Foto
Inhoud blog
  • De Nacht van de Geschiedenis 2018
  • Inferno Innovation 50 jaar geleden...
  • 27ste quiz in oktober 2017
  • Open Monumentendag: Natuur in de stad
  • 27ste quiz in het GC Den Dam
  • Activiteiten september 2017 - juni 2018
  • Viering Lutgardiscollege op 7 mei 2017
  • Verslag Lezing KVS
  • Verslag Algemene Vergadering 2017
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto

    Gilbert Vanden Eynde - Wijkmeester

    Foto
    Michel Colemans, Penningmeester +
    Quizmaster + Wijkmeester
    + Boekenmeester
    Foto

    Rit Goetschalckx, secretaris

    Foto

    Willy Stroobants, wijkmeester

    Foto

    Frederic Kubben en Victoria Morré

    DAVIDSFONDS OUDERGEM
    Welkom in cultuur
    23-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VLAANDEREN QUIZT
    Heeft u in groep soms ook zin in een gezellig avondje uit? Gaat u geen uitdaging uit de weg? Dan hebben het Davidsfonds Elsene-Etterbeek en het Davidsfonds Oudergem-Watermaal Bosvoorde een leuk idee voor u! Waarom niet een avondje samen quizzen?

    Op zaterdag 18 oktober 2008 gaan immers heel Vlaanderen én Brussel aan het quizzen. Iedereen mag deelnemen, je hoeft helemaal geen ervaren quizzer te zijn. De vragen gaan over alles waarin de inwoners van Vlaanderen en Brussel een stukje van hun roots herkennen (cultureel, sociaal, economisch, levensbeschouwelijk, politiek…).

    De quiz is uitdagend maar zeker niet té moeilijk. De beste ploeg van elke voorronde gaat bovendien naar de grote nationale finale op zaterdag 15 november 2008 in de Concert Noble.

    In Brussel organiseren de Davidsfonds afdelingen Elsene-Etterbeek en Oudergem-Watermaal-Bosvoorde een preselectie in Etterbeek (Parochiezaal O.L.V van het Heilig Hart, Tervatestraat vlakbij metro Thiefry).

    Deelnemen aan de quiz kost € 20 per ploeg. Een ploeg telt altijd vier personen.

    Ploegen waarvan minstens één persoon lid is van Davidsfonds of van Knack Club, betalen slechts €16 per ploeg. Maar niemand gaat met lege handen naar huis. Iedereen krijgt aan het einde van de avond al zeker de Roetskalender 2009 mee naar huis (handelswaarde € 10,95) én een leuke lokale attentie van de afdelingen!

    De eerste drie plaatselijke ploegen ontvangen daarbovenop nog andere mooie prijzen.

    Inschrijven kan via www.vlaanderenquizt.be, via overschrijving (schrijf het juiste bedrag over op KBC rekeningnummer 431-0664161-69. Vermeld in de mededeling zeker je ploegnaam en je quizplaats), telefonisch 02/512.89.43 of via e-mail brussel@davidsfonds.be. Inschrijven kan tot en met 8 oktober!

    Alvast een smaakmakertje:

    Als u "andives de Bruxelles" eet, wat ligt er dan op uw bord? (witlof)

    We hopen u te mogen verwelkomen op zaterdag 18 oktober 2008!

    23-09-2008 om 00:00 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.THE BRITISH ROYAL COLLECTION


    Op initiatief van de Davidsfondsafdelingen St.Pieters-Woluwe, Oudergem en Elsene/Etterbeek mochten wij op zaterdag 13 september de unieke tentoonstelling THE BRITISH ROYAL COLLECTION in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel bezoeken. 41 deelnemers werden toevertrouwd aan 3 gidsen. Door de vorming van kleine groepen kon iedereen goed meeluisteren en vragen stellen.

    Van Hendrik VIII tot koningin Elisabeth II hebben verschillende Britse monarchen in hun vrije uurtjes werk gemaakt van een kunstcollectie die zowel in kwaliteit als kwantiteit niet te versmaden is. Wij kregen een verzameling te zien van Vlaamse meesters. De KMSKB slaagden er in om in samenwerking met "The Royal Collection Trust", die de Koninklijke collectie beheert, een vijftigtal belangrijke werken tijdelijk terug te halen naar hun "land van herkomst". Het ging om werken van Hans Memling, Quinten Metsys, Jan Gossaert, Pieter Bruegel de Oude, Paul Bril, Pieter-Paul Rubens en Anton Van Dyck. Naast deze kunstwerken presenteerden de KMSKB enkele relevante meesterwerken uit de eigen collectie.

    Eén van de hoogtepunten was de opstelling van "De moord op de onnozele kinderen" door Bruegel de Oude uit de Koninklijke verzameling, naast "De volkstelling te Bethlehem" uit de Brusselse collectie. Beide werken tonen grote verwantschap, aangezien het om Bijbelse taferelen gaat die Bruegel transponeerde naar een Brabants sneeuwlandschap. Keizer Rudolf II van Oostenrijk liet het schilderij van de kindermoord overschilderen. Hij liet de afgebeelde kinderlijkjes vervangen door dieren of huisraad om het geheel minder schrikwekkend te maken. Bij nader toezicht zagen wij nog hier en daar (een vergetelheid?) een arm of een been van een kind opduiken naast of onder de afbeelding van een hond of een gans. Héél eigenaardig! We konden dit goed bestuderen en ons een beeld vormen van de oorspronkelijke compositie doordat de KMSKB ook over een kopie beschikt van het oorspronkelijke doek door zoon Pieter Bruegel de Jonge geschilderd. Deze kopieerde veel werk van zijn beroemde vader uit commerciële overwegingen.

    Ook een hoogtepunt, de schilderijen van Rubens en Van Dyck die doorgaans in Engeland hangen. Van Rubens waren dat enkele landschappen en portretten, alsook een schets van "De tenhemelopneming van Maria", waar de KMSKB de retabel van bewaren. Van Van Dyck waren er portretten en religieuze onderwerpen te zien, waaronder "Christus geneest de lamme", dat hij als jongeling schilderde in het atelier van Rubens. De KMSKB confronteerden dat doek met een jeugdwerk van Rubens – "Christus en de overspelige vrouw" en met "Nicodemus door Jezus onderricht".

    Een ander belangrijk luik was het ensemble van vijf schilderijen van David Teniers de Jonge, de schoonzoon van Jan Bruegel de Oude.

    Op het einde van de rondleiding mochten wij een schilderij aanschouwen van koningin Elisabeth II.

    Irène

     


    22-09-2008 om 00:00 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WANDELING DOORHEEN OUDERGEM, LEDENMIS EN RECEPTIE,

    WANDELING DOORHEEN OUDERGEM, LEDENMIS EN RECEPTIE,

     21 JUNI 2008

     

     

    Gezien de zeer positieve ervaring van 2007 werd ook de ledenmis van 2008 voorafgegaan door een wandeling geleid door de onnavolgbare heemkundige van Oudergem, Louis Schreyers. Op de verkiezingszondag van 2007 liep de wandeling in de buurt van de St. Juliaankerk met als hoogtepunt het bezoek aan het ondergrondse stormbekken van de Woluwe; in 2008 was de buurt van de St. Annakerk aan de beurt. Je zou de omloop kunnen betitelen als “de wandeling der kleine steegjes van Oudergem”: Ze is zo pittoresk en zo interessant dat ze warempel een brochure verdient.

     

    Vanuit Den Dam liep de wandeling doorheen de Clos du Bergoje, een nieuwe wijk gebouwd in het park van het kasteel dat tot in de 80er jaren de berg tussen de Tervuurse- en Waversesteenweg beheerste. Onder het gebrom van een gemotoriseerde parachute daalden we af naar de Tervuursesteenweg en bekeken er het huis van kunstschilder Auguste Oleffe. Nadien beklommen we opnieuw de heuvel van de Bergoje, wat terecht “Berghuizen” betekent. Louis klopte aan aan één van die mooie huisjes en een zwaar bebaarde man leidde ons doorheen zijn prachtige tuin die tot aan de overkant van de berg leidt. Wie de foto’s op de blog van de afdeling bekijkt zou zich in het groen van een Frans dorp wanen. Langs de achterkant van de tuin daalde het gezelschap af langsheen een home voor bejaarden tot aan de Rood Kloosterbeek, die in een idyllisch park zijn bedding heeft uitgegraven aan de voet van de Bergojeberg.

    Aan de Bassemstraat bereikten we de massale poort van wat ooit het kasteel was. Op het hoekgebouw van de alpinistenwinkel Lacomte herinneren een soort mijlpaaltjes eraan dat zich hier de inrijpoorten bevonden van een transportbedrijf. Onder de Bassemstraat loopt de Woluwebeek. Aan de overkant van de Waversesteenweg voedde zij ooit een watermolen, waaraan de namen “Résidence du Vieux Moulin” en “Oude Molenstraat” herinneren. In de gevel van de nr. 1 van die straat is een kleine kapel gemetseld die eraan herinnert dat hier ooit een grote kapel stond. Wat verder in de straat prijkt de prachtige muurschildering van Tilly die de stripfiguur Guus Slim voorstelt. We liepen de piepkleine Hellingstraat in – er is nauwelijks ruimte voor twee voetgangers naast elkaar- en stegen op tot de Dorpelingenstraat. Daar heeft een fantasierijke inwoner een blind raam beschilderd met een astronoom die naar de sterren tuurt. We staken de Tervuursesteenweg over en bereikten opnieuw een nauwe doorgang: de nummers 17 tot 51 van diezelfde steenweg! Achter de St. Annakerk bereikten we de enge Godsvruchtsstraat die terug naar de Tervuursesteenweg leidt. Aan het nummer 115 ontdekten we zowaar een Bed and Breakfast!

     

    De Sint Annakerk zag dank zij de toeloop van Davidsfondsers het aantal misgangers van de Zaterdagmis verdriedubbelen. Het uitstekende koor Prekelinde uit St. Lambrechts Woluwe bracht stemmige muziek, vooral geplukt uit de Deutsche Messe van Franz Schubert. In deze viering werden de overleden DF-leden herdacht, en dan vooral Mevr. Jeanne Siccard, echtgenote van Victor Van Gucht en Albert Smet, oud-koster van St. Juliaan en componist van het lied “Komt eens over naar Oudergem” dat door onze afdeling ter gelegenheid van de Nacht van de Geschiedenis herontdekt werd. Guido Kayaert, de nieuwe proost die de gepensioneerde Jos Fannes opvolgt, bracht een krachtige preek waar de christelijke inspiratie van de basisprincipes van het Davidsfonds duidelijk werden belicht.

     

    Na de mis was het een grote massa volk die de berg afdaalde naar Den Dam, waar de feeën van het bestuur een overvloedige receptie hadden bereid. En niet àlle tafelgasten waren Davidsfondser, Vlaming of sympathisant... De stemming was opperbest en in zijn traditionele speech kondigde de voorzitter zijn ontslag aan na een mandaat van 21 jaar.

     

    En zo was die Davidsfondsactiviteit van 21 juni 2008 een synthese van datgene waar die voorzitter al die tijd naar heeft gestreefd: een levenskrachtige afdeling die een vooraanstaand speler is in het culturele landschap van Oudergem, de geschiedenis van deze gemeente weer tot leven laat komen[1], zich vriendschappelijk opstelt tegenover de Franstalige gemeenschap, de christelijke waarden individueel en sociaal levendig wil houden, en die aan de Vlamingen van Oudergem een plaats biedt voor ontmoeting, gezelligheid en verrijking.

     
    Voor de foto's kunnen jullie terecht op

    http://picasaweb.google.nl/REINTJE49/WANDELINGRECEPTIE21608

    http://picasaweb.google.nl/REINTJE49/WANDELINGLEDENMISRECEPTIE21608FotoSLievenChantal

    Lieven



    [1]           Duizendmaal dank, Louis Schreyers, Ann Degraeve, Hubert Soumillion, Jacques Deceuninck,  Irène Arquin en zovele anderen !

    29-08-2008 om 23:39 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NACHT VAN DE GESCHIEDENIS - 2de UITGAVE

    NACHT VAN DE GESCHIEDENIS, TWEEDE UITGAVE, 8 JUNI 2008:

    OPNIEUW OVER DE WAVERSESTEENWEG, MAAR DAN OVERDAG

     

     

    Op 8 juni 2008 hebben de DF afdelingen Oudergem, Elsene en Etterbeek voor de tweede maal herdacht dat de Waversesteenweg rond 1728 werd aangelegd om boomstammen vanuit het Zoniënwoud naar de zagerijen van Elsene te vervoeren. Zo konden de zeer velen die op de eerste uitgave van 18 maart de bus gemist hadden toch nog het evenement meemaken. Ook ditmaal was de bus eivol. Zelfs moest een wagen ingezet worden om twee bijkomende deelnemers te vervoeren.

    Hoewel de programma’s in maart en juni nagenoeg identiek waren vielen enkele verschillen te noteren. De maartuitgave kwam bij nacht met lichte regen en leek meer mysterieus en meer intiem. De overvloed van notabelen gaf meer dat gevoel van: “Hier gebeurt wat”. De juniuitgave kwam overdag en bij stralende zon. Dit gaf meer levendigheid en luim aan het gebeuren en liet toe meer te zien en langer rond te kijken.

     

    Kort na twee uur vertrok dus een bus, ditmaal ter beschikking gesteld door de Gemeente Etterbeek (met dank aan de Schepen en DF-lid Frank Van Bockstal). Op verschillende haltes besteeg nieuw volk het voertuig. Anders dan bij de eerste editie was er ditmaal geen muzikant aan boord, wat de gesprekken vergemakkelijkte.

     

    Aan het Londenplein wachtte Suzanne Monkasa, voorzitster van  de RVDAGEB (Raad van De Afrikaanse Gemeenschappen in Europa/België), het gezelschap op. Geestdriftig voerde zij ons doorheen de wijk Matonge, voor ditmaal een wat langer traject. Er werd halte gehouden aan het Vlaams-Afrikaans huis, het Afrikahuis en Espace Matonge, dat ditmaal gesloten was. Indrukwekkend was ook het standbeeld van de vrede, samengesteld door leeggeschoten kogelhulzen uit de Rwanda-oorlog.

     

    Na een rondje rond de Naamse Poort reed de bus de hele Waversesteenweg af. Daarbij werd uitmuntende commentaar geleverd door Louis Schreyers, de Oudergemse heemkundige bij uitstek wiens boeken het idee van de herdenking hadden aangebracht. Louis wees erop dat de steenweg tot de Kroonlaan het tracé van oude wegen volgde terwijl de Oostenrijkers nadien een volstrekt nieuwe rechtlijnige straat hadden aangelegd. Onderweg wees Louis op vele bezienswaardigheden zoals (in volgorde van ontstaan) de buurt Kalkoven, de Bergoje, Ligot (het oudste bedrijf van Oudergem), de kerk van de Paters van het Allerheiligste Sacrament met de enige camping van Brussel, Albert Hall Roseland, de Espace Senghor en Metro Hankar.

     

    Aan het Happark hield de bus halte. In het prieeltje van dit onbekende maar heerlijk domein hernam acteur Tom Verhofstadt zijn zeer gesmaakte herdenking van de geschiedenis van de familie Hap die aan Etterbeek ettelijke burgemeesters schonk. Geestdriftig beschreef hij het leven van de gegoede burgerij van de 19e eeuw en de grote plantenrijkdom van dit idyllisch oord. Natuurlijk kreeg hij een daverend applaus van het publiek waarbij zich ook enkele gewone parkbezoekers hadden gevoegd.

    Bij het kasteel Dry Borre stapten de deelnemers een tweede maal uit. Jeff en Bart, twee stoere trekpaarden trokken symbolisch enkele boomstammen over de Waversesteenweg zoals dat ook 280 jaar geleden gebeurde. Bruno Vermeiren van de VZW Paard en Bos gaf deskundige uitleg en beantwoorde een spervuur van vragen over mentechniek, onderhoud van paarden, organisatie van de VZW enzovoort. De paarden werden voor een personenkar gespannen die de steenweg afreed met Irène Arquin en Mieke Kelkermans aan boord; ze wachtte de deelnemers op aan Den Dam.

     

    Na een buspassage voor mijlpaal nummer 8 (aan het voetbalveld van Oudergem) stapte het gezelschap een laatste maal uit aan de speciaal herschilderde mijlpaal nummer 7. Volgens Louis Schreyers heette de steenweg die in 1728 werd aangelegd oorspronkelijk Tervuursesteenweg maar de naam werd omgevormd tot Waversesteenweg toen vanaf hier een aftakking naar Waver werd aangelegd.

     

    Vandaar liep het gezelschap te voet naar Den Dam voor de uitreiking van het gedenkboek en een receptie met muziek door het duo van Bart De Becker, niet alleen voortreffelijk muzikant maar ook bibliothecaris van de Bibliotheek Hertoginnedal. Tijdens hun speeches bedankten de voorzitters Frank Van Bockstal en Lieven Vermote vooral Louis Schreyers, het werkpaard Irène Arquin en de subsidiërende gemeenten en Vlaamse overheden.

     

    Aangevuurd door vele liters wijn en onder de deskundige directie van Hubert Soumillion werd uit volle borst het lied van de Waversesteenweg hernomen "Kom toch eens over naar Oudergem". Dit werd meteen een waardige afsluiter van de uitzonderlijk geslaagde Nacht van de Geschiedenis 2008 van de Davidsfondsafdelingen van Oudergem, Etterbeek en Elsene: een blijspel in twee bedrijven.

     

    En wie het allemaal even wil bekijken kan surfen naar :

    http://picasaweb.google.nl/REINTJE49/NVDG8608FotoSDirk

    http://picasaweb.google.nl/REINTJE49/NVDG8608FotoSRIK

    http://picasaweb.google.nl/REINTJE49/NVDG8608FotoSLieven


    Lieven

     

     

     

     

     

    28-08-2008 om 00:00 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arnold Karskens

    Arnold Karskens over zijn dertigjarige ervaringen als oorlogsjournalist in alle hete punten ter wereld, van Congo over Gaza naar Afganistan en Irak,
    DF Oudergem 16 mei 2008

     

    Arnold Karskens is, zoals Willy het in zijn inleiding zei, drie maal Hollander: hij komt uit Nederland, een land dat we nog altijd Holland noemen, hij komt van boven de Moerdijk, waar de echte Hollanders wonen en hij werd geboren in Beemster, het hart van de provincie Noord-Holland en een bekend producent van kaas. Van bij de start gaf Karskens een voorlezing van een passage uit een van zijn boeken over de vernielingen aangericht in Afghanistan, niet door de Taliban, maar, met een veel grotere vernielingskracht, door de Nederlandse troepen. Hierdoor toonde hij zich meteen als een uiterst kritisch journalist die zijn objectiviteit haalt uit zijn gewoonte zich te mengen onder de plaatselijke bevolking en uit zijn weigering mee te gaan met regerings- of NAVO troepen. De verleiding nationalistisch te reageren, te bezwijken voor de mystiek van de oorlog en hierbij zijn objectiviteit te verliezen bestaat reeds sinds het ontstaan van de oorlogsjournalistiek na de mislukte stormloop op Roermond die in 1568 de 80-jarige oorlog inluidde.

     

    Een tweede deel van de uiteenzetting betrof de risicovolle onderneming zonder militaire bescherming te overleven in uiterst gevaarlijke situaties, zoals Karkskens, pas terug uit Afghanistan, die heeft meegemaakt in 30 conflicthaarden overal ter wereld: Contact zoeken met de dorpsoversten, ver van het raam en laag bij de grond slapen, zorgen voor een goede gids-tolk, zich kleden zoals de plaatselijke bevolking en hun gewoontes naleven, een fluitje om de hals dragen, werken met een satelliettelefoon met ingebouwde camera, altijd en overal uiterst voorzichtig zijn.... hij schreef er zelfs een boek over. Maar het leven is niet altijd kommer en kwel: zo maakte Arnold de Amerikaanse bombardementen van Bagdad in 1997 en 2003 mee vanaf het dak van een luxehotel, een aperitief in de hand...

     

    Wat zoekt Arnold Karskens als oorlogsjournalist? Niet zozeer de beschietingen en gevechtshandelingen -daarvoor kijk je beter naar CNN-, maar wel de manier waarop de oorlog ervaren wordt door de plaatselijke bevolking en de onrechtvaardigheden begaan door alle partijen in het conflict. Zo was het Karskens die, na een toevallige ontmoeting in Bagdad, op het spoor kwam van Frans Van Anraat die aan Sadam Hussein de chemische materialen leverde voor zijn moordpartijen op de Koerden. De conclusie van dit alles is: “Oorlog is goed voor de slechten, en slecht voor de goeden”.

     

    Alles bijeen gaven Karskens’ voordracht en de zeer vele vragen die erop volgden een buitengewoon interessant inzicht in de oorlogsverslaggeving. We moeten niet altijd klakkeloos geloven wat de pers ons voorhoudt, niet omdat zij ter kwade trouw zou zijn, maar vooral omdat zij soms nalaat alle aspecten van het conflict te bekijken. En dit geldt niet alleen voor Afghanistan, maar ook voor Congo, Servië, Congo en Irak, waar het onbehouwen optreden der Amerikaanse troepen Al Quaeda binnen de kortste keren groot heeft gemaakt.

     

    Lieven

    27-08-2008 om 00:00 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUW BESTUUR
    Lieven Vermote was 21 jaar voorzitter van onze afdeling. Voor persoonlijke redenen heeft hij zijn ontslag ingediend, doch hij blijft lid van het DF Oudergem en hij zal ook nog als vrijwilliger samenwerken met de werkgroep van de "Nacht van de Geschiedenis" voor het jaar 2009. Wij zullen zijn uitroep "Zo jongelui!" missen!
    Wij bedanken hem voor zijn inzet gedurende deze 21 jaar en wensen hem veel succes met zijn nieuwe uitdaging (voorzitter van de "Orde van de Prins").

    Ons vernieuwd bestuur ziet er nu uit als volgt:

    - Hubert Soumillion - voorzitter
    - Guido Kayaert - proost
    - Emmanuel Boodts - secretaris en bestuurslid DF Gewest Brussel
    - Michel Colemans - penningmeester en quizmaster
    - Josseline Peeters - programmator
    - Irène Arquin - webmaster, bestuurslid werking geschiedenis en bestuurslid DF Gewest Brussel
    - Chantal De Keyster - boekenmeester
    - Gilbert Vanden Eynde - bestuurslid
    - Willy Stroobants - bestuurslid

               
     
                                        

    Van links naar rechts en van boven naar onder:
    Chantal, Emmanuel, Gilbert, Hubert
    Irène, Josseline, Willy, Michel
    Guido


    Ga ook ons programma voor het werkjaar 2008/2009 bekijken op www.oudergem.davidsfonds.be

    Irène

    29-07-2008 om 19:43 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ARNOLD KARSKENS


     
     
    De Davidsfondsafdeling van Oudergem nodigt u allen uit op
    vrijdag
    16 mei 2008 om 20u00
    in het Gemeenschapscentrum Den Dam
    Waversesteenweg 1747 te 1160 Oudergem
    voor een voordracht met multimediapresentatie door
     Arnold Karskens, oorlogsjournalist, over
    "Mijn dertigjarige ervaringen als oorlogsjournalist in alle hete punten in de wereld, van Congo over Gaza naar Afganistan en Irak."
     

    Arnold Karskens (Beemster 1954) is de langst werkende en meest ervaren oorlogsverslaggever in het Nederlandse taalgebied. Hij kreeg de afgelopen vijfentwintig jaar bekendheid als een van Nederlands beste en volhardendste oorlogsverslaggevers en maakte voor Nieuwe Revu de Slag om Bagdad van nabij mee. Hij staat erop als onafhankelijk journalist te werk te gaan en niet als embedded journalist (= journalist die deel uitmaakt van een legerkorps). Karskens verzamelde de basisinformatie over de wegens oorlogsmidsdaden veroordeelde Frans van Anraat en de daarvan vrijgesproken Guus Kouwenhoven. Hij is tevens voorzitter van de stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden.

     

    Entree : DF : € 3, niet-DF : € 4.

     

    (Bij verhindering van de spreker onderhoudt ons bestuurslid dr. Willy Stroobants ons over Namibië.)

     

    CV:

     

    1981 diploma School voor de Journalistiek, Utrecht.

     

    Freelance oorlogscorrespondent sinds 1980

    Sinds 1995 deeltijd in dienst bij het weekblad Nieuwe Revu. Schreef voor dagbladen van Trouw en de Volkskrant tot Intermediair

    Ontelbare radioprogramma's voor VARA, NOS, VPRO enz.

    Werkzaam voor Nederlandse en Vlaamse televisieprogramma's als EénVandaag, Netwerk, Nova, Zembla en Canvas, Barend, De Wereld draait door, VRT journaal.

     

    Reist sinds 1980 onafgebroken langs 30 verschillende conflicten en oorlogen van

    Afghanistan, 2006-, Algerije, 1997, Ambon, Angola, Burundi, Cambodja, Colombia, Congo, El Salvador, 1980, 1984, Eritrea, 1982, Ethiopië, Filipijnen, Gaza /Westelijke Jordaanoever, Guatemala, 1980, Irak, 1991, 2003-, Iran, Kasjmir, Liberia, Noord Ierland, Oeganda, Oost Timor, Rwanda, 1994, Sierra Leone, 1998, Sri Lanka, 1986, Suriname, 1986, Tsjetsjenië, 1999, voormalig Joegoslavië.

     

     

    Boeken:

     

    -       1995: Berichten van het front. ISBN 90-388-4010-1

    -       2001: Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo. ISBN 90-290-6912-0

    -       2002: Reizen langs de frontlijn. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers. ISBN 90-290-7147-8

    -       2003: Onze man in Bagdad. Dagboek van een oorlogsverslaggever. ISBN 90-290-7408-6

    -       2006: Geen cent spijt. De jacht op oorlogsmisdadiger Frans van Anraat. ISBN 90-290-7794-8

    -       2007: AK-47. "Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere columns. ISBN 978-90-809740-4-3

     

    Organisator masterclass oorlogsjournalistiek

     

    -              Reis je 'embedded' of 'non-embedded' naar de oorlog?

    -              Hoe leg je schendingen van het internationale oorlogsrecht vast?

    -              Hoe betrouwbaar zijn defensiewoordvoerders? Wat zien we
              uiteindelijk terug van het echte slagveld in de krant of op de televisie?

    -              Hoe opereert een oorlogsjournalist? Hoe verzamel je nieuws?
             Hoe controleer de juistheid van waarnemingen?

    -              De ethiek van het vak. Het nadeel van 'zijde' kiezen.

    -              Ontstaan, de werkwijze en de ethiek uit van de oorlogsverslaggeving: 
             De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving begint met
             de mislukte Stormloop op Roermond op 25 april 1568, het begin van
             de Tachtigjarige Oorlog. Verder: de Engelse zeeslagen, de Belgische
             onafhankelijkheidsoorlog, de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de
             Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog, Korea, Vietnam Irak en
            Afghanistan.

     

    Enkele uitspraken van Karskens:
     - Het klinkt simpel, maar praten met lokale mensen heeft de meeste
        journalistieke waarde.
    - ” Afghanistan is geen plaats voor freelancers. Te duur. Wanneer er honderd
       journalisten zijn en tien jeeps, dan is het een kwestie van betalen
    - “Afghanistan is de belangrijkste Nederlandse oorlog sinds Korea. Het is
       verbazingwekkend dat de Nederlandse journalistiek onder druk van Defensie
       buigt. Ik heb een Australische journalist gesproken die ook mee was met het
       Nederlandse leger in Uruzgan. Defensie vroeg hem ook zijn stukken voor te
       leggen, dat weigerde hij. Toch reisde hij mee en toch is het gepubliceerd

    24-04-2008 om 00:15 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE WINTER VAN DE BELGICA
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    DE OVERWINTERING VAN DE BELGICA (1897-1898)

    Op vrijdagavond 18 april 2008 is onze afdeling, gelukkig alleen maar in gedachten, 25 maanden op reis geweest naar de Zuidpool en heeft zij daarbij 13 maanden vast gezeten in het pakijs. Zo levendig was de voordracht en zo realistisch waren de authentieke foto’s en reisverslagen van journalist en jeugdschrijver Willy Schuyesmans, dat je het avontuur meeleefde alsof je er zelf bij was.

    James Cook reist tussen 1772 en 1775 in een wijde kring rond de zuidpoolcirkel zonder land te zien. Tussen 1820 en 1840 wagen anderen zich binnen die cirkel en ontdekken er het bestaan van een continent. Na de Internationale Zuidpoolconferentie van Londen van 1895 verzamelt Adrien de Gerlache de nodige fondsen bij Solvay en Osterrieth en verlaat Oostende met de Belgica, een kleine omgebouwde stoom-zeil-walvisvaarder. Maar even buiten Vlissingen dwingt motorpech het schip tot een halte in Oostende. In Punta Arenas, de zuidelijkste haven van Chili, komt een laatste proviandering. In het Beagle-kanaal strandt het schip op rotsen en moet men de kolen op een ander vrachtschip overladen om weer vlot te raken. Een matroos valt overboord en verdrinkt. De Belgen overschrijden de zuidpoolcirkel en verkennen als eersten het Antarctisch schiereiland dat als een menselijk appendix naar Peru wijst. Aan de ontdekte gebieden geven zij namen zoals de Adrien de Gerlachestraat of eilanden Brabant en Antwerpen. De winter komt eraan: de wetenschappers willen terug naar het warme noorden, maar de officieren willen nog heel even verder naar het zuiden. Het weer slaat om, de winter valt in, de zee bevriest en het schip raakt gevangen in het pakijs. Ogenschijnlijk ligt de Belgica onbeweeglijk vast maar de wetenschappers zien snel dat de hele reusachtige ijsmassa een grillige reis van 950 km maakt die hen aanvankelijk naar de Gerlachestraat voert om dan weer zuidwaarts af te drijven. De officier Emile Danco sterft aan een hartaandoening. Een matroos wordt gek. Er waren beginnende verschijnselen van scheurbuik, met name tandvleesbloedingen, door vitamine C gebrek. Dit was het gevolg van het ontbreken van groenten en fruit Daarop heeft de dokter het dieet aangepast. Het eten van afschuwelijk smakend vetganzenvlees heeft hen erdoor geholpen en heeft verder scheurbuik voorkomen.
    Wanneer de ijsvlakte tijdens de tweede zomer weer noordwaarts afdrijft wordt met man en macht een vaargeul gemaakt die het schip bevrijdt! Terug in Punta Arena telegrafeert Gerlache naar Antwerpen waar iedereen de expeditie afgeschreven had. Natuurlijk is het onthaal triomfantelijk.

    Deze voordracht gaf een gevoel van fierheid over de verwezenlijkingen van de “kleine” Belgen: de ontdekking en in kaart brengen van de Straat van de Gerlache, thans trekpleister nummer één van alle toeristische zuidpoolreizen; de eerste overwintering ooit in het Zuidpoolgebied; het bijzonder professionele wetenschappelijk onderzoek; de volstrekt gelijke behandeling tussen matrozen, wetenschappers en officieren (met uitzondering voor het soort servies en de gescheiden verblijfsvertrekken); de inventiviteit om uit het pakijs weg te raken en de ongelofelijke robuustheid van de Belgica die twee strandingen, een inklemming in het ijs en een zware ijsbrekersactiviteit overleefde.

    De grote Roald Amundsen maakte deel uit van de bemanning maar kreeg ruzie met de Gerlache. Hij heeft de expeditie steeds straal genegeerd, wat tot de relatieve onbekendheid van deze nationale prachtprestatie heeft bijgedragen. Maar sinds 18 april weet onze afdeling wel beter.

     

    Lieven

    Adrien de Gerlache


    DE GESCHIEDENIS VAN DE BELGICA

    De eerste Belgica werd gebouwd in 1884 in Svelvig (Noorwegen). Het stoomschip heette toen nog "Patria". Het was 36 m lang, 7,6 meter breed en 4,1 meter diep, woog 336 ton, en had een houten romp. Het schip was oorspronkelijk gebouwd als walvisjager, maar werd door Adrien de Gerlache voor de Belgische Antarctische Expeditie gekocht. De Gerlache noemde het schip "Belgica", en vertrok er op 16 augustus 1897 vanuit Antwerpen mee naar Antarctica. Het schip en zijn bemanning brachten als eersten de winter op Antarctica door, toen het schip op 28 februari vastraakte in het ijs. Pas 13 maanden later kon het schip via een door de bemanning zelf gegraven kanaal losbreken. Op 5 november keerde het in Antwerpen terug. Het schip werd later gekocht door de Graaf van Orléans die samen met Adrien de Gerlache aan verschillende andere expedities deelnam. De Belgica bleef in dienst tot wanneer het werd gekelderd door een Duits bombardement in een Noorse fjord. Onlangs hebben "De Steenschuit vzw" en het "Belgica-Genootschap vzw" het plan opgevat een replica te bouwen van deze mythische ijsvaarder.

    Irène

     

    21-04-2008 om 00:00 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERWENDAG BRUGGE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op zondag 13 april 2008 nodigde het Davidsfonds alle bestuursleden en andere medewerkers, hun partners en kinderen uit voor een culturele verwendag in Brugge. Meer dan 2000 personen gingen daar gretig op in.
    We werden aan het Concertgebouw verwelkomd door een comité Europeanen in nationale klederdracht: een Viking met een vislijn, een Spaanse danseres die ons op een flamenco trakteerde, een Griek die het handje ging kussen van het vrouwelijke publiek, een Schot en een Duitser die aan de omstaanders absoluut het langlaufen wou aanleren.
    Op het programma stonden museumbezoeken, tentoonstellingen, lezingen, gegidste stadswandelingen, concerten.... kortom, voor elk wat wils.
    Persoonlijk ging mijn keuze naar 2 wandelingen: "Het Monumentale Brugge" en "Tour d'Amour".

    Tijdens de eerste wandeling "Het Monumentale Brugge" kwamen we o.a. voorbij de site van het Oud St.Jan en het Hof van Gruuthuuse. Dit gotische paleis is één van Vlaanderens grootste bewaarde privéwoningen uit de Middeleeuwen. Het was de verblijfplaats van een voornaam patriciërsgeslacht dat afkomstig was uit Bourgondië. Weten jullie eigenlijk waar de naam "Gruuthuuse" vandaan komt? Wel, deze familie kreeg in 1200 van graaf Boudewijn IX als énige het 'gruitrecht' en werd daardoor erg rijk. Dit recht betekende dat zij het monopolie hadden verworven voor de verkoop van gedroogde planten, die bij het bierbrouwen werden toegevoegd. Later hield het gruutrecht ook in dat zij belasting mochten heffen op het gebrouwen bier zelf. Daarmee hadden de Gruuthuses rijkdom, status en invloed. De mensen die deze planten gingen kopen zegden dat ze naar het "Gruuthuus gingen.

    Daarna trokken we naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De gids vertelde ons daar de legende van het kantklossen:
    Vrouw Barbara was weduwe geworden: haar 5 kinderen werden aan het werk gezet om niet te vervallen in armoede: bijna dag en nacht draaide het spinnewiel in het huis. Serena, de oudste dochter, deed flink haar best, maar voelde goed aan dat het harde werk niet voor een blijvende oplossing kon zorgen. Daarom bad zij elke avond in stilte tot de H. Maria en deed een belofte: indien zij haar familie zou helpen, dan zou zij afzien van elke vreugde en hoop die zij in haar hart koesterde. De lente breekt aan. Om wat te bekomen van het harde werk krijgt Serena een vrije dag en zij gaat een wandeling maken met haar jeugdvriend, Arnold. Terwijl ze uitrusten, gebeurt er plots iets heel bijzonders. Een legertje spinnen, strijkt neer op de hoofddoek van Serena en met verbazing stellen zij vast dat uit het heen en weer geloop van de diertjes een web geboren wordt met figuren, vogels en bloemen. Plots verdwijnen de spinnen: het ragfijne werk blijft achter als bewijs dat het geen droom was. Voor Serena is dit duidelijk een teken van God. Als eenvoudige spinnen een dergelijk werk kunnen maken, dan moet een mens daar toch ook toe in staat zijn? Arnold maakt met enkele takken een houten raamwerk waarop het doek met het web wordt vastgemaakt en Serena neemt het mee naar huis. Diezelfde avond nog zet zij zich aan het werk. Wanneer Arnold haar de volgende morgen komt opzoeken, zit ze hopeloos in de war met al de fijne zijden draadjes. Hij stelt voor de draadjes te bevestigen aan houten stokjes. Het over en weer brengen van de stokjes, de eerste kantklosjes, verloopt eerst nog wat onhandig, maar na enige tijd is het als het ware kinderspel geworden. Het eerste kantwerk komt klaar. Arnold tekent dan andere motieven en de eerste werkjes worden aan rijke kooplieden verkocht. Het kantwerk werd een veel gevraagde en duurbetaalde waar.

    Rechtover de kerk staat er een mooie dubbelwoning in art nouveau stijl die in 1904 opgetrokken werd volgens de plannen van architect J.Ledoux. De schilderijtjes boven de ingang stellen links "de dag" en rechts "de nacht" voor.

    Tijdens de tweede wandeling "Tour d'Amour " krijgen we aan het minnewater de legende te horen die daarbij hoort:
    In de tijd toen de Romeinen aan de verovering van Gallië begonnen waren, had een oude zeeman de zee vaarwel gezegd. Hij leefde met zijn enige, mooie dochter, Minna, te Brugge. Brugge was toen nog een kleine nederzetting, omringd door bossen en moerassen. Omdat hij wist dat hij niet zo erg lang meer te leven had, zocht hij voor zijn dochter een geschikte bruidegom. Zijn keuze viel op Horneck, een jonge man die af en toe op bezoek kwam.Minna had echter haar oog reeds laten vallen op Stromberg, een jonge krijger van een naburige stam. Zij verzweeg dit voor haar vader, omdat ze wel wist dat hij die naburige stam niet hoog in het hart droeg. Om onenigheid te vermijden stelde ze dan ook steeds maar een definitieve beslissing uit. Toen de Romeinen het land binnenvielen, trokken de krijgers van alle stammen ten strijde. Zo ook Stromberg die vóór zijn vertrek van Minna de belofte van haar liefde en trouw had verkregen. Nog enige tijd kon Minna haar vader ervan overtuigen dat een huwelijk haar nog niet paste, maar er kwam aan zijn geduld een eind en hij besliste dat bij de derde zonsopgang haar huwelijk met Horneck zou voltrokken worden. Zij was radeloos, verscheurd tussen haar belofte aan Stromberg en de wil van haar vader. De avond vóór de derde zonsopgang vluchtte zij het bos in, om nooit meer terug te keren. Een tijd later kwam Stromberg terug. Het Romeinse gevaar was geweken. Toen hij hoorde dat Minna verdwenen was, begon hij een moeizame speurtocht. Uiteindelijk vond hij haar, verscholen in het dichte struikgewas, aan de oever van een brede beek. Het mocht echter niet meer baten. Minna was van het lange zwerven totaal uitgeput en ze stierf in de armen van haar geliefde. Eerst wou Stromberg zich het leven benemen, maar hij besloot de plaats waar Minna overleden was blijvend te vereren. Na een hut te hebben gebouwd, legde hij een dam in de beek en in het midden van de droge bedding maakte hij een graf waarin hij Minna voor eeuwig te rusten legde. Daarna liet hij het water weer zijn vrije loop. Op de oever waar hij Minna gevonden had, plaatste hij een zware rotsblok waarop hij, als aandenken aan Minna, « MINNA-WATER » beitelde. Het zou op dezelfde plaats zijn dat later de toren werd gebouwd die nu nog steeds het Minnewater domineert.
    Is dat geen mooi, ontroerend verhaal?

    Na een verwarmende cappuccino trokken we terug naar het Concertgebouw om er boeken te kopen aan een spotprijs.
    We hadden het geluk nog een deel van het concert te kunnen beluisteren van het "Belgian Suzuki Chamber Orchestra".

    Peter Peene stak een speech af waarin hij uitvoerig iedereen bedankte die actief werkzaam is in het Davidsfonds.

    Deze prachtige dag werd afgesloten door een concert van Yasmine. Binnenkort begint zij een toernee door gans Vlaanderen en Brussel. In Brussel geeft zij op 1 februari 2009 een concert in de AB-Club. Er zijn slechts 125 plaatsen maar we kregen de garantie dat een aantal plaatsen tot een bepaalde datum exclusief voor Davidsfonds afdelingen zullen voorbehouden worden.

    Irène

    Foto's van deze verwendag Brugge kunnen bekeken worden op
    http://picasaweb.google.fr/REINTJE49/BRUGGEDAG

    15-04-2008 om 00:00 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NACHT VAN DE GESCHIEDENIS - 18 maart 2008

                                                                                               

    DF-Nacht van de Geschiedenis op de Brusselse Waversesteenweg:

    Een opeenvolging van hoogtepunten

     

    280 jaar geleden, in de periode rond 1728, werd de Waversesteenweg aangelegd om boomstammen van het Zoniënwoud naar de houtzagerijen te Elsene te verslepen. Gouverneur-generaal Karel van Lotharingen gebruikte die steenweg bijna dagelijks. Nadien ontwikkelde hij zich tot een belangrijke economische en interculturele as. Dit alles werd ludiek herdacht tijdens de 6e Nacht van de Geschiedenis van het Davidsfonds van 18 maart 2008. Het was meteen de eerste grote verwezenlijking van de nieuwe samenwerking tussen de DF-afdelingen van Oudergem, Etterbeek en Elsene, met aanzienlijke steun vanuit het DF Gewest Brussel.

     

    Bij een koude en regenachtige valavond vertrok een bus vanaf het Cultureel Centrum van Oudergem voor een ophaalrit langsheen de Waversesteenweg. Op iedere halte stapte een vers contingent deelnemers op de bus. Enigszins gehinderd door het geschommel van het voertuig speelde intussen Marc Gaij van het ensemble Noizette op zijn fluit enkele deuntjes uit het Vlaamse Renaissancerepertoire. Na een poging tot parkeren op het nauwe Londenplein hield de bus halt aan de Troonlaan waar het gezelschap vergroot werd met het restant der deelnemers en, vooral, met Suzanne Monkasa.

     

    Suzanne Monkasa, geboren in Congo, licentiaat Romaanse van de universiteit van Lovanium en voorzitster van het overlegcentrum der Congolese verenigingen in België, leidde haar Belgische Nonkels en Tantes rond in de wijk Matonge, pal aan het begin van de Waversesteenweg. Levendig en in perfect Nederlands beschreef zij het ontstaan van de Congolese immigratie in deze wijk, die terug te voeren is op een enkele man die hier een tehuis opende. Na wat omzwervingen langs Afrikaanse winkels bereikte de groep de "Espace Matonge", waar de directrice het woord overnam en een gedenkboek overhandigde. Hartelijke mensen, die Afrikaanse Belgen!

     

    In de thans bomvolle bus neemt Louis Schreyers, dè heemkundige van Oudergem en ereburger van deze gemeente, de leiding van het gezelschap op zich. Een ding maakt hij duidelijk: Dit is geen bus, maar de tijdmachine van Professor Barabas. Tijdens de tocht over de volledige lengte van de Waversesteenweg zullen wij een reis maken naar het verste verleden van die steenweg. De machine maakt een ronde aan de rotonde van de Naamsepoort en doorkruist Matonge. Vlak over de Troonstraat ligt, naast de kerk van de Paters van het Allerheiligste Sacrament, de enige camping van het Brusselse Gewest. Voorbij het Museum voor Natuurwetenschappen wordt de Waversesteenweg een wandelstraat met o.m. de Espace Senghor.

     

    Het voertuig stopt aan het mooie maar volslagen onbekende Happark, een oase in Etterbeek. Op het hel verlichte balkon van het herenhuis kruipt acteur Tom Verhofstadt, zoon van Guy (niet de ex-premier), in het kostuum van Jean-Felix Hap. Op een scenario van ons bestuurslid Irène, vertelt hij het verhaal van zijn vader, Felix (notaris) en van de 3 burgemeesters van zijn familie: Albert-Joseph, François-Louis en Pierre HAP.Het wordt een humoristische en boeiende eenmansshow, een topprestatie van een jonge kerel die zijn leven lang in Etterbeek heeft gewoond en diens verleden kent als weinig anderen. Natuurlijk krijgt hij een daverend applaus.

     

    Terug in de tijdmachine gekomen wijst Prof. Louis Barabas ons op de Dancing Roseland, waar velen hun hart verloren en hun lief gevonden hebben, op de Koninklijke Jacht, thans la Chasse, en op de kazernes van Etterbeek, waar nu de ruiterij van de Rijkswacht is gevestigd. Tussen de Generaal Jacqueslaan en de Vorstlaan wordt kort halt gehouden aan het metrostation Hankar met Somville’s schilderij “Temps Présents”, aan Deco Ligot en aan de wijk met de toepasselijke naam van “Kalkoven”. De Waversesteenweg klimt omhoog langs de “Bergoje”, passeert het viaduct Debroux en bereikt Dry Borre aan het Zoniënwoud, waar iedereen voor de derde maal uitstapt.

     

    Daar, aan de zoom van het woud, slepen Bart en Jeff, twee imposante Brabantse trekpaarden, symbolisch twee boomstammen over de Waversesteenweg, zoals dat 280 jaar geleden gebeurde. Iedereen voelt het belang van dit moment: Dit is waar deze Nacht om draait. Dit is dè herdenking. Natuurlijk hoort daar wel wat uitleg bij en Bruno Vermeiren van de VZW Paard en Bos beantwoordt met alle gemak een hele rits vragen.

     

    Onze tijdsreizigers keren terug richting Brussel. Traag defileert de bus voor het domein van het Rooklooster (waarover DF Oudergem reeds tweemaal een Nacht van de Geschiedenis hield). Aan de splitsing met de Tervuursesteenweg stappen allen uit. Louis Schreyers doet er het verhaal van mijlpaal nr 7, een der oudst overgebleven mijlpalen van het Brusselse Gewest die de Gemeente Oudergem speciaal voor deze Nacht in prachtig wit en rood heeft geschilderd. Ze wordt de meest gefotografeerde mijlpaal van het Brusselse Gewest.

     

    Vandaar wandelen allen de 200 meter naar het Vlaams Gemeenschapscentrum Den Dam af, ook op de Waversesteenweg gelegen. Even later arriveren ook Bart en Jeff, gespannen voor een koets. Een witte auto die op hun voorbehouden plaats geparkeerd was wordt door de politie weggesleept.

     

    Binnen in Den Dam is er een sfeer van jewelste. Royaal worden wijn en versnaperingen geconsumeerd. Met gitaar, accordeon en orgel brengt Noizette Vlaamse volksliederen. Iedereen ontvangt een kleurrijk geïllustreerd tweetalig gedenkboek “De Waversesteenweg - Van Elsene over Etterbeek tot Oudergem-Een verhaal apart", speciaal voor deze nacht opgesteld door Louis Schreyers en Irène Arquin van DF Oudergem. Ook hun cd-rom met foto’s en Hubert Soumillion’s uitvoering van het Waversesteenweglied krijgt vlot afnemers. Het was trouwens Irène die de algemene organisatie van de Nacht op zich had genomen.

     

    De voorzitter van DF Oudergem, Lieven Vermote, dankt iedereen die aan het project heeft meegewerkt, in het bijzonder Louis Schreyers, Irène Arquin, Jo Bossuyt, regionaal medewerker DF Gewest Brussel, de VZW Paard en Bos, de toneelkring De Eendracht Etterbeek en de subsidiërende overheden (gemeentes Elsene, Etterbeek en Oudergem, het VGC en de Erfgoedcel Brussel). Frank van Bockstal, secretaris van DF Etterbeek en schepen in die gemeente, beklemtoont de betekenis van de Nacht voor het levendig houden van het verleden. De Burgemeester van Oudergem, Didier Gosuin, dankt het DF voor zijn bijdrage tot het creëren van een gemeenschapsgevoel rondom de Waversesteenweg. Andere opvallende deelnemers aan de Nacht waren de Vlaamse Parlementsleden Sven Gatz en Paul Delva en de DF Gewestvoorzitter Mich Meyfroots.

     

    Onder de begeleiding van Noizette bereikt de Nacht een nieuw hoogtepunt met de gezamenlijke uitvoering van een pas herontdekt lied in walsmaat over de Waversesteenweg : “Langs een lange, lange straat, die tot over Waver gaat, ligt ons dorpken gul te pronken...” Het werd in 1951 gecomponeerd door twee DF-leden en door Jef Burm voor het eerst openbaar uitgevoerd. Ook burgemeester Gosuin van Oudergem zingt het lied uit volle borst mee.

     

    Het was een memorabele avond en allen hadden de indruk bij deze herdenking een uniek - zeg maar historisch - moment meegemaakt te hebben. Zo groot was de vraag tot deelname dat op 8 juni 2008 om 14u een tweede uitgave van dit evenement wordt georganiseerd. En in 2009 komen de afdelingen Oudergem, Etterbeek en Elsene met een nieuw Waversesteenweg-Nacht, die meer participatief zal zijn en langs het internet een zeer ruim publiek zal pogen aan te spreken.

     
    Lieven 

     
    Voor iedereen die er bij was; voor degenen  die er bij zullen zijn op 8/6/08 en voor degenen die er voor één of andere reden niet bij konden zijn: ziehier
    de links naar 2 series foto's van de NvdG :

     
    - http://picasaweb.google.fr/REINTJE49/NVDG3808FOTOSRIK   : foto's van Rik Vandenbussche - fotograaf .
    - http://picasaweb.google.fr/REINTJE49/NACHTVANDEGESCHIEDENIS2008  (foto's van Mich Meyfroots, Lieven Vermote en Gilbert Vanden Eynde)
     
    Veel plezier.
    Irène

    22-03-2008 om 00:00 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.QUIZ 16 FEBRUARI 2008
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    18de INTERVERENIGINGENQUIZ VAN HET DAVIDSFONDS

    OUDERGEM-WATERMAAL-BOSVOORDE

     

    Op zaterdag 16 februari 2008 vond de achttiende interverenigingenquiz plaats in het Gemeenschapscentrum Den Dam te Oudergem.

     

    Een vijftigtal personen kwamen bijeen voor alweer een gezellige namiddag. Negen ploegen van maximum 5 personen kwamen opdagen, m.n. DAVIDSFONDS Oudergem I & II, DAVIDSFONDS Sint-Pieters-Woluwe, Jeugdhuis ALLEMAN, K.A.V., SAMEN I & II, Juliaan Sr. & Jr. en de Fanfare St.-Cecilia uit Lovendegem.

     

    Zoals altijd kon de quizmaster rekenen op Roza om de vragen uit te delen en de antwoorden op te halen en op Chantal om de dorstigen te laven. Een driekoppige jury verbeterde de antwoorden op strenge doch neutrale wijze.

     

    Dit jaar waren volgende thema’s aan de orde:

    GLAMOUR EN GLITTER

     20 PUNTEN

    SPORT

     20 PUNTEN

    GEOGRAFIE

     20 PUNTEN

    BELGISCHE UITVINDINGEN

     20 PUNTEN

    CULINAIR

     20 PUNTEN

    FOTO’S

     20 PUNTEN

    MUZIEK

     20 PUNTEN

    GESCHIEDENIS

     20 PUNTEN

    FILM/TV

     20 PUNTEN

     

     

     

    180 PUNTEN

    + RODE DRAAD

     20 PUNTEN

     

     

    TOTAAL

    200 PUNTEN

                                                                  

    De Rode Draad bestond dit jaar in een proef waarbij één deelnemer van elke ploeg, die zichzelf een muziekdeskundige achtte, 10 foto’s van artiesten op elpeehoezen moest herkennen gaande van Strauss tot Harry Belafonte!

     

    Michel Colemans presenteerde voor de achtste maal deze quiz en Jacques Deceuninck, alias de Spelbreker, had opnieuw een hamvraag voorzien die deze keer handelde over Columbo of Colombo-tantaliet uit voormalig Belgisch Congo. Er waren zodanig veel gelijke stands dat er een schiftingsvraag moest aan te pas komen. Pas daarna kon de jury twee winnaars aanduiden: de ploeg Samen II en die van Davidsfonds Oudergem I.

     

    Jacques Deceuninck slaagde er zoals altijd in de behaalde punten van de algemene quiz tijdig samen te tellen en hier volgen de resultaten op een totaal van 200 te behalen punten:

     

    Jeugdhuis ALLEMAN

    169     punten

    DAVIDSFONDS OUDERGEM I

    164     punten

    SAMEN I

    163     punten

    DF ST.-PIETERS-WOLUWE

    162     punten

    JULIAAN SR. & JR.

    154     punten

    DE FANFARE ST.-CECILIA UIT LOVENDEGEM

    138      punten

    SAMEN II

    134,50 punten

    DAVIDSFONDS OUDERGEM II

    116       punten

    K.A.V.

     91        punten

     

    Zoals blijkt uit de resultaten waren de ploegen erg aan mekaar gewaagd en scheelde het hier en daar slechts een schamel puntje. Onze bewondering gaat uit naar de dames van de K.A.V. die elk jaar beter scoren. Proficiat!

     

    De quizmaster dankt de bereidwillige helpers en de volgende sponsors: Kappers BORRA & BORRA (Waversesteenweg), COLRUYT, Boekenmeester Gilbert Vanden Eynde, Slagerij DEBUSSCHER-DEPESER (Invalidenlaan), Kruidenier Ann & Lieven (Pinoyplein) en Paul Delva (Vlaams Volksvertegenwoordiger)  

     

    Michel

     

     
    De foto's van de quiz zijn te bekijken op http://picasaweb.google.fr/REINTJE49/QUIZ2008

    17-02-2008 om 00:00 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NACHT VAN DE GESCHIEDENIS - 18 maart 2008
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Davidsfonds Oudergem nodigt iedereen uit op 18 maart 2008 voor de

     "Nacht van de Geschiedenis"
    Iedereen weet waar de Waversesteenweg ligt. Maar kennen jullie de oorsprongvan deze steenweg? Weten jullie dat die steenweg door 3 Brusselse gemeenten loopt? Dat hij de langste steenweg is in Brussel? De afdelingen Davidsfonds Etterbeek-Elsene en Davidsfonds Oudergem wijden de "Nacht van de Geschiedenis" aan de geschiedenis van de Waversesteenweg.

    Tot de 17e eeuw waren er in de Zuidelijke Nederlanden weinig goede wegen die onze dorpen en steden met elkaar verbonden. Door verschillende oorlogen konden de toenmalige bestuursorganen geen deftige wegen bouwen. Even eraan herinneren dat Brussel in 1695 gedurende drie dagen door het leger van Lodewijk XIV plat gebombardeerd werd. Met het Verdrag van Utrecht, in 1713, startte het "Oostenrijks Bewind". De nijverheid ging erop vooruit, de handel bloeide en onze economie kende een nieuwe start. Maar wie van het ene dorp naar het andere wou moest nog altijd langs oude, vaak zeer modderige wegen of paden. Steeds meer was er noodzaak aan betere vervoerswegen. De houthandelaars van Elsene – grote houtleveranciers van onze toekomstige hoofdstad – hadden al meermaals om bestrating van de weg naar Oudergem gevraagd. Om het hout dat in het Zoniënwoud gerooid werd naar hun bedrijven te vervoeren, moesten ze langs uiterst moeilijke slechte wegen. In 1726 heeft de aanbesteding plaats voor een brede baan naar Oudergem, die een oude kronkelende en uiterst lastig berijdbare weg zou vervangen.

    Met een autocar gaan we gans de Waversesteenweg ontdekken, vanaf de "Naamsepoort", in Elsene, tot aan "Dry Borre", in Oudergem. Onze gids is Louis Schreyers, heemkundige van Oudergem. Gedurende een wandeling van ongeveer 25 minuten laat Louis Schreyers het gidsen over aan een Afrikaanse gids die ons toelaat "Matonge" te (her)ontdekken. Deze wijk, gelegen tussen de Waversesteenweg en de Edinburgh- en Dublinstraat, heeft zijn naam te danken aan de handelswijk van Kinshasa met dezelfde naam. Daarna gaat de autocarrit verder tot aan het "Happark" in Etterbeek. Daar wacht een afstammeling van de familie Hap ons op om ons het ontstaan van dit prachtige park te vertellen. Vanaf hier legt Louis Schreyers ons de geschiedenis uit van de Waversesteenweg en levert hij commentaar op alle bezienswaardigheden waar we voorbijrijden: "Roseland", "De Jacht, de "Kazernes", de "Koninklijke Jacht", metrostation Hankar, "Ligot", "Kalkoven","Bergoje", "Dry Borre" en de "Mijlpaal".

    Aan Dry Borre slepen 2 Brabantse paarden (Jeff en Bart) symbolisch een boomstam. Na de laatste halte - aan de mijlpaal - eindigen we met een receptie in het GC Den Dam. Iedereen krijgt een gedenkboek. Een cd-rom kan aangekocht worden.

     

    Praktische inlichtingen

    -         vertrek om 18u45 aan het CC van Oudergem

    -         deelnemers kunnen onderweg op 2 stoppunten opgepikt worden:

    - Sint Juliaan (Oudergem) – 18u55

          - Jacht (Etterbeek)  – 19u05

                -  Londenplein (Elsene) - 19u20 
       
    -      deelname: € 12 (DF leden : € 10) te betalen op bankrekening

                nr 425-4156921-82  van het DF Oudergem. De plaatsen zijn beperkt,

                vlug inschrijven is dus de boodschap.

     

    Meer informatie is te bekomen bij Irène ARQUIN – 0476 75 65 16 

     irene.arquin@brutele.be

     

     

    02-02-2008 om 00:00 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Concert 'œMuziek te Parijs en Londen in Mozarts tijd'.


       Goedele Heidbuchel         Florian Heyerick

     Donderdag 29 november – Ensemble Ex Tempore –

     Sint-Annakerk te Oudergem

     

    Eén keer per jaar organiseert Davidsfonds Oudergem - samen met het plaatselijke gemeenschapscentrum Den Dam - een feestelijk concert in de Sint-Annakerk. Dit jaar werden we op donderdag 29 november vergast op een origineel programma van het befaamde Ensemble Ex Tempore: “Muziek te Parijs en Londen in Mozarts tijd”. Het ensemble staat onder leiding van de onovertroffen Florian Heyerick, die ook nog de klavecimbel voor zijn rekening neemt…

     

    Meer dan ooit vormde de Sint-Annakerk een geschikte plek voor dit concert. We wisten al lange jaren dat de akoestiek er echt heel goed is (dit werd ons al diverse keren bevestigd door grote musici zoals J. Sluys of M. Ponseele). Maar dit jaar was de kerk ook een lieve lust voor het oog: het interieur was herschilderd in warme, mooie kleuren. Het deed me wel iets om de kerk waar mijn echtgenote en ikzelf zes jaar geleden in het huwelijk traden, in volle glorie te zien….En de prachtige adventskrans, door priester Guido eigenhandig opgehangen aan het hoge plafond, bracht al een begin van kerstsfeer in de kerk.

     

    Ex Tempore wisselde muziekstukken van gekende componisten (zoals W.A. Mozart en C.W. Gluck) af met minder gekende: had u al gehoord van F. Devienne en F.A.  Danican-Philidor? Het geheel werd deskundig aan elkaar gepraat door Florian Heyerick. Op een rustige en goed verstaanbare manier leidde hij de diverse muziekstukken in. Heyerick bleek niet alleen een uitstekende muzikant, maar ook een fijne pedagoog te zijn.

     

    Bij de twee liederen voor sopraan en klavier van W.A. Mozart (“Abendempfindung” en “Dans un bois solitaire”) ging een lichte siddering door de kerk. De stem van sopraan Goedele Heidbuchel klonk als een zuivere, klaterende waterval. De aanwezige muziekliefhebbers lieten zich gewillig meevoeren op de hemelse klanken…

     

    Dit was voor mij niet zomaar een concert. Het was een stijlvolle belevenis, een avondje pure verwennerij die me een warm hart bezorgde, en die me blij naar huis deed weerkeren. Een prachtig staaltje van hoogstaande cultuur, in onze Oudergemse achtertuin…Onvergetelijk.

     

    Paul Delva

    Vlaams Volksvertegenwoordiger

    11-12-2007 om 16:56 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VLAANDEREN IN 2050 - Een andere klok!

    Vlaanderen in 2050…

     

    Een bestuurslid van onze afdeling geeft een gans andere versie aangaande deze activiteit:

    Een andere klok…

    Gelokt door deze veelbelovende titel en de erbij horende afbeelding die verwees naar Flanders Technology en Michelangelo, organiseerden wij onze maandelijkse activiteit, ditmaal met de Antwerpse Kempenaar Frans Crols, die zijn boterham verdient bij Trends en dus dagelijks pendelt naar de hoofdstad.

     

    Groot was mijn verbazing toen deze uiteenzetting niet wetenschappelijk doch politiek bleek te zijn. Hierna volgen mijn vaststellingen en commentaren:

     

    Vlot spreker, iets te vlot, op het demagogische af, een journalist onwaardig!

    Een Kempenaar die absoluut niet weet hoe het er hier in Brussel dagelijks aan toe gaat, zoals trouwens de meeste Vlamingen en ook Walen.

    Brusselaars worden altijd beschouwd als bastaards.

    Deze uiteenzetting was zijn geld niet waard! Spijtig dat er zoveel nonsens te aanhoren waren!

    Het is door Vlamingen zoals hij (sommige Antwerpenaars en Aalstenaars, radicalisten, Vlaams Belangers, e.d.) dat de verhouding tussen Nederlands- en Franstaligen in Brussel en in België verzuurd is.

    Vlaanderen zal nooit onafhankelijk zijn zonder Brussel (Broeksele).

    België is geen Tsjechoslowakije waar men vreedzaam heeft kunnen splitsen tussen Tsjechen en Slowaken, omdat het probleem Brussel er niet bestond.

    Heeft men in geval van een splitsing al eens gedacht aan de vele gemengde gezinnen en families? Is het op een burgeroorlog dat men zit te wachten?

    Brussel is een enclave in Vlaanderen zonder enig verbindingspunt met Wallonië (enkel Sint-Genesius-Rode ligt tussen beide in en is zeer gegeerd door Elio di Rupo!).

    België moet blijven bestaan, weliswaar onder een andere vorm, een CONFEDERALE staat met meer autonomie voor Vlaanderen, Wallonië, de Duitstalige gemeenschap EN Brussel en alle Belgen moeten dezelfde rechten en plichten hebben.

    Een Nederlandstalig Brusselaar moet overal in het Nederlands bediend worden: overheid, winkels, restaurants, artsen en ziekenhuizen, ziekenfondsen…

    Dit is nu in Oudergem nog altijd niet het geval. Een voorbeeld: Partena, Onafhankelijk Ziekenfonds, is sinds enkele maanden gefuseerd met de Onafhankelijke Ziekenhuizen Vlaanderen (De Familie) en vertikt het mij nog in het Nederlands te woord te staan: sterker nog, ik moet mij wenden tot de hoofdzetel in Gent. Als ik doe opmerken dat dit toch wel een beetje overdreven is, antwoordt men mij in het Engels: “You go to Wezembeek” (sic).

    Alle problemen zijn begonnen met de splitsing van de tweetalige provincie Brabant in 1995: in Vlaams- en in Waals-Brabant. Brussel viel uit de boot en stond daar middenin zonder provincie! Op alle officiële documenten waar men mij vraagt naar mijn provincie moet ik helaas het antwoord schuldig blijven. Ik kan zelfs niet meer supporteren in een TV-spelletje als de Provincieshow, ik die mij meer Brabander voelde dan Belg!

    Frans Crols liet een geluidsfragment horen als bewijs dat de Vlaamse cultuur tot in New York bekend was: Praga Khan, met name. Het kan zijn dat die muziek bekend is in enkele discotheken over de oceaan, maar wie heeft de meeste cd’s verkocht over de hele wereld? Niet Helmut Lotti met zijn 8 miljoen exemplaren, maar wel Salvatore Adamo met 80 miljoen schijfjes tot in Japan toe! Jawel, een Franstalige Belg, ook van Italiaanse afkomst, zoals Elio…

    Wij streven al 50 jaar voor een verenigd Europa en nu gaan sommige Vlaamse separatisten België willen versplinteren en zich afscheiden zoals Basken, Catalanen, Bretoenen en andere minderheden.

    Als polyglot voel ik me trouwens een wereldburger en niet zo bekrompen als sommige Vlamingen!

     

    Toen ik de vraag stelde wat er met Brussel ging gebeuren antwoordde Frans Crols doodleuk dat men desnoods de 200.000 Nederlandstalige Brusselaars in de kou zou laten staan.

    Achteraf kwam hij zich toch verontschuldigen bij mij omdat hij zo radicaal was geweest. Mijn antwoord was klaar en duidelijk: wij zullen ons niet zomaar laten doen en indien Vlaanderen ons in de steek laat, dan zullen wij onze conclusies daaruit trekken!

     

     

    Een zwaar ontgoochelde Nederlandstalige Brusselaar in hart en nieren.

    30-11-2007 om 17:57 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    21-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VLAANDEREN IN 2050
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    VLAANDEREN IN 2050

    Hoe sterk zijn onze politieke, economische en culturele overlevingskansen?

    Een uiteenzetting door Frans Crols, Den Dam, 15 november 2007

     

    Ooit schreef iemand in de zestiger jaren een ophefmakend boek getiteld “Haalt de Sovjet Unie het jaar 2000?” Dezelfde vraag, maar dan toegepast op Vlaanderen, behandelde die avond voor een goed gevulde zaal Frans Crols, hoofdredacteur van het gezaghebbend economisch weekblad "Trends". Het antwoord was een volmondig “Vlaanderen haalt 2050, als het dat wil”.

     

    Van bij de start weerlegde deze medeauteur van het rapport "De Warande" de bewering dat Vlaanderen, met zijn 6 miljoen inwoners, te klein zou zijn voor politieke, economische of culturele zelfstandigheid: op de schaal van de inwonersaantallen staat dit gewest de 100e op de ongeveer 200 landen die de aarde telt. Binnen de EU zijn er 11 staten met minder inwoners. Door de groeiende democratisering gaan alle tendensen naar de creatie van kleinere staatkundige eenheden die aan onderlinge kruisbestuiving doen en die zich inwerken in grotere netwerken zoals de EU. “Groot” staat niet langer garant voor “efficiënt en machtig”. De wereld wordt gefragmenteerd en multipolair.

     

    Vlaanderen is dus bekwaam tot politieke zelfstandigheid. Het rapport van de "Warande" en de ophefmakende RTBF reportage van einde 2006 hebben een keerpunt betekend in het Vlaamse onafhankelijkheidsdenken. Dit gewest heeft dan ook enorme troeven. Het heeft, ook vandaag nog, een vooraanstaande cultuur: zie de filmwereld, de literatuur en de muziek; zie Fabre, De Keersmaker en "La Petite Bande. Het onderwijs is uitstekend: zie Vlerick. De economie presteert schitterend: Umicor, KBC, ING, CMB, Duchâtelet, Roularta en de financieel-economische pers. We zijn niet alleen sterk in het maken van producten maar ook in uitvindingen en innovatie: IMEC, OMA, Crepin, zelfs Lernout & Hauspie. Vandaag staat Vlaanderen er beter voor dan in de gouden 60er jaren.

     

    Evenwel zijn er enkele zwaktes: de creatiegraad van nieuwe ondernemingen is te laag. Er is te weinig durfkapitaal. En we zijn eeuwen verloren door de uittocht van de intellectueel – economische bovenlaag tijdens de godsdienstoorlogen van de 16e eeuw en de daaropvolgende onderdrukking.

     

    Het debat was al even boeiend als de uiteenzetting. Er werden dan ook enkele scherpe vragen gesteld: heeft Vlaanderen er geen voordeel bij België te blijven? In het huidige België worden Vlaanderen's vleugels afgerukt. Het Belgisch fiscale systeem is te ingewikkeld. Er is geen doorzichtigheid in de geldtransferts. De heterogeniteit van dit land kost 30% van het staatsbudget. Een sterkere federalisering zou een belastingsbesparing van 10% opleveren. De nationale politiek verhindert een liberalisering van de economie. De politiek-culturele verschillen tussen noord en zuid zijn te groot. Vlaanderen is veel meer milieubewust. Het discours is politiek aan de ene kant en pragmatisch aan de andere. De huidige conflicten zijn symptomatisch voor een laatste fase van de interne dekolonisering van Vlaanderen.

     

    Zal de politiek in Vlaanderen er dan anders uitzien dan in België? Er moet alleszins een afbouw komen van de particratie en de corruptie. Ook is er nood aan een centrumrechts project. Geen wonder dat de vakbonden maar schoorvoetend de federalisering steunen.

     

    Kan Vlaanderen stand houden tegenover de andere superstaten? Dreigt er geen uitverkoop van de Vlaamse economie aan buitenlandse reuzen met een daaropvolgend sociaal bloedbad? De US verliest haar macht. Indië heeft een enorme reserve aan incompetente universitairen. China is de grootste slavenstaat ter wereld. Europa vergrijst. Bedrijven komen en gaan, maar het moderne Vlaanderen kan alle crisissen te boven komen.

     

    Wat met Brussel? Brussel is multicultureel geworden en verloren voor zowel Vlaanderen als Wallonië. De federalisering met drie was een blunder van formaat. Maar er zijn er nog altijd die Brussel willen behouden. In dit geval moet er een akkoord komen tussen Vlamingen, Franstaligen, Eurocraten en migranten.

     

    Welk is de invloed van de media? De journalisten zijn algemeen al te links geïnspireerd. Maar hun invloed op de publieke opinie is minder groot dan men denkt.

     

    Ondanks het overslaan van de pauze duurde het tot 10 u 20 voor een punt achter de avond gezet kon worden. En het algemene gevoel was er een van: “We hebben enorm aan Vlaams zelfvertrouwen gewonnen, maar liefst zouden we het toch nog even samen met België willen proberen.”

     

     

     

    21-11-2007 om 21:17 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    30-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VLAANDEREN QUIZT - 20 oktober 2007

    Op 20 oktober 2007 werd er op 76 plaatsen in Vlaanderen gequizt.  Meer dan 5200 mensen, jong en oud gingen de strijd met mekaar aan.
    Iedereen ging alvast naar huis met een Roetskalender voor 2008 en de drie beste ploegen kregen daarbovenop voor elk ploeglid een geschenkboek.
    De 76 plaatselijke winnende ploegjes nemen het op vrijdag 23 november tegen elkaar op tijdens de nationale finale in de Concert Noble in Brussel.  
    De andere ploegen kunnen volgend jaar opnieuw hun kans wagen!


    DF OUDERGEM
    Op die warme zaterdag waren 17 ploegen van ieder 4 -overwegend jonge!- quizzers naar de mooie zaal De Moriaan te Etterbeek afgezakt. De drie DF-afdelingen van Etterbeek, Elsene en Oudergem en het Gewest Brussel hadden de handen in elkaar geslagen om gezamenlijk deel te nemen aan de Nationale Cultuurquiz die het Davidsfonds die avond overal in Vlaanderen organiseerde. Hierbij past een bijzondere pluim voor de Gewestconsulent Jo Bossuyt die bekwaam en onvermoeibaar het leeuwendeel van het werk op zich heeft genomen.

     

    Een ander persoon die bijzonder bedankt moet worden is de quizmaster van de avond, Michel Colemans, penningmeester van de Oudergemse afdeling en organisator van diens succesvolle interverenigingenquiz die jaarlijks in februari plaatsvindt. Rustig en vastberaden leidde hij de avond, las hij de vragen voor en pareerde hij de commentaren en vragen tot opheldering.

     

    De voorstelling van de 17 ploegen was een lol op zich. Er waren natuurlijk ernstige groepsnamen zoals “Davidsfonds Anderlecht”, maar de meeste namen waren ronduit leuk zoals “In ignorantia virtus”, “De Ignorantibus”, “Op zoek naar het vergeten antwoord”, “de Woestijnvossen”, “De Sponzen”, “Alsikhetwist”, de “Everwriters” (uit Evere), “Amnesia” en “De Simpsons”. Drie ploegen kwamen uit Oudergem, nl. “De Heppi Loezers”, “Het Paard van Christus” en “Juliaan”. De gouden palm voor de grappigste ploeg gaat naar Amnesia 2 die met droedels liefdesverklaringen op haar antwoordblad debiteerde.

     

    Er vielen 11 rondes van elk 8 vragen te beantwoorden over de meest gevarieerde onderwerpen zoals de eeuw tijdens dewelke bepaalde gebeurtenissen plaatsvonden (in welke eeuw ligt het geboortejaar van Karel V- 1500?) de familienaam van Marva (Mollet) en de mooiste gemeenten van België. Er rees wel enig protest toen in de serie “Eigen Streek” 7 vragen werden gesteld over Vlaams-Brabant en slechts 1 over Brussel. Bovendien was het antwoord hierop verkeerd op de DVD ingegeven (In welke gemeente ligt het kasteel van Hertoginnedal? Zeker niet Watermaal-Bosvoorde!). Gelukkig hadden we een alerte quizmaster die vooraf de fout had vastgesteld en verbeterd. Hertoginnendal ligt uiteraard in Oudergem! Ere wie ere toekomt.

    De laatste vraag van iedere reeks was er één over muziek onder wiens heerlijke tonen telkens een drank- en sandwichpauze (al dan niet gevolgd door een plaspauze) werd ingelast.

     

    Intussen waren de Oudergemse bestuursleden Josseline en Chantal samen met Edith Verplaetsen uit St.-Lambrechts-Woluwe, druk in de weer om de deelnemers te verwelkomen en om de antwoordformulieren uit te delen en op te halen. François Van Bellingen uit Evere beheerde de beamer met de PowerPoint. Een jury, samengesteld uit de gewestvoorzitter Mich Meyfroots, onze bestuursleden Willy Stroobants en Lieven Vermote en Bert, de huisbewaarder van de Moriaan, verbeterde de antwoorden. Hierbij kregen ze de uitstekende hulp van een EXCEL-programma van DF-Nationaal en dat François –een waar computergenie- ter plekke nog vervolmaakte.

     

    De quiz was bijzonder interessant en afwisselend maar toch niet gemakkelijk. Er was spanning in de zaal, maar iedereen nam het nogal luchtig op. Natuurlijk was er ook ergens een ploeg van spuiters die de anderen op het verkeerde been poogden te zetten door luidop verkeerde antwoorden door te geven.

     

    Uiteindelijk kwam de volgende uitslag uit de bus: 1) Op zoek naar het vergeten antwoord, 2) De Woestijnvossen, 3) Het Paard van Christus. De schiftingsreeks kwam er aan te pas om laureaten nrs 3 en 4 uit elkaar te houden, die ex aequo uit de quiz tevoorschijn gekomen waren. Iedereen kreeg de culturele Roetskalender mee naar huis, maar voor de drie eerste ploegen kwamen daar bovenop nog een krat bier (dank u, Brouwerij Haacht, onze sponsor) en een boekenpakket (je bent DF of je bent het niet). En de winnaars van de avond worden op 24 november 2007 in het Concert Noble verwacht voor de nationale finale.

     

    Na afloop werd ondanks het late uur -23 u- nog flink wat nagepraat: De DF-as Elsene - Etterbeek -Oudergem werkt. En het moet gezegd: Met zoveel jong en schoon volk als die avond heeft het Davidsfonds, ook in Brussel, nog een mooie toekomst voor zich.

     

     

    Lieven

     

     
     

    De winnende ploeg – OP ZOEK NAAR HET VERGETEN ANTWOORD

     

    Méér foto's op http://picasaweb.google.fr/REINTJE49/VLAANDERENQUIZT


    30-10-2007 om 00:00 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UITSTAP GENT 22 SEPTEMBER 2007

    VERBROEDERING MERELBEKE – OUDERGEM

    GENT, 22 SEPTEMBER 2007

     

     

    Sinds 1978 is DF-Oudergem verbroederd met DF-Merelbeke. Ten tijde van het Egmontpact van 1977 wou Merelbeke steun leveren aan een DF-afdeling uit een der meest verfranste gemeenten uit het Brussels gewest. Na navraag bij het Nationaal DF-Secretariaat viel de keuze op DF-Oudergem. Een telefoongesprek tussen de twee voorzitters, Wim Criel uit Merelbeke en Julien Jacobs uit Oudergem bezegelde het pact. Na een gezamenlijk diner der besturen volgde een uitstap van Oudergem naar Gent in 1978. Sindsdien zijn de contacten uitgegroeid tot een hechte persoonlijke vriendschapsband. De besturen gaan om de twee jaren samen uit eten en ontmoeten elkaar altijd op de nationale Congressen van het Davidsfonds te Wilrijk. Geregeld neemt een delegatie deel aan de interverenigingenquiz van de andere afdeling. Maar de hoogdagen van de verbroedering zijn de tweejaarlijkse gezamenlijke uitstappen.

     

    Zo was het ook op die zonovergoten zaterdag 22 september 2007. Deels in een overvolle trein, deels per auto was Oudergem met 17 m/v naar Gent St. Pieters afgezakt. Onder de hoede van Wim Criel besteeg het gezelschap de tram die in geen tijd naar het slot van Geeraard den Duivel voer. Tijdens de hartelijke begroeting met 35 Merelbekenaars werd heel wat rechts of links afgekust. Een uitmuntend stadsgids nam de twee afdelingen voor de rest van de dag op sleeptouw: een krachtige, welbespraakte, alwetende, humoristische, vriendelijke en dynamische lerares geschiedenis die haar megafoon eigenlijk helemaal niet nodig had; de beste gids die we hebben meegemaakt sinds de prestatie van de heer De Vlaeminck tijdens ons eerste bezoek van 1978. 

     

    Langs de Stropdragers van Rodin (“wij Gentenaren zijn een stout volk, en Keizer Karel heeft het geweten”), liepen wij naar de H. Grafkapel (“hier kwamen vrouwen die gebaard hadden om zich te zuiveren”) en het St. Baafsplein met zijn standbeeld van Jan Frans Willems (“verre voorganger van het Davidsfonds”), zijn opera met Nederlandse opschriften (“gebouwd om te tonen dat Gent Vlaams is”) en zijn Belfort (“eerst stond er geen toren, en ze lachten ons uit; toen kwam er een houten toren, en die is tweemaal afgebrand; de ijzeren toren roestte door; en toen we eindelijk geld hadden bouwden we een toren in steen, die er nog staat”). Uit een huwelijksstoet maakte de deken van de St.-Baafskathedraal zich los om de gids en ons allen gedag te zeggen.

     

    De kathedraal binnen getreden leerden we, in het zicht van de schilden van de laatste bijeenkomst der Ridders van het Gulden Vlies in 1445, de origine van de uitdrukking  "iemand zwart maken”. En bij de prachtige preekstoel kwamen we te weten dat je in Gent “B(éh)ête, Vil(l)ain of Triest moet heten om tot een notabele familie te behoren. Bij het onnoemelijk schone Lam Gods (“na dat van Beaune, het grootste retabel van Europa”) werd verteld dat het de Vlamingen waren die de olieverfschildering hebben uitgevonden waardoor zij torenhoog uitstaken boven hun Italiaanse concurrenten. (In 1978 vertelde gids Devlaeminck ook dat de prachtige gewaden op de schilderijen der Vlaamse Primitieven pure hofpubliciteit waren voor de Gentse wevers).

     

    De volgende halte was het Groot Vleeshuis, een halle uit de 15e eeuw onder wiens houten overkapping we de beste Waterzooi ooit hebben geproefd. Maar dat is dan ook een Gentse uitvinding. Vlakbij, op de Graslei, bestegen we een boot voor een anderhalf uur durende tocht over de Leie, de Ketelvest en de Schelde, met hun kloosters en lusttuintjes. In de donkere tunnel onder de Brabantdam kwam het bijna tot een aanvaring met een tegenligger, die dan ook een verlichtingslamp kapot voer.

     

    Na de ontscheping ontdekten we de ingewikkelde hydrografie van Gent tijdens een wandeling langs Leie naar de samenvloeiing de Schelde. Tegen 2009 zal de oude Schelde-arm aan de Brabantdam heropend zijn zodat een kayaktocht doorheen Gent tot een ultiem genot zal verheven worden.

     

    Van al dat wandelen word je moe. Terug aan het slot van Geeraard den Duivel werden de afscheidsredes gehouden. In een café op het St. Baafsplein werd nog een laatste maal een Gents Bolleke of een Brusselse Geuze geheven op de broederschap, het Davidsfonds, en het weerzien, want de volgende keer moet Oudergem de uitstap inrichten.

     

    De tram naar St. Pieters en de trein naar Brussel zaten weer overvol. Maar ook vol mooie herinneringen was het gemoed van die Merelbekenaars en die Brusselaars die weer een dag van gezelligheid, cultuur, natuur en ontspanning hadden meegemaakt.

    Lieven

    Alle foto's van deze prachtige dag zijn te bekijken op 
    http://picasaweb.google.fr/REINTJE49/UITSTAPGENT2006En2007

     

    29-09-2007 om 00:00 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROGRAMMA 2007 - 2008

    Het programma voor het werkjaar 2007 – 2008 kan geraadpleegd worden op de minisite van het DF Oudergem 


    http://www.davidsfonds.be/activity/division/info.phtml?id=285

    05-08-2007 om 00:00 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ETENTJE IN DEN ANKER IN ZELE




    Jullie weten (of niet) dat onze afdeling verbroederd is met het DF Merelbeke. Op initiatief van Lieven (voorzitter DF Oudergem) werd er besloten een dineetje te organiseren voor de bestuursleden van de twee afdelingen, uiteraard met echtgenoten.

    Chantal en Michel stelden DEN ANKER voor in Zele. Zij waren er al geweest en vonden dit restaurant sfeervol en het eten lekker. Zo gezegd, zo gedaan. Wim (voorzitter DF Merelbeke) & co vonden het een schitterend initiatief en gingen er enthousiast op in.

    Chantal hield de inschrijvingen bij en Irène zorgde voor de reservaties en de contacten tussen beide afdelingen.

    We spraken af op VRIJDAG DE 13e !!! Wij zijn niet voor niets de dappersten onder de Galliërs en een beetje bijgeloof zou ons niet afschrikken!

    Josseline, Jo en Irène kwamen als eersten aan, om 19u stipt. Terwijl ze op de anderen wachtten bewonderden ze al de schitterende en unieke ligging aan de Schelde van het restaurant. Dit restaurant is gevestigd in een historisch pakhuis uit 1930 waarvan de structuur behouden is gebleven. Een romantisch kader, véél groen, rust en een ideale ligging; wat kan een mens nog méér verlangen!

    Voor sommigen onder ons was het een eerste kennismaking met de leden van de andere afdeling. Al vlug werden er contacten gelegd en werd er over alles en nog wat gepraat. Na een kir als aperitief, vergezeld met een koud en een warm hapje, gingen we aan tafel. We gingen kris kras door elkaar zitten zodat de leden van de twee afdelingen beter kennis konden maken. Het eten was lekker en de drank niet te versmaden. Jan bezorgde Josseline de slappe lach, Jo en Yves gingen in discussie over politiek en Irène ging heen en weer met haar fotoapparaat. Spijtig genoeg is de helft van de foto's naar de vaantjes vanwege flitsproblemen. Hans weigerde te zingen, niettegenstaande hevig aandringen van Irène, maar beloofde tot actie over te gaan in Gent op 22 september a.s., voor zover iedereen zal willen meezingen. Dus... iedereen aan zijn toonladders!!

    Wim en Paul (penningmeester DF Merelbeke) kregen het schitterende idee om aan Michel (penningmeester DF Oudergem) voor te stellen het aperitief en de koffie voor rekening te laten van de kassa van beide afdelingen. Michel verklaarde zich akkoord en ze kregen alle drie een daverend applaus!

    Wim en Lieven staken allebei een speech af. Wim vertelde hoe de verbroedering ontstaan was en hoe ze in enkele jaren tijd aan een verjongd bestuur raakten. Lieven was in een nostalgische, romantische bui en had het over liefde, vriendschap en de pracht van de Schelde. Hij wou na het etentje nog een wandelingske gaan maken langsheen de Schelde, maar vond geen gehoor bij de anderen. Het was ondertussen al laat geworden en iedereen wou eigenlijk naar zijn bedje.

    Iedereen schijnt enorm genoten te hebben van de avond en iedereen was het er mee eens dat dit voor herhaling vatbaar is.

    We spraken af in Gent op 22 september, waar DF Merelbeke ons uitnodigt voor een gegidste rondleiding van de stad en een bootreis op de kanalen. Alle leden van Merelbeke en Oudergem zijn welkom.

    Hopelijk tot dan.

     

    Irène

     

    Enkele foto's van deze schitterende avond kunnen bekeken worden op http://picasaweb.google.nl/REINTJE49/ETENTJEZELE

     

     


    15-07-2007 om 00:00 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 juni 2007: ledenmis- wandeling- receptie- verkiezingszondag

    Het is bekend dat de mensen van Oudergem niet kunnen stilzitten, maar op die 10 juni 2007 hebben ze toch wat overdreven. Wie gaat nu op een luie zondag naar een gezongen mis, wandelt even 3 kilometer, koelt af in een ondergronds stormbekken, verwerkt een receptie met enkele glazen champagne, overmeestert thuis nog een snelle hap en vervult nog net vóór sluitingstijd zijn nationale kiesplicht? Voor zoiets moet je bij het Davidsfonds van Oudergem zijn.

     

    Nochtans had de wet van Murphy (Als iets verkeerd kàn lopen, zàl het verkeerd lopen) van bij de aanvang toegeslagen. De druk bijgewoonde ledenmis in de St. Juliaankerk moest zonder proost Jos Fannes verlopen omdat die bij een val zijn dijbeen had gekneusd. Maar E.H. Guido Kayaert, zelf ook DF-lid, leidde de dienst op zijn onnavolgbare, gemoedelijke manier. Ook het Gorikskoor, een frequente gast van de afdeling, gaf het beste van zichzelf met minder bekende maar toch prachtige Vlaamse liederen. Jammer genoeg moesten ook het heengaan van ex-bestuurslid en koster Albert Smet en van Albert Levecke worden herdacht.

     

    Na de mis leidt Louis Schreyers, dè heemkundige van Oudergem en een uiterst beminnelijke man, een 25-tal leden en niet-leden doorheen een wandeling waarbij de meesten, nochtans ervaren Oudergemnaren, de weg en de kluts kwijtraken. Langs de Drie Bruggenstraat, voorheen de houtweg naar Elsene, overzien we de diepe berm van de metrolijn: onbekend gebied. Langs deze weg wandelen wij naar het station Delta waar een gehavend muurfresco van Jan Van Den Abeel (Delta Mouvement) kruisende metrolijnen voorstelt. Pauze op de Sint-Verhaegen-bestendige rustbanken van het station, in het zicht van een ware Alechinsky (Sept Ecritures) die vanuit metro Anneessens hierheen gevlucht is: terra incognita.

     

     

    Op de viaduct aan metro Beaulieu ontdekken we het kunstwerk van Tim Roosen, “De Zon”. Het was de bedoeling een replica van het zonnestelsel uit te beelden in 9 Belgische gemeenten, op een schaal van 1/40.000.000. De Zon (die hier symbolisch uitgebeeld is) en Mercurius in Oudergem, Venus in Bosvoorde, de Aarde et de Maan in Ukkel, Mars in Hoeilaart, Jupiter in Kampenhout, Saturnus in Gembloux, Uranus in Tongeren, Neptunus in Oostende et Pluto in Florenville. Niemand die het kende.

     

    Langs een onbekende trap dalen we af naar de liefelijke vallei van de Watermaalbeek waar ons rust, groen, water en een prachtige natuur wachten. Daar ging de jonge Louis ooit riet plukken. Eens te meer voelen we ons “totally lost”. Langsheen een blauwe vierpikkel boven een bassin, die een “logische redenering”  ("La Pensée Verticale" van Guy Bauclair) moet voorstellen, bereiken we de Kleine Wijngaardstraat. Louis glimlacht mysterieus want achter een doodgewone poort wacht ons de beloofde verrassing van de dag. Op een binnenkoer gaat de deur open van het indrukwekkende controlecentrum van het overstromingsbekken van Oudergem. Al even indrukwekkend is de uitleg van hoofdingenieur Dubois. Onder het gebouw dalen we in verbazing af naar een kelder van 119 x 83 x 5,5 meter die 43.000 m3 water kan omvatten. Niettemin had de Woluwe in 2005 slechts 17 minuten nodig om het hele ding en de naburige huizen vol te laten lopen. Sindsdien zijn hier watervloedkeringen opgesteld.

     

    In de metro Herrmann Debroux leest Irène de beschrijvingen voor van de werken van Jan Cox (The fall of Troy) , Roel D’Haese (de Vliegenier)  en Rik Poot (Ode aan een bergrivier). In de geborgenheid van het Bergojepark doorspartelt een kikker de Rookloosterbeek.



     





     

    We stellen het bezoek aan de planeet Mercurius nabij het gemeentehuis, evenals aan de kunstwerken van Alfred Blondel ( Anne Pascal) en Jacques Moeschal (Sculpture Architecturale Cubique) uit en rusten uit bij enkele glazen Spaanse champagne in Den Dam, één der weinige plekken van deze wandeling die ons bekend is. Ook daar is Louis Schreyers de ziel van het gezelschap. En samen met hem worden er snode plannen gesmeed voor de ambitieuze "Nacht van de Geschiedenis" die de Davidsfonds-afdelingen van Oudergem, Etterbeek en Elsene in petto hebben voor dinsdag 18 maart 2008.

     

    Lieven

    Méér foto's kunnen bekeken worden op http://picasaweb.google.nl/REINTJE49/WandelingDFOudergem10062007

    05-07-2007 om 00:00 geschreven door DF Oudergem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Foto



    Foto

    Gastenboek
  • Goedemorgen
  • dhr.
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • Een bloemende Lentelach
  • Een jaarprogramma die mag gezien worden.

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek


    Foto

    E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Foto

    Blog als favoriet !


    Mijn favorieten
  • Davidsfonds Nationaal
  • Heemkundige Kring Oudergem
  • Heemkundige Kring Oudergem - site van de gemeente
  • DF Oudergem op de officiële website van DF Nationaal
  • Gymclub Het Forum

  • Foto

    Een interessant adres?



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!