Aangebakken pan

Een lelijk aangebakken pan met aardappelen, rijst of iets anders? Breng zo'n pan altijd even aan de kook met een flinke bodem water en een scheut Biotex. Even koken, af laten koelen en de aangebakken laag laat in één stuk van de bodem los.
Aangebrande aardappels
Als de aardappels of de rijst aanbrandt: doe het vuur uit, LAAT HET DEKSEL OP DE PAN!! Doe de pan in de gootsteen en laat het koude water langs de pan lopen tot het uitgesist is; deksel er af en meteen overdoen in een andere pan. De brandlucht? Niets meer te ruiken en het smaakt ook niet aangebrandt.
Aanslag in thermoskan
Vul uw thermoskan met warm water en voeg daarbij een vaatwastablet toe. Draai de dop erop en spoel hem de volgende morgen goed uit!!! Je zult zien dat de aanslag eruit is!!
Aardappelen

Voeg aan het kookwater van de aardappelen een klontje boter toe, dan kookt het geheel niet over. Doe het zout er dan pas op het laatst bij. Om de smaak van oude aardappelen te verbeteren wordt wel eens een klein schepje suiker bij het kookwater toegevoegd. Kookt u de aardappelen in de schil, laat ze dan even "schrikken" in koud water als ze gekookt zijn. De schil gaat er dan gemakkelijker van af. Het schillen van rimpelige aardappelen gaat een stuk beter als u ze van te voren even in koud water laat staan. Maakt u een aardappelsalade, zet dan de aardappelen op met kokend water en laat ze niet helemaal gaar worden. Voeg de dressing voor de salade toe als de aardappelen nog niet helemaal afgekoeld zijn, om de smaak van de dressing er beter in te laten trekken. Wilt u krokant gebakken aardappelen hebben, bestrooi ze dan halverwege het bakken met een beetje bloem.
Een krokant korstje krijg je ook door de aardappelen in ruim boter te bakken en op het laatst het vuur hoog te zetten.
Bij een zoutarm dieet,kan je een ui meekoken met de aardappelen. Dit geeft ongeveer dezelfde smaak.
Om de opgebakken aardappelen mooi bruin te krijgen doe je bij de boter in de pan wat paprika poeder dan de plakjes aardappel erbij. dit kun je ook doen met frietkruiden. Heerlijk.
Voor lekkere en gezonde krokante aardappelen hoeft u niet perse te bakken. Wanneer u de aardappel in partjes kookt(8 a 10 minuten) en daarna op het ovenrooster verdeelt, worden ze na een half uur op de hoogste stand heerlijk knapperig, zonder vet! En u kunt er dan meer van eten ook.
Schud gekookte aardappelen na het afgieten buiten op. Hierdoor meer bloem op de aardappelen
Wilt u geschilde aardappels een nacht laten overstaan? Leg onderin de pan met water, waarin u de aardappels wegzet, een snee brood. Dit voorkomt dat de gejaste piepers verkleuren. Leg een paar appels tussen de aardappels dan krijgen ze geen scheuten.
Bak en kook luchtjes.
Laat tijdens het bakken of braden een pannetje met en azijn meekoken op het kooktoestel, zelfs bij oliebollen bakken.
Het heeft nog een voordeel: de pan wordt weer prachtig glimmend!!!
17-02-2010 om 00:00
geschreven door meetandgreetplaza
Categorie:Nuttige tips en huismiddeltjes
|