Liefde, mededogen en verdraagzaamheid zijn geen luxe artikelen, maar eerste levensbehoeften.

Categorieën
  • Benidorm (1)
  • Brand een kaarsje (1)
  • De vrouw (1)
  • Foto-gedichten (9)
  • Fun en Humor (1)
  • Gastenboekgedichtjes (20)
  • Gedichten (59)
  • Gedichten uit mijn hart (3)
  • Gezegden (1)
  • In Memorandum (2)
  • Je kunt je leven helen (4)
  • Keukengeheimen (1)
  • Knuffelen (0)
  • Leuke recepten (2)
  • Maine Coon (0)
  • Malgrat de Mar (1)
  • Mannen versus vrouwen (1)
  • Mijn eerste PSP (0)
  • Mijn mooiste Ned. songteksten (1)
  • Mooie video's (0)
  • MSN Emoticons (1)
  • Nuttige tips en huismiddeltjes (2)
  • Onze mooiste vakantie (0)
  • Poezengedichten (2)
  • Solmartours (1)
  • Tip! Sammy en Wikkie. (1)
  • Vertaalde songteksten (3)
  • Video uit en thuis (0)
  • Image and video hosting by TinyPic

    lieve Sammy

    R.I.P 01-03-2009 +30-03-2012

    Image and video hosting by TinyPic

    Sammy en Wikkie samen,

    mijn matties

    Image and video hosting by TinyPic

    Knus op de bank

    Image and video hosting by TinyPic

    Sammy speelt

    verstoppertje

    Image and video hosting by TinyPic

    En daar was ik dan

    weer

    Leuke site over de Maine Coon.

    Image and video hosting by TinyPic

    Klik op de link hier onder:

         Maine Coon

    Image and video hosting by TinyPic

    2016

    Edsel, Maine Coon kitten van

    van mijn dochter.

    3 Mnd.

    Image and video hosting by TinyPic2016

    De viervoeters van mijn meiden,

    v.l.n.r. Boaz, Avanti, Mex

    Image and video hosting by TinyPic

    Boaz en Avanti

    2015

    Image and video hosting by TinyPic

    "Gekkie" Mex met

    hoedje op.

    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    awardje
    blog.seniorennet.be/awardje
    Hobby en vrije tijd
    Gedichten enzo.............
    17-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zonder kruyt te koken


    Wat heeft er menig vrouw door zonder kruyt te koken,een goede beet vermorst en alle lust gebroken

    Peterselie, selderij, bieslook, lavas, dragon, kervel, bonekruid, pimpernel, dille, rozemarijn, basilicum, marjolein, tijm, waterkers, kruizemunt, borage, mierikswortel enz. zijn te gebruiken in soepen, sausen, slaatjes, bij vlees,op brood, of gemengd met boter, saus of puree.

    Veel landen kennen het veelvuldig gebruik van peterselie.De Zwitser, Oosterijker en Hongaar gebruiken in alle soepen en slaatjes kleingesneden bieslook of "schnittlauch". De Fransman legt steeds naast het vlees waterkers of "cresson". De hoge lavasplant zien we in Zwitserland in kleine tuintjes.Mierikswortel, venkel en dragon kennen we in zuren en in slaatjes.

    Spaanse peper wordt in de oosterse keuken veel gebruikt en de paprika en zoete peper vooral in Hongarije, Maar ook veel in Oostenijk en Italie. Rosenpaprika is een scherpe paprika, edelsusz een milde.Geraspte mierikswortel of Kren vervangt in Oostenrijk de mosterd. De straatverkoop van warme worstjes met Kren is er even populair als bij ons de zoute haring met uitjes. Ook dille wordt in Oostenrijk bij vlees en in sausen veel gebruikt (Dunkraut), evenals in Zweden. Kervel is in ons land een typisch soepkruid. We kunnen ons geen Hollandse erwtensoep voorstellen zonder selderij, terwijl de soep van verse erwten, de potage St.-Germain, altijd met peterselie wordtafgemaakt. De liefhebbers van tuinbonen missen niet graag het geurige bonenkruid. Bouillon kruiden we dikwijls met tijm. Rozemarijn, basilicum en marjolein zijn typische kruiden in de echte en in de namaak-schildpad-soep en het zijn ook vleeskruiden

    Van de zeer geurige kruiden moet heel weinig worden gebruikt en ze moeten worden afgewisseld. De bloeiende takken zijn minder geurig dan de bladstengels en de gehele plant levert voor de bloei gewoonlijk het geurigste blad. Wie op een zonnig plekje wat kruiden kweekt, zal daar veel profijt van kunnen hebben. Men leert ze kennen, gebruiken en zeker ook waarderen.

    Veel kruiden zijn ook gedroogd in de handel (zie onderstaand overzicht), of in poedervorm zoals mosterdpoeder, uiepoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, fijne peper. Soms zijn verschillende kruiden gemengd: kerriepoeder, kokskruiden, nasigorengkruiden, goelasjkruiden, inmaakkruiden,kruidenmengsels voor mayonaise en sla.


    Ook is de kruiderij wel gemengd met zout, bijv. uienzout, selderijzout, knoflookzout, aromazout.

    Er is op het gebied van kruiden een zeer grote verscheidenheid te krijgen.

    Gebruik van kruiderijen en specerijen:

    Kruiderijen waarbij staat vermeld verszijn ook zelf te kweken.

    Voor uitvoerige voorschriften voor teelt en gebruik zie Tuinkruiden, uitgave van het Voorlichtingsbureau voor de voeding, Den Haag.

    All spice -(zie piment)

    Anijszaad - in gestoofde vruchten, melkdranken, zoete broodjes, muisjes

    Aromazout - in slaatjes, soepen, sausen, jus

    Basilicum
    of vleeskruid - Blaadjes, vers of gedroogd; in slaatjes, donkere soepen en sausen, in vlees- en visgerrechten; toevoegen aan vlees, eieren en macaroni, bone; in kruidenazijn en inmaakazijn

    BBCkruiden - kruidenmengsel met lichte rooksmaak; toevoegen aan vlees, vis, gevogelte, bonen

    Bieslook - verse buikvormige blaadjes met zachte uismaak; is een toekruid*. Kan ui vervangen vooral in slaatjes

    Bonenkruid
    - blaadjes en steeltjes, vers of gedroogd; toevoegen aan tuinbonen, kapucijners, (gestoofde) tomaten, eiergerechten

    Borage of komkommerkruid - verse blaadjes; in slaatjes, vruchtensla en-moes. Kan ook worden gekookt als spinazie

    Bijvoet - toppen van bloemstengels, vers of gedroogd; is een toekruid*. In soepen vlees en wildgerechten

    Cayennepeper - gedroogde en gemalen scherpe soort Spaanse peper; in pikante gerechten

    Chilipoeder - mengsel van pepers,oregano,komijn en knoflook; in sausen voor cocktails en in vlees, vis en eiergerechten

    Citroenmelisse - verse blaadjes; is een toekruid*. In slaatjes, in lichte sausen bij vlees, vis, champions; toevoegen aan vlees en vis; in vruchtensla en -moes

    Dille - blaadjes en steeltjes, vers of gedroogd; is een toekruid*. in slaatjes, in sausen bij vlees, vis en aardappelen, in kool en zuurkool. Bloem en -zaadschermen voor inmaak in azijn

    Dragon - Blaadjes en steeltjes, vers of gedroogd; is een toekruid*. In slaatjes, soepen , in vlee-, vis en eiergerechten, in inmaakk in azijn, dragonazijn en kruidenazijn, bestanddel van ravigotekruiden

    Foelie - in soepen en sausen, gestoofde vis, in gekruide wijn en slempmelk

    Gemberpoeder of djahe - bestanddel van kerrie en soms koekkruiden; in rijsttafelgerechten, mosterdzuur, varkensvlees, chutney, gekruide koek en gebak

    Hysop - verse blaren en stengeltoppen; is een sterk smakend toekruid*. In slaatjes, sausen bij vlees en eiergerechten, in kruidenazijn en inmaak in azijn

    Jeneverbes - in zuurkool, wild en gevogelte

    Kaneel - bestanddel van koek en -speculaaskruiden; in nagerechten, koek, gebak en rode kool

    Karwij of kummel - blaadjes en zaden, vers en gedroogd; is een toekruid*. In soepen, sausen, in aardappelpuree (zaden 15 min. weken), zuurkool, in kaasgerechten, en in of op brood en koeken

    Kerrie - mengsel van kruiden; in soepen, sausen, bij vlees, gevogelte, vis, in rijsttafelgerechten

    Kervel - blaadjes, vers of gedroogd; zachte anijssmaak,is een toekruid*. In slaatjes, vooral komkommersla, in soepen, in sausen bij vlees, vis en eieren, in eiergerechten. Bestanddeel van ravigotekruiden

    Knoflook - poeder en zout; in sausen bij vlees, wild, gevogelte en eieren, in sommige kaassoorten,in rijsttafelgerechten, slasoorten, stokvis, goelasj, spaghetti, in kruidenazijn

    Kokskruiden - In vleessausen en vleesvulling

    Komijn of djinten - in vlees en visgerechten bij rijsttafel, in kaasgerechten, in kool, bij tomaten

    Koriander of ketoembar - in vleesgerechten, nasigoreng en andere rijsttafelgerechten, in mosterdzuur, gekruid gebak, in kruidenazijn

    Kruidnagel - heel en gemalen; voor rund en lamsvlees en sausen hiervoor, in rode kool, in gekruide puddingsausen en gekruide wijn, gebak, in zoetzuur, rolpens en kruidenazijn

    Kruizemunt of pepermunt - blaadjes, vers of gedroogd; in slaatjes, in sausen bij vlees en aardappelen, in vruchtensla en -moes, in kruidenazijn en pepermuntthee

    Kurkuma
    - voornaamste bestanddel voor kerrie; in mosterdzuur

    Laulierblad - in gekruide bouillon, in soepen, jus en vlees en visgerechten, in inmaak in azijn

    Lavas
    of maggikruid - bladen en zaden, vers of gedroogd; in soepen sausen, vleesgerechten, groenten, peulvruchten, in kruidenazijn en inmaak in azijn

    Marjolein of majoraan - jonge stengeltoppen, vers of gedroogd; in soepen (schildpadsoep), in sausen bij vlees, vis, gevogelte, voor het kruiden van vlees, witte bonen en in tomatengerechten

    Mierikswortel - scherp van smaak, is een toekruid*. Geraspt (Kren in Oostenrijk) bij worstjes en in sausen bij vlees en visgerechten. In schijfjes in inmaak in azijn en in kruidenazijn

    Mosterd - poeder; in mosterdsaus, slasaus en mayonaise, in tafelzuur, bij stokvis, bij bitterballen, kroketten enz., in chutney

    Nootmuskaat - bestanddel van koek en -speculaaskruiden; in lichte soepen en sausen, in aardappelpuree, in gehakt, in eiergerechten, over groenten, in gebak

    Oregano - verwant aan marjolein; de Latijnse naam van marjolein is origanum majorana, bestanddel van chilipoeder; gebruikt voor pizza, en voor tomatengerechten. (zie verder marjolein)

    Paprikapoeder - in soepen, sausen, vlees, vis en -eiergerechten, spaghetti en dergelijke deegwaren, als garnering.

    Peper - is in vrijwel ieder gerecht te gebruiken dat pittig moet zijn

    Pepermunt - zie kruizemund

    Peterselie - blaadjes en steeltjes, vers en gedroogd; bij voorkeur gebruiken als vers toekruid*. Wordt uitgebreid toegepast, bijv. als aftreksel in bouillon, fijngesneden door bouillon, door groenten zoals dperwten en worteltjes, als garnering op warme en /of koude gerechten, ook als takjes of toefjes naast vlees-, vis- of eiergerechten. Gebakken peterselie bij kroketten e.d.

    Piment (all spice, nagelpeper) - smaakt als een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en peper; het is een bestanddel van vlees en koekkruiden; in slasaus, bbcsaus, minestrone, appelvulling, mosterdzuur

    Pimpernel - verse jonge blaadjes met komkommersmaak; is een toekruid*. De smaak ontwikkeld zich in azijn. In sla, zure sausen, inmaak in azijn en kruidenazijn. Bestanddeel van ravigotekruiden

    Pijpkaneel - aftrekken in puddingsausen, zoete soepen en gekruide wijn, in zoetzuur

    Rozemarein - blaadjes, vers en gedroogd; in bruine sausen en soepen, in slaatjes, vleesgerechten, vooral van schapenvlees, in vis en eiergerechten, inmaak in azijn, kruidenazijn

    Saffraan - stempels van krokussoort; in melkdranken, rijstebrij, risotto, bouillabaisse

    Salie - blaadjes, vers of gedroogd; in sausen bij vlees en vis, in saliekoekjes van gistbeslag, saliemelk,in inmaak in azijn, kruidenazijn

    Selderij - blaadjes en steeltjes, vers of gedroogd; in slaatjes, soepen en sausen, in bami

    Selderijzout - vervangmiddel van selderij

    Spaanse peper of lombok - bestanddel van sambals; in pikante soepen en sausen, in rijsttafelgerechten, bij rijst, in inmaak in azijn

    Tijm - blaadjes en stengeltoppen, vers of gedroogd; in gekruide bouillon, in sausen en soepen, in vlees-, en eiergerechten, en tomatengerechten

    Trassie
    - garnalen of vispasta; zeer doordringende geur; met name verwerkt in Indische gerechten, zoals nasi goreng. (spaarzaam gebruiken).

    Uienpoeder en zout - vervangmiddel van uien

    Venkel - blaadjes, vers of gedroogd; in eier en visgerechten, in slasausen. Zaden en schermen voor inmaak in azijn en kruidenazijn en zoetzuur van augurken

    Vetsin - Chinese smaakmaker; in de meest gerechten wordt slechts een snufje toegevoegd om afzonderlijke aromas te versterken.


    Drogen van verse kruiden

    De kruiden met koud water afspoelen, in een doek droogdeppen en dun uitspreiden op een bakblik.

    Ze drogen in een nauwelijks warme oven of in een warme oven die is uitgedraaid. De ovendeur op een kier open laten staan.

    De kruiden zijn droog als de stengels knappen. De blaadjes afstropen, afkoelen en bewaren in goed afgesloten potten of bussen.

    Of de kruiden buiten op een koele plaats (Niet in de zon) drogen. De kruiden in kleine bosjes binden en ophangen.

    Wil je je mening achterlaten?
    Het is zo leuk om te weten of iemand het heeft gelezen en hoe men het vindt.

    .Image and video hosting by TinyPic
    Klik hier op mijn gastenboek
    en laat een gezellige
     krabbel achter

    17-02-2010 om 00:00 geschreven door meetandgreetplaza


    Categorie:Keukengeheimen
    >> Reageer (0)



    Over mijzelf
    Ik ben Tineke, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Dolfirina.
    Ik ben een vrouw en woon in Noord Holland () en mijn beroep is .
    Ik ben geboren op 24/08/1957 en ben nu dus 66 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: computer, gedichten schrijven, sieradan maken, breien, wandelen.


    Image and video hosting by TinyPic


    Image and video hosting by TinyPic


    Klik op het plaatje om in mijn gastenboek te komen
    en laat een gezellige
     krabbel achter.

    Thanks

         


    Image and video hosting by TinyPic


    Image and video hosting by TinyPic

    Die goeie ouwe tijd.

    Hostess

    Foto uit 2012


    Image and video hosting by TinyPic

    Groepsfoto 2006

    Den Engelsman Maarheeze


    Image and video hosting by TinyPic

    "Ons" busje 26


    Image and video hosting by TinyPic

    Met Dolfijnen zwemmen in de

    Dominicaanse Republiek, Punta Cana

    2002




    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • De kattensite
  • Mijn gedichten
  • Wendy fotografie

  •  Mijn blogvrienden

    Brigitta's blog
    johnnyenchristiane
    Pip's blog
    Lana's blog
    Artist lover
    Athea's blog
    Gita's blog
    Onklooster
    Kaatje's blog
    Yve en Myriam
    De tuinkatjes
    Blogje van Wil
    Madammeke
    CatsandDogs
    Bospiepertje
    Roosje
    Tarali


    Blogtips
    Uitzicht van blog wijzigen
    Zonnegroeten hulpblog


    Laatste commentaren
  • Hallo Tineke (joke55)
        op Oproepje: gevraagt;
  • een aangename vrijdag (Informatietips)
        op Oproepje: gevraagt;
  • hallo tineke (redpoppy)
        op Oproepje: gevraagt;
  • Een goeie middag bezoek (Patricia)
        op Welkom
  • een zondaggroetje x (angelwings)
        op Welkom
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Go2.be: Uw Favoriete Startpagina
    Belgische Startpagina Go2.be

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!