Het enige bezit van boer Michaël was zijn merrie. Het was zijn kostbaarste bezit. Op zekere dag verdwijnt de merrie zo maar in de natuur. Alle moeite om haar terug te vinden was tevergeefs.
- Je heb je enige bezit verloren, zegden de buren.
- Michaël antwoordde: Is dat een geluk of een ongeluk, wie zou dat kunnen zeggen?
En kijk, veertien dagen later komt de merrie terug vergezeld door drie wilde hengsten.
- Men zegt hem: Jij hebt wel veel geluk Michaël.
- Hoe weten jullie dat het een geluk is?
De volgende dag, terwijl een van de zonen van Michaël een hengst probeert te temmen, breekt die zijn been.
- Wat een ongeluk!
- Denk je dat ?, antwoordt hij.
En inderdaad, enkele dagen later, breekt een burgeroorlog in de provincie uit. Een bende soldaten trekt door het dorp om met geweld alle jonge mannen, die een geweer kunnen dragen, op te eisen. Alleen de zoon van Michaël, met zijn gebroken been, wordt niet ingelijfd. Hij ontsnapt aan dodelijke veldslagen.
Men vindt deze parabel in vele landen van oost tot west, van noord tot zuid. De parabel leert ons dat de dingen niet altijd zijn wat zij schijnen te zijn
Men weet nooit of iets een geluk of ongeluk betekent: men moet wachten op het einde van het avontuur, en misschien op het einde van het leven. Dan, door achterom te kijken, zal men min of meer kunnen zien waar het op aan kwam.
Het leert ons ook: God draagt zorg van ons door heen kleine en grote gebeurtenissen, en haalt uit het goede uit het kwade Hij schrijft recht op kromme lijnen!
De parabel leert ons nog andere dingen als men ze lang genoeg herkauwt. Zijn nederige wijsheid maakt dat mijn hart vrijer kan kloppen. Ik heb een zware verkoudheid opgedaan of het groot lot gewonnen op de tombola, ik ben gezakt bij het examen. Europa gaat maar traag vooruit, ik heb een defect aan mijn auto: betekent dat geluk of ongeluk, wie zal het zeggen? Dikwijls blijkt heeft men mij lasten op de schouders heeft gelegd die, wat de ervaring bewijst, zich achteraf openbaren als bron van leven Misschien houd je van parabels, wel deze is goud waard voor de regen- en zonnedagen.
Vele ouders, en tegenwoordig veel grootouders, maken het mee dat hun kleine kinderen of kleinkinderen uitspraken doen die je verwonderd doen opkijken. Je denkt: Dat moet ik noteren. Dat wil ik niet vergeten! Zo mooi, zo gevat, zo wijs!
Als je op dit moment een beproeving meemaakt is het volgende echt gebeurde verhaal voor je. Een echte opsteker! Een moeder vertelde ons dat haar kleine dochter van vier jaar haar een echte ontdekking liet meemaken.
- Die avond was mijn hart bedrukt en mijn lichaam zwaar. Ik ga de slaapkamer van Annemieke binnen om haar een kus te geven alvorens zij gaat slapen.
- Mama, weet je wat een kruis is (Zou zij bemerkt hebben wat ik beleefde? Mijn gedachten razen sneller dan haar woorden. Een kruis? Natuurlijk weet ik wat dat is!) Een kruis is een venster.
- ?...
- Begrijp je het niet Kijk eens mama.
Mijn kleine dochter van nauwelijks vier jaar, die zelfs nog niet kan schrijven maar alleen maar tekenen, zet zich op haar bed, neemt een stylo en een blad papier om mij te helpen het te zien, het te begrijpen. Zij tekent een kruis en omringt het met een vierkant.
- Zie je het nu, mama, een kruis is een venster.
Mijn hart komt als door een bliksem tot rust, mijn hart klopt opnieuw op de juist plaats.
- Wat je daar zegt is prachtig. Ik ga het in mijn boek schrijven opdat ik het je later, als je groot bent, kan herhalen.
En mijn kleine dochter antwoordt zelfverzekerd:
- Het is de moeite niet, mama, ik zal zelf wel onthouden.
Het kleine meisje, Annemie, verwijst zonder het te weten naar een spreekwoord uit Rwanda, dat ons dezelfde hoop, hetzelfde vertrouwen verwoordt. Als de duivel stenen naar de kerk gooit, rapen de engelen die op om de kerk verder op te bouwen.
BRUSSEL (Kerknet/BD) - Afgelopen zaterdag heeft de Algemene Vergadering van Broederlijk Delen Daniël De Klerck unaniem tot nieuwe voorzitter verkozen. Na twee mandaten van vier jaar was er een einde gekomen aan het mandaat van Agnes Pas. Vandaag gaf ze officieel de fakkel door. De afscheidnemende voorzitster blikt tevreden terug: "Broederlijk Delen bood mij een kader waarin ik samen met vele anderen mijn engagement, mijn christelijke spiritualiteit, mijn solidariteit en mijn wereldverbondenheid kon beleven. Ik vond er een gemeenschap van mensen met een hart voor het Zuiden, die er alles voor over heeft om de talenten en initiatieven van mensen die in armoede leven, te ontplooien. Ik ben blij en fier dat ik als voorzitster zo'n dynamische en toekomstgerichte organisatie mee mocht dragen en ondersteunen."
Onaanvaardbare kloof
Waarom is Daniël De Klerck ingegaan op de vraag van de Raad van Bestuur om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap? "De enorme kloof tussen arm en rijk in de wereld is onaanvaardbaar! Ik ben ervan overtuigd dat blijvende inspanningen moeten geleverd worden om zoveel mogelijk ogen te openen, met alle mogelijke middelen. En niemand mag daarbij aan de kant blijven staan", zegt hij.
Accenten
Waar wil de nieuwe voorzitter het accent leggen voor de toekomst? "Broederlijk Delen is een gezonde en dynamische solidariteitsorganisatie", aldus Daniël De Klerck. "Om dit zo te houden en te versterken, gaan we enkele centrale punten stapsgewijs realiseren. Broederlijk Delen moet nog meer vrijwilligers aanspreken om mee te werken, met nieuwe vormen van inzet en nieuwe doelgroepen, waaronder jongeren. Het moet het bondgenootschap met groepen mensen uit het Zuiden uitbreiden en versterken, zonder daarbij de vaak vergeten armen uit het oog te verliezen, de kleine boeren op het platteland. Ook de realisatie van de Millenniumdoelstellingen en de verdere uitbouw van de fondsenwerving staan vooraan op de agenda. En bij dit alles blijft de aandacht voor onze onderliggende motivatie belangrijk: de dragende spiritualiteit van Broederlijk Delen."
Boerenbond
Daniel De Klerck is gehuwd met Elfriede Vandendriessche en woont in Haasrode. Het gezin heeft zes kinderen en nam ook de zorg op voor een pleegkind. In zijn professionele leven was hij bij Boerenbond ondermeer verantwoordelijk voor de vorming maar ook voor de uitbouw van de Landelijke Gilden als plattelandsbeweging. Hij is bovendien al geruime tijd vertrouwd met de verschillende aspecten van Broederlijk Delen, zowel op lokaal als op nationaal niveau. Met de verkiezing van Daniël De Klerck als nieuwe voorzitter hoopt de Algemene Vergadering Broederlijk Delen verder uit te bouwen tot een professionele en eigentijdse ngo die de mensen kan blijven inspireren in hun engagement voor het Zuiden.