Foto
Inhoud blog
  • Aangebrand
  • Uitstel…
  • Dinsdag, na Piekernacht, Humodag
  • De tijd vliegt snel
  • maandag 18 februari
  • En toch…
  • Verhuisd
  • Daar is ze weer
  • Honingzoet
  • De oplossing
    Foto

    Herman en Paz

    Foto
    Dries
    Foto
    Lief en PJan
    Foto
    Wout en Frauke
    Zoeken in blog

    Eén van de club

    13-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 september 1968

    Na het afronden van de humaniora had ik op de eerste de beste sollicitatie al werk gekregen. De kantoren van GB te Edegem lagen op nauwelijks een kilometer van mijn ouderlijk huis, lekker dichtbij dus en ik kon meteen aan de slag. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    Welk soort werk ik zou gaan doen, was nog niet duidelijk, maar ik  had ook nog bij enkele andere bedrijven gesolliciteerd en stond op werfreserves. Als het niet beviel had ik dus nog wel enkele ijzers in het vuur.  

    Om nog een laatste “grote vakantie”  te kunnen nemen, had ik wel gevraagd om pas op de eerste werkdag van september te mogen starten.

     

    Tijdens die laatste grote vakantie werd ik smoorverliefd op Daniel, een razendknappe Fransman uit Lille. De liefde was wederzijds en nog heel pril op het moment dat ik aan mijn eerste job begon.

     

    Ik kwam terecht op de leveranciersboekhouding, moest de controle doen van de facturen van “Rayon 5” , de droge voeding zogezegd, wat niks met voeding maar hoofdzakelijk met onderhoudsproducten te maken had.

    Op school haatte ik boekhouding, maar nu ze me ervoor gingen betalen, zou ik werken dat de stukken eraf vlogen! Ik dacht dat het zo hoorde.

    Zonder opkijken verwerkte ik nauwkeurig stapels facturen, ik sprak geen woord tenzij het iets met mijn werk te maken had,  de comptometer (een raar soort rekenmachien) rammelde de godganse dag onder mijn vingers en elke avond stapte ik met een rode kop, suizende oren en zeurende hoofdpijn naar huis. Tot in bed bleef ik ongewild doorrekenen.
    Het was saai, geestdodend werk, ik was te verlegen om contacten te leggen en vond mijn collega’s trouwens niet interessant, hield niet van de werksfeer, niet van de grote zaal met rijen aaneengesloten bureau’s en besloot om er weg te gaan van zodra ik elders kon beginnen.
    Ondertussen wilde ik wel onberispelijk werk afleveren zolang ik daar moest blijven.

     

    De laatste werkdag van mijn 2de werkweek was vrijdag, 13 september 1968.

     

    Een van de collega’s was afwezig, een ander wist : “Die meldt zich altijd ziek, als de 13de op een vrijdag valt, want ze is zo bijgelovig dat ze dan niet durft buiten te komen”.

    Vanuit mijn ivoren toren hoor ik het gebabbel en trommel  ijverig verder, met een beetje schrik dat de afdelingschef misschien wel zou denken dat ik óók zit te niksen.

     

    Ineens voel ik dat er iets mis is. Ik kijk op van mijn werk, het is kwart voor twaalf, bijna middagpauze en iedereen schijnt tegelijkertijd verbaasd met zijn werk op te houden. Er drijft plots traagjes een sluier grijze rook binnen.

     “Dames en Heren, trek allemaal de stekker van uw machines uit, ga rustig naar buiten

    en vergeet niet af te klokken beneden”, zegt de afdelingschef.

     

    Iedereen staat kalm op en we gaan in groep naar de dubbele klapdeur, de toegang tot het trappenhuis. Wanneer de eerste de deur half opent, rolt een ondoorzichtige zwarte wolk de zaal binnen. “Deur toe!” wordt er geroepen.

    Van de aanpalende zaal zijn er ook plots enkele mensen bij ons gekomen. Krista is erbij, een meisje waarmee ik vroeger in de jeugdbeweging was. Ze is een jaar ouder dan ik, al getrouwd en nu hoogzwanger. Dit is haar laatste werkdag want over 2 weken zou ze bevallen.

    We gaan nu met zijn allen richting nooduitgang. De brede deur die uitgeeft op de magazijnen is met geen mogelijkheid open te krijgen, ze moet aan de andere zijde versperd zijn.

    We keren terug naar het midden van de zaal. Een man zegt laconiek “Mannekes, dat wordt hier zoiets gelijk in den Innovation” ...en dan breekt de paniek los! Gegil, geschreeuw, mensen lopen alle richtingen op, sommigen nemen de klapdeuren, waarachter waarschijnlijk de brandhaard ligt, anderen springen door de ramen, zes meter naar beneden op het beton.

    Inwendig ben ik razend op de man die zo ondoordacht de vergelijking uitsprak met het verschrikkelijke drama in Brussel, nog geen 2 jaar geleden, maar verder lijk ik het allemaal vanachter een glazen scherm mee te maken.

    Ik sta daar maar stil te denken dat ik nog niet wil sterven, maar dat dit het misschien wel is. En ik denk aan mijn ouders en broers en zusjes en aan mijn lief Daniel. Ik vraag me af of hij het vanavond op het TV-nieuws zal zien en...ik WIL hier niet sterven, verdomme! Niet in dit akelig kot, voor dat stom werk wil ik niet sterven!

    De elektriciteit is uitgevallen en er komt steeds meer rook.

    Je ziet haast niets meer en iedereen is aan het hoesten.

    De hoge ramen zijn nu nog de enige mogelijke uitgang. De vensters staan allemaal open, maar de dikke rook trekt als door een schouw naar buiten en zelfs daar krijg je nog weinig lucht.

    Ik sta naast Krista bij het open raam. Wij zien geen brandweer noch ladders.

    Ik ben heel bang om zes meter lager op het beton terecht te komen, maar zeg tegen Krista dat we toch zullen moeten springen.

    Ik ken haar als heel sportief en moedig, maar nu zegt ze “Ik spring niet, dan is mijn kindje dood en ik misschien ook”. “Dan blijf ik bij u” zeg ik en ben blij dat ik een reden heb om niet te springen.

     

    En plotseling is daar een hand op mijn schouder...een witte jas : de portier! Hij zegt ons dat we een zakdoek voor de mond moeten houden en met de andere hand op de schouder van een voorganger hem moeten volgen naar de trapzaal. Iemand roept : “Maar het is dààr dat het brandt!”  

    “Niet waar! Ik ben langs daar gekomen, doe zoals gezegd en volg mij”

     

    Zo’n twaalftal mensen zijn samen met hem door de rook en in volslagen duisternis naar buiten gelopen. Bij de ingang van het gebouw liggen de vele gewonde springers op verzorging te wachten.

     

    Twee brandweermannen van het bedrijf zijn in de brand omgekomen.

     

    Krista beviel nog dezelfde avond van een gezond dochtertje, Sandra.

     

    Eergisteren zag ik op Canvas een reportage over “The Falling Man”.

    De foto van een vallende man vanuit de WTC-toren en de controverse rond feiten en foto.

     

    Ik weet

    Iemand die springt is niet laf.

    Iemand die springt, omdat er geen andere mogelijkheid meer is, tenzij stikken of verbranden, zo iemand is oneindig moedig.

     

     

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (6)

    16-09-2006
    sympathie
    bedankt voor al dat meeleven na al die jaren nog...!een dikke kus aan jullie allen. Omdat de gevolgen nogal een lange uitleg vragen, schrijf ik er nog een laatste blogstukje over.

    16-09-2006 om 13:28 geschreven door paz


    Jakkes, Paz ...
    jij moet toch de stuipen krijgen bij het zien van een brand op tv? Heb je er nadien geen nachtmerries over gehad. Ik heb jaren geleden in de bus van kantoor nar het Zuidsation een schietpartij tussen twee rivaliserende bendes die in huizen verscholen zaten meegemaakt. De bus mocht niet meer doorrijden en de gewapende mannen van de groep Diane kwamen ons in de bus beschermen. Iedereen moest gaan liggen. Stel je voor de bus was afgeladen vol. En je hoort die kogels fluiten langs alle kanten, weken lang heb ik nare dromen gehad. Van een Amerikaanse achtervolgingsscene op TV raakte ik echt van slag. Doch jij in die verstikkende rook, wetende dat het vlakbij heftig brandt en nog zorgen vor een zwangere colega, voor zoe iemand doe ik meijn petje af.

    16-09-2006 om 02:37 geschreven door Titipoes


    15-09-2006
    Eng...
    Die Innovation in Brussel, daar herinner ik me ook iets van, de vader van een klasgenootje, of van de paralelklas, was daarbij omgekomen. Ik heb altijd schrik gehad voor branden. Toen ik pas alleenstaand was, mijn kinderen waren 4 en 1 jaar oud, zat ik hele scenario's uit te denken van hoe ik ze ging redden moest het branden, hoe ik het aan boord zou leggen om ze alletwee gelijktijdig te evacueren... Ik vond het zo'n verpletterende verantwoordelijkheid!

    Dus wat jij meemaakte is volgens mij een heel enge ervaring, waarbij erg genoeg, twee mensen omkwamen...

    15-09-2006 om 01:27 geschreven door Lieve


    14-09-2006
    Naar hoor.
    Wat een akelige belevenis die je toen hebt meegemaakt. Ik kan me goed indenken dat de herinnering daaraan regelmatig terugkomt bij het zien of horen van een brand. Maar wat ontzettend fijn dat jij en je vriendin het gered hebben en je het in elk geval kunt navertellen. Ik hoop niet dat ik ooit in zo'n situatie kom, want ik weet beslist niet wat ik dan zou doen. Groetjes Thea

    14-09-2006 om 15:45 geschreven door thea


    13-09-2006
    Een trauma
    dat hou je daar toch aan over is het niet Paz? Je moet zoiets hebben meegemaakt om te beseffen, dat een mens steeds de vluchtwegen of nooduitgangen moet checken, maar ik doe dat zelfs niet in een hotel, wat, zoals hier blijkt, behoorlijk lichtzinnig is!

    13-09-2006 om 23:23 geschreven door Michelly


    ..
    ik weet dat het moedig was, of wanhopig moedig want ik heb ooit een van de mannen gekend die gesprongen is....maar jij was ook heel moedig en helemaal zoals ik je ken, toch eerst afwachten of het niet anders kon en gelukkig voor mij ben je eruit geraakt anders had ik nooit zo'n ongelooflijk toffe vriendin gehad. Die beelden van de Twin towers moeten verschrikkelijk voor je geweest zijn. Ik heb niet gekeken, ik vond het te erg. Misschien dat dit vertellen op je blog ook jou een beetje van je trauma kan verlossen. dikke knuffel lieve schat.

    13-09-2006 om 22:57 geschreven door bojako




    Archief per jaar
  • 2013
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik ben een vrouw. 
    Paz, de naam die ik kreeg bij mijn geboorte, betekent "vrede". Beter kon ik het mij niet wensen.
    Herman is de schat waar ik al 43 jaar lief en leed mee deel. Samen kregen wij in die tijdspanne 3 zonen, 2 schoondochters, 2 kleindochters en 1 kleinzoon . Die zijn altijd welkom in ons nest in de rand van Antwerpen.
    Mensen, theater, natuur en taal staan bovenaan mijn lange lijst van interesses.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Laatste commentaren
  • Fubo Tv - Step by Step Guide to Activate Your Fubo (fubo.tv/connect)
        op Lustige weduwe
  • peacocktv.com/tv (cavibe)
        op Lustige weduwe
  • Office Setup (office.com/setup)
        op Lustige weduwe
  • office setup (alex brown)
        op Lustige weduwe
  • MICROSOFT SERVICES AND TOOLS (office.com/setup)
        op Lustige weduwe
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Kleinzoon op bezoek
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Tandarts, shoppen, showen en dettol
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Bezig
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Een logee tussen de rommel
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Hard labeur
  • Zoeken met Google




    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!