Michel Colemans, Penningmeester + Quizmaster + Wijkmeester + Boekenmeester
Rit Goetschalckx, secretaris
Willy Stroobants, wijkmeester
Frederic Kubben en Victoria Morré
DAVIDSFONDS OUDERGEM
Welkom in cultuur
23-02-2009
19DE INTERVERENIGINGENQUIZ
19DE INTERVERENIGINGENQUIZ VAN HET DAVIDSFONDS OUDERGEM
Op zaterdag 21 februari 2009 vond de negentiende interverenigingenquiz plaats in het Gemeenschapscentrum Den Dam te Oudergem.
Zes ploegen van maximum 5 personen kwamen opdagen, m.n. DAVIDSFONDS Oudergem, DAVIDSFONDS Sint-Pieters-Woluwe, Jeugdhuis ALLEMAN, K.A.V.-K.W.B., de Vlaamse Leeuwen en de Koninklijke Fanfare St.-Cecilia uit Lovendegem.
Zoals altijd kon de quizmaster rekenen op Marie-José Soumillion en Roza Deceuninck om de vragen uit te delen en de antwoorden op te halen en om de dorstigen te laven. Een driekoppige jury bestaande uit Thilda Scholliers, Norbert Mosselmans en Paul Delva verbeterde de antwoorden op strenge doch rechtvaardige wijze.
Dit jaar waren volgende themas aan de orde:
1.NATUUR . . ..20 PUNTEN
2.SPORT . ...........20 PUNTEN
3.GEOGRAFIE . 20 PUNTEN
4.KUNST EN LITERATUUR 20 PUNTEN
5.CULINAIR . ......20 PUNTEN
6.VARIA.. .. .....20 PUNTEN
7.MUZIEK .. ......20 PUNTEN
8.GESCHIEDENIS . 20 PUNTEN
9.FOTOS. ...20 PUNTEN
180 PUNTEN
+ RODE DRAAD ....................+20 PUNTEN
TOTAAL 200 PUNTEN
De Rode Draad bestond dit jaar uit het herkennen van 20 fragmenten van 30 seconden van bekende Filmmuziek en TV-tunes uit de jaren 1960 tot nu.
Michel Colemans presenteerde voor de negende maal deze quiz en Jacques Deceuninck, alias de Spelbreker, had opnieuw een hamvraag voorzien die deze keer handelde over Congo (Ex-Zaïre). DF St.-Pieters-Woluwe won met 30 punten op een maximum van 38 en tweede werd verdienstelijk de fusieploeg K.A.V.-K.W.B. met 16 punten.
Jacques Deceuninck slaagde er zoals altijd in de behaalde punten van de algemene quiz tijdig samen te tellen en hier volgen de resultaten op een totaal van 200 te behalen punten:
1°DE KONINKLIJKE FANFARE ST.CECILIA UIT LOVENDEGEM met 157 punten;
2°JEUGDHUIS ALLEMAN met 150 punten;
3°DAVIDSFONDS ST.-PIETERS-WOLUWE met 148 punten;
4°DAVIDSFONDS OUDERGEM met 141 punten;
5°DE VLAAMSE LEEUWEN met 137 punten;
6°K.A.V.-K.W.B. met 110 punten.
De drie juryleden waren zo enthousiast dat ze nu reeds een afspraak maakten voor de quiz van volgend jaar! Op naar de 20ste editie!
De quizmaster dankt de bereidwillige helpers en de volgende sponsors: Kappers BORRA & BORRA (Waversesteenweg); COLRUYT, Halle; DAVIDSFONDS Leuven; Slagerij DEBUSSCHER-DEPESER (Invalidenlaan); Kruidenier Ann & Lieven (Pinoyplein); KBC Oudergem; Paul Delva, Vlaams Volksvertegenwoordiger; Lieven Vermote, voormalig voorzitter en het Gemeenschapscentrum Den Dam.
DAVIDSFONDS OUDERGEM DE NACHT VAN DE GESCHIEDENIS
24 maart 2009
De Waversesteenweg van onder het stof
Dankzij de "Nacht van de Geschiedenis" hebben wij verleden jaar de historische en culturele achtergrond van de bijna 300-jarige Waversesteenweg ontdekt. Wie er toen niet bij was kan nog altijd het gedenkboekje " De Waversesteenweg Van Elsene doorheen Etterbeek tot Oudergem; een verhaal apart" inkijken (te koop in het GC Den Dam en bij Irène Arquin - 5.00)
Dit jaar gaat onze aandacht naar "textiel" langsheen de Waversesteenweg.
Kledij is een weerspiegeling van wie we zijn, van hoe we ons voelen. Vroeger werd de sociale status uitgedrukt door de kledij. Ook door de stoffen die ervoor gebruikt werden. En zelfs door de kleuren.
"Textiel" is uiteraard niet enkel bedoeld voor kledij. Textiel is letterlijk "al wat geweven is". Het woord is afgeleid van het Latijnse woord "texere" dat "weven" betekent. Textiel bevat echter ook stoffen die gebreid, gehaakt, geknoopt of gesponnen zijn. Soms wordt zelfs papier bij textiel ingedeeld. Ook lederwaren kunnen ondergebracht worden onder "textiel".
We gaande Waversesteenweg letterlijk "van onder het stof" halen aangezien weachtereenvolgensnaar Elsene (Matonge) rijden waar Suzanne Monkasa ons de oorsprong van de paan en de wax zal uitleggen. Daarna bezoeken we in Etterbeek het "Huis Delvaux". We eindigen in het CC van Oudergem met een eenakter over de Oudergemse wasvrouwen, gespeeld door het toneelgezelschap "De Eendracht" uit Etterbeek en besluiten de avond met een receptie, eveneens in het CC van Oudergem. Iedereen zal een gedenkboekje krijgen.
Een autocar brengt ons van Oudergem naar Elsene.
Keuze van opstapplaats:
- 18u00 aan het CC van Oudergem (CC)
- 18u10 aan St.Juliaan (STJ)
- 18u20 aan de Jacht (J)
- 18u25 aan het Jourdanplein (JD)
Wie onmiddellijk naar de eerste afspraak gaat wordt in "Espace Matonge"- Waversesteenweg 78 te Elsene, verwacht om 18u45.
De inschrijving is pas definitief na betaling van 17 ( 15 voor Davidsfondsleden) op bankrekening - 425-4156921-82 van het Davidsfonds Oudergem, met vermelding van de opstapplaats.
De plaatsen zijn beperkt, vlug inschrijven is dus de boodschap.
Op vrijdagavond 12 december vond het traditionele ledenfeest plaats. Naast het gezellige samenzijn was er ditmaal een extra gelegenheid tot feesten: het afscheid van Lieven Vermote als voorzitter van onze afdeling. Na twintig jaar geeft hij de voorzittershamer door aan Hubert Soumillion. Het was Paul Delva, een goede bekende binnen onze afdeling en binnen de familie Vermote die de afscheidnemende voorzitter mocht toespreken. De op het eerste zicht wat chaotische manier van leidinggeven van Lieven werd belicht. Maar uiteindelijk was Lieven steeds zeer efficiënt en werden onder zijn bezielende leiding gedurende jaren vele interessante activiteiten ontplooid. Naast de klassieke muziek was er ook aandacht voor andere wat minder klassieke ideeën, zoals ons uitstapje met de kleine vliegtuigjes.
Ook de lokale geschiedenis kreeg mede onder impuls van Lieven veel aandacht. De "Nacht van de Geschiedenis" met de Waversesteenweg als thema is uitgegroeid tot een succes.
Als dank en ter compensatie voor de vele avonden die Lieven doorbracht aan de bestuurstafel van het Davidsfonds werd hem en Annie een weekendcadeaubon gegeven. Hubert gaf hem ook nog voldoende potloodjes om ook in de toekomst van schrijfgerief voorzien te blijven.
We zijn blij dat Lieven lid blijft en verder blijft meewerken aan de "Nacht van de Geschiedenis".
De avond werd besloten met een diapresentatie door Willy Stroobants:
Van Windhoek naar Kaapstad
Is er nog een land waar men na uren rijden kan zeggen: kijk daar: een tegenligger. In Namibië kan dit nog. De woestijn is er echt woestijn, met prachtige zandheuvels in alle kleuren bruin. Het is Parijs-Dakar, maar dan in een veiliger omgeving. Het rijden op het gravel vergt wel aanpassing van de rijstijl om niet over kop te gaan in de eerste bocht.
Het uitgestrekte Etosha-park met zijn zebrapaden en rustplaatsen voor olifantensenioren is op zich al de reis waard. Over meer dan tachtig kilometer krijgt men een groot deel van de Afrikaanse fauna te zien: antilopen, olifanten, giraffen en zebras in overvloed. Voor het spotten van een leeuw moet men wat meer geluk hebben.
Voeg daarbij nog de boeiende geschiedenis van deze jonge stabiele democratie van Sam Nujoma met Duitse, Engelse en Zuid-Afrikaanse invloeden en je hebt een cocktail waar altijd iets verrassends te ontdekken valt.
Swakopmund is de enige badplaats van het land om even te verpozen van de rit door de woestijn. Een rit door de gigantische woestijnduinen per 4x4 is een belevenis. In Sosusvlei zijn de duinen op hun best: de roodbruine heuvels, de blauwe lucht en hier en daar een boom, die vecht voor zijn voortbestaan.
De Fish River canyon ligt dan weer in een steenwoestijn. In volledig eenzaamheid kan men genieten van het uitzicht in deze kloof.
Over de grens in Zuid-Afrika komt men in een andere wereld. Bloemen, citrusvruchten en wijnboerderijen in witte Oud-Hollandse stadjes kleuren het landschap. Dit is de streek van de kleurlingen, die hier de meerderheid van de bevolking vormen. Een nieuw volk dat zijn oorsprong vindt in de interactie van de zwarte migratie uit het noorden en de blanke van overzee. Het beste bewijs dat er niet alleen maar onderlinge oorlogen, maar ook andere veel meer op vrede gerichte activiteiten zijn geweest.
Stellenbosch, een voorstad van Kaapstad, is het eindpunt van deze reis. Het is moeilijk kiezen uit de vijftig wijnboerderijen van de streek. De voorkeur gaat uit naar wijngoed Vergelegen: een mooi gerestaureerd landgoed uit de zestiende eeuw. De Zuid-Afrikanen hebben begrepen dat kurk niet op een wijnfles hoort en de smaak alleen maar kan verpesten...nu de Fransen nog overtuigen.
Willy
Méér van deze prachtige foto's kunnen bekeken worden op
Verslag lezing van Walter Devos over "KLIMAATVERANDERINGEN"
Op 20 november jl. kwam Walter Devos, Doctor in de Wetenschappen, groep Aard- en Delfstofkunde, ons de problematiek van de klimaatveranderingen toelichten. Een onderwerp dat de meesten onder ons intrigeert. De laatste jaren horen wij regelmatig onheilspellende berichten over de opwarming van de aarde. Zijn dat alarmerende berichten of niet? Hebben sommige wetenschappers de neiging de situatie te overdrijven? Dat de mens een grote rol speelt in de huidige opwarming van de aarde, staat buiten kijf. Maar wat kunnen we eraan doen? Zijn er ook geen positieve kanten aan deze opwarming?
Walter Devos ging miljoenen jaren terug in de tijd om ons uit te leggen hoe de aarde evolueert. Ook vroeger was er een opeenvolging van warme en koude perioden. De dinosaurussen bv zijn voor een groot deel verdwenen omdat de aarde verkoelde en zij daardoor niet konden overleven. Ze zijn ook voor een deel verdwenen door meteorietinslagen.
Welke zijn de oorzaken van natuurlijke klimaatschommelingen?
-activiteit van de zon
-stralingscurve van Milankovitch (astronomie)
-Albedo: weerkaatsing van zonlicht door de aarde (zelfversterkende afkoeling door ijs)
-broeikaseffecten in atmosfeer (bv methaan)
-vulkanische activiteit (stof, CO2, SO2)
-zeestromingen (cyclus van duizende jaren)
-ligging van de continenten (miljoenen jaren)
-
Wat is in de 21e eeuw de invloed van de mens op de opwarming van het klimaat? En wat is de invloed van de natuur?
INVLOED VAN DE MENS
NATUUR
-ontbossing
-CO2 door fossiele brandstoffen
-methaan (lekken) en andere gassen
-stof in de atmosfeer (aerosol)
-landbouwpraktijken
-stralingscurve van Milankovitch
-zonnevlekkencyclus
-vulkanisme
-stof in oceaan (Fe..)
-warmte capaciteit in oceanen
-inertie van Groenland en Antarctica
Er is nog héél veel te zeggen over dit onderwerp, maar dat zou ons te ver leiden.
Na de lezing werd er bij een drankje nog lang nagebabbeld en iedereen scheen gefascineerd door dit toch moeilijk onderwerp.
Foto's van deze interessante avond kunnen bekeken worden op
Het Davidsfonds Oudergem nodigt u uit op een interessante, leerrijke lezing door Doctor Geoloog Walter De Vos over de klimaatveranderingen.
De laatste jaren horen wij onheilspellende berichten over de opwarming van het klimaat door de verbranding van fossiele brandstoffen. Dat de mens een grote rol speelt in de huidige opwarming, staat buiten twijfel. Maar de aarde zelf zorgt ook voor spectaculaire veranderingen. De temperatuur van de atmosfeer wordt beïnvloed door de ligging van de continenten, oceaanstromingen, vulkanische uitbarstingen, astronomische schommelingen in de aardbaan enz.
In de middeleeuwen en ook in de Romeinse tijd was het warmer dan nu. Maar van de zestiende tot de achttiende eeuw kenden we een kleine ijstijd, waarvan de sneeuwlandschappen van Pieter Brueghel getuigen. Wij leven de laatste 13000 jaar in een warme tussenijstijd ingekaderd tussen bitter koude perioden. De laatste drie miljoen jaren kent de aarde een ijstijdregime, dat er tevoren niet was omdat Noord- en Zuid-Amerika nog niet verbonden waren door een landbrug, waardoor zeestromingen toen een veel warmer regime bepaalden. Dit is slechts één voorbeeld van continentale verplaatsingen die het klimaat beïnvloedden.
Geoloog Walter De Vos plaatst het klimaat van onze aarde, en de rol van de mensheid hierin, in een lange-termijn perspectief dat miljoenen jaren teruggaat.
Walter De Vos heeft een CV om "U" tegen te zeggen! Hij studeerde Aard- en Delfstofkunde in de K.U.Leuven en is Doctor in de Wetenschappen, groep Aard- en Delfstofkunde.
Hij was achtereenvolgens assistent in het Laboratorium voor Mineralogie aan de K.U.Leuven; Geassocieerd expert aan de International Labour Organization (UNO); Consultant voor evaluatie goudmijn New Zealand;te London; Geassocieerd expert aan de United Nations Development Programme (UNO).Hij deed geochemische prospectie in equatoriaal oerwoud; Hij was geoloog bij de Belgische Geologische Dienst (BGD). Vanaf juli 2001 is hij eerstaanwezend assistent in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN-BGD). Vanaf 2003 tot op heden is hijwerkleider in datzelfde instituut en waarnemend afdelingshoofd sinds november 2008.
Hij schreef een onnoembaar aantal artikels, alleen en/of in samenwerking met andere wetenschappers.
Daarbuiten maakt hij ook nog deel uit van het st.Cecilakoor in Stokkel en is hij een talenwonder; hij spreekt nl 13 talen!! Hij is ook lid van het DF SPW.
Ik meen te mogen zeggen dat het een grote eer is Walter De Vos te mogen ontvangen.
Na zijn lezing van ongeveer 1u kunnen ervragen gesteld worden.
Wanneer? Donderdagavond 20 november 2008 om 20.00u
Waar? GC Den Dam Waversesteenweg 1747 te 1160 Oudergem
Verslag debatavond: Jongeren en drugs 23 oktober 2008
Deze debatavond werd samen met de ouderraad van het Lutgardiscollege, georganiseerd.
Vivian De Greef, subhoofd van de dienst preventie van de Oudergemse politie gaf een overzicht van de illegale drugs. Deze zijn onder te verdelen in drie groepen:
1)de hallucinogenen, waarvan cannabis de voornaamste vertegenwoordiger is. De paddos horen ook in deze groep. De werking is geestverruimend en rustgevend. Men neemt dingen waar die er niet zijn. Bij verslaving is er een negatief effect op de werk- en leerprestaties.
2)de stimulerende middelen. Dit zijn middelen die vooral in het uitgaansleven genomen worden: amfetamine en extacy .De prikkels komen heviger door en het uithoudingsvermogen neemt toe, zodat men een hele nacht kan fuiven. De kater volgt nadien.Ook cocaïne heeft naast een lokaal verdovend een algemeen stimulerend effect.Het kan de arbeidsprestaties verbeteren, maar heeft ook een zelfoverschatting van deze prestaties. Bij verslaving gaat het werk eronder lijden. Toename van agressiviteit en slecht rijgedrag maken het beeld volledig.
3)de verdovende middelen met alle derivaten van de opiumplant met heroïne als sterkste middel. Het geeft een gevoel van rust en welzijn. Het werkt sterk verslavend. Verslaving levert onaangepast gedrag op met verlies van job en mislukken van studie.
Tomas Van Reybrouck, psychotherapeut werkzaam in de preventieve verslaafdenzorg gaf ons een cursus van een uurtje over de verslavingsmechanismen. Waarom wordt iemand verslaafd en hoe komt men er weer vanaf. Preventie is beter dan moeizaam genezen.
Wie speciale interesse heeft kan het boek van zijn hand lezen ( ook in onze bibliotheek verkrijgbaar) Mijn kind en drugs Ik beperk mij hier tot enkele opmerkingen.
Preventie moet beginnen op 8 tot 10-jarige leeftijd, want 10 tot 12 jaar is de leeftijd waarop de meeste kinderen met cannabis experimenteren.
Drugspreventie maakt deel uit van de algemene opvoeding: onderling vertrouwen wekken, respect voor elkaars oordeel, begrip voor de leefwereld van de jongeren, interesse voor hun interesses.
Grenzen stellen is nodig, maar de grenzen moeten in overleg met de jongeren beargumenteerd bepaald worden. Kordaat optreden en grenzen stellen wordt door de meeste jongeren op prijs gesteld, als er maar met hun mening rekening wordt gehouden.
Sommige ouders gaan ver in het bespieden en betrappen van hun kinderen bij vermoeden van drugsgebruik. Meestal is het beter bij de verdenking te blijven en naar een open dialoog te gaan dan kost wat kost bewijzen te verzamelen.
Gedragsverandering bij kinderen is nog altijd de beste aanwijzing voor drugsgebruik.
Drugsverslaving van kinderen brengt bij de ouders evenveel stress mee als andere calamiteiten zoals chronische ziekte of een sterfgeval in de familie. Hulpverlening bij kinderen wordt gecombineerd met opvang van ouders, broers en zussen.
Verslaving ontstaat via dezelfde mechanismen, of het nu om drugs, internetspelletjes of gokken gaat. Bevrijding van de verslaving gebeurt via dezelfde stappen.
Het enkele keren hervallen in de verslaving is normaal in het genezingsproces.
Hoe groter het negatieve zelfbeeld, des te moeilijker de weg uit de verslaving.
In een kort maar boeiend debat werd ingegaan op de reden waarom men de avond openstelde voor 18 jaar en ouder. De softe aanpak door de psychotherapeuten werd even in vraag gesteld met een pleidooi voor een meer repressief beleid. Doch ook van politiezijde vindt men dat naast een repressief beleid, wat nodig blijft, men bij de preventie en behandeling van jongeren een beroep moet doen op de hulpverlening. Het gaat om gedragsverandering waar de wil van de persoon centraal staat. Om de knop om te draaien is soms de hulp van de politie nodig, Zoals verslaving een langzaam proces is, is ook stoppen met gebruik een langzaam proces en de hulp hierbij ligt eerder bij de andere hulpverleners.
De bibliotheek bood een aantal folders aan ter beschikking gesteld door de VAD en de politie. Zij presenteerde ook het boek van Tomas Van Reybroeck en een aantal fictieboeken voor de jeugd die de drugsproblematiek aanschouwelijk maken voor jongeren.
Op 18 oktober 2008 werd er in gans Vlaanderen en in Brussel voor de 2de maal gequizt. Vierduizend deelnemers, duizend ploegen, tachtig vragen, zestig locaties: "Vlaanderen quizt" is in een jaar tijd uitgegroeid tot de grootste quiz van het land.
De Brusselse voorronde ging dit jaar door in de parochiezaal O.L.V. van het Heilig Hart in Etterbeek. De opkomst was ietsje minder dan verleden jaar maar er kwamen toch 10 gemotiveerde ploegen opdagen: In Ignorantia Veritas, Op Zoek Naar Het Vergeten Antwoord, Everweters, De Koninklijke Bemiddelaars, De Woestijnvissen, De Heppi Loezers, K'wisthet, De Amateurs, Eclips en De Debiele ij.
Bestuursleden van de DF-afdelingen Elsene/Etterbeek en Oudergem en van het DF- Gewest Brussel decoreerden de zaal en legden alles klaar voor de quiz. De quizmaster van de avond was Michel Colemans en François Vanbellingen hanteerde vakkundig de beamer. De jury was samengesteld uit Lieven Vermote, Mich Meyfroots, Willy Stroobants en Jo Bossuyt. Josseline, Bertje, Edith, Marie-Josée en Chantal haalden de antwoordformulieren op en zorgden ondertussen voor een natje en een droogje.
De 80 nationale vragen waren geen klein bier. Kwamen o.a. aan bod: sport, politiek, media, geschiedenis, literatuur, muziek.... voor elk wat wils.
Een kleine selectie: In welke gemeente werd de eerste plaatselijke Davidsfonds afdeling opgericht? (Heist-Op-Den-Berg); Welke familienaam verbindt de heren Jens, Koen, Guy en Gerard als we het achtereenvolgens over een reclamemaker, regisseur, ex-hoofdredacteur en muziekbaas hebben? (Mortier); Welk is de kleinste dichtstbevolkte en tevens armste gemeente van het Gewest en van België? (Sint-Joost-Ten-Node); Tot welke mediagroep behoren Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, de Koopjeskrant en het gratis spoorkrantje Metro? (CONCENTRA); Hoe heet de dienst van het leger die oude bommen onschadelijk maakt? (DOVO - Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen); Wie is de auteur van "Ons geluk"? (Gerard Walschap);Welke politicus kreeg de eer als eerste betrapt te worden met een iPhone gekocht in het buitenland? (Vincent Van Quickenborne); Hoe heet het kleine recipiënt van de Nationale Loterij waarin u een aantal krasloten of andere kunt stoppen en dat als geschenk kunt afgeven? (KADOOSJE); In welk Zuid-Amerikaans land is de presidentsvrouw, die Anne Malherbe heet, een Belgische? (Ecuador); Met welk ruimteveer mocht Dirk Frimout als allereerste landgenoot in 1992 het zwarte zwerk in? (ATLANTIS).
De eindstand
De Koninklijke Bemiddelaars
61
In Ignorantia Veritas
58
K'wisthet
53
Eclips
50
Op Zoek Naar Het Vergeten Antwoord
49
De Woestijnvissen
47
De Debiele ij
46
De Amateurs
39
De Heppi Loezers
38
Everweters
36
Oudergem was goed vertegenwoordigd; 2 rasechte Oudergemnaren maakten deel uit van de 2 eerste winnende ploegen. Op de eerste plaats: De Koninklijke Bemiddelaars, met Emmanuel Boodts; op de tweede plaats: In Ignorantia Veritas, met Paul Delva. De drie eerste ploegen kregen een krat bier en een mooi geschenkboek, uiteraard een DF uitgave. Maar er waren geen echte verliezers want iedereen ging naar huis met dehistorische weekkalender "De Roets 2009" en het gedenkboekje van de "Nacht van de Geschiedenis" 2008: "De Waversesteenweg - Van Elsene over Etterbeek tot Oudergem - Een verhaal apart". Per ploeg was er spijtig genoeg maar 1 exemplaar HISTORIA van het magazine Knack. Misschien kan Knack toekomend jaar voor 1 exemplaar per deelnemer zorgen?
Er heerste de ganse avond een aangename sfeer. Iedereen scheen het plezant te vinden en hanteerde de Olympische gedachte: "Deelnemen is belangrijker dan winnen".
De finale vindt plaats op zaterdag 15 november in de Concert Noble in Brussel.
Zal " De Koninklijke Bemiddelaars " er mogen aan deelnemen? Afwachten is de boodschap.
Foto's van deze heuglijke avond kunnen bekeken worden op
Op zaterdag 4 oktober jl. vertrokken we met 25 personen per autocar naar Kampenhout. Op de eerste halte (restaurant Veilinghof) werden we door onze gids met een kopje koffie verwelkomd. Daarna bezochten we een mooi kerkje. We gingen de tuinbouwveiling Brava bezoeken waar op zaterdag spijtig genoeg geen activiteit is. Onze gids legde ons echter heel deskundig uit hoe een veiling van groenten en fruit gebeurt en verduidelijkte de termen "veilingklok", "vraag en aanbod" e.d. De klok start op een inzetprijs die daalt wanneer de klok begint te draaien. De klanten kunnen de klok stilleggen door een druk op een knop. Op dat moment sluit hij een aankoop aan de prijs waar de 'wijzer' van de klok stilstaat.
Na een lekkere witloofmaaltijd bezochten we het witloofmuseum. Als Brusselaars mogen we er fier op zijn dat de "endives de Bruxelles" wereldbekend zijn. In Kampenhout spreken ze niet van "witloof" maar van "loof".
Rond 1850 lukte de hoofdhovenier van de toenmalige kruidtuin "Botanique" te Brussel, de heer Frans Breziers, er in om witloof met krop te kweken en hielp zo het huidige witloof ontstaan. Aanvankelijk werd de witloof vooral rond Schaarbeek en Haren gekweekt, later ook in Zaventem, Melsbroek en nog later in en rond Kampenhout.
De traditionele grondteelt wordt nu bijna verdrongen door de onvermijdelijke opkomst van hydrocultuur. Vroeger was witloof een wintergroente; nu kan je het ganse jaar door deze heerlijke groente degusteren.
In de namiddag gingen we naar het familiale
Chocoladeatelier "Cacaooh". We kregen een demonstratie van hoe deze lekkernij gemaakt wordt, met cacao, cacaoboter en suiker. De chocolade wordt op een temperatuur van 30 tot 32°C gehouden en in voorverwarmde vormen gebracht. Deze vormen worden geschud om eventueel aanwezige luchtbellen te verwijderen waarna ze afkoelen. Vanaf dit punt wordt de chocolade "praline". We mochten de "pralines" proeven en kregen er een lekker drankje bij. Uiteraard hebben we er ook gekocht. Chocolade schijnt goed te zijn voor de cholesterol en het goede humeur. De calorieën nemen we er maar bij!
We keerden tevreden en voldaan terug naar Brussel.
Deze uitstap werd georganiseerd door Josse Van Roy, voorzitter van het Davidsfonds St.Pieters-Woluwe. Enkele dagen later overleed hij. Josse was altijd heel enthousiast en de drijvende kracht van de afdeling. Wij bieden zijn familie onze innige deelneming aan. We zullen hem missen.
Davidsfonds Afdeling Oudergem organiseert in samenwerking met de Ouderraad van het Lutgardiscollege een gespreksavond met als thema:
Jongeren en drugs
op donderdag 23 oktober 2008 om 19u30 in de refter van het Lutgardiscollege, Zandgroeflaan 2 te 1160 Oudergem.
Hoe ga je als ouder hiermee om?
Wanneer moet je ingrijpen?
Hoe voorkom je dat je kind verslaafd geraakt?
En eens zo ver: hoe help je je kind?
Is het jouw schuld, is het de schuld van de maatschappij
en vooral is er een uitweg?
Dit alles wordt op een deskundige manier uitgelegd door Viviane Degreef, adjunct-diensthoofd van het Politiekorps en van Tomas Van Reybrouck, psychotherapeut en auteur van het boek Mijn kind en drugs
Er is ook mogelijkheid tot het stellen van persoonlijke vragen
(ook anoniem via briefjes aan de ingang)
Gratis toegang
De bibliotheek Hertoginnedal - Waversesteenweg 1747 te Oudergem - zorgt voor een informatiestand met voorlichtingsmateriaal, zodat men de opgedane kennis ook mee naar huis kan nemen.
Heeft u in groep soms ook zin in een gezellig avondje uit? Gaat u geen uitdaging uit de weg? Dan hebben het Davidsfonds Elsene-Etterbeek en het Davidsfonds Oudergem-Watermaal Bosvoorde een leuk idee voor u! Waarom niet een avondje samen quizzen?
Op zaterdag 18 oktober 2008 gaan immers heel Vlaanderen én Brussel aan het quizzen. Iedereen mag deelnemen, je hoeft helemaal geen ervaren quizzer te zijn. De vragen gaan over alles waarin de inwoners van Vlaanderen en Brussel een stukje van hun roots herkennen (cultureel, sociaal, economisch, levensbeschouwelijk, politiek ).
De quiz is uitdagend maar zeker niet té moeilijk. De beste ploeg van elke voorronde gaat bovendien naar de grote nationale finale op zaterdag 15 november 2008 in de Concert Noble.
In Brussel organiseren de Davidsfonds afdelingen Elsene-Etterbeek en Oudergem-Watermaal-Bosvoorde een preselectie in Etterbeek (Parochiezaal O.L.V van het Heilig Hart, Tervatestraat vlakbij metro Thiefry).
Deelnemen aan de quiz kost 20 per ploeg. Een ploeg telt altijd vier personen.
Ploegen waarvan minstens één persoon lid is van Davidsfonds of van Knack Club, betalen slechts 16 per ploeg. Maar niemand gaat met lege handen naar huis. Iedereen krijgt aan het einde van de avond al zeker de Roetskalender 2009 mee naar huis (handelswaarde 10,95) én een leuke lokale attentie van de afdelingen!
De eerste drie plaatselijke ploegen ontvangen daarbovenop nog andere mooie prijzen.
Inschrijven kan via www.vlaanderenquizt.be, via overschrijving (schrijf het juiste bedrag over op KBC rekeningnummer 431-0664161-69. Vermeld in de mededeling zeker je ploegnaam en je quizplaats), telefonisch 02/512.89.43 of via e-mail brussel@davidsfonds.be. Inschrijven kan tot en met 8 oktober!
Alvast een smaakmakertje:
Als u "andives de Bruxelles" eet, wat ligt er dan op uw bord? (witlof)
We hopen u te mogen verwelkomen op zaterdag 18 oktober 2008!
Op initiatief van de Davidsfondsafdelingen St.Pieters-Woluwe, Oudergem en Elsene/Etterbeek mochten wij op zaterdag 13 september de unieke tentoonstelling THE BRITISH ROYAL COLLECTION in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel bezoeken. 41 deelnemers werden toevertrouwd aan 3 gidsen. Door de vorming van kleine groepen kon iedereen goed meeluisteren en vragen stellen.
Van Hendrik VIII tot koningin Elisabeth II hebben verschillende Britse monarchen in hun vrije uurtjes werk gemaakt van een kunstcollectie die zowel in kwaliteit als kwantiteit niet te versmaden is. Wij kregen een verzameling te zien van Vlaamse meesters. De KMSKB slaagden er in om in samenwerking met "The Royal Collection Trust", die de Koninklijke collectie beheert, een vijftigtal belangrijke werken tijdelijk terug te halen naar hun "land van herkomst". Het ging om werken van Hans Memling, Quinten Metsys, Jan Gossaert, Pieter Bruegel de Oude, Paul Bril, Pieter-Paul Rubens en Anton Van Dyck. Naast deze kunstwerken presenteerden de KMSKB enkele relevante meesterwerken uit de eigen collectie.
Eén van de hoogtepunten was de opstelling van "De moord op de onnozele kinderen" door Bruegel de Oude uit de Koninklijke verzameling, naast "De volkstelling te Bethlehem" uit de Brusselse collectie. Beide werken tonen grote verwantschap, aangezien het om Bijbelse taferelen gaat die Bruegel transponeerde naar een Brabants sneeuwlandschap. Keizer Rudolf II van Oostenrijk liet het schilderij van de kindermoord overschilderen. Hij liet de afgebeelde kinderlijkjes vervangen door dieren of huisraad om het geheel minder schrikwekkend te maken. Bij nader toezicht zagen wij nog hier en daar (een vergetelheid?) een arm of een been van een kind opduiken naast of onder de afbeelding van een hond of een gans. Héél eigenaardig! We konden dit goed bestuderen en ons een beeld vormen van de oorspronkelijke compositie doordat de KMSKB ook over een kopie beschikt van het oorspronkelijke doek door zoon Pieter Bruegel de Jonge geschilderd. Deze kopieerde veel werk van zijn beroemde vader uit commerciële overwegingen.
Ook een hoogtepunt, de schilderijen van Rubens en Van Dyck die doorgaans in Engeland hangen. Van Rubens waren dat enkele landschappen en portretten, alsook een schets van "De tenhemelopneming van Maria", waar de KMSKB de retabel van bewaren. Van Van Dyck waren er portretten en religieuze onderwerpen te zien, waaronder "Christus geneest de lamme", dat hij als jongeling schilderde in het atelier van Rubens. De KMSKB confronteerden dat doek met een jeugdwerk van Rubens "Christus en de overspelige vrouw" en met "Nicodemus door Jezus onderricht".
Een ander belangrijk luik was het ensemble van vijf schilderijen van David Teniers de Jonge, de schoonzoon van Jan Bruegel de Oude.
Op het einde van de rondleiding mochten wij een schilderij aanschouwen van koningin Elisabeth II.
WANDELING DOORHEEN OUDERGEM, LEDENMIS EN RECEPTIE,
WANDELING DOORHEEN OUDERGEM, LEDENMIS EN RECEPTIE,
21 JUNI 2008
Gezien de zeer positieve ervaring van 2007 werd ook de ledenmis van 2008 voorafgegaan door een wandeling geleid door de onnavolgbare heemkundige van Oudergem, Louis Schreyers. Op de verkiezingszondag van 2007 liep de wandeling in de buurt van de St. Juliaankerk met als hoogtepunt het bezoek aan het ondergrondse stormbekken van de Woluwe; in 2008 was de buurt van de St. Annakerk aan de beurt. Je zou de omloop kunnen betitelen als de wandeling der kleine steegjes van Oudergem: Ze is zo pittoresk en zo interessant dat ze warempel een brochure verdient.
Vanuit Den Dam liep de wandeling doorheen de Clos du Bergoje, een nieuwe wijk gebouwd in het park van het kasteel dat tot in de 80er jaren de berg tussen de Tervuurse- en Waversesteenweg beheerste. Onder het gebrom van een gemotoriseerde parachute daalden we af naar de Tervuursesteenweg en bekeken er het huis van kunstschilder Auguste Oleffe. Nadien beklommen we opnieuw de heuvel van de Bergoje, wat terecht Berghuizen betekent. Louis klopte aan aan één van die mooie huisjes en een zwaar bebaarde man leidde ons doorheen zijn prachtige tuin die tot aan de overkant van de berg leidt. Wie de fotos op de blog van de afdeling bekijkt zou zich in het groen van een Frans dorp wanen. Langs de achterkant van de tuin daalde het gezelschap af langsheen een home voor bejaarden tot aan de Rood Kloosterbeek, die in een idyllisch park zijn bedding heeft uitgegraven aan de voet van de Bergojeberg.
Aan de Bassemstraat bereikten we de massale poort van wat ooit het kasteel was. Op het hoekgebouw van de alpinistenwinkel Lacomte herinneren een soort mijlpaaltjes eraan dat zich hier de inrijpoorten bevonden van een transportbedrijf. Onder de Bassemstraat loopt de Woluwebeek. Aan de overkant van de Waversesteenweg voedde zij ooit een watermolen, waaraan de namen Résidence du Vieux Moulin en Oude Molenstraat herinneren. In de gevel van de nr. 1 van die straat is een kleine kapel gemetseld die eraan herinnert dat hier ooit een grote kapel stond. Wat verder in de straat prijkt de prachtige muurschildering van Tilly die de stripfiguur Guus Slim voorstelt. We liepen de piepkleine Hellingstraat in er is nauwelijks ruimte voor twee voetgangers naast elkaar- en stegen op tot de Dorpelingenstraat. Daar heeft een fantasierijke inwoner een blind raam beschilderd met een astronoom die naar de sterren tuurt. We staken de Tervuursesteenweg over en bereikten opnieuw een nauwe doorgang: de nummers 17 tot 51 van diezelfde steenweg! Achter de St. Annakerk bereikten we de enge Godsvruchtsstraat die terug naar de Tervuursesteenweg leidt. Aan het nummer 115 ontdekten we zowaar een Bed and Breakfast!
De Sint Annakerk zag dank zij de toeloop van Davidsfondsers het aantal misgangers van de Zaterdagmis verdriedubbelen. Het uitstekende koor Prekelinde uit St. Lambrechts Woluwe bracht stemmige muziek, vooral geplukt uit de Deutsche Messe van Franz Schubert. In deze viering werden de overleden DF-leden herdacht, en dan vooral Mevr. Jeanne Siccard, echtgenote van Victor Van Gucht en Albert Smet, oud-koster van St. Juliaan en componist van het lied Komt eens over naar Oudergem dat door onze afdeling ter gelegenheid van de Nacht van de Geschiedenis herontdekt werd. Guido Kayaert, de nieuwe proost die de gepensioneerde Jos Fannes opvolgt, bracht een krachtige preek waar de christelijke inspiratie van de basisprincipes van het Davidsfonds duidelijk werden belicht.
Na de mis was het een grote massa volk die de berg afdaalde naar Den Dam, waar de feeën van het bestuur een overvloedige receptie hadden bereid. En niet àlle tafelgasten waren Davidsfondser, Vlaming of sympathisant... De stemming was opperbest en in zijn traditionele speech kondigde de voorzitter zijn ontslag aan na een mandaat van 21 jaar.
En zo was die Davidsfondsactiviteit van 21 juni 2008 een synthese van datgene waar die voorzitter al die tijd naar heeft gestreefd: een levenskrachtige afdeling die een vooraanstaand speler is in het culturele landschap van Oudergem, de geschiedenis van deze gemeente weer tot leven laat komen[1], zich vriendschappelijk opstelt tegenover de Franstalige gemeenschap, de christelijke waarden individueel en sociaal levendig wil houden, en die aan de Vlamingen van Oudergem een plaats biedt voor ontmoeting, gezelligheid en verrijking.
NACHT VAN DE GESCHIEDENIS, TWEEDE UITGAVE, 8 JUNI 2008:
OPNIEUW OVER DE WAVERSESTEENWEG, MAAR DAN OVERDAG
Op 8 juni 2008 hebben de DF afdelingen Oudergem, Elsene en Etterbeek voor de tweede maal herdacht dat de Waversesteenweg rond 1728 werd aangelegd om boomstammen vanuit het Zoniënwoud naar de zagerijen van Elsene te vervoeren. Zo konden de zeer velen die op de eerste uitgave van 18 maart de bus gemist hadden toch nog het evenement meemaken. Ook ditmaal was de bus eivol. Zelfs moest een wagen ingezet worden om twee bijkomende deelnemers te vervoeren.
Hoewel de programmas in maart en juni nagenoeg identiek waren vielen enkele verschillen te noteren. De maartuitgave kwam bij nacht met lichte regen en leek meer mysterieus en meer intiem. De overvloed van notabelen gaf meer dat gevoel van: Hier gebeurt wat. De juniuitgave kwam overdag en bij stralende zon. Dit gaf meer levendigheid en luim aan het gebeuren en liet toe meer te zien en langer rond te kijken.
Kort na twee uur vertrok dus een bus, ditmaal ter beschikking gesteld door de Gemeente Etterbeek (met dank aan de Schepen en DF-lid Frank Van Bockstal). Op verschillende haltes besteeg nieuw volk het voertuig. Anders dan bij de eerste editie was er ditmaal geen muzikant aan boord, wat de gesprekken vergemakkelijkte.
Aan het Londenplein wachtte Suzanne Monkasa, voorzitster van de RVDAGEB (Raad van De Afrikaanse Gemeenschappen in Europa/België), het gezelschap op. Geestdriftig voerde zij ons doorheen de wijk Matonge, voor ditmaal een wat langer traject. Er werd halte gehouden aan het Vlaams-Afrikaans huis, het Afrikahuis en Espace Matonge, dat ditmaal gesloten was. Indrukwekkend was ook het standbeeld van de vrede, samengesteld door leeggeschoten kogelhulzen uit de Rwanda-oorlog.
Na een rondje rond de Naamse Poort reed de bus de hele Waversesteenweg af. Daarbij werd uitmuntende commentaar geleverd door Louis Schreyers, de Oudergemse heemkundige bij uitstek wiens boeken het idee van de herdenking hadden aangebracht. Louis wees erop dat de steenweg tot de Kroonlaan het tracé van oude wegen volgde terwijl de Oostenrijkers nadien een volstrekt nieuwe rechtlijnige straat hadden aangelegd. Onderweg wees Louis op vele bezienswaardigheden zoals (in volgorde van ontstaan) de buurt Kalkoven, de Bergoje, Ligot (het oudste bedrijf van Oudergem), de kerk van de Paters van het Allerheiligste Sacrament met de enige camping van Brussel, Albert Hall Roseland, de Espace Senghor en Metro Hankar.
Aan het Happark hield de bus halte. In het prieeltje van dit onbekende maar heerlijk domein hernam acteur Tom Verhofstadt zijn zeer gesmaakte herdenking van de geschiedenis van de familie Hap die aan Etterbeek ettelijke burgemeesters schonk. Geestdriftig beschreef hij het leven van de gegoede burgerij van de 19e eeuw en de grote plantenrijkdom van dit idyllisch oord. Natuurlijk kreeg hij een daverend applaus van het publiek waarbij zich ook enkele gewone parkbezoekers hadden gevoegd.
Bij het kasteel Dry Borre stapten de deelnemers een tweede maal uit. Jeff en Bart, twee stoere trekpaarden trokken symbolisch enkele boomstammen over de Waversesteenweg zoals dat ook 280 jaar geleden gebeurde. Bruno Vermeiren van de VZW Paard en Bos gaf deskundige uitleg en beantwoorde een spervuur van vragen over mentechniek, onderhoud van paarden, organisatie van de VZW enzovoort. De paarden werden voor een personenkar gespannen die de steenweg afreed met Irène Arquin en Mieke Kelkermans aan boord; ze wachtte de deelnemers op aan Den Dam.
Na een buspassage voor mijlpaal nummer 8 (aan het voetbalveld van Oudergem) stapte het gezelschap een laatste maal uit aan de speciaal herschilderde mijlpaal nummer 7. Volgens Louis Schreyers heette de steenweg die in 1728 werd aangelegd oorspronkelijk Tervuursesteenweg maar de naam werd omgevormd tot Waversesteenweg toen vanaf hier een aftakking naar Waver werd aangelegd.
Vandaar liep het gezelschap te voet naar Den Dam voor de uitreiking van het gedenkboek en een receptie met muziek door het duo van Bart De Becker, niet alleen voortreffelijk muzikant maar ook bibliothecaris van de Bibliotheek Hertoginnedal. Tijdens hun speeches bedankten de voorzitters Frank Van Bockstal en Lieven Vermote vooral Louis Schreyers, het werkpaard Irène Arquin en de subsidiërende gemeenten en Vlaamse overheden.
Aangevuurd door vele liters wijn en onder de deskundige directie van Hubert Soumillion werd uit volle borst het lied van de Waversesteenweg hernomen "Kom toch eens over naar Oudergem". Dit werd meteen een waardige afsluiter van de uitzonderlijk geslaagde Nacht van de Geschiedenis 2008 van de Davidsfondsafdelingen van Oudergem, Etterbeek en Elsene: een blijspel in twee bedrijven.
Arnold Karskens over zijn dertigjarige ervaringen als oorlogsjournalist in alle hete punten ter wereld, van Congo over Gaza naar Afganistan en Irak, DF Oudergem 16 mei 2008
Arnold Karskens is, zoals Willy het in zijn inleiding zei, drie maal Hollander: hij komt uit Nederland, een land dat we nog altijd Holland noemen, hij komt van boven de Moerdijk, waar de echte Hollanders wonen en hij werd geboren in Beemster, het hart van de provincie Noord-Holland en een bekend producent van kaas.Van bij de start gaf Karskens een voorlezing van een passage uit een van zijn boeken over de vernielingen aangericht in Afghanistan, niet door de Taliban, maar, met een veel grotere vernielingskracht, door de Nederlandse troepen. Hierdoor toonde hij zich meteen als een uiterst kritisch journalist die zijn objectiviteit haalt uit zijn gewoonte zich te mengen onder de plaatselijke bevolking en uit zijn weigering mee te gaan met regerings- of NAVO troepen. De verleiding nationalistisch te reageren, te bezwijken voor de mystiek van de oorlog en hierbij zijn objectiviteit te verliezen bestaat reeds sinds het ontstaan van de oorlogsjournalistiek na de mislukte stormloop op Roermond die in 1568 de 80-jarige oorlog inluidde.
Een tweede deel van de uiteenzetting betrof de risicovolle onderneming zonder militaire bescherming te overleven in uiterst gevaarlijke situaties, zoals Karkskens, pas terug uit Afghanistan, die heeft meegemaakt in 30 conflicthaarden overal ter wereld: Contact zoeken met de dorpsoversten, ver van het raam en laag bij de grond slapen, zorgen voor een goede gids-tolk, zich kleden zoals de plaatselijke bevolking en hun gewoontes naleven, een fluitje om de hals dragen, werken met een satelliettelefoon met ingebouwde camera, altijd en overal uiterst voorzichtig zijn.... hij schreef er zelfs een boek over. Maar het leven is niet altijd kommer en kwel: zo maakte Arnold de Amerikaanse bombardementen van Bagdad in 1997 en 2003 mee vanaf het dak van een luxehotel, een aperitief in de hand...
Wat zoekt Arnold Karskens als oorlogsjournalist? Niet zozeer de beschietingen en gevechtshandelingen -daarvoor kijk je beter naar CNN-, maar wel de manier waarop de oorlog ervaren wordt door de plaatselijke bevolking en de onrechtvaardigheden begaan door alle partijen in het conflict. Zo was het Karskens die, na een toevallige ontmoeting in Bagdad, op het spoor kwam van Frans Van Anraat die aan Sadam Hussein de chemische materialen leverde voor zijn moordpartijen op de Koerden. De conclusie van dit alles is: Oorlog is goed voor de slechten, en slecht voor de goeden.
Alles bijeen gaven Karskens voordracht en de zeer vele vragen die erop volgden een buitengewoon interessant inzicht in de oorlogsverslaggeving. We moeten niet altijd klakkeloos geloven wat de pers ons voorhoudt, niet omdat zij ter kwade trouw zou zijn, maar vooral omdat zij soms nalaat alle aspecten van het conflict te bekijken. En dit geldt niet alleen voor Afghanistan, maar ook voor Congo, Servië, Congo en Irak, waar het onbehouwen optreden der Amerikaanse troepen Al Quaeda binnen de kortste keren groot heeft gemaakt.
Lieven Vermote was 21 jaar voorzitter van onze afdeling. Voor persoonlijke redenen heeft hij zijn ontslag ingediend, doch hij blijft lid van het DF Oudergem en hij zal ook nog als vrijwilliger samenwerken met de werkgroep van de "Nacht van de Geschiedenis" voor het jaar 2009. Wij zullen zijn uitroep "Zo jongelui!" missen! Wij bedanken hem voor zijn inzet gedurende deze 21 jaar en wensen hem veel succes met zijn nieuwe uitdaging (voorzitter van de "Orde van de Prins").
De Davidsfondsafdeling van Oudergem nodigt u allen uit op vrijdag 16 mei 2008 om 20u00 in het Gemeenschapscentrum Den Dam Waversesteenweg 1747 te 1160 Oudergem voor een voordracht met multimediapresentatie door
Arnold Karskens, oorlogsjournalist, over
"Mijn dertigjarige ervaringen als oorlogsjournalist in alle hete punten in de wereld, van Congo over Gaza naar Afganistan en Irak."
Arnold Karskens (Beemster 1954) is de langst werkende en meest ervaren oorlogsverslaggever in het Nederlandse taalgebied. Hij kreeg de afgelopen vijfentwintig jaar bekendheid als een van Nederlands beste en volhardendste oorlogsverslaggevers en maakte voor Nieuwe Revu de Slag om Bagdad van nabij mee. Hij staat erop als onafhankelijk journalist te werk te gaan en niet als embedded journalist (= journalist die deel uitmaakt van een legerkorps). Karskens verzamelde de basisinformatie over de wegens oorlogsmidsdaden veroordeelde Frans van Anraat en de daarvan vrijgesproken Guus Kouwenhoven. Hij is tevens voorzitter van de stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden.
Entree : DF : 3, niet-DF : 4.
(Bij verhindering van de spreker onderhoudt ons bestuurslid dr. Willy Stroobants ons over Namibië.)
CV:
1981 diploma School voor de Journalistiek, Utrecht.
Freelance oorlogscorrespondent sinds 1980
Sinds 1995 deeltijd in dienst bij het weekblad Nieuwe Revu. Schreef voor dagbladen van Trouw en de Volkskrant tot Intermediair
Ontelbare radioprogramma's voor VARA, NOS, VPRO enz.
Werkzaam voor Nederlandse en Vlaamse televisieprogramma's als EénVandaag, Netwerk, Nova, Zembla en Canvas, Barend, De Wereld draait door, VRT journaal.
Reist sinds 1980 onafgebroken langs 30 verschillende conflicten en oorlogen van
-2001: Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo. ISBN 90-290-6912-0
-2002: Reizen langs de frontlijn. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers. ISBN 90-290-7147-8
-2003: Onze man in Bagdad. Dagboek van een oorlogsverslaggever. ISBN 90-290-7408-6
-2006: Geen cent spijt. De jacht op oorlogsmisdadiger Frans van Anraat. ISBN 90-290-7794-8
-2007: AK-47. "Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere columns. ISBN 978-90-809740-4-3
Organisator masterclass oorlogsjournalistiek
-Reis je 'embedded' of 'non-embedded' naar de oorlog?
-Hoe leg je schendingen van het internationale oorlogsrecht vast?
-Hoe betrouwbaar zijn defensiewoordvoerders? Wat zien we uiteindelijk terug van het echte slagveld in de krant of op de televisie?
-Hoe opereert een oorlogsjournalist? Hoe verzamel je nieuws? Hoe controleer de juistheid van waarnemingen?
-De ethiek van het vak. Het nadeel van 'zijde' kiezen.
-Ontstaan, de werkwijze en de ethiek uit van de oorlogsverslaggeving: De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving begint met de mislukte Stormloop op Roermond op 25 april 1568, het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Verder: de Engelse zeeslagen, de Belgische onafhankelijkheidsoorlog, de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog, Korea, Vietnam Irak en Afghanistan.
Enkele uitspraken van Karskens: - Het klinkt simpel, maar praten met lokale mensen heeft de meeste journalistieke waarde. - Afghanistan is geen plaats voor freelancers. Te duur. Wanneer er honderd journalisten zijn en tien jeeps, dan is het een kwestie van betalen - Afghanistan is de belangrijkste Nederlandse oorlog sinds Korea. Het is verbazingwekkend dat de Nederlandse journalistiek onder druk van Defensie buigt. Ik heb een Australische journalist gesproken die ook mee was met het Nederlandse leger in Uruzgan. Defensie vroeg hem ook zijn stukken voor te leggen, dat weigerde hij. Toch reisde hij mee en toch is het gepubliceerd
Op vrijdagavond 18 april 2008 is onze afdeling, gelukkig alleen maar in gedachten, 25 maanden op reis geweest naar de Zuidpool en heeft zij daarbij 13 maanden vast gezeten in het pakijs. Zo levendig was de voordracht en zo realistisch waren de authentieke fotos en reisverslagen van journalist en jeugdschrijver Willy Schuyesmans, dat je het avontuur meeleefde alsof je er zelf bij was.
James Cook reist tussen 1772 en 1775 in een wijde kring rond de zuidpoolcirkel zonder land te zien. Tussen 1820 en 1840 wagen anderen zich binnen die cirkel en ontdekken er het bestaan van een continent. Na de Internationale Zuidpoolconferentie van Londen van 1895 verzamelt Adrien de Gerlache de nodige fondsen bij Solvay en Osterrieth en verlaat Oostende met de Belgica, een kleine omgebouwde stoom-zeil-walvisvaarder. Maar even buiten Vlissingen dwingt motorpech het schip tot een halte in Oostende. In Punta Arenas, de zuidelijkste haven van Chili, komt een laatste proviandering. In het Beagle-kanaal strandt het schip op rotsen en moet men de kolen op een ander vrachtschip overladen om weer vlot te raken. Een matroos valt overboord en verdrinkt. De Belgen overschrijden de zuidpoolcirkel en verkennen als eersten het Antarctisch schiereiland dat als een menselijk appendix naar Peru wijst. Aan de ontdekte gebieden geven zij namen zoals de Adrien de Gerlachestraat of eilanden Brabant en Antwerpen. De winter komt eraan: de wetenschappers willen terug naar het warme noorden, maar de officieren willen nog heel even verder naar het zuiden. Het weer slaat om, de winter valt in, de zee bevriest en het schip raakt gevangen in het pakijs. Ogenschijnlijk ligt de Belgica onbeweeglijk vast maar de wetenschappers zien snel dat de hele reusachtige ijsmassa een grillige reis van 950 km maakt die hen aanvankelijk naar de Gerlachestraat voert om dan weer zuidwaarts af te drijven. De officier Emile Danco sterft aan een hartaandoening. Een matroos wordt gek. Er waren beginnende verschijnselen van scheurbuik, met name tandvleesbloedingen, door vitamine C gebrek. Dit was het gevolg van het ontbreken van groenten en fruit Daarop heeft de dokter het dieet aangepast. Het eten van afschuwelijk smakend vetganzenvlees heeft hen erdoor geholpen en heeft verder scheurbuik voorkomen. Wanneer de ijsvlakte tijdens de tweede zomer weer noordwaarts afdrijft wordt met man en macht een vaargeul gemaakt die het schip bevrijdt! Terug in Punta Arena telegrafeert Gerlache naar Antwerpen waar iedereen de expeditie afgeschreven had. Natuurlijk is het onthaal triomfantelijk.
Deze voordracht gaf een gevoel van fierheid over de verwezenlijkingen van de kleine Belgen: de ontdekking en in kaart brengen van de Straat van de Gerlache, thans trekpleister nummer één van alle toeristische zuidpoolreizen; de eerste overwintering ooit in het Zuidpoolgebied; het bijzonder professionele wetenschappelijk onderzoek; de volstrekt gelijke behandeling tussen matrozen, wetenschappers en officieren (met uitzondering voor het soort servies en de gescheiden verblijfsvertrekken); de inventiviteit om uit het pakijs weg te raken en de ongelofelijke robuustheid van de Belgica die twee strandingen, een inklemming in het ijs en een zware ijsbrekersactiviteit overleefde.
De grote Roald Amundsen maakte deel uit van de bemanning maar kreeg ruzie met de Gerlache. Hij heeft de expeditie steeds straal genegeerd, wat tot de relatieve onbekendheid van deze nationale prachtprestatie heeft bijgedragen. Maar sinds 18 april weet onze afdeling wel beter.
Lieven
Adrien de Gerlache
DE GESCHIEDENIS VAN DE BELGICA
De eerste Belgica werd gebouwd in 1884 in Svelvig (Noorwegen). Het stoomschip heette toen nog "Patria". Het was 36 m lang, 7,6 meter breed en 4,1 meter diep, woog 336 ton, en had een houten romp. Het schip was oorspronkelijk gebouwd als walvisjager, maar werd door Adrien de Gerlache voor de Belgische Antarctische Expeditie gekocht. De Gerlache noemde het schip "Belgica", en vertrok er op 16 augustus 1897 vanuit Antwerpen mee naar Antarctica. Het schip en zijn bemanning brachten als eersten de winter op Antarctica door, toen het schip op 28 februari vastraakte in het ijs. Pas 13 maanden later kon het schip via een door de bemanning zelf gegraven kanaal losbreken. Op 5 november keerde het in Antwerpen terug. Het schip werd later gekocht door de Graaf van Orléans die samen met Adrien de Gerlache aan verschillende andere expedities deelnam. De Belgica bleef in dienst tot wanneer het werd gekelderd door een Duits bombardement in een Noorse fjord. Onlangs hebben "De Steenschuit vzw" en het "Belgica-Genootschap vzw" het plan opgevat een replica te bouwen van deze mythische ijsvaarder.
Op zondag 13 april 2008 nodigde het Davidsfonds alle bestuursleden en andere medewerkers, hun partners en kinderen uit voor een culturele verwendag in Brugge. Meer dan 2000 personen gingen daar gretig op in. We werden aan het Concertgebouw verwelkomd door een comité Europeanen in nationale klederdracht: een Viking met een vislijn, een Spaanse danseres die ons op een flamenco trakteerde, een Griek die het handje ging kussen van het vrouwelijke publiek, een Schot en een Duitser die aan de omstaanders absoluut het langlaufen wou aanleren. Op het programma stonden museumbezoeken, tentoonstellingen, lezingen, gegidste stadswandelingen, concerten.... kortom, voor elk wat wils. Persoonlijk ging mijn keuze naar 2 wandelingen: "Het Monumentale Brugge" en "Tour d'Amour".
Tijdens de eerste wandeling "Het Monumentale Brugge" kwamen we o.a. voorbij de site van het Oud St.Jan en het Hof van Gruuthuuse. Dit gotische paleis is één van Vlaanderens grootste bewaarde privéwoningen uit de Middeleeuwen. Het was de verblijfplaats van een voornaam patriciërsgeslacht dat afkomstig was uit Bourgondië. Weten jullie eigenlijk waar de naam "Gruuthuuse" vandaan komt? Wel, deze familie kreeg in 1200 van graaf Boudewijn IX als énige het 'gruitrecht' en werd daardoor erg rijk. Dit recht betekende dat zij het monopolie hadden verworven voor de verkoop van gedroogde planten, die bij het bierbrouwen werden toegevoegd. Later hield het gruutrecht ook in dat zij belasting mochten heffen op het gebrouwen bier zelf. Daarmee hadden de Gruuthuses rijkdom, status en invloed. De mensen die deze planten gingen kopen zegden dat ze naar het "Gruuthuus gingen.
Daarna trokken we naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De gids vertelde ons daar de legende van het kantklossen: Vrouw Barbara was weduwe geworden: haar 5 kinderen werden aan het werk gezet om niet te vervallen in armoede: bijna dag en nacht draaide het spinnewiel in het huis. Serena, de oudste dochter, deed flink haar best, maar voelde goed aan dat het harde werk niet voor een blijvende oplossing kon zorgen. Daarom bad zij elke avond in stilte tot de H. Maria en deed een belofte: indien zij haar familie zou helpen, dan zou zij afzien van elke vreugde en hoop die zij in haar hart koesterde. De lente breekt aan. Om wat te bekomen van het harde werk krijgt Serena een vrije dag en zij gaat een wandeling maken met haar jeugdvriend, Arnold. Terwijl ze uitrusten, gebeurt er plots iets heel bijzonders. Een legertje spinnen, strijkt neer op de hoofddoek van Serena en met verbazing stellen zij vast dat uit het heen en weer geloop van de diertjes een web geboren wordt met figuren, vogels en bloemen. Plots verdwijnen de spinnen: het ragfijne werk blijft achter als bewijs dat het geen droom was. Voor Serena is dit duidelijk een teken van God. Als eenvoudige spinnen een dergelijk werk kunnen maken, dan moet een mens daar toch ook toe in staat zijn? Arnold maakt met enkele takken een houten raamwerk waarop het doek met het web wordt vastgemaakt en Serena neemt het mee naar huis. Diezelfde avond nog zet zij zich aan het werk. Wanneer Arnold haar de volgende morgen komt opzoeken, zit ze hopeloos in de war met al de fijne zijden draadjes. Hij stelt voor de draadjes te bevestigen aan houten stokjes. Het over en weer brengen van de stokjes, de eerste kantklosjes, verloopt eerst nog wat onhandig, maar na enige tijd is het als het ware kinderspel geworden. Het eerste kantwerk komt klaar. Arnold tekent dan andere motieven en de eerste werkjes worden aan rijke kooplieden verkocht. Het kantwerk werd een veel gevraagde en duurbetaalde waar.
Rechtover de kerk staat er een mooie dubbelwoning in art nouveau stijl die in 1904 opgetrokken werd volgens de plannen van architect J.Ledoux. De schilderijtjes boven de ingang stellen links "de dag" en rechts "de nacht" voor.
Tijdens de tweede wandeling "Tour d'Amour " krijgen we aan het minnewater de legende te horen die daarbij hoort: In de tijd toen de Romeinen aan de verovering van Gallië begonnen waren, had een oude zeeman de zee vaarwel gezegd. Hij leefde met zijn enige, mooie dochter, Minna, te Brugge. Brugge was toen nog een kleine nederzetting, omringd door bossen en moerassen. Omdat hij wist dat hij niet zo erg lang meer te leven had, zocht hij voor zijn dochter een geschikte bruidegom. Zijn keuze viel op Horneck, een jonge man die af en toe op bezoek kwam.Minna had echter haar oog reeds laten vallen op Stromberg, een jonge krijger van een naburige stam. Zij verzweeg dit voor haar vader, omdat ze wel wist dat hij die naburige stam niet hoog in het hart droeg. Om onenigheid te vermijden stelde ze dan ook steeds maar een definitieve beslissing uit. Toen de Romeinen het land binnenvielen, trokken de krijgers van alle stammen ten strijde. Zo ook Stromberg die vóór zijn vertrek van Minna de belofte van haar liefde en trouw had verkregen. Nog enige tijd kon Minna haar vader ervan overtuigen dat een huwelijk haar nog niet paste, maar er kwam aan zijn geduld een eind en hij besliste dat bij de derde zonsopgang haar huwelijk met Horneck zou voltrokken worden. Zij was radeloos, verscheurd tussen haar belofte aan Stromberg en de wil van haar vader. De avond vóór de derde zonsopgang vluchtte zij het bos in, om nooit meer terug te keren. Een tijd later kwam Stromberg terug. Het Romeinse gevaar was geweken. Toen hij hoorde dat Minna verdwenen was, begon hij een moeizame speurtocht. Uiteindelijk vond hij haar, verscholen in het dichte struikgewas, aan de oever van een brede beek. Het mocht echter niet meer baten. Minna was van het lange zwerven totaal uitgeput en ze stierf in de armen van haar geliefde. Eerst wou Stromberg zich het leven benemen, maar hij besloot de plaats waar Minna overleden was blijvend te vereren. Na een hut te hebben gebouwd, legde hij een dam in de beek en in het midden van de droge bedding maakte hij een graf waarin hij Minna voor eeuwig te rusten legde. Daarna liet hij het water weer zijn vrije loop. Op de oever waar hij Minna gevonden had, plaatste hij een zware rotsblok waarop hij, als aandenken aan Minna, « MINNA-WATER » beitelde. Het zou op dezelfde plaats zijn dat later de toren werd gebouwd die nu nog steeds het Minnewater domineert. Is dat geen mooi, ontroerend verhaal?
Na een verwarmende cappuccino trokken we terug naar het Concertgebouw om er boeken te kopen aan een spotprijs. We hadden het geluk nog een deel van het concert te kunnen beluisteren van het "Belgian Suzuki Chamber Orchestra".
Peter Peene stak een speech af waarin hij uitvoerig iedereen bedankte die actief werkzaam is in het Davidsfonds.
Deze prachtige dag werd afgesloten door een concert van Yasmine. Binnenkort begint zij een toernee door gans Vlaanderen en Brussel. In Brussel geeft zij op 1 februari 2009 een concert in de AB-Club. Er zijn slechts 125 plaatsen maar we kregen de garantie dat een aantal plaatsen tot een bepaalde datum exclusief voor Davidsfonds afdelingen zullen voorbehouden worden.
DF-Nacht van de Geschiedenis op de Brusselse Waversesteenweg:
Een opeenvolging van hoogtepunten
280 jaar geleden, in de periode rond 1728, werd de Waversesteenweg aangelegd om boomstammen van het Zoniënwoud naar de houtzagerijen te Elsene te verslepen. Gouverneur-generaal Karel van Lotharingen gebruikte die steenweg bijna dagelijks. Nadien ontwikkelde hij zich tot een belangrijke economische en interculturele as. Dit alles werd ludiek herdacht tijdens de 6e Nacht van de Geschiedenis van het Davidsfonds van 18 maart 2008. Het was meteen de eerste grote verwezenlijking van de nieuwe samenwerking tussen de DF-afdelingen van Oudergem, Etterbeek en Elsene, met aanzienlijke steun vanuit het DF Gewest Brussel.
Bij een koude en regenachtige valavond vertrok een bus vanaf het Cultureel Centrum van Oudergem voor een ophaalrit langsheen de Waversesteenweg. Op iedere halte stapte een vers contingent deelnemers op de bus. Enigszins gehinderd door het geschommel van het voertuig speelde intussen Marc Gaij van het ensemble Noizette op zijn fluit enkele deuntjes uit het Vlaamse Renaissancerepertoire. Na een poging tot parkeren op het nauwe Londenplein hield de bus halt aan de Troonlaan waar het gezelschap vergroot werd met het restant der deelnemers en, vooral, met Suzanne Monkasa.
Suzanne Monkasa, geboren in Congo, licentiaat Romaanse van de universiteit van Lovanium en voorzitster van het overlegcentrum der Congolese verenigingen in België, leidde haar Belgische Nonkels en Tantes rond in de wijk Matonge, pal aan het begin van de Waversesteenweg. Levendig en in perfect Nederlands beschreef zij het ontstaan van de Congolese immigratie in deze wijk, die terug te voeren is op een enkele man die hier een tehuis opende. Na wat omzwervingen langs Afrikaanse winkels bereikte de groep de "Espace Matonge", waar de directrice het woord overnam en een gedenkboek overhandigde. Hartelijke mensen, die Afrikaanse Belgen!
In de thans bomvolle bus neemt Louis Schreyers, dè heemkundige van Oudergem en ereburger van deze gemeente, de leiding van het gezelschap op zich. Een ding maakt hij duidelijk: Dit is geen bus, maar de tijdmachine van Professor Barabas. Tijdens de tocht over de volledige lengte van de Waversesteenweg zullen wij een reis maken naar het verste verleden van die steenweg. De machine maakt een ronde aan de rotonde van de Naamsepoort en doorkruist Matonge. Vlak over de Troonstraat ligt, naast de kerk van de Paters van het Allerheiligste Sacrament, de enige camping van het Brusselse Gewest. Voorbij het Museum voor Natuurwetenschappen wordt de Waversesteenweg een wandelstraat met o.m. de Espace Senghor.
Het voertuig stopt aan het mooie maar volslagen onbekende Happark, een oase in Etterbeek. Op het hel verlichte balkon van het herenhuis kruipt acteur Tom Verhofstadt, zoon van Guy (niet de ex-premier), in het kostuum van Jean-Felix Hap. Op een scenario van ons bestuurslid Irène, vertelt hij het verhaal van zijn vader, Felix (notaris) en van de 3 burgemeesters van zijn familie: Albert-Joseph, François-Louis en Pierre HAP.Het wordt een humoristische en boeiende eenmansshow, een topprestatie van een jonge kerel die zijn leven lang in Etterbeek heeft gewoond en diens verleden kent als weinig anderen. Natuurlijk krijgt hij een daverend applaus.
Terug in de tijdmachine gekomen wijst Prof. Louis Barabas ons op de Dancing Roseland, waar velen hun hart verloren en hun lief gevonden hebben, op de Koninklijke Jacht, thans la Chasse, en op de kazernes van Etterbeek, waar nu de ruiterij van de Rijkswacht is gevestigd. Tussen de Generaal Jacqueslaan en de Vorstlaan wordt kort halt gehouden aan het metrostation Hankar met Somvilles schilderij Temps Présents, aan Deco Ligot en aan de wijk met de toepasselijke naam van Kalkoven. De Waversesteenweg klimt omhoog langs de Bergoje, passeert het viaduct Debroux en bereikt Dry Borre aan het Zoniënwoud, waar iedereen voor de derde maal uitstapt.
Daar, aan de zoom van het woud, slepen Bart en Jeff, twee imposante Brabantse trekpaarden, symbolisch twee boomstammen over de Waversesteenweg, zoals dat 280 jaar geleden gebeurde. Iedereen voelt het belang van dit moment: Dit is waar deze Nacht om draait. Dit is dè herdenking. Natuurlijk hoort daar wel wat uitleg bij en Bruno Vermeiren van de VZW Paard en Bos beantwoordt met alle gemak een hele rits vragen.
Onze tijdsreizigers keren terug richting Brussel. Traag defileert de bus voor het domein van het Rooklooster (waarover DF Oudergem reeds tweemaal een Nacht van de Geschiedenis hield). Aan de splitsing met de Tervuursesteenweg stappen allen uit. Louis Schreyers doet er het verhaal van mijlpaal nr 7, een der oudst overgebleven mijlpalen van het Brusselse Gewest die de Gemeente Oudergem speciaal voor deze Nacht in prachtig wit en rood heeft geschilderd. Ze wordt de meest gefotografeerde mijlpaal van het Brusselse Gewest.
Vandaar wandelen allen de 200 meter naar het Vlaams Gemeenschapscentrum Den Dam af, ook op de Waversesteenweg gelegen. Even later arriveren ook Bart en Jeff, gespannen voor een koets. Een witte auto die op hun voorbehouden plaats geparkeerd was wordt door de politie weggesleept.
Binnen in Den Dam is er een sfeer van jewelste. Royaal worden wijn en versnaperingen geconsumeerd. Met gitaar, accordeon en orgel brengt Noizette Vlaamse volksliederen. Iedereen ontvangt een kleurrijk geïllustreerd tweetalig gedenkboek De Waversesteenweg - Van Elsene over Etterbeek tot Oudergem-Een verhaal apart", speciaal voor deze nacht opgesteld door Louis Schreyers en Irène Arquin van DF Oudergem. Ook hun cd-rom met fotos en Hubert Soumillions uitvoering van het Waversesteenweglied krijgt vlot afnemers. Het was trouwens Irène die de algemene organisatie van de Nacht op zich had genomen.
De voorzitter van DF Oudergem, Lieven Vermote, dankt iedereen die aan het project heeft meegewerkt, in het bijzonder Louis Schreyers, Irène Arquin, Jo Bossuyt, regionaal medewerker DF Gewest Brussel, de VZW Paard en Bos, de toneelkring De Eendracht Etterbeek en de subsidiërende overheden (gemeentes Elsene, Etterbeek en Oudergem, het VGC en de Erfgoedcel Brussel). Frank van Bockstal, secretaris van DF Etterbeek en schepen in die gemeente, beklemtoont de betekenis van de Nacht voor het levendig houden van het verleden. De Burgemeester van Oudergem, Didier Gosuin, dankt het DF voor zijn bijdrage tot het creëren van een gemeenschapsgevoel rondom de Waversesteenweg. Andere opvallende deelnemers aan de Nacht waren de Vlaamse Parlementsleden Sven Gatz en Paul Delva en de DF Gewestvoorzitter Mich Meyfroots.
Onder de begeleiding van Noizette bereikt de Nacht een nieuw hoogtepunt met de gezamenlijke uitvoering van een pas herontdekt lied in walsmaat over de Waversesteenweg : Langs een lange, lange straat, die tot over Waver gaat, ligt ons dorpken gul te pronken... Het werd in 1951 gecomponeerd door twee DF-leden en door Jef Burm voor het eerst openbaar uitgevoerd. Ook burgemeester Gosuin van Oudergem zingt het lied uit volle borst mee.
Het was een memorabele avond en allen hadden de indruk bij deze herdenking een uniek - zeg maar historisch - moment meegemaakt te hebben. Zo groot was de vraag tot deelname dat op 8 juni 2008 om 14u een tweede uitgave van dit evenement wordt georganiseerd. En in 2009 komen de afdelingen Oudergem, Etterbeek en Elsene met een nieuw Waversesteenweg-Nacht, die meer participatief zal zijn en langs het internet een zeer ruim publiek zal pogen aan te spreken.
Lieven
Voor iedereen die er bij was; voor degenen die er bij zullen zijn op 8/6/08 en voor degenen die er voor één of andere reden niet bij konden zijn: ziehier de links naar 2 series foto's van de NvdG :
Op zaterdag 16 februari 2008 vond de achttiende interverenigingenquiz plaats in het Gemeenschapscentrum Den Dam te Oudergem.
Een vijftigtal personen kwamen bijeen voor alweer een gezellige namiddag. Negen ploegen van maximum 5 personen kwamen opdagen, m.n. DAVIDSFONDS Oudergem I & II, DAVIDSFONDS Sint-Pieters-Woluwe, Jeugdhuis ALLEMAN, K.A.V., SAMEN I & II, Juliaan Sr. & Jr. en de Fanfare St.-Cecilia uit Lovendegem.
Zoals altijd kon de quizmaster rekenen op Roza om de vragen uit te delen en de antwoorden op te halen en op Chantal om de dorstigen te laven. Een driekoppige jury verbeterde de antwoorden op strenge doch neutrale wijze.
Dit jaar waren volgende themas aan de orde:
GLAMOUR EN GLITTER
20 PUNTEN
SPORT
20 PUNTEN
GEOGRAFIE
20 PUNTEN
BELGISCHE UITVINDINGEN
20 PUNTEN
CULINAIR
20 PUNTEN
FOTOS
20 PUNTEN
MUZIEK
20 PUNTEN
GESCHIEDENIS
20 PUNTEN
FILM/TV
20 PUNTEN
180 PUNTEN
+ RODE DRAAD
20 PUNTEN
TOTAAL
200 PUNTEN
De Rode Draad bestond dit jaar in een proef waarbij één deelnemer van elke ploeg, die zichzelf een muziekdeskundige achtte, 10 fotos van artiesten op elpeehoezen moest herkennen gaande van Strauss tot Harry Belafonte!
Michel Colemans presenteerde voor de achtste maal deze quiz en Jacques Deceuninck, alias de Spelbreker, had opnieuw een hamvraag voorzien die deze keer handelde over Columbo of Colombo-tantaliet uit voormalig Belgisch Congo. Er waren zodanig veel gelijke stands dat er een schiftingsvraag moest aan te pas komen. Pas daarna kon de jury twee winnaars aanduiden: de ploeg Samen II en die van Davidsfonds Oudergem I.
Jacques Deceuninck slaagde er zoals altijd in de behaalde punten van de algemene quiz tijdig samen te tellen en hier volgen de resultaten op een totaal van 200 te behalen punten:
Jeugdhuis ALLEMAN
169 punten
DAVIDSFONDS OUDERGEM I
164 punten
SAMEN I
163 punten
DF ST.-PIETERS-WOLUWE
162 punten
JULIAAN SR. & JR.
154punten
DE FANFARE ST.-CECILIA UIT LOVENDEGEM
138 punten
SAMEN II
134,50 punten
DAVIDSFONDS OUDERGEM II
116 punten
K.A.V.
91 punten
Zoals blijkt uit de resultaten waren de ploegen erg aan mekaar gewaagd en scheelde het hier en daar slechts een schamel puntje. Onze bewondering gaat uit naar de dames van de K.A.V. die elk jaar beter scoren. Proficiat!
De quizmaster dankt de bereidwillige helpers en de volgende sponsors: Kappers BORRA & BORRA (Waversesteenweg), COLRUYT, Boekenmeester Gilbert Vanden Eynde, Slagerij DEBUSSCHER-DEPESER (Invalidenlaan), Kruidenier Ann & Lieven (Pinoyplein) en Paul Delva (Vlaams Volksvertegenwoordiger)