuis |
Jullie zullen zich ongetwijfeld al afgevraagd hebben, waarom ik plots over onze koningen begin te praten. Eenvoudig omdat het overmorgen "Koningsdag" is en we één van de weinige landen zijn die een koningshuis hebben. Ook het ontstaan ervan is de moeie om te weten. Waarom hieronder een kleine stamboom van de grootvader en vader van onze eerste koning staat zal jullie ook wel duidelijk worden. Dus er volgt nog meer uitleg. Eens je je verdiept in die materie, des te complexer de structuur wordt en plots ziet men linken over GANS Europa. Al die ( toch de meeste) huwelijken waren politieke zetten op het diplomatisch schakenbord van Europa. Nu terug naar ons mini boerderijtje. Adhèmar wordt een flinke hond. Staat al beter op zijn pootjes en doet niets anders dan verkennen en spelen. Soms is hij zo afgepeigerd dat hij ligt te snurken dat het een plezier is. Gisterennacht heeft hij zeer weinig kabaal gehouden en vanmorgen heeft hij de eerste keer om 5h30 gejankt. Maar niet te lang. Nu ben ik van doggysit; Karoline is gaan werken. Gelukkig gaat het vandaag een zonnige dag worden tot 12°C ( 54 F). Hopelijk kan ik in de tuin werken zo kunnen Tobie en Adhèmar buiten spelen.
14-11-2005, 09:40 geschreven door Ooikenaar
|
|
|
|
13-11-2005 |
Afstamming van Leopold I |
Afstamming LEOPOLD I |
|
|
|
|
|
|
|
|
Ernest Frederik van Saksen-Coburg-Gotha |
|
|
|
|
|
X |
|
|
|
|
|
Sophia Antonia van Bunswijk-Wolfenbüttel |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoon Frans van Saksen-Coburg-Gotha |
|
|
|
|
X |
|
X |
|
|
|
1ste vrouw Sophie van Saksen-Hilburghausen |
|
2de vrouw Augusta Reuss zu Ebersdorf |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoon ERNST I |
|
Zoon LEOPOLD I |
|
|
|
|
|
|
|
|
13-11-2005, 19:49 geschreven door Ooikenaar
|
|
|
|
|
Slaapwel |
Aan al mijn lezers een prettige nachtrust. Zoals je ziet heb ik me al geïnstalleerd.
Adhèmar
13-11-2005, 19:48 geschreven door Ooikenaar
|
|
|
|
|
|
Werking De Koning wordt bijgestaan door een groep medewerkers die het hem mogelijk maken alle aspecten van zijn publieke functie als staatshoofd te vervullen.
Het Huis van de Koning bestaat uit vier autonome departementen, die elk geleid worden door een hoofddignitaris. Dit zijn in protocollaire volgorde:
- de Grootmaarschalk van het Hof - de Kabinetschef van de Koning - het Hoofd van het Militair Huis van de Koning - de Intendant van de Civiele Lijst
Elke hoofddignitaris heeft de leiding over zijn departement en legt verantwoording af aan de Koning. De onmisbare coördinatie tussen de vier departementen gebeurt, onder meer, door regelmatige vergaderingen tussen de betrokken hoofddignitarissen.
Het Departement van de Grootmaarschalk van het Hof regelt alle openbare activiteiten van de Koning en de Koningin in België en in het buitenland. De Grootmaarschalk stelt de Vorsten een programma voor, dat na goedkeuring wordt uitvoerd. Hij verzorgt tevens de coördinatie tussen de verschillende Huizen en Dienst (Huis van Koningin Fabiola, Huis van de Hertog en de Hertogin van Brabant, Huis van Prinses Astrid en Dienst van Prins Laurent). Hij wordt bijgestaan door verschillende medewerkers:
- De Protocolchef, verantwoordelijk voor het protocol, voor het goede verloop van de audiënties, recepties en officiële maaltijden op het Paleis alsook voor de formele activiteiten buitenshuis;
- De Commandant van de Paleizen, die hoofdzakelijk instaat voor de logistieke steun van de activiteiten (personeel, vervoer,...) alsook voor het onderhoud van de Paleizen. In die hoedanigheid organiseert hij de taken van het personeel en werkt tevens nauw samen met de Intendant van de Civiele Lijst.
Hij is eveneens Directeur van de Koninklijke Jachten;
- Een Adviseur die de Koning informeert en zijn activiteiten voorbereidt op economisch, sociaal en andere gebieden;
- De Secretaris van de Koningin, die belast is met het voorstellen en voorbereiden van de audiënties en bezoeken van de Koningin en die de leiding heeft over haar sociaal secretariaat (cf. de Werken van de Koningin). Ook staat hij in voor de culturele sector (ook voor de Koning).
De Kabinetschef van de Koning staat in voor de politieke en administratieve problemen en voor de contacten met de regering en de politieke wereld. Hij staat de Koning bij in de opvolging van de politieke actualiteit.
De Kabinetschef volgt dagelijks de nationale politiek om de Koning hiervan op de hoogte te brengen. Hij doet voorstellen voor de politieke audiënties van de Koning en bereidt ze voor. Hij staat de Koning bij in de voorbereiding van toespraken. Hij licht de Koning ook in over de evolutie van de internationale politiek.
Hij wordt bijgestaan door verschillende medewerkers :
- De Eerste Adjunct-Kabinetschef - internationale betrekkingen, licht de Koning in over de evolutie, onder meer via de berichten van onze ambassadeurs in het buitenland, en staat de Koning bij in de voorbereiding van toespraken bij officiële bezoeken.
Hij bereidt tevens notas voor die bestemd zijn voor bepaalde audiënties van de Koning, zoals geloofsbrieven, afscheidsaudiënties, audiënties van staatshoofden die op bezoek zijn en bij bezoeken van de Koning in het buitenland.
- De Adjunct-Kabinetschef - binnenlandse aangelegenheden leidt de dienst verzoekschriften, is verantwoordelijk voor de behandeling en adviesaanvraag van de Koninklijke gunsten, de bruiloftsdienst en de algemene briefwisseling.
- De Persadviseur verzorgt de contacten met zowel de Belgische als de buitenlandse geschreven en audiovisuele pers. Hij verspreidt de persberichten en regelt de contacten met de pers tijdens de
activiteiten van de leden van de Koninklijke Familie, zowel op het Paleis als daarbuiten.
- De Juridische Adviseur kijkt de documenten na die ter ondertekening voorgelegd worden aan de Koning.
- De Archivaris houdt de archieven van de departementen en diensten van het Paleis bij en maakt er een inventaris van. Dit archief bevat documenten van zowel bestaande diensten als van diensten die werden opgeheven. Hij staat tevens ter beschikking van vorsers die het archief wensen te raadplegen.
Het Hoofd van het Militair Huis van de Koning staat de Vorst bij met het invullen van zijn opdracht in het domein van Landsverdediging. Zowel op het nationale als het internationale vlak informeert hij de Koning over de toestand, de ontwikkeling en de werking van de Strijdkrachten. In nauwe samenwerking met het Kabinet van de Koning kadert hij de defensiepolitiek in de context van de buitenlandse politiek. Op die manier wordt de Koning op de hoogte gebracht van de veiligheids- en de defensiestrategie, van de geopolitiek, van de politiek en van de werking van internationale organisaties, van het personeel en van de middelen van de buitenlandse Strijdkrachten.
Het Hoofd van het Militair Huis organiseert de contacten van de Koning met de Strijdkrachten, onder de vorm van audiënties, werkvergaderingen of bezoeken; de Koning ontvangt o.m. in audiëntie, de Minister van Defensie maar ook hoge Belgische of buitenlandse militaire autoriteiten.
In nauwe samenwerking met de Grootmaarschalk van het Hof en de Kabinetschef adviseert het Hoofd van het Militair Huis ook de Koning in de sectoren van wetenschappelijk onderzoek, energie en politiediensten en bereidt hij de activiteiten voor in deze domeinen.
Het Hoofd van het Militair Huis verzekert de betrekkingen en coördineert de activiteiten met patriotische en oudstrijdersverenigingen. De Besluiten van het Ministerie van Defensie worden via het Hoofd van het Militair Huis voorgelegd ter ondertekening door de Koning.
Het Militair Huis is bovendien verantwoordelijk voor het beheer van het informaticasysteem van het Paleis. Dit wil zeggen, zowel voor de departementen van het Huis van de Koning, als van de Huizen en Dienst van de andere leden van de Koninklijke Familie.
Het Militair Huis wordt geleid door een opper officier die wordt bijgestaan door een hoofdofficier, Adviseur bij het Militair Huis en Voorzitter van het Coördinatiecomité van de informatica in het Paleis, van het technisch informaticapersoneel en van het administratief secretariaatspersoneel.
Tot het Militair Huis behoren eveneens de Vleugeladjudanten en de Ordonnansofficieren van de Koning.
De Intendant van de Civiele Lijst van de Koning staat in voor de leiding over en het beheer van de materiële, financiële en menselijke middelen van het Huis van de Koning. Hij wordt bijgestaan door de Schatbewaarder van de Civiele Lijst van de Koning, door de Adviseur bij de Civiele Lijst voor de projecten en studies die hem worden toevertrouwd, en door medewerkers voor het personeelsbeheer, het patrimoniumbeheer, de administratie, de preventie en bescherming op het werk, de boekhouding en het secretariaat.
De Koning wordt permanent bijgestaan door een Ordonnansofficier, terwijl de Vleugeladjudanten hem kunnen vertegenwoordigen op activiteiten waarop hij niet aanwezig kan zijn. (verwijzen naar FAQ)
Voor de persoonlijke bescherming van de Koning en zijn Familie, alsook voor de bewaking van de koninklijke domeinen, detacheert de Federale Politie permanent een Veiligheidsdienst bij het Hof. Deze dienst staat onder het bevel van een Hoofdcommissaris.
13-11-2005, 13:08 geschreven door Ooikenaar
|
|
|
|
|
Functie van de koning |
Functie Op het politiek vlak vertaalt de actie van de Koning zich niet door een eigen of persoonlijk gezag, dat hij zou kunnen uitoefenen buiten de samenwerking met de ministers. Het is via advies, suggesties, waarschuwingen, verwittigingen en aanmoedigingen dat de Koning een invloed uitoefent op de politieke hoofdrolspelers. Zijn optreden past in een sfeer van continuïteit, van duur, van lange-termijnobjectieven voor het land en de staat. Deze activiteit van de Koning uit zich in de dialoog die hij voert met alle actoren van het politieke besluitvormingsproces. Daarom ontmoet de Koning niet enkel vertegenwoordigers van de politieke wereld maar ook al wie een rol speelt in het land. Deze ontmoetingen, waarvan de inhoud steeds vertrouwelijk blijft, vormen een waardevolle bron van informatie voor de Koning en bieden hem de gelegenheid zijn invloed uit te oefenen. Het belang en de invloed van het politieke optreden van de Koning varieren naargelang de omstandigheden en het ritme van het openbaar leven. Zijn optreden moet vooral constant zijn. Op bepaalde ogenblikken treedt de Koning echter duidelijker op de voorgrond, ook al wordt hij steeds gedekt door de ministeriële verantwoordelijkheid, namelijk in de periodes van regeringsvorming.
De Voorzitters van de gewestelijke en gemeenschappelijke regeringen leggen de eed af in de handen van de Koning. Hij ontvangt ook de leden van de gewest- en gemeenschapsregeringen en parlementen in audiëntie.
13-11-2005, 12:48 geschreven door Ooikenaar
|
|
|
|
|
|
E-mail mij |
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
|
Gastenboek |
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
|
|
|
|